ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:774/3191)

ciasto owocowe na oleju 140

Ekspresowe ciasto do zrobienia ze składników, które zawsze mamy w domu. Wystarczy dodać dowolne owoce sezonowe lub z puszki i ciacho do kawy mamy raz-dwa. Moim domownikom tak smakowało, że poszło w całości jeszcze ciepłe.  *forma 25*34 cm Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 400 g owoców (truskawka, czereśnia, banan) Jajka ubić na pianę z cukrem. Ubijając dolewać olej, następnie mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy jajecznej i delikatnie zmiksować. Ciasto wylać do blaszki, na wierzchu ułożyć owoce (można obtoczyć je w mące). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
,,Choinka z pierników’’ 139

Proste w wykonaniu i apetycznie wyglądające choinki z pierniczków stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki na lukier(...)dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Podróż w kulinaria
Waniliowe babeczki z truskawkami 149

proszkiem przesiewamy. Do przesianej z proszkiem mąki dodajemy jajka, cukier, zapach waniliowy oraz pokrojone w kostki masło. Używając miksera wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę bez żadnych grudek. Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! Pamiętajcie, że z powyższej ilości ciasta wychodzi ok. 20-cia sztuk babeczek. Więc zamiast na siłę rozkładać całe(...)ciasto do 12-to foremkowej blachy, zostawcie nadmiar i upieczcie je w drugiej turze). Pieczemy 15 do 20 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej na 10 min. do wystygnięcia, po czym delikatnie wyjmujemy z foremek [ starajcie się unikać narzędzi typu nóz czy widelec! ]. Jeżeli babeczki uparcie nie chcą rozstać się

Domowe Torty
sernik brzoskwiniowy 158

Zastanawiałam się jakie ciasto upiec w tym tygodniu. Na dobrą sprawę nie miałam ochoty na pieczone. Pomysł na sernik powstał podczas robienia zakupów. Wyszedł idealnie :)  biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cacao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżeczki żelatyny puszka brzoskwiń(...)wraz z żelatyną rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Serek przełożyć do wysokiego naczynia, ubijać mikserem stopniowo dodając zimną galaretkę. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę dodać do przygotowanej masy serowej. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Włożyć do lodówki na około 2 - 3 godziny. Drugą galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody, wystudzić a gdy zacznie teżeć wylać na wierzch ciasta. Wstawić ponownie

Darcia w kuchni
Zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym i kwiatami czarnego bzu 168

wystudzenia, wtedy dodajemy sok z cytryny i blendujemy. W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy partiami olej i szpinak miksując na wolnych obrotach. na koniec dodajemy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na natłuszczoną  i oprószoną mąką tortownicę. Pieczemy piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 20 minut(...)łyżki tej masy dodajemy do rozpuszczonej żelatyny, mieszamy. Następnie dodajemy ją do zmiksowanych truskawek i miksujemy. W osobnej misce miksujemy mascarpone, stopniowo dodajemy do niego masę truskawkową  z żelatyną, cały czas miksując. Ciasto nasączamy 2 łyżkami wody wymieszanymi z syropem. Wykładamy na niego krem truskawkowy, wyrównujemy.  Wkładamy na 3 - 4 godziny do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy truskawkami

Kulinarne przygody Gatity
Serniczki kawowo- pomarańczowe 126

już Swiętami? Jest słodko, miękko dla podniebienia i deserowo- nie żałujcie nasączenia- to ono w tym wypadku stanowi o delikatności i  podkreśla smak smacznej masy. O podanych proporcjach można wykonać ciasto z blachy 33 x 35 cm. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy(...)sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na trzy części. Foremką wycinamy kształty odpowiednie do formy bankietowej .   Składniki na masę serkową

Domowe ciasta
Makaroniki - esencja Paryża 140

podjęcia ryzyka i muszę powiedzieć, że opłacało się. Spróbujcie i Wy! :)Makaroniki przyrządziłem na trzy sposoby: z solonym karmelem, z masą pistacjową oraz z kremem pâtisserie z dodatkiem hibiskusa. Sam przepis na makaronikowe ciasto pochodzi ze strony whatsforlunchhoney.net, wydawał się odpowiednio prosty. Zaś cenne rady, z których skorzystałem można znaleźć na Kucharni. Będziemy potrzebować również teflonowej(...)zdjąć z gazu. Dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić. Dosypać następnie pistacje. Wystudzić, a następnie włożyć do lodówki celem zagęszczenia. Gdy masa osiągnie już odpowiednią konsystencję umożliwiającą rozsmarowanie położyć na jednej połówce zielonego makaroniku i przykryć drugą. Kremu w stosunku do ciasta powinno być 1:1.Hibiskusowy krem pâtisserie:2 żółtka200 ml mleka 3,2%20 g mąki pszennej20 g skrobi ziemniaczanej100

Food Square
Sernik "Krówka" - bardzo prosty, pieczony sernik z dodatkiem ganache i orzechów. 304

ośmielę się stwierdzić - nie do zepsucia. Spód tworzą herbatniki i masło, masę serową zrobimy w ciągu kilku minut, a delikatne i długie pieczenie sprawi, że ciasto fenomenalnie się uda. Całość muśnięta ganache z dodatkiem masy krówkowej i solonych orzeszków, doprowadzi do tego, że można zatracić się w łakomstwie. Brzmi kusząco? To do dzieła! Sernik "Krówka" - przepis na tradycyjną prostokątną blaszkę(...)zmiksować na gładką masę. Ciągle miksując dodać cukier. Następnie wbijać jajko po jajku, każde wkręcając do masy przez około 20 sekund, by dobrze się wchłonęło, dopiero dodać kolejne. Masę wylać na herbatniki.  Sernik wstawić do nagrzanego pieca w 180 stopni na 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez jeszcze 100 minut. Łącznie pieczemy 2 godziny

Poezja Smaków - blog kulinarny
Cytrynowiec 129

masę cytrynową. Na górze najczęściej układam jeszcze warstwę herbatników petit beurre   maczanych w soku cytryny i robię lukier. Tym razem tego nie zrobiłam wierzch ciasta posypałam tartą czekoladą. Warstwy:   biszkopt - masa cytrynowa - masa śmietanowa – herbatniki - lukier

W garach u Gosi
Sernik kokosowy na zimno 206

Zapraszam na pyszne, kokosowe ciasto bez pieczenia. Na spodzie z herbatników pełnoziarnistych Cukry Nyskie  i z dodatkiem mleczka oraz wiórków kokosowych wyszło pyszne ciasto. Idealne dla wielbicieli kokosu. Polecam Składniki: 100 g herbatników pełnoziarnistych od Cukry Nyskie 500 g twarogu półtłustego w kostce 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) 1/2 szkl cukru pudru 1/2 szkl wiórków kokosowych 4 płaskie łyżki(...)cukier puder i wiórki kokosowe, mieszamy razem i dolewamy delikatnie żelatynę cały czas mieszając. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i na dnie kładziemy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę sernikową i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki. Polewa: do szklanki wkładamy pokrojone masło, dolewamy mleko i wstawiamy do mikrofalówki na 30 minut. Wyjmujemy i mieszamy, aż masło się rozpuści. Następnie dolewamy miód

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Rafaello 108

wyłudzonym od niej przepisie). Mam do niego ogromny sentyment, ale gdy je zrobicie też będziecie mieli. Nie dość, że jest bardzo łatwe, to jeszcze ekspresowe i zawsze wychodzi. Ciasta się nie piecze, więc jest to świetna opcja do przygotowania w warunkach polowych. Składniki: 2,5 szklanki mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej(...)migdały i wymieszać masę łyżką. Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować część masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników.  Na górze ma być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto kokosem. Może nie jest idealnie równiutkie, ale za to bardzo smaczne :)  Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tosca – szwedzkie ciasto z migdałami i rabarbarem 156

