ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:764/3191)

Tarta cytrynowo - limonkowa 149

przy obecnej pogodzie, gdzie nadmiar witaminy C na pewno nam nie zaszkodzi :) Tarta cytrynowo - limonkowa Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki (tradycyjnie wymieszałam pół na pół mąkę żytnią razową i pszenną) 3/4 kostki zimnego masła 6 łyżek cukru żółtko Składniki na masę: mały kubek śmietany mały serek homogenizowany naturalny 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego sok z półtorej cytryny(...)unosił się. Ja wkładam na ciasto drugą identyczna formę do tarty. Możemy również obciążać ryżem, grochem albo specjalnymi kamyczkami. Na podpieczony spód wylewamy masę jajeczną i pieczemy kolejne 15 minut. Tarta cytrynowo - limonkowa Ciasto po ostudzeniu dekorujemy plasterkami limonki, listkami mięty i posypujemy cukrem kryształem. Tarta cytrynowo - limonkowa Tarta cytrynowo - limonkowa Tarta cytrynowo - limonkowa

Pyza i Surówka
Rolada z dżemem jagodowym 168

Jajka wbić do miski, wsypać cukier  i   ubijać na wysokich obrotach 5-7 minut aż masa będzie jasna i puszysta.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek bezpośrednio przez sitko, w trzech partiach, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na blachę, wyrównać szpatułką i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 11 minut. Wilgotną ściereczkę rozłożyć(...)owoce się rozpadną. Dodać cukier i dżem-fix. Dobrze zamieszać, pogotować 5 minut i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimny dżem wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy i rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Ubitą śmietankę równomiernie nałożyć na dżem. Zwinąć ciasto w roladę i odstawić do lodówki, bezpośrednio przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Rolada najlepiej smakuje jak wszystko się przegryzie ;) czyli

Anielskie wypieki
Mazurek czekoladowy 242

piany dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut, następnie ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto wyjmujemy z blachy i kładziemy na desce. Ganasz: Śmietankę zagotowujemy z miodem. Do śmietanki wrzucamy pokruszoną czekoladę, po chwili mieszamy(...)momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Mieszając, dodajemy miękkie masło. Możemy dodać 20 ml whisky lub likieru. Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła. Upieczone ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę z dżemem przykrywamy kolejną częścią ciasta i znowu delikatnie smarujemy dżemem, układamy kolejną część ciasta, smarujemy

Malinowo w kuchni
Ciasto serowo - pomarańczowe 139

Wiosna za oknem, więc czas na słonecznie kolorowe ciasto. Robi się je bardzo szybko, no może oprócz czekania aż stężeje :) Składniki: masa serowa - 450 g serka homogenizowanego waniliowego - 3 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny masa pomarańczowa - 1 szklanka cukru pudru - 5 pomarańczy - 4 łyżki żelatyny oraz - herbatniki Przygotowanie: Żółtka ubijamy na parze z cukrem(...)wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spodzie herbatniki. Na herbatniki wylewamy masę serową i odstawiamy do zastygnięcia. Na masę serową wylewamy przestudzoną masę pomarańczową a na wierzchu układamy herbatniki. Ciasto odkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia

Zainspirowana w kuchni
Tarta z marchewką i sezamem 127

tarce imbir. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wmieszać pocięty szczypiorek ciasto rozwałkować (rozprowadzić palcami) i wyłożyć do natłuszczonej formy, robiąc dookoła rant. Ułożyć na cieście przecięte wzdłuż na pół marchewki. Zalać masą jajeczną i piec w 200`C około 40 minut do zrumienienia brzegów ciasta. Podawać z ulubioną surówką lub sosem jogurtowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki cytrynowe z malinami 142

Szybko, smacznie i prosto. Przepis na wykonanie w thermomix na dole. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z miodem na gładką masę. Dodać jajka, olejek cytrynowy, skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Do masy dodać jogurt, mleko,mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać na gładką masę. Cytryna musi być sparzona wrzątkiem i dopiero wtedy starta i dodana do ciasta. Na koniec

Kuchnia Pokoleń
PULCHNE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 126

wyjęciu z piekarnika. Jest wilgotne i delikatne jednocześnie. Dobrze wyważone pod względem słodyczy.  Pamiętajcie, aby nie wyszedł zakalec jajka i masło użyte do przygotowania ciasta muszą być w temperaturze pokojowej, a masa powinna być dobrze ubita. Przepis do wielokrotnego powtórzenia, także z innymi owocami. Polecam SKŁADNIKI  200 g masła/ miękkiego 1 szklanka drobnego cukru 4 jajka(...)Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Kolejne wbijamy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. W dwóch partiach, wprost do miski z masą maślaną, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Za każdym razem krótko miksujemy. Ciasto przekładamy do formy, rozkładamy śliwki, częściowo wciskając je w ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut. Na 7 minut przed końcem

cool and minty
Pierogi z truskawkami. 252

śmietany kremówki 30 lub 36 % cukier opcjonalnie listki mięty   Przygotowanie: Truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Ciasto można podzielić na dwie części i jedną zawinąć ściereczką, żeby nie obeschło. Rozwałkowujemy ciasto dość

Symfonia smakowa
Ciasto z twarogiem, malinami i płatkami owsianymi 197

Ciasto będzie lekko się rozsypywać. (Można dodać trochę śmietany). Przygotować nadzienie. Twaróg, jajka, cukier i cukier waniliowy zmiksować na krem. Formę natłuścić. Do formy wyłożyć 2/3 ciasta i równomiernie rozłożyć.Na wierzch wyłożyć masę twarogową. Wyrównać. Wyłożyć owoce (mrożonych nie trzeba rozmrażać). Lekko wcisnąć. Posypać resztą ciasta jak kruszonką. piec w temp. 180°C ok 40 min. Po upieczeniu

kulinarnajamka.blogspot.com
Magiczne ciasto czekoladowe. 317

Żadnej magii tutaj nie ma ,a potrzeba trochę staranności w przygotowaniu ,zresztą jak zawsze. Magia polega na tym ,że w czasie pieczenia ciasto rozwarstwia się. Na dole tworzy się masa jakby ścięta ,a wierzch jest lekki ,piankowy. Posypanie wierzchu warstwą dobrego kakao ,potęguje jego smakową i optyczną magię. Składniki. 4 jajka 15 dag cukru 1 łyżka gorącej wody(...)Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i szczyptą soli i energicznie wymieszać . Wlać mleko i miksować. Ubić białka z sokiem cytrynowym i dodać do masy ,DELIKATNIE wymieszać. Przełożyć do foremki .Piec w temp.150stop.około 30min z nawiewem. Ciasto w momencie wyjmowania z pieca powinno delikatnie się "trząść". Ciasto kroimy zimne, posypane suto kakao .Odczekać cierpliwie kilka godzin ,a magia lepiej zadziała

Kulinarny karnet Christophera
Walentynkowe serduszko kokosowe z kremem jaglano-waniliowym :) 135

potrzebne do jego upieczenia znajdziecie w sklepie Owocowy Raj :) Składniki (na dwa serduszka) Ciasto kokosowe: 60 g mąki kokosowej 20 g nasion chia (2 łyżki) 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml mleka  2 białka (jajka rozmiaru S) szczypta soli  2 łyżki ksylitolu Masa jaglana: 120 g kaszy jaglanej 600 ml mleka 3 łyżki ksylitolu 1 laska(...)uzyskania gładkiej masy. Do miseczki odłóż 2 łyżki masy jaglanej i wymieszaj ją z kakao. Serduszka wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż kokosowe ciasto, lekko uklep łyżeczką. Następnie połóż cienką warstwę masy jaglanej. Teraz na środek foremki połóż mniejszą, metalową foremkę w kształcie serca - taką do wycinania ciasteczek. W środku umieść kakaową masę jaglaną. Kolejno wyłóż wokół pozostałą masę

Zdrowie na języku :P
Przepisy na słodkości 2200

kawowa Babka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietanąBiszkopt z masą budyniowo-galaretkową z owocami  Brazylianka Brownie piernikowe Chlebek bananowyChlebek watykański - ciasto szczęścia Ciasto 3BitCiasto balowe Ciasto BountyCiasto cappuccino Ciasto chałwoweCiasto Cielaczek Ciasto Cygańskie ścieżkiCiasto czekoladowe Ciasto drożdżowe z ananasemCiasto drożdżowe z kruszonkąCiasto drożdżowe(...)hiszpańskiJabłecznik słonecznyJabłecznik z różową piankąKilimandżaro  Kokietka Kora orzechowa KrólewiecKrólewiec z jabłkami Kwitnący tulipanMakowiec drożdżowy Marysieńka Miodownik z masą grysikowąNapoleonka na krakersach Oczy Carycy Orzechowiec z piankąPiernik siostry Anastazji  Rafaello na krakersachRodzynkowiecSernik gotowany Anastazji Sernik gotowany na miodowym cieście  Sernik na zimno z brzoskwiniamiSernik na zimno z owocamiSernik orzechowy z brzoskwiniamiSernik szachownica Sernik z brzoskwiniamiSernik

Kuchnia domowa Ani
Brownie z solonym karmelem 135

ubijamy za pomocą trzepaczki lub miksera, dodając stopniowo cukier i mąkę.  Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem i mieszamy z  posiekanymi migdałami lub orzechami (można pominąć).   Blaszkę (u mnie 26 x 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (lub 170 z termoobiegiem) i pieczemy(...)powstanie pachnąca gładka czekoladowa masa, którą odstawiamy, żeby wystygła i zgęstniała.  Możemy ją dodatkowo ubić mikserem. albo gęstą wylać na ciasto i rozprowadzić za pomocą silikonowej szpatułki.  Na ostudzone brownie wykładamy solony karmel, a na masę karmelową - czekoladowy ganache . Kroimy, kiedy wszystko razem ładnie zastygnie. Solony karmel będzie bardziej płynny od reszty, może więc się lekko wylewać

bistro mama
Tradycyjna babka marmurkowa waniliowo - czekoladowa ( babka piaskowa) 797

każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać wanilię i wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując delikatnie tylko do wymieszania się składników. Można mąkę wymieszać szpatułką, bo wtedy raczej nie wyjdzie zakalec. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Ciasto podzielić(...)wymieszać łyżką. Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem, a następnie oprószyć mąką pszenną. Wykładać do formy na zmianę - raz jasną, a raz ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki. Piec w temperaturze 160ºC przez około 75 minut lub do tzw. suchego patyczka, najlepiej na przedostatnim szczebelku pieca. Babka wychodzi naprawę pyszna i odpowiednio wilgotna. Doskonale

Calzonella.com
Chrupiące gofry 145

masy. Następnie dolewamy mleko oraz roztopione masło.Gdy składniki się już połączą dosypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Powinno powstać dość gęste ciasto. (Jeśli jest zbyt płynne, należy dosypać troszkę mąki) Ciasto należy wlewać na rozgrzaną gofrownicę.  Piec ok. 5-8 minut. Nie należy otwierać gofrownicy

The Sweet Damsel
Ciasto "Żądło" 373

rozrobić z mlekiem i wlać do gotującego się mleka.  Intensywnie mieszać, aby nie przypalić. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Upieczone ciasto lekko przestudzić, a następnie przekroić na dwie części. Przełożyć  masą budyniową. Smacznego

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania