ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:778/3191)

Biszkopt z jogurtowym musem i owocami 145

namoczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie dolewamy pozostały sok, dodajemy jogurt naturalny oraz cukier puder. Dokładnie mieszamy lub miksujemy. Gotową masę wylewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki do stężenia. Na stężonym cieście układamy owoce i dekorujemy listkami mięty. Biszkopt z jogurtowym musem i owocami, czyli ciasto, które pokochają wszyscy wielbiciele truskawek, malin i borówek... albo bardziej(...)namoczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie dolewamy pozostały sok, dodajemy jogurt naturalny oraz cukier puder. Dokładnie mieszamy lub miksujemy. Gotową masę wylewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki do stężenia. Na stężonym cieście układamy owoce i dekorujemy listkami mięty. [/hide] Artykuł Biszkopt z jogurtowym musem i owocami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Pączki z ziemniakami 457

kleić się do blatu, ale nie dosypujcie zbyt dużej ilości mąki. Z ciasta wyrobić kulkę, którą przełożyć do miski. Przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do podwojenia masy (co najmniej 1,5 godziny). Podrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny oprószony mąką. Uformować wałek z którego wykroić 20 kawałków ciasta. Z każdej części uformować kulkę, którą należy lekko spłaszczyć, a na środek

Ugotować
Tortille pszenno-kukurydziane z kurczakiem curry i sosem mango 198

płaska łyżeczka soli szczypta sody (1/4-1/2 łyżeczki) Przygotowanie:  Obie mąki wymieszać z solą i sodą, dodać miękkie masło i wodę.  Wymieszać łyżką, a kiedy ciasto trochę przestygnie wyrobić ręcznie na gładką masę przypominającą plastelinę.  Włożyć do foliowego woreczka i odstawić na 20-30 minut.  Z ciasta formować kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej i wałkować cienkie placuszki podsypując

Kulinarne Inspiracje
Gryczany chlebek bananowy z żurawiną 120

białkową, proszek do pieczenia, miód, mleko kokosowe oraz pokrojone na mniejsze kawałki banany. Jajka roztrzep w kubeczku, dodaj je do pozostałych składników. Całość dokładnie zmiksuj. Do ciasta dodaj żurawinę i deklikatnie wymieszaj. Gotową masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz ciasto ok. 45 minut. Po upieczeniu odstaw na 1h do wystygnięcia. Smacznego

365 dni dookoła kuchni
Tarta kokosowa z serkiem mascarpone i galaretką 162

łyżek ciepłej wody 2 łyżki ksylitolu Wierzch: winogrona 1 galaretka np. pomarańczowa + 1 szklanka wrzącej wody Sposób przygotowania: Spód: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Szybko zagniatamy, ciasto powinno mieć konsystencje mokrego piasku. Gotowe ciasto rozprowadzamy po natłuszczonej formie. Spód pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach. Masa serowa: Serek mascarpone miksujemy

Truskawkowa Fiesta
Śniadaniowe kuleczki czekoladowe do mleka 99

łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii     Przygotowanie:   Nic prostszego... wszystkie składniki wrzucić do miski, wyrobić palcami na kruszonkę i zagnieść ciasto w kulę. Teraz troszkę cierpliwości... z masy odrywać malutkie kawałeczki i formować z nich kuleczki. I tak do wykończenia całego ciasta.       Kuleczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Nastoletnie Wypiekanie
Bezglutenowe wegańskie ciasteczka z pistacjami 142

siekaj wszystkie składniki jak na typowe kruche ciasto. Po 5-10 minutach ciasto samo praktycznie zacznie się sklejać w całość. Gdy wszystkie składniki będą stanowiły jednolitą masę dodaj orzechy i wsiekaj je w ciasto. Całość zlep w kulę. Dla ułatwienia sobie pracy podziel ciasto na pół. Uformuj dwa wałki z cista, każdy zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce

greenscarf
Sernik 188

ciasto: 300g. mąki 200g. margaryny 100g. cukru pudru masa serowa: 1 kg. twarogu sernikowego 150- 170g. cukru pudru 6 żółtek 4 białka 100g. rodzynek kilka kropel aromatu waniliowego Zagnieść ciasto z podanych składników, szczelnie zafoliować i odłożyć do lodówki na ok 30 min. Tortownicę lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, nagrzać piekarnik do ok. 180*C. Wyłożyć ciasto równomiernie

Lubię to gotuję
Muffinki serowe z brokułem. 121

paprykę i sól. Dalej ubijać do dokładnego połączenia. Dodać starty ser i dobrze wymieszać łyżką. Formę do muffinek wysmarować masłem i do każdego zagłębienia nałożyć łyżkę ciasta. Stuknąć mocno formą o blat by masa się wyrównała na dnie. W każdej foremce umieścić różyczkę brokuła. Przykryć pozostałą częścią ciasta i postukać dla równomiernego wypełnienia foremek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego

zadanie-gotowanie
Sernik bananowo-karmelowy 188

Do kawki Składniki spód: 100 g herbatników 100 g wiórków 100 g masła masa serowa: 1 kg sera na sernik 250 ml śmietany 30% 4-5

czarrna od kuchni
Wegańskie kruche ciasto z wiśniami, Twin Peaks 283

dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i rozrób proszek kisielowy. Doprowadź do wrzenia wiśnie z sokiem. Wlej mieszankę kisielową, dokładnie wymieszaj. Zestaw z ognia. Ostudź. Piecz ciasto przez ok. 20 minut. Następnie wylej masę wiśniową i posyp kruszonką. Piecz kolejne 10-15 minut, aż wierzch się przyrumieni. Ciasto z wiśniami to atrybut pewnego serialu amerykańskiego, a kto go oglądał

Qlinarnie i Qlinarnie
Rabarbarowa euforia. 168

składniki, następnie kolejno wlewamy mleko, olej, ekstrakt wanilii, gorącą kawę i mieszamy ciasto mątewką lub szpatułką. Następnie wbijamy jajka i znów mieszamy, aż otrzymamy gładką, jednolitą masę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto (jest dość rzadkie) i łyżką, równomiernie rozkładamy rabarbar w budyniu (ja nieco więcej rabarbaru układałam na brzegach, a mniej na środku, żeby uniknąć zakalca). Tak przygotowane

Rozpustne gotowanie
Naleśnikowe sushi na słodko z truskawkowo- miętowym twarożkiem i czekoladą. 194

mięty polewa: 4 kostki mlecznej czekolady 4 kostki gorzkiej czekolady pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżka mleka dodatkowo : truskawki do przybrania SPOSÓB WYKONANIA: 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć za pomocą miksera lub trzepaczki. Masa powinna być jednolita, nie za gęsta, powoli spływająca po łyżce. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że naleśniki w czasie smażenia nie przywierają do patelni i można

DefinicjaSmaku
Pierogi ruskie. 117

gotujemy, jak przestygną dobrze ugniatamy tłuczkiem wraz z serem białym. dokładamy połowę usmażonej cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem na ostro i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję

Symfonia smakowa
Pierogi ze szpinakiem i serem feta. 135

palniku aż do odparowania wody. Do podduszonego szpinaku dodajemy rozkruszony ser feta oraz doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy farsz do przestudzenia. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję

Symfonia smakowa
Sernik gotowany na biszkopcie 280

Bardzo lubię sernik, ale najbardziej gotowany. Jest delikatny, wilgotny. Dzisiaj wzbogaciłam go jagodami. Ciasto z pewnością będzie wszystkim smakować. Jest doskonały na święta i przeróżne rodzinne uroczystości . Składniki: Biszkopt według przepisu  http://www.saloniksmakow.blogspot.com/2014/07/truskawkowa-fantazja-dzisiaj-proponuje.html Masa serowa: 1 kg sera 3 jaja (pianę ubić z białek) 20 dag margaryny 1,5 szkl. cukru pudru 1/3 szkl. mleka 1 budyń waniliowy(...)serową i schładzamy. Na masę serową kładziemy cieńszy biszkopt i nasączamy ponczem.  Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową (rozpuszczoną w szklance wody). Masę śmietanową wylewamy na biszkopt. Wierzch ciasta możmy ozdobić starta czekoladą lub jagodami. Smacznego

Salonik smaków
Serniko-brownie 171

było, ale dużo się działo długi i wyczekiwany urlop, ślub Weroniki...itp ;) Ale do rzeczy dziś mam dla Was połączenie dwóch ciast ,które uwielbiam czyli sernika i brownie i na dodatek truskawek mniami!  Składniki na masę czekoladową: 100 g czekolady mlecznej 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 3 jaja 3 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki pszennej składniki(...)masy czekoladowej wykładamy na dno blachy (masa będzie gęsta), wyrównujemy. Ser miksujemy z jajami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, łyżką mąki. Masę serową wylewamy na masę czekoladową,  na wierzch łyżką nakładamy pozostałe ciasto czekoladowe. Całość dekorujemy truskawkami. Pieczemy przez ok. 50 minut, studzimy w otwartym piekarniku. Smacznego kochani