łyżki mąki 100 g migdałów w płatkach   okrągła forma do ciasta (może być też forma do tarty) wysmarowana masłem i podsypana odrobiną mąki Przepis na Toscę – szwedzkie ciasto z migdałami i rabarbarem Rabarbar oczyścić ze skórki i drobno pokroić. Wymieszać w miseczce z wanilią, cukrem, pieprzem i octem. Odstawić na minimum pół godziny. Jajka ubić z cukrem(...)piekarnika w 180 stopniach (góra -dół). W tym czasie wymieszać masło z cukrem i mąką, tak żeby nie było grudek i dodać do tego migdały, żeby słodka masa dokładnie je oblepiła. Kiedy ciasto jest upieczone wyjmujemy je na chwilę z pieca i dekorujemy je warstwą migdałów. Uważamy, żeby się nie poparzyć, bo ciasto jest gorące. Wstawiamy ciasto z powrotem

Ugotowane pozamiatane
Ciasto czekoladowe wuzetka 152

żelatyna  3 łyżki cukru pudru czekolada Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier. Ubijamy wszystko na gładką masę. Stopniowo dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. W trakcie rozrabiania ciasta, dodajemy olej. Pod koniec rozrabiania ciasta dodajemy łyżkę octu. Ciasto dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika(...)poprzek. Przygotowanie śmietany:  Najpierw w połowie szklanki gorącej wody rozrabiamy 1 łyżkę żelatyny. Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia, ubijamy na sztywną masę, w czasie miksowania dodajemy rozrobioną, ostudzoną żelatynę i cukier puder.  Ciasto przekładamy bitą śmietaną. Na wierzchu ciasta rozprowadzamy roztopioną czekoladę.  Smacznego

Jak u mamy
BRZOSKWINIOWY SŁONECZNIKOWIEC 252

Ciasto ze słonecznikiem zatopionym w kajmaku, z dodatkiem masy brzoskwiniowej, to ciacho, które zauroczyło swym smakiem wszystkich imprezowych gości. Było tak pyszne (cudnie chrupiący słonecznik), że postanowiłam je przygotować również w swojej wersji. Przepisem na to ciasto podzieliła się ze mną Babcia Lala, to już kolejna inspiracja od niej. Podaję dwie wersje biszkoptu, pierwszy w wersji pszennej (taki jak otrzymałam(...)przygotowany wcześniej biszkopt. Masę wygładzamy, przykrywamy drugim blatem biszkoptu, lekko dociskamy. Wierzch smarujemy masą krówkową - kajmakiem (gdyby masa była bardzo gęsta, lekko ją podgrzać, moja była idealna do rozsmarowania bez podgrzewania), wyrównujemy. Wierzch obsypujemy podsmażonym słonecznikiem, lekko dociskamy. Schładzamy ciasto w lodówce. Najlepiej przygotować ciasto dzień wcześniej. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Szarlotka mojej Mamy – przepis rodzinny 111

według poniższego: 1. Żółtka zmiksuj z cukrami na puch. 2. W osobnej misce/naczyniu szerokim posiekaj masło z mąką na taką kruszonkę. 3. Gdy masa żółtkowa jest pulchna, porcjami dodawaj mączną kruszonkę, proszek, ocet i miksuj. 4. Ciasto jest delikatne, więc, aby je wyjąć z misy i uformować, trzeba je delikatnie podsypywać mąką. 5. Ciasto podziel na 2 porcje(...)Mama tą porcją większą wylepia formę od razu, a tę mniejszą schładza. 7. Spód wysyp mocno bułką tartą, na bułkę wyłóż masę jabłkową. 8. Na jabłka wyłóż pianę z białek. 9. Z pozostałego ciasta odrywaj kawałki, wałkuj na ruloniki lub paseczki i wykonaj z nich ozdobną górę. 10. Piecz przez 1h i 45min

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania