ogromną ochotę na ciasto . Niestety, nie miałam konkretnego pomysłu. Był w domu rabarbar, a w lodówce 2 kostki twarogu i resztka mrożonych owoców z ubiegłego roku. Zagniotłam ciasto i powstał placek z masą serową, owocowym akcentem i kruszonką. Spontanicznie i pysznie! Upiecz te drożdżówki! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasuszonego czosnku niedźwiedziego 350 g wody W dużej misce wymieszać suche składniki. Zakwas rozcieńczyć połową szklanki wody i dodać do suchych składników. Wymieszać. Dodać do masy resztę wody i wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Powinno mieć konsystencję dającą się mieszać drewnianą łyżką. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do wyrośnięcia. Dużą garść ciasta odłożyć
Weekendy w domu i ogrodziepapierem do pieczenia, najlepiej woskowanym, lub przed pieczeniem lekko posmaruj je olejem. Nagrzej piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem (lub 180 stopni C bez termoobiegu). Wyłóż masę na papier i wyrównaj. Ciasto szpinakowe pieczemy około 20 minut , powinno się lekko zarumienić. Nie wolno dopuścić do zbytniego przypieczenia ciasta, gdyż może zacząć się kruszyć ,a w najgorszym przypadku łamać
Z Kuchni Do Kuchniwanilinowym. Żelatynę z mlekiem przelać do większej miski i dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać i dodać ponownie do pozostałej części śmietany. Delikatnie wymieszać. Składanie ciasta: Na skropiony biszkopt nakładamy masę kremową i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie schładzamy
Tradycyjna KuchniaZapraszam na kolejne ciasto bez pieczenia. Tym razem będzie to inna odmiana wszystkim znajego ciasta 3 bit :) nie zawiera masy kajmakowej ale ma pyszny mus truskawkowy :) Polecam ! Składniki: * herbatniki 450 g Warstwa budyniowa * 500 ml mleka * 200 g masła * 3 łyżki cukru * 2 budynie śmietankowe Warstwa truskawkowa: * 500 g truskawek zmiksowanych świeżych lub mrożonych * 2 galaretki truskawkowe
Kulinarne przygodypojedynczo dodać żółtka, a następnie aromat i proszek do pieczenia. 3. Do masy dodać przesiane mąki. Miksować na najmniejszych obrotach. 4. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy delikatnie mieszając łyżką. 5. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną keksówki . 6. Piec w temp 170 st. C do "suchego patyczka" (ok. 45-50 min.) 7. Upieczoną babkę pozostawić
A Ty Smakuj Mniecukier puder i zmiksować na kremową masę. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy twarogowej, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno wmieszać w masę serową, delikatnie rózgą. Porcje ciasta nakładać na lekko natłuszczoną patelnię, formować niewielkie racuszki, smażyć z każdej strony na złocisto. Podawać ciepłe polane sosem truskawkowym i z pokrojonymi świeżymi truskawkami. Twaróg półtłusty
Wanilia i Kardamondrobną kostkę. 2. W misce mieszamy jajka z jogurtem, musztardą i mąką. Dodajemy posiekaną pietruszkę i pokrojone mięso. Dokładnie mieszamy . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. * Masa powinna przypominać w konsystencji ciasto na racuchy. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor. 4. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczniczka papierowego. MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM
Marcepanowa kuchnialimonki ½ siekanych listków mięty szczypta soli Przygotowanie: KLUSECZKI MIĘTOWO – LIMONKOWE Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy mąkę, sól, skórkę otartą z limonki oraz posiekaną miętę. Ucieramy, aż masa stanie się gładka. Połowę ciasta wlewamy na łyżkę cedzakową i przecieramy łyżką stołową do gotującej, osolonej wody. Czynność powtarzamy z resztą ciasta. Kiedy kluseczki wypłyną, wyławiamy je, wkładając na krótko do zimnej wody
Kierunekuchniaprzecedzamy przez drobne sito, oddzielając mięso od warzyw. Finalnie po wygotowaniu uzyskałam 2 l bulionu. LANE KLUSKI Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy mąkę i sól, ucieramy aż masa stanie się gładka. Połowę ciasta wlewamy na łyżkę cedzakową i przecieramy łyżką stołową do gotującej, osolonej wody. Czynność powtarzamy zresztą ciasta. Kiedy kluseczki wypłyną, wyławiamy je, wkładając na krótko do zimnej wody
Kierunekuchniaproszku do pieczenia - olej do smażenia - jeśli lubisz bardzo słodkie dodaj 2 łyżki cukru, ja nie dodaje cukru W/w składniki wymieszaj na gęstą masę, plastry kaki maczaj w cieście i smaż na oleju na złoty kolor. Oprósz gotowe cukrem pudrem i tyle! Raz ciach i śniadanie gotowe
SMYKWKUCHNIzalać 2 szklankami gorącej wody i zmiksować. Przestudzić, aby masa nie była gorąca. – Wymieszać wszystkie suche składniki razem. – Połączyć składniki suche z masą dokładnie mieszając. – Naczynie z ciastem wstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Przemieszać ciasto po wyrośnięciu. – Przełożyć do dwóch keksówek, u mnie jednorazowe aluminiowe
To co kochamcukrem wanilinowym na puszystą i jasną masę. Wbijamy do niej jajka i ucieramy. Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy je do maślanej masy i ucieramy na gładkie ciasto. Dorzucamy suszoną morwę i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy w nagrzanym do 160°C do tzw. suchego patyczka. Wystudzone kroimy na małe batoniki
PatiGotujepieprzu W garnku podgrzać melasę, masło i cukier, do rozpuszczenia się cukru. Przestudzić. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodać jajko i przestudzoną masę. Zagnieść za pomocą miksera - ciasto będzie bardzo klejące, w razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki. Uformować spłaszczony prostokąt i zawinąć w folię spożywczą - schłodzić w lodówce (min.2h) Ciasto rozwałkować na oprószonej delikatnie
CookYourselfjajko i dokładnie łączymy składniki. Orzechy laskowe rozdrabniamy i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami (mąka, płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika, soda) oraz rodzynkami. Obie masy łączemy ze sobą. Formujemy ciasta - powinno wyjść ok 6- 7 sztuk. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy
Lena Gotuje