Jeżeli macie ochotę na ciasto z jagodami i dużą ilością kruszonki zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i wilgotne. Najlepsze jest jeszcze ciepłe, ale następnego dnia smakuje równie dobrze. Zapraszam!!! Składniki: 3 szkl. mąki, 1,5 szkl. drobnego cukru, 4 duże jajka (5 małych ), 1 szkl. oleju, 1 szkl. jogurtu naturalnego ( gęstego), 3 łyżeczki proszku(...)masa będzie biała i puszysta. Cukier powinien się rozpuścić. Dodajemy jogurt, miksujemy. Następnie dolewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Owoce układamy na cieście. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą, rozdrabniamy między palcami tak długo aż powstanie kruszonka. Gotową kruszonką posypujemy
Passion of Cookingmasłem. Rozdzielamy ciasto pomiędzy dwiema formami, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone, patyczek powinien być suchy. Ciasta odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 85 g obranego, bez pestki avocado 85 g masła 200 g czekolady ciemnej 70% kakao 25 g kakao 125 ml niesłodzonego mleka sojowego 200 g cukru(...)Masło ucieramy z avocado. Dodajemy cukier puder i ciągle ucieramy, na gładką masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii, ostygniętą czekoladę i rozpuszczone w mleku kakao. Ucieramy na gładką masę. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostały krem na wierzch. Ciasto odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin. Źródło : magazyn kulinarny bbcgoodfood The post Czekoladowe Ciasto
Made By Mom And Sonrumowy – 0,5 łyżeczki* powidła śliwkowe – 1 łyżkaDODATKOWO :* polewa czekoladowaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO :Jajka wbijamy do miski , dodajemy cukier i cukier waniliowy.W garnku gotujemy wodę , kładziemy na nim miskę i przez kilka minut ubijamy jajka z cukrami.Zdejmujemy z garnka , cały czas ubijamy do ostudzenia masy.1/3 masy odkładamy , a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie
Ostra na Słodkojest to dobra okazja, aby je upiec. Póki jest jeszcze rabarbar. Bo ja już zaczynam szaleć z moimi ukochanymi truskawkami :D Ciasto zniknęło w jeden dzień. Nie dziwię się, gdyż jest po prostu pyszne. Lekki biszkopt, wyraźna kwaskowa masa rabarbarowa, słodka śmietanka i chrupiąca kruszonka na samym wierzchu. Obłęd. Nie będę się zbyt długo rozwodzić nad tym ciastem. Mam nadzieję(...)stopni przez 20-25 minut. Gdy biszkopt lekko przestygnie, wyjąć go z formy i zdjąć papier. Z zimnego ciasta za pomocą łyżeczki zeskrobać wierzchnią warstwę biszkoptu (można więcej ze środka, zostawiając boki, które przytrzymają nadzienie). Okruszki odstawić na bok. Masa rabarbarowa: Obrany i pokrojony na równe kawałki rabarbar zagotować w garnku z sokiem jabłkowym i 100 g cukru, aż rabarbar
My simple kitchengotującego się mleka, dobrze mieszamy i zagotowujemy, następnie masę studzimy. Masło ucieramy, gdy jest już puszyste stopniowo dodajemy chłodny budyń (po łyżce). Gotowy krem dzielimy na 5 części. Upieczony biszkopt kroimy (ja kroiłam na pół, otrzymując 2 warstwy z każdej tortownicy, czyli były 4 warstwy). Pierwszą warstwę ciasta układamy na paterze, smarujemy 1/5 kremu, na krem wykładamy(...)dzielimy na 4 części i pierwszą z nich smarujemy biszkopt, na to resztę jagód i kolejną porcję kremu. Pozostały krem wykorzystujemy do posmarowania wierzchu i boków ciasta. Tort ozdabiamy za pomocą tej masy cukrowej , sezonowymi owocami, lub startą czekoladą
Rozpustne gotowaniecałość podgrzewamy i mieszamy tak długo, aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki się ze sobą połączą, gotowe odstawiamy do ostudzenia do zimnej masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jajka, miksujemy gotowe ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 20-25minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC z gotowego ,wystudzonego(...)pieczenia, wodę oraz olej, całość dokładnie ale delikatnie mieszamy do keksówki (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia , na dno wylewamy cienką warstwę jasnej masy na której układamy ciasno czekoladowe duszki, które następnie przykrywamy resztą ciasta babkę pieczemy około 50-60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Źródło: http://blogzapetytem.pl/2017/02/20/babka-z-serduszkiem/
Słodkie zapomnienieproszkiem do pieczenia. Następnie przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy - tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami tylko do połowy wysokości. Do każdej babeczki na środek dodajemy około pół łyżeczki masy czekoladowej, a następnie zalewamy ponownie wyrobionym ciastem.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190`C około 15-20 minut. Studzimy na kratce.Smacznego