Cukier&Puder
Szybkie ciasto z truskawkami 250

galaretkę do tego truskawki i gotowe!Składniki na biszkopt:4 jajka120g cukru60g mielonych migdałów60g mąki ziemniaczanej30g wiórków kokosowychPotrzebujemy także:budyń waniliowy galaretka truskawkowatruskawki Zaczynamy od przygotowania ciasta. Jajka ubijamy z cukrem na sztywną masę. Dodajemy mielone migdały, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i szybko mieszamy.Przygotowujemy formę do ciasta. Ja używam silikonowej formy do tarty, nie muszę więc wykładać jej pergaminem

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone 492

masła 0,5 szklanki cukru pudru Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę.  Powoli wlać olej i cały czas miksować.  Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wymieszać. Na koniec dodać startą marchewkę i wymieszać.  Ciasto przełożyć do blaszki(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec około 45 minut. Wyjąć i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mascarpone i chwilę zmiksować.  Posmarować nim ciasto i schłodzić w lodówce

Cukiernia Pychotki
Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) 212

Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) - Składniki: Ciasto: 6 0 0 g mąki pszennej 25 0 ml mleka 100 g cukru 10 0 g masła (rozpuszczonego) 4 żółtka 25 g świeżych drożdży  pół łyżeczki soli Nadzienie: 500 g białego maku 150 g orzechów włoskich 100 g migdałów 150 g masy marcepanowej 100 g biszkoptów ok. szklanka cukru łyżka kandyzowanej(...)aromat, cukier i wszystko miksujemy (masa będzie bardzo gęsta). W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy do maku z bakaliami i bardzo delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej, puszystej konsystencji. Wyrośnięte ci asto podsypujemy mąką i r ozwałkowujemy na grubość ok. 0,7 - 1cm t worząc prostokąt. Po całej powierzchni ciasta (pozostawiając ok. 3 cm margines boków

Słodka Strona
ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 95

składniki na ciasto drożdżowe: 500-550 g mąki 150 g cukru 50 g drożdży 180 ml mleka, letniego 4 żółtka 100 g masła, roztopionego 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z 90 ml letniego mleka, 50 g cukru oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką(...)ostawiamy w ciepłe miejsce aby rozczyn wyrósł. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z pozostałą częścią cukru. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę wymieszaną z solą, pozostałe letnie mleko, masę z żółtek i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. (Do wyrabiania ciasta spokojnie możemy użyć robota kuchennego z końcówką np. hak) Wyrobione ciasto

Domowy Smak Jedzenia
pierogi z ruskim nadzieniem... 156

ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg, twaróg 3/4 kg, cebula podsmażona 4 sztuki/wieksze, majeranek 1 łyżka, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka CIASTO: mąka tortowa 700 gram, woda ciepła 3/4 litra +-, śmietana gęsta 1 łyżka, sól 1 łyżeczka OKRASA: cebula 6 sztuk, masło 1 łyżka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony(...)utłuc tłuczkiem, można zmielić w maszynce do mięsa ale my lubimy lekko grudkowaty farsz w pierogach dodać pozostałe przyprawy do farszu i dokładnie ręką wymieszać na jednolitą masę w robocie hakiem wyrobić ciasto pierogowe, wody dolewać tyle /+-/, aby ciasto było sprężyste i nie za luźne, obsypać mąką i schować do woreczka na 30 minut na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować cienko

W Mojej Kuchni Lubię
Tort z czereśniami. 197

żółtkami, na koniec dodać przesiane oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao i olej. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wierzch wyrównać. Piec przez 30 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić i przekroić na 2 równe krążki. Blaty tortu skropić likierem śmietankowym. Żelatynę zalać około 70 ml gorącej wody(...)kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier, mascarpone i serek homogenizowany. Na końcu wlać ostudzoną żelatynę. Krem schłodzić w lodówce, aby lekko stężał. Placki przełożyć połową kremu, resztę masy rozsmarować na wierzchu tortu. Ciasto wstawić do lodówki. Czereśnie umyć, wydrylować i ułożyć na torcie. Lekko tężejącą galaretką polać owoce (jeśli galaretki będzie za dużo, wykorzystać tylko część). Odstawić do lodówki

Zakątek rozkoszy kulinarnych