wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z jednej dużej pomarańczy polewa czekoladowa 35g mlecznej czekolady 35g gorzkiej czekolady 60ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić - jajka roztrzepać z cukrem i ekstraktem z wanilii na delikatną piankę - do jajek dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, skórkę(...)osobnej misce, przesiać w kilku ratach do masy, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji - masa powinna wyjść dość gęsta - formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia - gotową masę przełożyć do formy, wyrównać - ciasto piec w 170-180 stopniach przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po wstępnym przestudzeniu zdjąć obręcz tortownicy, całkowicie ostudzić POLEWA CZEKOLADOWA
Smakołyki Berenikiprzystępnej cenie w jednym z niemieckich supermarketów) 3 jajka 3/4 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 30 ml solu z cytryny 100 ml mleka migdałowego Ciasto bananowo-migdałowe Przygotowanie: 1. Pokrój 1 banan w 3 cm kawałki i schowaj do zamrażarki przynajmniej na godzinę ( zamrażam banany wcześniej bo często z nich korzystam(...)tortownicy. 6. Piecz ok 60 minut 7. Przygotuj lody: zamrożonego banana wraz ze 100 ml mleka migdałowego zblenduj ,aż powstanie gładka lodowa masa. Lody zrób przed podaniem ciasta. Nie ma potrzeby ich zamrażania. Jeśli nie masz mleka migdałowego wystarczy kilka kropel olejku migdałowego i mleko sojowe. Kiedy mieszasz lody mleko
AZgotuj!26/41 cm Składniki: 1 kg śliwek węgierek 1 jajko 7-8 łyżek mleka 7-8 łyżek oleju 20-25 dag chudego twarogu (kostka) 40 dag cukru (25 dag do ciasta, 15 dag do bezy) szczypta soli 1 torebka cukru waniliowego 40 dag mąki 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki bułki tartej 4 białka 2 łyżeczki soku(...)połówki lub ćwiartki. Jajko zmiksować z twarogiem, mlekiem, cukrem i olejem. Dodać szczyptę soli i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Blaszkę dobrze natłuścić. Wyłożyć do niej ciasto i równomiernie je rozwałkować. Posypać tartą bułką i wyłożyć na nie śliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni
My simple kitchendodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę budyniową: 400 ml mleka 6 żółtek 25 g mąki ziemniaczanej 25 g mąki orkiszowej lub pszennej(...)ognia. Chwilkę przestudzamy. wykonanie ciasta: Biszkopt przekładamy do foremki, nasączamy go wódką wymieszaną z wodą. Na nim rozsmarowujemy konfiturę z czarnej porzeczki. Na konfiturę kładziemy ciasto makowo kokosowe. Następnie równomierne wykładamy masę budyniową, w którą delikatnie wciskamy nasączone w pozostałą wódką z wodą. Wierzch polewamy polewą czekoladową i oprószamy wiórkami kokosowymi. Całość schładzamy w lodówce przez min. 12 godz. (najlepiej
Domowy Smak Jedzeniabędzie to okupione pieczeniem pojedynczych blatów jeden po drugim. Tak, przepis jest długi ale w końcu mamy tu do czynienia z pięcioma kolorowymi blatami i masą kremu :D Tak, czy inaczej jest to ciasto warte późniejszych zachwytów i dziecięcych uśmiechów! Na Dzień Dziecka lub inną okazję. Dla urwisów małych i dużych, bo jestem pewna, że zachwyci nie tylko dzieciaki(...)masy dodaj przesiane mąki i wymieszaj dokładnie szpatułką do połączenia się składników. 6. Gotową masę podziel na 6 równych części, rozdzielając łyżką do dodatkowych miseczek ( ok. 3,5 łyżki na 1 miseczkę - powinniśmy otrzymać 6 porcji) 7. Każdą z porcji ciasta zabarw na inny kolor ( ja dałam 1/4 łyżeczki proszku na miseczkę) 8. Tortownicę o średnicy 23cm wyłóż papierem
Kuchnia w Słońcu Skąpanabudyń. Gdy dobrze się utrze (tzn. nie będzie grudek), dodajemy kolejną niewielką porcję budyniu i tak do chwili, gdy cały krem połączy się w jednolitą, gładką masę. Gotowy krem budyniowy wylewamy na wystudzone ciasto, wyrównując jego powierzchnię. Śmietanę zagotowujemy w rondelku, na wolnym ogniu, a następnie dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści, a cała masa(...)zagotuje. Ciepłą masę pozostawiamy na chwilę, by przestygła lub wkładamy do naczynia z zimną wodą i mieszamy. Po chwili powinna być gotowa. Polewa ma być zimna, ale płynna. Zbyt ciepła polewa rozpuści nasz krem budyniowy, a twardniejącą będzie trudno rozprowadzić po cieście. Zimną polewą oblewamy wierzch ciasta i pozostawiamy, by wystygło. R E K L A M A google
Smakowy Rajwiększej miski, przykryć lnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. U mnie świetnie sprawdza się parapet w kuchni, pod którym jest kaloryfer. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (od 1 do 1,5 godziny). W oryginale masę makową przygotowano od podstaw, ja użyłam gotowej masy i trochę ją "podrasowałam". ;) Masa makowa: 850 g gotowej masy makowej ok. 50 g rodzynków(...)podzielić na 3 części, rozwałkować na w miarę prostokątne placki o grubości około 3 mm. Następnie wyłożyć na każdy mniej więcej po 1/3 masy makowej, pamiętając, by zostawić ok. 2 cm od brzegów. Zrolować, końcówki ciasta włożyć pod spód. Każdy z makowców przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem
Cooking MonsterSkładniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki, 4 łyżki cukru pudru, kostka masła, masa: 1 ¼ szklanki brązowego cukru, ½ szklanki mąki, płaska łyżeczka soli, 9 żółtek, 330 g kremówki 30%, 80 dag pokrojonego w plasterki rabarbaru, beza: 9 białek, szklanka cukru pudru. Sposób przyrządzenia: Mąkę (2 i ½ szklanki) mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru i kostką masła. Ciasto ugniatamy jak ciasto(...)lekko zrumieni). W misce mieszamy ½ szklanki mąki, brązowy cukier i sól. Rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy za pomocą widelca ze śmietanką. Masę dodajemy do sypkich składników. Dokładnie mieszamy. Dodajemy rabarbar, mieszamy i wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 1 godzinę. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru pudru. Wykładamy
Pobite gary Barbarymiski wbijamy jajka, dodajemy mąki mleka oraz szczyptę soli. Wszystko dobrze wbijamy trzepaczką aby pozbyć się grudek z mąki. Patelnie rozgrzewamy wkładamy masło, gdy się roztopi wlewamy masę. Smażmy aż zetnie się ciasto delikatnie przewracamy na druga stronę, smażymy jeszcze ok 1-2 minut. Wykładamy na talerz polewamy miodem. Smacznego
kgwjanczewomoże stać się inspiracją. Z połączenia składników i świątecznej atmosfery powstało coś nietypowego, ale najprościej mówiąc GENIALNEGO! Oto on, piernik na piwie miodowo-chlebowym, przełożony domowym powidłem i masą piwną z nutą pomarańczy skąpanej miodem, oblany czekoladową polewą. Mistrzostwo smaku.RECEPTURA POTRAWY ZOSTAŁA SKOMPONOWANA SPECJALNIE DO PIWA KSIĄŻĘCE CHLEBOWO - MIODOWE! Jest to nasz (właścicielek bloga: www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com) autorski przepis! :)SKŁADNIKI(...)cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała.Następnie przelewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w 160 stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis na nią tutaj: KLIKNIJ. MASA - WYKONANIE:Odmierzamy pół butelki piwa (szklankę) i doprowadzamy do wrzenia, w drugiej szklance piwa rozrabiamy
Wypisz WymalujBiszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 - 30 minut do suchego patyczka (koniecznie(...)blat. odstawiamy do wystygnięcia., kroimy na 3 części. Pierwszy blat smarujemy konfiturą, układamy ptasie mleczko. Śmietanę na krem śmietankowy miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i fix, miksujemy. Masę przekładamy na ptasie mleczko i pomiędzy, przykrywamy drugim blatem, który nasączamy delikatnie kawą. Krem kawowy: śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix wymieszany z cukrem pudrem, miksujemy kilka chwil, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimożna je pominąć, albo zastąpić innymi owocami. A przy okazji, brownie to ciasto dla wszystkich tych, którzy uważają, że zawsze wychodzi im zakalec, albo nie mają wprawy w pieczeniu ciast. Naprawdę trudno tu coś zepsuć :) Składniki na foremkę 26x21 cm: 100 g mąki pszennej 300 g cukru 6 jajek szczypta soli 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki(...)szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Kiedy masa zrobi się gęsta dodajemy do niej przesianą mąkę dalej miksując. Na koniec wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem. Niemal całą masę (zostawiamy 3-4 łyżki ciasta) wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (papierem wykładamy całą foremkę łącznie z brzegami). Na wierzchu ciasta układamy maliny i pozostałym ciastem robimy na wierzchu „zygzaki” w taki
Trzeci talerzpewnie zapytacie, czy to w ogóle jest smaczne? Zapewniam – jest, i to bardzo (kwaśne wiśnie i słodka czekolada to połączenie idealne wśród deserów). P.S. Porcja jest nieduża bo ciasto było robione na próbę (kto bardzo głodny, radzę podwoić ilość składników). Składniki na spód: ½ szklanki migdałów ½ szklanki miękkich daktyli 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka gorzkiego kakao Składniki na krem(...)kakao 2-3 łyżki słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu 1 szklanka wiśni Namocz migdały, po 2 godzinach odcedź. Zblenduj z daktylami, siemieniem i kakao. Powstanie plastyczna masa, którą wyłożysz formę do ciasta lub (jak ja) zwykły talerzyk deserowy o średnicy ok. 15 cm. Odstaw do lodówki. Zblenduj/zmiksuj składniki kremu. Posmaruj nim równo spód tarty. Na wierzchu ułóż wiśnie (można
Qlinarnie i Qlinarnieforemy posmarowanej niewielką ilością margaryny i oprószoną mąką pieczemy w temp 160 st (z termoobiegiem) przez 18-20 min upieczone ciasto studzimy, po czym za pomocą ostrego noża skrawamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej masa serowa do naczynia miksera wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier, margarynę, cukier waniliowy oraz budyń wszystkie składniki mieszamy za pomocą(...)stopniowo dodaejmy mleko kiedy składniki się połączą dodajemy stopniowo po 1 jajku, mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji gotową masę równomiernie rozprowadzamy na piernikowym spodzie na tarce ścieramy do miseczki wcześniej odkrojony wierzch spodu piernikowego kruche ciasto wyciągamy z zamrażalnika i za pomocą tarki ścieramy na grubych oczkach lub tniemy w paski i posypujemy wierzch sernika ostatnią część
Gotowanie z pasjąCiasto z mąki orkiszowej razowej....a do tego masa z serka mascarpone i śmietany.. 60 g miękkiej margaryny 150 g cukru 2 jajka 220 g mąki orkiszowej razowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 1 szkl jogurtu naturalnego Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. Mąkę(...)Piec około 50 minut. 25 dkg serka mascarpone 0,5 l śmietany 1 cukier waniliowy 1 śmietan -fix Wszystko razem zmiksować. Dodatkowo dżem Na ostudzone ciasto wyłożyć dżem, na to masę z serka i śmietany, dowolnie udekorować.U mnie posypka z okruchów upieczonego ciasta [ lekko odkrojony wierzchu
Moje domowe kucharzenie