Słodkie Przyjemnościkąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę wlać do miski i ubić na sztywno. Na koniec dodać przestudzoną roztopioną czekoladę. Zmiksować do połączenia składników. Złożenie ciasta: herbatniki, krem koksowy, herbatniki, konfitura porzeczkowa, herbatniki, krem kokosowy, herbatniki, masa śmietanowa, prażone wiórki kokosowe Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu kokoswego. Ładnie wyrównać(...)porzeczkową. Na konfiturę położyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć drugą połowę kremu kokosowego. Ponownie wyrównać i przykryć warstwą herbatników. Na ostatnią warstwę herbatników wyłożyć masę śmietanową. Wiórki koksowe uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Posypać ciasto. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście godzin aby zmiękło
Monia miesza i gotujejajo 2 łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wstawić do lodówki na około godzinę. Formę na tartę o średnicy 24cm posmarować masłem, ciasto rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi formy. Piec 15 minut w 180stopniach. Ostudzić. Krem migdałowy: 200g migdałów 100g masła 100g cukru pudru 50ml likieru baileys 1 jajo Wierzch: 200g(...)kuchni). Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie małymi porcjami dodawać zmielone migdały. W ostatniej kolejności do masy dodać całe jajo i likier. Dokładnie zmiksować. Masę migdałową rozsmarować na wystudzonym cieście, na niej wyłożyć świeże maliny (ja tym razem wykorzystałam niesłodzoną domową konfiturę malinową). Wierzch posypać płatkami migdałowymi i zapiekać przez 10 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć
Zapiski Młodej Żonydokładnie z kości i skór. Przekręcamy przez maszynkę razem z kapustą. Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy. Do masy dodajemy pieprz , sól, paprykę do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy i robimy ciasto. Wykonanie ciasta(...)dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Masło dodajemy do gorącej wody i mieszamy, aż się roztopi, a następnie wlewamy do mąki. Wyrabiamy masę dużą łyżką, jednak w miarę jak składniki zaczną się łączyć, wyrabiamy ciasto rękoma na blacie lub stolnicy. Jeśli ciasto jest za rzadkie, podczas wyrabiania podsypujemy delikatnie mąką. Gdy widzimy,że jest zbyt gęste, zwilżamy dłonie wodą
W kuchennym oknie Ewywrzątku 1 cytryna słoiczek konfitury morelowej (używam też dżemu z jabłek i mirabelek) 2 łyżki kakao Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Odmierzyć mąki i kakao na biszkopt. Wymieszać je ze sobą. Jajka wybić do dużej (to ważne, bo objętość masy jajecznej sporo wzrośnie) szklanej lub metalowej miski, dosypać cukier i cukier waniliowy. Nastawić piekarnika na 160 stopni(...)pudrem. Do białej masy dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać. Połowę masy śmietanowej wyłożyć na galaretkę. Przykryć drugim kakaowym blatem. Polać biszkopt ponczem. Wyłożyć resztę masy śmietanowej. Wygładzić powierzchnię i posypać ją kakao (najlepiej przesiewając przez sitko). Ciasto chłodzić w lodówce min. 4 godziny przed podaniem. Skuszona akcją Dublowanie u ejotka sięgnęłam po "Chatę" Danielle Steel . Ponad 70-letni Cooper Winslow jest
Weekendy w domu i ogrodzieMasa: 300 ml śmietany 36% 2 śmietanki fixy 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: owoc granatu -----------------Ciasto: Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy pomału olej,nie przerywając miksowania.Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy(...)wymiarach 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180'C przez 1 godzinę lub do tak zwanego "suchego patyczka".Studzimy. -----------Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki.Na ciasto wykładamy śmietanę,posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią,aby nie odpadały.Całość posypujemy
w mojej kuchniSkładniki: ciasto 2 szklanki mąki 100 g masła 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko szczypta soli masa serowa 1,20 kg sera białego 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać zimne masło, posiekać. Dodać jajko(...)utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać wanilię, budyń oraz mąkę. Dokładnie wszystko razem wymieszać . Białka ubić z szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą twarogową. Masę wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Wyjąć pozostałe ciasto, rozwałkować cienko i wykrawać paseczki o szerokości 1 cm. Na wierzch sernika układamy paseczki ciasta tworząc kratkę. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy
magiczna kuchnia KasiMożna zrobić w podłużnej foremce, lub jak ja w małych okrągłych foremkach o średnicy 10 cm. Wykonanie ciasta – mąkę, masło, żółtko, jogurt zagnieść w jednolitą masę. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować ciasto i wyciąć na kształt foremki jaką użyjecie. Dodając więcej ciasta uwzględniając zapas boki. Foremki lekko posmarować olejem. Dno ciasta nakłuć(...)krążki wielkości dna i położyć na cieście. Obciążyć dno grochem, uniemożliwiając wyrośnięciu ciasta. Nagrzać piekarnik do 220 C i piec 10 minut. Następnie zdjąć groch i papier i podpiec ciasto kolejne 5 minut. Przygotowanie nadzienia – kurki umyć osuszyć i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać trochę masła i obsmażyć kurki. Doprawić je do smaku solą i pieprzem. Zdjąć kurki
Kuchnia Pokoleń