masy - czekoladę, pojedynczo jajka, powoli wsypujemy niewielkimi partiami suche składniki - mąka z proszkiem etc.Dodać wanilię oraz śmietanę, Miksować dla uzyskania stałej konsystencji. Nastawić piekarnik do nagrzania na 180stopni. W międzyczasie rozłożyć papilotki, ja użyłam malutkich z Ikei :) http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70207506/ tanie a zarazem całkiem ładne, nie wiem, czy to przez konsystencję ciasta(...)przez jakość właśnie papilotek - ale muszę nadmienić iż nie użyłam żadnych foremek, po prostu wyłożyłam papilotki na blaszce - i wcale się " nie rozlazły" ;) Papilotki uzupełniamy naszą masą przy pomocy małej łyżeczki - 3/4 ciasta na papilotkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika musimy ostudzić nasze spody. SKŁADNIKI NA PIANKĘ DO CIEPŁYCH LODÓW: 3 duże białka
dlaSmaQpojawia się pytanie – jakie ciasto będzie odpowiednie dla diabetyka? Nie może mieć za dużo cukru, wysoki indeks glikemiczny odpada, podobnie jak tłuste masy i kremy. Moja propozycja jest zgoła inna – ciasto marchewkowe. Wilgotne, bakaliowe, pachnące piernikowo i świątecznie. W kategorii warzywnych wypieków, w naszym domu, zdecydowanie zwycięża ciasto marchewkowe. Piekę je na każde święta, ale także świetnie sprawdzi(...)marchewkę, rodzynki, posiekane orzechy włoskie i wymieszać drewnianą łyżką. Uzyskaną masę przełożyć do podłużnej brytfanki o długości ok. 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Udekorować płatkami migdałowymi (ale nie koniecznie, jak kto lubi). Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, jeśli ciasto się nie lepi, znaczy że jest gotowe). Wyciągnąć z piekarnika
Dietologmąkę cały czas mieszając.Ponieważ używamy mąki razowej (mielony len, skrobia kukurydziana, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy,) a nie mąkę tradycyjną, nasze ciasto jest na początku dość rzadkie, dlatego po wymieszaniu odstawiamy, aż napęcznieje.Masa będzie zmieniać swoją konsystencję i twardnieć w oczach. Po chwili nabierze też jeszcze więcej smaku. Tak to właśnie mąka bezglutenowa może nas wprowadzić(...)podejściu do tematu, możemy spierniczyć nasze pierniki. Lepiej więc dać naszemu wyrobowi chwilę (z 2-3 godzinki minimum), aż zamieni się w ciasto idealne. Bez naszego udziału mu się to uda! :)Gdy już będzie przypominało plastyczną masę, należy je wyrobić (unikając podjadania jak tylko się da) i odłożyć pod nieszczelnym przykryciem w chłodnawym miejscu na czas od tygodnia
Wypisz Wymalujwylepiamy. Ciasto nakłuwamy na dnie widelcem. Na wierzch układamy arkusz papieru, ten z wałkowania, i wysypujemy coś do obciążenia ciasta – np. fasole. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do wstępnego podpieczenia na 20 minut. W tym czasie wszystkie składniki na masę serową dokładnie mieszamy w misce. Przygotowujemy także rabarbar – umyte łodygi kroimy w podłużne kawałki długości około(...)czasu kolistymi ruchami kręcąc patelnią – rabarbar ma tylko puścić sok, a cukier się rozpuścić, nie chcemy rozgotować rabarbaru. Odstawiamy do ostygnięcia. Z podpieczonego ciasta usuwamy obciążenie oraz papier i wylewamy na niego masę serową, rozprowadzamy równomiernie. W masie serowej układamy kawałki rabarbaru, dość ściśle. Syrop z patelni zostawiamy. Wstawiamy tartę do piekarnika na kolejne 30 minut
Smaczna StronaFajny sposób na zrobienie pysznej polewy, który wzbogaci nie jedno ciastko :)Składniki:3 łyżki wody2 łyżki cukru100g margaryny 4 kopiate łyżki mleka w proszku ( np
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaupiekłam fantastyczną tartę. Oboje z mężem musieliśmy sięgnąć po dokładkę;) Inspirowałam się przepisem Doroty, jednak sporo w nim zmieniłam:) Pyszny krem z białej czekolady, masa jagód i bezy... koniecznie musicie ją zrobić!! Nie pożałujecie;) Ciasto: 175g mąki pszennej, 130g masła lub margaryny, żółtko, 35ml mleka, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru pudru. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól, żółtko(...)parze, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując na niskich obrotach, dodawać po łyżce serka mascarpone. Dodać przestudzoną czekoladę i likier jajeczny. Delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na cieście. Posypać jagodami. Na wierzchu rozkruszyć bezy
Z miłości do słodkościzamrażalnika, pozostałe 2/3 schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę. Foremkę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć rozwałkowane ciasto, nakłuć widelcem i zrobić 2cm rant. Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Masa: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyłożyć(...)podpieczony spód. Pianka: Białka ubić ze szczypta soli, dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Ubijać aż masa będzie lśniąca. Wyłożyć równa warstwę na masę makową. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach zmrożone ciasto. Ciasto piec ok 60 minut w 180 stopniach. Gdyby wierzch za mocno się rumienił, można przykryć papierem do pieczenia. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asicukrem na puszystą, gęstą masę, następnie dodajemy jogurt, przestudzoną czekoladę z masłem i miksujemy. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia mieszamy i porcjami dodajemy do masy jajecznej, za każdym razem dokładnie miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy do suchego patyczka (w zależności od piekarnika 35-45 minut). Studzimy. SOS TOFFI: 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 3 łyżki(...)wsypujemy cukier i topimy (nie mieszając!), do uzyskania złotego karmelu. Następnie dodajemy masło i ostrożnie wlewamy śmietanę, mieszamy do połączenia składników. Gdy masa ma już postać gęstego sosu dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy i ostrożnie przekładamy na przestudzone ciasto. Ciasto najlepiej się kroi, gdy już całkowicie ostygnie i sos zgęstnieje (ja zmuszona byłam kroić jeszcze ciepłe, dlatego
Rozpustne gotowaniewymieszać ze śmietaną. Dodać letnią masę kakaową, dokładnie wymieszać. Wlać mieszankę do suchych składników, wymieszać krótko, tylko do połączenia. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 25-35 minut, do suchego patyczka. Ciasto przestudzić w formie, następnie wyjąć i ułożyć do całkowitego ostudzenia spodem do góry. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, przeciąć w poziomie(...)Partiami dodawać śmietanę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać ostudzoną masę porzeczkową, delikatnie połączyć, żeby nie rozgnieść porzeczek. Wstawić do lodówki na 30-60 minut, aż masa zacznie tężeć. Na paterze ułożyć spód ciasta, zamknąć obręcz tortownicy. Wyłożyć tężejący krem, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić w lodówce przez noc, aby krem się ściął. Brzegi formy obkroić ostrym nożem, zdjąć obręcz
Pożeraczka, czyli raz adobrzewlewamy do dzbana robota i dodajemy czekolady, podgrzewamy do 35 % i cięgle mieszamy aż składniki się połączą. Po rozpuszczeniu przelewamy do miseczki i odkładamy do ostudzenia. Masę czekoladową wylewamy na mazurka. Ciasto chłodzimy około 2 godzin w lodówce. Następnie dekorujemy orzechami. Po zastygnięciu czekolady kroimy na kawałki i podajemy. Ciasto jest przepyszne, smacznego. Mazurek przechowujemy w lodówce
Kulinarne Fantazje Mariolipodpiec na złoty kolor. Ser: Żółtka utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce twarogu, śmietanę skórkę z cytryny oraz ekstrakt z wanilii. Gładką masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Na warstwę sera układamy "skubane" kawałki ciasta. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Smacznego
Zapiski Młodej Żonyproszkiem, sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrami i olejem na gładką masę. Dodajemy rozgniecione widelcem banany i dobrze mieszamy. Suche składniki dodajemy do masy bananowej, mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem (dużej). Pieczemy w 170 C przez ok. 45-50 min. najlepiej sprawdzić to wbijając w ciasto
Z butelką mleczka w tlemleka 3 jajka sól, pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 400 g świeżego szpinaku 20 g masła 1 młoda cebulka ze szczypiorem 50 g żółtego sera wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszam w misce i zagniatam (w razie potrzeby dodaję odrobinę wody). Formuję kulkę, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na pół godziny. Masło roztapiam na dużej patelni, wrzucam szpinak(...)Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formę na tartę (o średnicy 26 cm) smaruję olejem. Ciasto wałkuję, przekładam do formy, dociskam do dna i brzegów. Na ciasto wykładam osączony szpinak i zalewam go masą twarogową. Wierzch posypuję posiekaną cebulką i szczypiorem oraz startym serem. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formietalerzyku kuszą makowce i serniki. My natomiast wspominamy makowiec z budyniem, którego zrobiłyśmy tydzień temu! Polecamy spróbować taką nietypową wersję, ponieważ kremowy budyń wspaniale smakuje z masą makową i korzennym kruchym ciastem :D Kochani życzymy Wam WESOŁYCH ŚWIĄT, SPEŁNIENIA MARZEŃ, ZDROWIA i aby wszystkie wasze wymarzone wypieki udawały się IDEALNIE ❤ Składniki (śr: 18 cm) Ciasto -1/2 szkl
Candy Pandaskruchym spodzie, najeżony sporą ilością bakalii, czyli właśnie tak jak lubimy. Polecam, jest idealny do kawy. Ciasto kruche: 100 g mąki pszennej Młynomag 150 g mąki krupczatki Młynomag 125 g cukru pudru 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 125 g zimnej margaryny jajko Masa serowa: 1 kg twarogu 3x zmielonego 8 jaj 100 g miękkiego masła 250 g cukru pudru(...)łyżce twarogu. Ucierać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę i bakalie. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na podpieczony spód. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w długie, cienkie paseczki. Ułożyć na serniku kratkę. Sernik piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku. Całkowicie przestudzony sernik polać
Smakołyki Asi