ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:770/3191)

Racuchy drożdżowe z morelami 294

pokryć dzienne zapotrzebowanie na beta karoten (źródło witaminy A). Są bogactwem fosforu i skarbnicą potasu. Sprawdzą się w wersji i na słodko, i na wytrawnie. Nadają się do ciast, knedli, pierogów, deserów, sosów, sałatek, nalewek, wspaniale komponują się z mięsem, idealne na dżemy, czy konfitury… i nie tylko. Suszone morele to wspaniała przegryzka. Racuchy drożdżowe z morelami. Składniki(...)ubijamy przez chwilę robotem, aż masa lekko się spieni (ok. 2 minut) – wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie szykujemy morele

mojewypiekiinietylko
Czekoladowy sernik z bananami – bez pieczenia 296

bananami? Uważam, że to świetne owoce do wypieków. Ale tak na prawdę, to które nie są?:) Ten serniczek jest dość szybki do przygotowania. Ja jestem zadowolona z wyniku końcowego. Ciasto wyszło nie za słodkie. Smak czekolady można sobie dobrać dowolnie – mleczną, deserową lub gorzką. Można również zmieszać pół na pół gorzką i mleczną i ja tak właśnie zrobiłam:) Spód(...)zalewamy mlekiem. Odstawiamy do napęcznienia, a następnie krótko podgrzewamy – tylko do rozpuszczenia! Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder i przestudzoną, płynną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao lub tartą czekoladą. Źródło

Smaki Na Talerzu
Racuchy drożdżowe jak pączki 197

roku (s. 284) podaje: Przeważnie słodkie (bywają też i słone) małe placki smażone z obu stron na tłuszczu (…). W północnej części województwa śląskiego, w regionie częstochowskim, tradycyjne racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra i ostatki, czasem też stanowiły proste danie obiadowe. Posypywane są cukrem pudrem lub podawane z powidłami.” Racuchy drożdżowe jak pączki.     Składniki(...)przez chwilę robotem, aż masa lekko się spieni (ok. 2 minut) – wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. W szerokim garnku (u mnie gęsiarka) rozgrzewamy

mojewypiekiinietylko
Babeczki waniliowe + kwiatowe dekoracje (rosyjskie tylki) 196

cukru 2 jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 115 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mleka kilka truskawek żeby włożyć do ciasta 1/2 l Decor UP Przygotowanie: Cukier i masło ubijamy na jasną puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce jajek (lekko wcześniej(...)ubite), dokładnie ubijając nim dołożymy kolejną łyżkę. Na koniec wlewamy esencję waniliową i mieszamy. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito i delikatnie dodajemy do masy mieszając łyżką . Na koniec dodajemy łyżkę mleka i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do papierowych foremek w każdą wkładamy truskawkę  i pieczemy około 20 min. w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Decor UP ubijamy

Lili w kuchni
Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym (bez cukru) 218

się połączyły.  Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Serek ricotta utrzeć z ksylitolem i stewią na gładką masę (tak, by nie było kryształków). Dodać kremowy serek i ucierać jeszcze kilka minut. Galaretkę rozpuścić(...)blaty. Pierwszy z nich nasączyć wodą z ekstraktem, wyłożyć konfiturę i rozsmarować równą warstwę. Przykryć drugim blatem, nasączyć i rozsmarować około 2/3 masy cytrynowej. Przykryć ostatnim blatem, lekko nasączyć i rozsmarować resztę kremu na wierzchu i bokach ciasta. Posypać wierzch wiórkami kokosowymi i schłodzić ciasto w lodówce (najlepiej przez całą noc). Przed podaniem oprószyć sproszkowanym młodym jęczmieniem (przesiać przez małe

FitKot
3 sprawdzone przepisy na tłusty czwartek 211

nacięcia i układaj jeden na drugim, od największego do najmniejszego. Dociśnij ciasto, aby połączyło się ze sobą. Rozgrzej olej w głębokim garnku. Kiedy zaczyna skwierczeć, a po dodaniu kawałka ciasta wypływa na powierzchnię i się rumieni – możesz zacząć smażenie. Wrzucaj róże najmniejszym krążkiem do dołu. Kiedy się zarumieni – odwróć i smaż jeszcze chwilę. Odsącz róże z nadmiaru tłuszczu(...)musisz dodawać) olej do smażenia Przygotowanie: Do twarogu dodaj jajka, śmietanę, cukier puder, sól, wanilię oraz alkohol. Wymieszaj. Mąkę połącz z sodą i wsyp do masy serowej 2/3 mieszanki. Wyrabiaj ciasto dodając mąkę z sodą tak długo, aż ciasto nie będzie kleić się mocno do rąk. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm . Podsypuj je mąką. Wytnij kółka szklanką

Rozdomowiona
Tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorem (ryba) 179

odrobiną masła, przesmażyć czosnek a na sam koniec dodać szpinak i chwilę smażyć (aż szpinak straci na objętości). Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć na formę do pieczenia tarty. Przygotowane ciasto nakłuć widelcem, aby za mocno nie urosło. Na samo dno ułożyć przesmażony szpinak, następnie pokrojonego pomidora, rozdrobnionego łososia, a na sam koniec zalać sosem (tzn. w misce wymieszać ze sobą(...)starty żółty ser; całość ze sobą wymieszać, aby powstała gładka masa). Do rozgrzanego piekarnika (195°C) włożyć tartę i piec około 25-30 minut, aż ciasto zmieni kolor na jasno-złoty, a masa się zetnie). Podawać z ulubionym dipem

Ugotować
Bułeczki krówkowe z orzechami 338

Bułeczki krówkowe z orzechami to zawijane drożdżówki, skrywające w swoim wnętrzu pyszną masę krówkową oraz orzeszki ziemne. Bułeczki wykonuje się identycznie jak  cynamonki , z ulubionego przeze mnie do tego rodzaju wypieków ciasta drożdżowego. Z podanych składników przygotujecie 6 bułeczek . Jedna bułeczka ma około 230 kalorii. Bułeczki krówkowe z orzechami Składniki: CIASTO 165g mąki pszennej 5g drożdży świeżych 100ml wody(...)rozdrobnić blenderem, choć ewentualne grudki nie będą przeszkadzały w późniejszym etapie przygotowań - orzechy ziemne drobno posiekać - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić w celu odgazowania, rozwałkować na placek wielkości około 36x26cm, jeśli się klei, podsypywać mąką - na całej powierzchni placka rozsmarować masę krówkową i posypać posiekanymi orzeszkami - placek zwinąć dość ciasno w rulon, ostrym nożem pokroić na 6 dość grubych plastrów - bułeczki

Smakołyki Bereniki
Puszyste pączki różane z rumem 186

mieć co najmniej temperaturę pokojową, ale jeszcze lepiej gdy mleko i mąkę podgrzejesz w piekarniku nagrzanym do 40 stopni. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę (najlepiej w kąpieli wodnej). Ogranicz cukier dodawany do ciasta, im więcej cukru w cieście tym pączki bardziej "skartelizowane" (przypalone). Mękę do posypywania blatu podczas wałkowania ogranicz do minimum, ciasto powinno mieć lekką konsystencję. Oleju(...)ciepłej mąki, dokładnie rozprowadź trzepaczką, wstaw do piekarnika na 10 minut. Do żółtek dodaj cukier i cukier waniliowy, ubij w kąpieli wodnej na puszystą masę (ok. 9 minut). Do żółtek dodaj mąkę, rozczyn, sól, wyrabiaj ciasto, w między czasie dodaj rozpuszczone masło i rum. Ciasto powinno mieć lekką konsystencję. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw do piekarnika

SzczyptaSmaQ
Ciasto czekoladowe z wiśniami / Chocolate cake with cherries 163

Składniki /  Ingredients: 250 g margaryny (Kasia) / 250 g of margarine (Kasia) 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder 2 (500 g) szklanki mąki pszennej do ciast / 2 (500 g) cups of flour dough 4 jajka / 4 eggs 3/4 szklanki cukru / 3/4 cup sugar 3/4 szklanki kakao   / 3/4 cup cacao wiśnie (świeże lub mrożone bez pestek) / cherries(...)końcu dodajemy kakao i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy wiśnie (musimy je osuszyć po wyjęciu z marynaty) na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Prosto i smacznie! *****   First, we melt the margarine in a pan and cool. Then, we marinated cherries

Projekty ze smakiem
Rolada makowa błyskawiczna 154

mrożonych • 3 łyżki cukru • kieliszek wódki cherry • 1/2 puszki gotowej masy makowej • 2 czubate łyżki marmolady z różą • 200 g orzechów ziemnych Wykonanie: • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej. • Wbijać po żółtku, na koniec mąkę i delikatnie wymieszać. • Wylać ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. • Piec(...)folię spożywczą, nastepnie w aluminiową i schłodzić w lodówce. • Podawać pokrojoną w plastry z sosem wiśniowym. Jest to najszybsze ciasto makowe, jakie kiedykolwiek robiłam. Pieczemy biszkopt, gotowa masa makowa, szybka masa serkowa i orzechy. Rolada dłużej leży w lodówce niż się ją pzrzygorowuje. Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchni Miedzynarodowej

To co kocham
Babka mocno migdałowa (z migdałami, masłem i mąką migdałową) 154

Przepis autorski (mój). Babka jest przepyszna i już podczas przygotowywania po prostu... obłędnie pachnie! Masło migdałowe - oprócz walorów smakowych, nadaje ciastu piękny kolor i lekko wilgotną konsystencję. Do tego odrobina mąki migdałowej, same migdały i polewa z białej czekolady... Rewelacja! Taki wypiek sprawdzi się o każdej porze roku, ale jeśli chcecie zachwycić swoich bliskich - to polecam specjalną formę do babki(...)masło utrzeć z masłem orzechowym i dwoma cukrami.  Następnie wbić jajka i po wymieszaniu wsypać mąki połączone z proszkiem do pieczenia.  Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać płatki migdałowe. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą/mąką migdałową) i wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika. Piec około

Di gotuje
Ciasteczka kakaowe 174

Kakaowe składańce z pyszną masą z mleka w proszku. Może się skusisz? Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag margaryny 10 dag cukru pudru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać resztę składników, zarobić ciast. Ciasto rozwałkować, wykrawać jednakowe ciastka i upiec na złoty kolor w tem 180C. Po upieczeniu przełożyć(...)ciastka masą, wierzch polać polewą. Można posypać kokosem. Masa, składniki: 25 dag cukru pudru 25 dag masła 25 dag mleka w proszku 1 jajo 1 olejek migdałowy Wszystkie składniki utrzeć. Polewa: 3 łyżki margaryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki słodkiej śmietany Wszystkie składniki krótko zagotować.   źródło,, ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego 224

związku z czym musiałam ograniczyć się jedynie do przygotowania farszu, a następnie zwinięciu ciasta i wstawieniu go do piekarnika . Paczka gotowego ciasta francuskiego Porcja mięsa rosołowego (u mnie cały kurczak, choć przyznam ze było go nieco za dużo, dlatego podam proporcje na połowe kurczaka) Słoiczek suszonych pomidorow w oleju 1-2 cebule(...)mięso i drobno pokrojone suszone pomidory oraz kapary. Smażyć na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, przyprawami i ziołami. Dolać śmietany, aby masa stała się kleista. Rozwinąć ciasto, ułożyć wałek z mięsa, zawinąć, brzeg posmarować roztrzepanym jajkiem i zakleić, na wierzchu również posmarować jajkiem, poprószyć sezamem. Pokroić na dość grube plastry, ułożyć na wyłożonej papierem

Codzienne Gotowanie
Ciasto na Dzień Ojca 361

innym razem ich cena znów stawała się zaporowa. Jednak zawsze się udawało. Zastanawiam się dlaczego dopiero teraz zamieszczam ten przepis na blogu? Wcześniej co prawda już wspominałam o tym cieście i nawet stało się inspiracja do mojego deseru klik Jednak to nie to samo.Nadrabiam więc zaległości i życzę wszystkim ojcom smacznego świętowania. Pianka truskawkowa składniki na biszkopt 3 jajka(...)pozostawiamy do ściągnięcia. Gdy masa będzie się już ładnie ścinać delikatnie przelewamy ją na biszkopt. Trzeba wyczuć moment, w którym należy to zrobić, gdyż zbyt luźna masa przeleci przez biszkopt. Odstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Pianka truskawkowa - Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy będzie już lekko ścięta przelewamy ją do ubitej

Przysmaki Karolki