ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:752/3191)

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 169

dokładnie z kości i skór. Przekręcamy przez maszynkę razem z kapustą. Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy do farszu i  mieszamy. Do masy dodajemy  pieprz , sól, paprykę do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy i robimy ciasto. Wykonanie ciasta(...)dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Masło dodajemy do gorącej wody i mieszamy, aż się roztopi, a następnie wlewamy do mąki. Wyrabiamy masę dużą łyżką, jednak w miarę jak składniki zaczną się łączyć, wyrabiamy ciasto rękoma na blacie lub stolnicy. Jeśli ciasto jest za rzadkie, podczas wyrabiania podsypujemy delikatnie mąką. Gdy widzimy,że  jest zbyt gęste, zwilżamy dłonie wodą

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto Jamajka i "Chata" 280

wrzątku 1 cytryna słoiczek konfitury morelowej (używam też dżemu z jabłek i mirabelek) 2 łyżki kakao Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Odmierzyć mąki i kakao na biszkopt. Wymieszać je ze sobą. Jajka wybić do dużej (to ważne, bo objętość masy jajecznej sporo wzrośnie) szklanej lub metalowej miski, dosypać cukier i cukier waniliowy. Nastawić piekarnika na 160 stopni(...)pudrem. Do białej masy dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać. Połowę masy śmietanowej wyłożyć na galaretkę. Przykryć drugim kakaowym blatem. Polać biszkopt ponczem. Wyłożyć resztę masy śmietanowej. Wygładzić powierzchnię i posypać ją kakao (najlepiej przesiewając przez sitko). Ciasto chłodzić w lodówce min. 4 godziny przed podaniem. Skuszona akcją Dublowanie u ejotka sięgnęłam po "Chatę" Danielle Steel . Ponad 70-letni Cooper Winslow jest

Weekendy w domu i ogrodzie
Na zielonej łące 119

Masa: 300 ml śmietany 36% 2 śmietanki fixy 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: owoc granatu -----------------Ciasto: Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy pomału olej,nie przerywając miksowania.Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy(...)wymiarach 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180'C przez 1 godzinę lub do tak zwanego "suchego patyczka".Studzimy. -----------Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki.Na ciasto wykładamy śmietanę,posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią,aby nie odpadały.Całość posypujemy

w mojej kuchni
Sernik z kratką 265

Składniki: ciasto 2 szklanki mąki 100 g masła 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 łyżka  cukru waniliowego 1 jajko szczypta soli masa serowa 1,20 kg sera białego 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać zimne masło, posiekać. Dodać jajko(...)utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać wanilię, budyń oraz mąkę. Dokładnie wszystko razem  wymieszać . Białka ubić z szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą twarogową. Masę wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Wyjąć pozostałe ciasto, rozwałkować cienko i wykrawać paseczki o szerokości 1 cm. Na wierzch sernika układamy paseczki ciasta  tworząc kratkę. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy

magiczna kuchnia Kasi
Tartaletki z kurkami i porem 168

Można zrobić w podłużnej foremce, lub jak ja w małych okrągłych foremkach o średnicy 10 cm. Wykonanie ciasta – mąkę, masło, żółtko, jogurt zagnieść w jednolitą masę. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować ciasto i wyciąć na kształt foremki jaką użyjecie. Dodając więcej ciasta uwzględniając zapas boki. Foremki lekko posmarować olejem. Dno ciasta nakłuć(...)krążki wielkości dna i położyć na cieście. Obciążyć dno grochem, uniemożliwiając wyrośnięciu ciasta. Nagrzać piekarnik do 220 C i piec 10 minut. Następnie zdjąć groch i papier i podpiec ciasto kolejne 5 minut. Przygotowanie nadzienia – kurki umyć osuszyć i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać trochę masła i obsmażyć kurki. Doprawić je do smaku solą i pieprzem. Zdjąć kurki

Kuchnia Pokoleń
Ciasto "Pianka" 180

cytryny 150 ml wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, ubijamy dalej. Gdy masa będzie ubita ( nie będzie wyczuwalny cukier) dodajemy stopniowo po 1 żółtku i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy o wymiarach 35x28 cm. wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni(...)połowie ilości gorącej wody zostawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy, następnie dodajemy ubijając cały czas tężącą się galaretkę. Łączymy sok z wodą i skrapiamy biszkopt, przekładamy masą piankową, biszkopt przykrywamy drugą częścią, posypujemy cukrem pudrem. Ciasto przygotowała Elżbieta  Smacznego

kgwjanczewo
Ciasto czekoladowe z tahini czyli Weekendowe Lakocie odc.173 214

tahini. Ciasto z każdym kolejnym dniem nabiera  smaku, nie czerstwieje wcale, jest wilgotne, lekko gliniaste. Taki mój czekoladowy ideał! Przepis znaleziony w KUCHNIA nr.12/2017. Ciasto czekoladowe z tahini ciasto: 200 g gorzkiej czekolady 100 ml kwaśniej śmietany 22% 4 jajka po 100 g cukru i mąki pszennej 5 g proszku do pieczenia 60 g tahini glazura: 20 g tahini(...)połączy ze śmietanką. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę, stopniowo łączymy je z mąką i proszkiem do pieczenia, tahiną i masą czekoladową. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. W tym czasie ucieramy składniki glazury. Glazura smarujemy ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Murzynek na oleju z gruszkami 220

weekend bo przecież "upiekłaś to w 5 minut" :) Faktycznie, sam proces mieszania składników, pokrojenia gruszek i przełożenia ciasta do formy nie zajmie Ci więcej niż właśnie tych kilka minut. Ciasto piekłam przez 55 minut, wystudziłam i podałam z musem z truskawek. Szaleństwo.  Składniki (na 1 formę keksową o wymiarach 12 cm x 20 cm): 2 szklanki mąki 1 szklanka(...)cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszam dokładnie. Dodaję jajka, mleko, olej i całość dokładnie mieszam na jednolitą masę. Gruszki kroję na mniejsze kawałki dodaję do masy i całość ponownie mieszam. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ciasto piekę 55 minut - do suchego patyczka. Studzę i podaję

Mango Papaja
Czekoladowa Karpatka 174

mąkę, kakao i proszek do pieczenia i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie lśniące i gładkie zdjąć z ognia i przestudzić. Wbijać po jednym jajku przez cały czas ucierając. Ciasto podzielić na pół i rozsmarować  na dwóch jednakowych natłuszczonych niedużych blaszkach. Piec około 40 minut w temp.180°C. Z podanych składników przygotować budyń. W połowie szklanki mleka wymieszać mąki(...)się mleka dodać wymieszane mąki z jajkami i cały czas mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Masą budyniową przełożyć dwa blaty ciasta i po wierzchu posypać cukrem pudrem z domieszką kakao. Schłodzić w lodówce

Pysznie & Pięknie
Ciasto truskawkowe z galaretką. 209

sokiem z cytryny). Do ubitych białek dodajemy, żółtka i wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20 x 20 cm.   Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-12 min. Po upieczeniu usuwamy papier do pieczenia i studzimy.  Dopóki biszkopt się studzi robimy krem z bitej śmietany(...)dodajemy cukier, kwaśną śmietanę, a spęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej, do rozpuszczenia się najmniejszych grudek i także dodajemy do śmietanki. Wszystko dokładnie ubijamy na gładką masę.  Formę w której piekliśmy ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wkładamy wystudzony biszkopt kokosowy i przykrywamy go równą warstwą kremu z bitej śmietany. Odstawiamy do lodówki na 2 godz.  Póki

Kuchnia Łukasza
Rogale marcińskie 235

mogel. 50 g masła rozpuszczamy w rondelku . Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli i mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn , pozostałe mleko i masę jajeczną. Wszystko ugniatamy i dolewamy ostudzone masło i ugniatamy do czasu aż masło się całkowicie wchłoni. Wyrobione ciasto w misce , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki , wykładamy(...)szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda na lukier ( pominęłam ) zmielone orzechy włoskie Sposób wykonania rogalików: Ciasto rozwałkować na duży prostokąt u mnie wyszło ok. 55 cm na 40 . Nożem nakreślić w dwóch rzędach trójkąty. Masę wykładamy kolejno na każdy trójkącik ( po bokach zostawić troszkę miejsca i zwijamy zaczynając od szerszej strony.  Zwijając nacinamy pośrodku

Różne smaki w kuchni
Kakaowa pychotka z kremem mleczno-galaretkowo-likierowym i truskawkami. 198

Witajcie :) miałam dzisiaj ochotę na jakieś ciasto, z tego co miałam w domu stworzyłam taką oto pychotkę z truskawkami. Biszkopt kakaowy przekładany masą z mleka skondensowanego, galaretki brzoskwiniowej i  likieru  jajecznego. Do dekoracji użyłam kulek i posypki waflowej Cukieteria . Zapraszam do wypróbowania, ciasto jest pyszne i szybko się je przygotowuje :)   Składniki na biszkopt kakaowy : 1 szklanka mąki(...)słodziłam bo sok z cytrynek był słodki. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową tak żeby wystawała do góry ponad blaszkę.Przełożyć spodni blat ciasta i nasączyć wodą z sokiem, następnie ułożyć przecięte na pół truskawki, na truskawki wyłożyć całą masę i przykryć drugim plackiem. Wierzch biszkoptu nasączyć wodą z sokiem. Cukier puder wymieszać z likierem ma być lekko lejący

Sama słodycz i szczypta chili
Chałka nadziewana makiem 167

miód skrystalizowany), następnie zagotować. Gorącym mlekiem zalać mak, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Gdy mak npęcznieje i nieco przestygnie dodać resztę składników i wymieszać. Gdy masa będzie zbyt rzadka zagęścić mielonymi orzechami wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Z każdej części odważyć 3 kawałki o jednakowej wadze. Kolejno rozwałkowywać je na długość około 40 cm i 15 cm szerokości(...)Smarować masą makową zostawiając wolne brzegi. Jeden brzeg z dłuższej strony posmarować delikatnie wodą i zrolować. Odłożyć na blat/stolnicę podsypany mąką. Tak samo postąpić z pozostałymi 5-ma kawałkami ciasta. Trzy rolki spleść w warkocz, podwinąć końce i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób przygotować 2 chałkę. uformowane chałki przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto Shrek 193

się wydawać patrząc ile ma warstw. To ciasto można przygotować też w wersji dziewczęcej-różowej, wtedy nazywane jest ciastem Fiona. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklankki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia zielona masa budyniowa 1 l zielonego soku typu "kubuś" 3 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka(...)grudy. Zieloną masę trochę przestudzić i wylać na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Gdy przestygnie i będzie letnia ułożyć na niej ciastka delicje lekko wciskając w masę, ciastka układamy warstwą czekolady do góry. Ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia. Jedną galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wody, drugą rozpuścić zgodnie z przepisem w 500 ml wody. Odstawić do wystudzenia. Śmietankę

Monia miesza i gotuje