ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:760/3191)

Wiejski kisz z karkówką 136

garścią liści szpinaku lub liśćmi jarmużu ) 3-4 średnie pieczarki sól , pieprz do smaku Masa : 4 jajka małe lub 3 duże 100 ml śmietanki 30 % 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej sól do smaku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Kilka kawałków sera camembert do wciśnięcia Składniki na ciasto muszą być dobrze schłodzone ( smalec i śmietana ) . Smalec siekamy, wrzucamy do miski , wlewamy śmietankę(...)minut . Posiekane liście musztardowca , bądź ich substytut dodajemy na końcu , mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ich dodaniu już nie smażymy . Składniki na masę jajeczną umieszczamy w misce i trzepaczką łączymy ze sobą . Ciasto na kisz , wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy na około 0,5 cm i wykładamy nim formy ( w mim przypadku kilka małych jedno-porcjowych ) do pieczenia

Ogrodnik w podróży
SZARLOTKA I SERNIK W JEDNYM! PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO! 145

łyżki cukru pudru - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jajka - ewentualnie łyżka śmietany W/w składniki zagnieć na elastyczne ciasto, owiń folią i wstaw do zamrażalnika na 15-20 minut, w tym czasie zrobimy ser i jabłka. MASA SEROWA: - 400 g twarogu (nie z wiaderka) - 3 duże jajka - 4 łyżki śmietany powyżej 20% tłuszczu - 6 łyżek płaskich cukru pudru(...)Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię, dodajemy pozostałe składniki i dusimy przez 7 minut na dużym ogniu. WYKONANIE: Ciasto wyjmij z zamrażalnika, wylep nim dno tortownicy. Posyp łyżeczką kakao. Wylej masę serową. Na samą górę wykładamy masę z jabłek, robimy to delikatnie aby nie opadły w środek masy serowej. Pieczemy godzinę + 10 minut, temp

SMYKWKUCHNI
Rumowe Kakałko ze śmietanką 131

papierem. Ważne by biszkopt wkładać do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do uzyskania suchego patyczka (ok.pół godziny). Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i energicznie rzucamy go na blat z wysokości ok 50cm. Z formy wyjmujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu.  Składniki na masę I opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego wiórki kokosowe lub płatki migdałów (co mamy pod ręką, obie propozycje pasują(...)skorupy. Kroimy na trzy części. Jeśli mamy rum, to rozcieńczamy go z ciepłą wodą i skrapiamy biszkopty. Równie dobrze możemy użyć naparu z czarnej herbaty. Spód ciasta układamy w tortownicy. Nakładamy pierwszą masę. Na środkową część biszkoptu nakładamy konfiturę jagodową. Przykrywamy wierzchem biszkoptu i nakładamy ostatnią masę. Dekorujemy owocami. Możemy je również dodać do pierwszego, budyniowego kremu. Całość chłodzimy

Karczma Honorietty
Sernik z wiśniami na kruchym spodzie - przepis 158

kremówki 1 zapach waniliowy lub laska wanilii 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej wydrylowane wiśnie świeże lub z syropu Sernik z wiśniami - składniki na masę serową Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i jedno żółtko. Wyrabiamy ciasto. Najlepiej rozdrabniaczem do kruchego ciasta. Jeżeli go nie mamy(...)wyrabiamy jednolitą kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 20-30 min. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm. Przekładamy do średniej wielkości formy wyłożonej papierem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 min w 180 o C. Przechodzimy do przygotowania masy serowej. Do dużej miski wbijamy wszystkie 5 jajek, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników

Pyza i Surówka
Ciasto z masą kokosową 244

Ciasto lekkie jak obłoczek :) Delikatne i kremowe, przełożone masą kokosową. Na kokosowym spodzie biszkoptowym, przełamane herbatnikami. Kokosowa uczta :) Rozpływa się w ustach :) Łatwe i szybkie, nam bardzo przypadło do gustu. Polecam :) PS Wprawdze sezon narciarski już się chyba skończył, ale polecam zapoznanie się z ofertą naferie.pl   na przyszły rok będzie jak znalazł - zimowiska i wyjazdy rodzinne w pięknych(...)budyniem. Mieszać delikatnie łyżką. Wsypać wiórki kokosowe i olej. Połączyć. Formę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa kokosowa: 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki żelatyny + 40 ml zimnej wody 200g czekolady białej 800 ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka

Domowa cukiernia Ewy
Krówkowe Kruche Ciasteczka 127

łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego imbiru 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 2 szczypty soli 1 łyżeczka wody około 300-350g masy krówkowej (kajmakowej, użyłam o smaku orzechowym) Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Do miski przełożyć masło, przesiać cukier puder i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać żółtko i wymieszać mikserem do połączenia składników(...)mąki dodać proszek do pieczenia, przyprawy, sól i wymieszać łyżką. 3. Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę, wodę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto (ciasto będzie się trochę kruszyć, nie będzie bardzo elastyczne, patrz FILM ). Ciasto zawinąć z folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. 4. Schłodzone ciasto krótko

Mała Cukierenka
Fantastyczne ciasto z czerwonej fasoli – bezglutenowe i bezmleczne 198

naczynia, zmielić na gładką masę, bez żadnych grudek ani drobin, nożem w kształcie litery S lub blenderem. Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Do masy dodać skórkę i czekoladę, wymieszać. Przelać do formy, ciasto będzie bardzo rzadkie. Piec 40-45 min. Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić w formie, na kratce. Wyjąć z formy. Udekorować kremem kokosowym i dżemem Krem(...)czarnej porzeczki czy jagodowy Fasolę odsączyć na sitku, przepłukać wodą. Wszystkie składniki przełożyć do misy malaksera lub do wysokiego naczynia, zmielić na gładką masę, nożem w kształcie litery S lub blenderem. Krem wyłożyć na ciasto. Ciasto schłodzić przez 2 godziny, przed podaniem udekorować kleksami zrobionymi z dżemu. Wartości odżywcze dla całego ciasta (1623 g): kcal: 3863 Białko: 130 g Węglowodany

moj przepis na
CZEKOLADOWE KRUCHE CIASTECZKA 142

ekstrakt z wanilii.    Połączyłam masę z suchymi składnikami. Mąką,sodą,kakao i szczyptą soli. Starłam pozostałą część czekolady na wiórki.   Wsypałam je do ciasta i wszystko wymieszałam drewnianą łyżką. Z masy wyszło mi 20 ciasteczek. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie o odstępach pomiędzy nimi. Można je nakładać np. łyżką do lodów. Kształt

potrawyregionalne
Mleczna kanapka. 1332

Rewelacyjna, delikatna i bardzo, ale to bardzo odchudzona wersja obowiązującego przepisu.  Gorąco polecam Składniki:ciasto: 6  jajek 150 g  cukru 120 g mąki pszennej 40 g kakao 10 g mąki ziemniaczanej 40 g masła masa: 500 ml śmietany 30-36% tuba mleka skondensowanego klasycznego (lub 2 jak ktoś woli słodsze) 40-60 ml miodu  3 łyżeczki(...)delikatnie z przesianymi mąkami i na koniec dodajemy roztopione i wystudzone masło (należy wcześniej masło wymieszać dokładnie z łyżką ciasta). Całość przelać do wyłożonej formy i piec w temp 175 stopni C ok 40 min. Kiedy wystygnie przekroić na pół.masa:Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami wody i odstawiamy na kilka min, aby napęczniała. I podejrzewając

Malinowe Pocałunki
Ciasto miodowo-serowe z orzechami 393

zmienia smaku wypieków. Dziś chcę Wam przedstawić ciasto, które w smaku i w nazwie nie może wyprzeć się obecności miodu - ciasto miodowo-serowe z orzechami. Jest to ciasto wilgotne, ciężkie (masa przed upieczeniem jest bardzo gęsta), dość słodkie, z wyczuwalnymi w każdym kęsie orzechami. Można dodać do ciasta ulubione przez nas orzechy, choć każdy rodzaj nada ciastu troszkę innego charakteru(...)miodu na polewę Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - margarynę utrzeć z cukrem - do masy dodać stopniowo jajka i miód, dokładnie utrzeć/zmiksować - partiami dodawać zmielony ser, na koniec sukcesywnie dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko (jeśli nasze ciasto będzie zbyt gęste, można dodać trochę więcej mleka) - orzechy drobno posiekać (jeśli są to orzechy laskowe

Smakołyki Bereniki
Wieniec makowy 161

font-family:"Times New Roman";} Po świętach została mi połowa puszki z masą makową, postanowiłam coś z nią zrobić. Tym razem upiekłam wieniec z makiem. Już wcześniej piekłam wieniec cynamonowy z  tego przepisu. Wyszedł tak pyszny, że mój mąż stwierdził, że to najlepsze ciasto z makiem jakie jadł dotychczas. Polecam, bo ciasto naprawdę jest pyszne :-) Składniki: 570 g mąki(...)jajko. Wyrobić dokładnie jednolite, gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. W oddzielnym naczyniu masę makową wymieszać z bakaliami i kandyzowanymi owocami. 4 łyżki masła rozpuścić i schłodzić Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić a następnie, podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 50 x 40 cm. Placek wysmarować masłem imasą makową. Ciasto zawinąć

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka z Budyniową Pianką 232

taką polecam, wiec okres gotowania jest bliski 2 godzin). Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać ok. łyżkę (lub więcej) śmietany 12-18%. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny(...)czym dodajemy cukier waniliowy. Zmieniamy poziom robota na najniższy i powoli wsypujemy proszki budyniowe.  Na końcu cienkim strumieniem, powoli ciągle miksując wlewamy olej. Masę przekładamy na podpieczony spód z jabłkami. Pozostałą część ciasta wyciągamy z zamrażalki i ścieramy na wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze ok. 175 stopni przez ok. 30-40 minut do zrumienienia wierzchu. Gdy ciasto przestygnie całość

Słodka Strona
Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką 176

zimnego masła 100 g brązowego cukru ok. 200 g mąki Do miski dodajemy masło, wsypujemy cukier oraz mąkę. Wszystko rozcieramy w dłoniach do uzyskania masy przypominającej mokry piasek. Gdy ciasto już wyrośnie wyjmujemy je na stolnicę i wyrabiamy przez chwilę, rozwałkowujemy do wielkości blaszki o wymiarach 26x36cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto, które nakłuwamy widelcem

Cooking Monster
Tarta z łososiem 113

stopni. Jajka ubić ze śmietaną, posolić (uwaga sam łosoś jest dosyć słony, zatem ostrożnie z solą;) ), popieprzyć, dodać szczyptę gałki. Łososia pokroić w kostkę, wymieszać z jajkami. Masę jajeczno - łososiową wylać na ciasto francuskie. Całość poprószyć obficie koperkiem. Piec ok. 45 - 50 minut w temperaturze 180/ 200 stopni. fot. Iza/ wykonanie: Agnieszka Prus Smacznego

Kuchnia smaków
Naleśniki ze szpinaku z kolorowym farszem! Zwycięski przepis! 318

czosnkiem. Odstawiamy na kilka minut aby się schłodził. W tym czasie do miski wlewamy mleko. Dodajemy lekko przestudzony szpinak i przy użyciu blendera miksujemy aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i miksujemy. Gdy uzyskamy ciasto o odpowiedniej konsystencji odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy na gorącej patelni. Jeśli mamy dobry teflon nie potrzeba już dodawać

Jedz zdrowo żyj zdrowo!

Proponowane wyszukiwania