ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:768/3191)

Sernik Krakowski 168

macie mniejszą lub trochę większą to można użyć nie każdy przecież ma wszystkie wymiary blach :) Spód ciasta zapiekamy przez 10-15 minut w gorącym piekarniku ,180 stopni. Wyciągamy jak nabierze złoty kolor . Zabieramy się za ser . Masło ucieramy z cukrem na białą masę ,dodajemy po jednym żółtku i ucieramy do połączenia składników ,dodajemy porcjami zmielony ser ,ucieramy po czym zmniejszamy(...)połączenia składników, białka ubijamy na sztywna pianę ,dodajemy szczyptę soli, ubite białka mieszamy z masą serową ,dodajemy olejek waniliowy , mieszamy ,najlepiej ręką bo jest najdelikatniej :)  Masę wylewamy na podpieczony spód , z pozostałego ciasta wałkujemy cienkie paski i układamy na cieście ,  wkładamy na gorącego piekarnika 180 stopni na 50-60 minut ,musimy obserwować jak się piecze :) jak jest już

Wypieki Rene
Tęczowy sernik z ricottą 155

przekładamy do blachy, wyrównując palcami. Pieczemy 15 min pod obciążeniem (np. z fasoli lub brudnego hajsu), na kolejnych 15 pozbywając się go i rumieniąc ciasto.        Cukier ucieramy z jajkami, a gdy masa dobrze się połączy dodajemy stopniowo sery i mąkę(...)cały czas miksując. Mleko podgrzewamy w garnuszku z laską wanilii, którą po 10-15 minutach wyjmujemy i wyciągamy ze środka ziarenka. Razem z mlekiem dodajemy do masy serowej, chwilę mieszamy.      Ciasto dzielimy na 6 podobnej wielkości kubków - do każdego dodajemy barwniki spożywcze: fioletowy, niebieski, zielony, różowy, pomarańczowy i żółty. Co istotne, dodajemy ich naprawdę odrobinę, wystarczą

sama złodycz
Ptysie na ostro 129

papryki ostrej Wykonanie: Wodę w rondelku zagotowujemy  z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści dodajemy  przyprawy  i stopniowo wsypujemy przesianą wcześniej mąkę. Z masy powstanie gęste ciasto, nie może być w nim żadnych grudek z mąki. Mieszamy ciasto na małym ogniu aż do momentu aż zacznie nam się odrywać od dna, powstanie z niego(...)dłuższej chwili będzie się zlepiać w jednolitą masę. Gotują ją na małym ogniu przez około 5 minut i delikatnie napowietrzaj mieszając. Gotową masę należy wlać do rękawa cukierniczego lub szprycy i wycisnąć w dowolnym kształcenie na blaszkę. Ciasto należy piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku przez 10- 15 minut Należy zrobić duże odstępy między ciastkami gdyż w piekarniku ptysie bardzo pęcznieją

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pyszne i słodkie – eklerki 123

więcej jeśli lubicie słodsze kremy) Eklerki – przepis Masło rozpuszczamy w garnku. Wlewamy wodę i zagotowujemy. Wsypujemy mąkę przesypaną z solą. Mieszamy, aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy, odchodzącej od brzegów garnka. Ciasto przekładamy do miski i studzimy. Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, wcześniej rozmieszanym w misce – żeby lepiej połączyło się z resztą składników – miksując mikserem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KINDER COUNTRY 111

erek mascarpone      p łatki śniadaniowe (pszenica w miodzie)       ½ litra śmietany 36%       2 łyżeczki żelatyny (ja robiłam bez żelatyny i ciasto było rzadkie) Wykonanie:                 Na spód blachy wykładamy herbatniki. Rozpuszczamy na parze białe czekolady i w osobnym(...)Mleczne czekolady rozpuszczamy na parze. Pozostałą śmietanę (200 ml) ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ostudzoną, płynną czekoladę. Masę wylewamy na górę naszego ciasta i sypiemy na wierzchu płatki śniadaniowe.                 Ciasto przed podaniem należy chłodzić kilka godzin w lodówce. SMACZNEGO

Słodkie ciacho
Ciastko kakaowo-kawowe 109

cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać kakao, ostudzone espresso i ostudzone masło. Delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką. Mąkę z proszkiem przesiać, wsypać do masy kakaowej i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić i posypać cukrem pudrem, albo polać  polewą czekoladową

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sernik czekoladowy z daktylami 139

budyń, kakao i rozpuszczoną na parze czekoladę( ok 20 g zostawić do posypania) . Daktyle pokroić na drobniejsze kawałki a na koniec dodać pianę ubitą z białek. Wylać masę czekoladowo serową na podpieczone ciasto i piec ok 45 min. Sernik wyjąć z piekarnika, przestudzić i na jeszcze ciepły zetrzeć czekoladę która się rozpuści a potem zastygnie . Udekorować truskawkami

Gotowanie jest łatwe
Ciasto ,, Ambasador ,, w polewie czekoladowej. 224

doprowadzić do zagotowania! Masę przestudzić ( do około 35 C ) dodać jajka,wymieszać wszystko razem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,przesiać przez sitko,wsypać powoli do masy i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do keksowej foremki wyścielonej papierem. Piec od 40 - 50 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu,przestudzić,wyjąć z foremki i udekorować polewą,lukrem lub poprószyć cukrem

Przepisy i porady kulinarne
Sernik zebra 130

łyżki każdej z mas (najpierw 2 łyżki masy krówkowej, potem 2 łyżki masy dyniowej, potem 2 łyżki masy czekoladowej) aż masy się skończą. Jeśli masy są gęste to na koniec ciasto wyrównać, jeśli rzadkie to ciasto się samo ładnie rozleje. Sernik piec ok. godziny w 180 stopniach. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na wystudzony sernik wyłożyć pozostałą masę krówkową. *podczas

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Miodownik Latte 813

Miodowe kruche blaty, jasna masa grysikowa i biszkoptowe języczki  nasączone kawą,   na wierzchu pyszni się warstwa śmietanki posypana gorzkim kakao-ciasto z klasą , aromatyczne, słodkie i obłędnie pyszne, na pewno będzie hitem wśród świątecznych wypieków.  Ciasto najlepsze na drugi dzień gdy blaty miodowe zmiękną i smaki się połączą. Blaszka 24/24 cm Miodowe blaty(...)cukier puder i śmietan fix ewentualnie ser mascarpone, zmiksować. Na jednym miodowym blacie wyłożyć połowę masy grysikowej, biszkopty maczać w zimnym naparze z kawy, ułożyć na kremie, przykryć resztą kremu docisnąć drugim miodowym blatem.  Wykładamy warstwę śmietanową, oprószamy przez sitko grubo kakao. Ciasto chłodzimy w lodówce.  Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Ciasto migdałowo-jabłkowe i "Natura" 144

koją nerwy. Te z Was, które były w ciąży, być może miały zalecane jedzenie migdałów, bo przeciwdziałają nudnościom. Mnie zależało, by ciasto było wilgotne w środku, więc dodałam jabłko. Ciasto upiekłam w automacie - on wyrabiał i piekł, a ja mogłam spokojnie posprzątać mieszkanie :) Składniki (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową): 3 jajka 160 g cukru szczypta soli 3 duże miarki(...)solą na puszystą masę. Do pojemnika wypiekacza wlać masę jajeczną, dodać kawałki masła, oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Włączyć wypiekacz na odpowiedni program (ciasta na proszku do pieczenia) w wersji o najmniejszej masie. Jabłko obrać i pokroić na drobne kawałki. Gdy automat da sygnał dodać płatki migdałowe i kawałki jabłek. Piec do zakończenia programu. Wyjąć i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Roladka z czerwoną porzeczką 147

waniliowego, szczypta soli.     Jajka i żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Mąki przesiać, dodać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 34x42cm. Piec ok. 15min w temp. 180st. Ciepłe ciasto przełożyć na ściereczkę posypaną drobnym cukrem. Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić tak do ostygnięcia.       Krem: 250g serka(...)pudru.       Mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, cukrem i sokiem z cytryny, odłożyć dwie łyżki do dekoracji. Dodać umyte i oczyszczone porzeczki. Delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na cieście. Zrolować, schłodzić. Udekorować pozostałym kremem, porzeczkami i miętą. Przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Bounty 154

stary, sprawdzony sposób ze smarowaniem blach - sentymentalnie:)  Masę wylewamy na blachę i pieczemy ok. 30 minut  Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł? Po 30 minutach wyłączamy piecyk i uchylamy drzwiczki na 5 minut. Po 5 minutach otwieramy drzwiczki zupełnie o zostawiamy jeszcze na kolejne 3 minuty ciasto w środku. Następnie wyjmujemy biszkopt z piecyka(...)uwaga(!) z odległości ok. 15-20 cm rzucamy delikatnie blaszką płasko o podłogę. Co to daje? Szok dla ciasta, który powoduje, że ciasto już nie opadnie Ciasto odstawimy do wystygnięcia i robimy masę kokosową :) Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym Wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy do zagęszczenia masy (ok. 15-20 minut). Pamiętajmy, żeby cały czas mieszać. W przeciwnym

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jagodzianki z białym serem 171

oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, jeszcze przez chwilę wyrobić, a następnie rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 45 x 45 cm. Teraz przyrządzić masę serową. Wszystkie składniki na masę(...)serową dobrze wymieszać widelcem, rozgniatając twaróg z pozostałymi składnikami.Przygotować blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.Rozwałkowane ciasto przekroić na pół, tak żeby otrzymać dwa prostokąty. Obie części posmarować masą z białego sera (fot.1), a następnie posypać jagodami (fot.2). Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokroić nożem

Świat Ciasta
Ombre tarta LCHF z owocami | bezglutenowa, bez laktozy, bez pieczenia, bez cukru, niskowęglowodanowa | 151

Bezglutenowa, niskowęglowodanowa tarta z owocami i masą jogurtową.  Różowa, kobieca, niezwykle urocza i smaczna. Bez pieczenia, bez cukru i laktozy.  Smaczna, lekka i zdrowa. Składniki: Ciasto: 100g(...)mąki kokosowej 30g mąki ryżowej 2 jajka 80 ml oleju rzepakowego 2 łyżki stewii w proszku 1 łyżka kakao Masa: 2 łyżeczki żelatyny 400g jogurtu bez lakozy 1/2 mieszanki kompotowej HORTEX 2 łyżki nasion chia 3 łyżki stewii Przygotowanie: Ciasto ugniatamy (możemy wymieszać w maszynie) wykładamy silikonową formę ciastem i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na 20min. Następnie pieczemy

Czarnawisienka
Rolada bardzo czekoladowa 113

Jeżeli lubisz czekoladowe desery lub ciasta, to ta rolada zdecydowanie jest dla Ciebie.  Składniki: ciasto 5 jajek szklanka cukru szklanka mąki 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli masa 4 żółtka 50 g cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka żelatyny  50 ml wody 200 g czekolady deserowej 250 g serka mascarpone Ciekawe(...)kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. W misce ubij żółtka, następnie cały czas ubijając dodawaj zagotowany syrop oraz czekoladę, na sam koniec dodaj serek mascarpone. Gotową masę wstaw do lodówki na 20 minut. ciasto białka ubij ze szczyptą soli i cały czas ubijając dodawaj po łyżeczce cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, oraz ocet. Na sam koniec dodawaj stopniowo mąkę i kakao

Niezły Młynek
KALAFIOR SMAŻONY W CIEŚCIE 167

smaku i roztrzepać mikserem,następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie roztrzepać na jednolitą masę.Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę. Różyczki kalafiora moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Kalafiora w cieście można podawać na ciepło z zestawem surówek jako samodzielne danie obiadowe,jako przekąskę na ciepło lub zimno

Niespełnione zdolności kulinarne
Korzenne ciasto z jabłkami 132

Wykonanie : Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę , dodać olej i przesiać wszystkie pozostałe składniki.  Wymieszać . Jabłka obrać , pokroić w dość dużą kostkę (ok2x2) Dodać do masy i połączyć całość , żeby ciasto okleiło wszystkie jabłka. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą . Użyłam dwóch foremek o wymiarach 10x25.  Piec ok 1 godziny

Malinowa Kawiarenka
Ciasto kokosowe 102

kokosowych  Sposób przygotowania: Masło rozpuścić wraz z cukrem i mlekiem w garnuszku.Zagotować i zdjąć z palnika.Dodać wiórki kokosowe,zamieszać i poczekać aż całość przestygnie. Masę kokosową wylewamy na wierzch ciasta. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.Gdy ciasto będzie już gotowe,studzimy je i przekrawamy na 2 blaty. Przekładamy je kajmakiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie

Wielki apetyt
Mazurek JAJO z czekolada, muzyczka i pierwsza wiosenna burza czyli Slodki Czwartek odc.77 196

wierzch, czego chcieć więcej??? U mnie wersja ekstremalna czyli z czekoladą 90% i nie ukrywam, że taka zwykła gorzka czekolada byłaby chyba lepsza, przynajmniej w kwestii konsystencji masy :) Mazurek JAJO z czekolada ciasto kruche: 175 g mąki pszennej 25 g cukru pudru 100 g zimnego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 żółtko Na papierze do pieczenia rysujemy kształt pisanki

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania