ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:781/3191)

Piernik staropolski z marcepanem 162

piernika 80g orzechów 25 dag masy marcepanowej słoik gęstych powideł śliwkowych cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy niemal do wrzenia i wyłączamy. Studzimy. Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku a następnie mąkę przesianą z sodą i solą i przyprawą do piernika. Wyrabiamy ciasto, na końcu dodając posiekane orzechy. Garnek przykrywamy lnianą(...)tygodnie. Po tym czasie ciasto przekładamy do podłużnej keksówki i pieczemy w 180 stopniach C przez około godzinę (do tzw. „suchego patyczka”). Studzimy. Ciasto przekrawamy na 3 równe części. Na jedną nakładamy rozwałkowaną masę marcepanową, przykrywamy drugim blatem i smarujemy gęstymi powidłami. Przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje po około 2-3 dniach od upieczenia. Rada

Pyry na Gaz
Torcik truskawkowo-serowy na chrupiącym spodzie 163

wszystkich wielbicieli ciast bez pieczenia – szybki torcik truskawkowo-serowy. Idealny na taką pogodę, łatwy w wykonaniu i dość efektowny, powinien Wam zasmakować. Po raz pierwszy robiłam masę na bazie twarogu, zazwyczaj posiłkowałam się serkami homogenizowanymi i przyznam się szczerze, że tradycyjny sernik na zimno – klik jest jak dla mnie na razie numerem jeden. Myślę, że ten przepis znajdzie(...)Wymieszać z 2 łyżkami masy twarogowej, następnie dodać do pozostałej masy i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Połowę dodać do tężejącej masy, wsypać pokrojone truskawki, wymieszać i rozprowadzić na cieście. Pozostałą śmietanę nierównomiernie rozprowadzić na cieście, wierzch udekorować truskawkami pokrojonymi w plastry. Bezy pokruszyć i oprószyć wierzch tortu. *źródło: Sól i Pieprz 5/2010 Artykuł Torcik truskawkowo

Pieguskowa Kuchnia
Kokosowe babeczki z budyniem i malinowym kremem 173

uwielbiam je piec a potem dekorować :) A co do samych babeczek - wierzę, że posmakują każdemu, no może poza tymi, którzy nie cierpią wiórków kokosowych ( są one dodatkiem do ciasta ) ;) Środek każdej babeczki skrywa budyń waniliowy, a wierzch udekorowany jest pysznym malinowym kremem, na bazie frużeliny malinowej i serka mascarpone, który nie spływa i zachowuje wyciskany wzorek. Takie babeczki mogą stanowić(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z wiórkami kokosowymi. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę ( jak w przypadku wszystkich ciast ucieranych, czynność tę należy wykonać bardzo starannie, niezwykle istotne jest bowiem odpowiednie napowietrzenie masła, należy więc ucierać minimum 10 minut ). Po dokładnym utarciu masła z cukrem dodawać

Opowieści z piekarnika
Ciasto budyniowe 353

Ciasto:  http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html Masa  0,75 ml mleka  2 budynie wianiliowe lub smietankowe 125 g masla w kostce  Od mleka odlewamy szklanke mleka a reszte mleka zagotowujemy  W pozostalym mleku rozpuszczamy budyn z proszku obie torebki  Do gotujacego mleka wlewamy rozpuszczony proszek i gotujemy budyn Gotowy budyn odstawiamy do ostygniecia(...)rozrobione wyjmujemy z lodowki i dzielimy na pol  Jedna polowke ukladamy na dno brytwanki  Na to wylewamy mase budyniowa  Z drugiej polowki ciasta robimy kruszynke lub ukladamy kratke na gorze masy  Wszystko razem wkladamy do piekarnika i pieczemy ok 45 min w 180C  Smacznego!   Ps Jak widac na zdjeciach ja na wierzch polozylam

Klaudynkowa kuchnia
Ciasto budyniowe 353

Ciasto:  http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html Masa  0,75 ml mleka  2 budynie wianiliowe lub smietankowe 125 g masla w kostce  Od mleka odlewamy szklanke mleka a reszte mleka zagotowujemy  W pozostalym mleku rozpuszczamy budyn z proszku obie torebki  Do gotujacego mleka wlewamy rozpuszczony proszek i gotujemy budyn Gotowy budyn odstawiamy do ostygniecia(...)rozrobione wyjmujemy z lodowki i dzielimy na pol  Jedna polowke ukladamy na dno brytwanki  Na to wylewamy mase budyniowa  Z drugiej polowki ciasta robimy kruszynke lub ukladamy kratke na gorze masy  Wszystko razem wkladamy do piekarnika i pieczemy ok 45 min w 180C  Smacznego!   Ps Jak widac na zdjeciach ja na wierzch polozylam

Klaudynkowa kuchnia
Ciastko czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki i cytryną 191

Kiedy te składniki połączą się, odstawiamy na parę minut i delikatnie ostudzone dodajemy do bazy z jajek i mąki. Zachowanym masłem smarujemy foremkę na ciasto i posypujemy kakao po całej powierzchni, nadmiar kakao wyrzucamy. Wlewamy masę i przekładamy formę do piekarnika - 200 stopni, ok. 20 minut. Ciasto w tym czasie powinno delikatnie się podnieść i odrobinę opaść po wyciągnięciu

Right Behind The Kitchen
Tarta z kurkami 384

100ml śmietanki 30% sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, tymianek olej i masło do smażenia   Ciasto:   Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy(...)talarki i dorzucamy do kurek. Dusimy razem do odparowania nadmiaru wody. Wszystko mieszamy razem z kurczakiem. Jajka, śmietankę i serek miksujemy na jednolitą masę. Mieszamy z farszem (nie podgrzewamy!). Farsz wykładamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut, kontrolując czy góra tarty za bardzo się nie spieka. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
BROWNIE Z CIASTECZKAMI TYPU OREO 141

białości następnie w 2 turach dodajemy cukier trzcinowy, nie przerywając miksowania do masy jajecznej dodajemy masę czekoladowo-maślaną, mąkę, kakao oraz sól i delikatnie wszystko mieszamy do masy dodajemy część połamanych ciastek, ciasto przekładamy do formy ( np.24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia ,na wierzchu układamy resztę ciastek, które delikatni wciskamy w ciasto pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym

Słodkie zapomnienie
Drożdżówki z serem i jagodami 316

gorące) pokruszone drożdże, dodajemy mąkę oraz cukier. Wszystko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut. Ciasto: rozczyn z powyższych składników 100 ml mleka w temperaturze pokojowej 2 jajka średniej wielkości 400 g mąki tortowej 100 ml oleju 50 g cukru Masa serowa: 250 g twarogu (użyłam chudego) 70 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo(...)oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt klejące, dosypcie odrobinę mąki, jeśli za suche dolejcie odrobinę mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. W niewielkiej miseczce umieszczamy rozdrobniony np. widelcem twaróg, dodajemy cukier oraz mąkę i razem dokładnie mieszamy. Można to zrobić blenderem. Wtedy będzie bardziej

Gotuj z Mąką
Sernik Milki way 3074

Taki sernik gości na moim wielkanocnym stole w tym roku Składniki Ciasto -1 szklanka mąki - 1/2 szklanki cukru pudru - 1/2 szklanka mleka w proszku - 1 żółtko - 125 g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa - 1 kg sera - 2 jajka - 10 białek - 2 budynie śmietankowe - 1/2 szklanki mleka w proszku - 200 g masła - 300 g cukru - 2 łyżeczki cukru(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać cukier puder  mleko w proszku,żółtko i masło zagnieść ciasto - ciastem wyłożyć tortownicę 26 cm  widelcem nakłuć ciasto piec 20 minut 180 stopni 2. Masa serowa - ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić  przez maszynkę  - Do sera dodać żółtka, cukier,cukier waniliowy,budynie,mleko w proszku  rozpuszczone

W królestwie smaków Beaty
Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami 532

większą częścią ciasta, nakłuwamy widelcem. Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej masy.  Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę mikserem. Potem dodajemy stopniowo(...)jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników. Następnie do masy dodajemy osączone z zalewy i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie, mieszamy łyżką. Masę jogurtową wylewamy na podpieczony i schłodzony spód.  Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i na wierzch ścieramy je na dużych oczkach. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około

Cukiernia Pychotki
ODCHUDZONE CIASTO CZEKOLADOWE Z CZERWONEJ FASOLI 282

miski wkładamy wszystkie składniki czyli dobrze przepłukaną czerwoną fasolę, dojrzały banan, jajka, kako, cynamon, proszek do pieczenia, ksylitol oraz olej kokosowy , całość dokładnie blędujemy na gładką masę około 5-6 minut ciasto przekładamy do formy keksowej (ja użyłam jednorazowej aluminiowej) pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 45-50 minut   do suchego patyczka gotowe można polać polewą czekoladowa

Słodkie zapomnienie
Puszyste racuchy drożdżowe 220

cukrem i cukrem z wanilią dodając na koniec esencję rumową. Do przesianej mąki wlewamy ubite jajka, ciepłe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. W szerokim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Łyżką

mojewypiekiinietylko
Tort czekoladowo - malinowy 403

stopni. Ciasto pieczemy około 60 minut lub dłużej (u mnie zeszło z 10 minut dłużej) do tzw "suchego patyczka". Ciasto studzimy. Ciasto wyrośnie z wybrzuszeniem, ścinamy go, ciasto przekrawamy na 3 blaty. Składniki frużelina malinowa: 500 g malin świeżych lub mrożonych ( u mnie mrożone) 3 łyżeczki żelatyny w proszku 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki skrobi(...)blat tortu - 1/3 masy malinowej - drugi blat tortu - połowa kremu który nam pozostał - przykrywamy ostatnim blatem, boki tortu smarujemy pozostałym kremem - ciasto które ścięliśmy z góry ciasta kruszymy i oprószamy nim boki posmarowane masą - wierzch polewa czekoladowa - można ozdobić świeżymi malinami

kruche babeczki
Metrowiec 195

roztopić 1/2 kostki margaryny. Jajka utrzeć do białości, wsypać kakao 3 łyżki z małą górką. Na koniec wlać roztopioną margarynę. Wykonanie: Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą budyniową(...)Mniej więcej tak: na tacy stawiamy jasną kromkę, bierzemy do ręki kakaową, smarujemy grubo masą budyniową i przykładamy do jasnej itd. Efekt: wychodzą nam dwa ciasta, które smaujemy po wierzchy cienką warstwą pozostałą masą budyniową, na którą wylewamy polewę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto kroić na ukos, najlepiej skos obejmujący 3 kromki. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje