ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:766/3191)

Ekspresowa napoleonka, polska superżywność - cz. I 162

Wymieszaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną z 0,5 szklanki mleka. Wlej do gotującego się mleka. Zestaw z ognia. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Przełóż lekko wystudzoną masę budyniową na jeden arkusz ciasta, przykryj drugim i posyp cukrem pudrem. Teoretycznie, pasowałoby trochę odczekać, aż ciasto całkiem wystygnie, ale w praktyce można już jeść. Maczaj ostry nóż w zimnej wodzie

Qlinarnie i Qlinarnie
Tartaletki z dynią i jarmużem 97

ciasta kruchego (u mnie z tego przepisu) 2 jajka 4 - 5 łyżek śmietany 18 % sól, pieprz 100 - 150 g dyni 1  liść jarmużu   Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć 2 małe formy do tarty.  Nakłuć spód widelcem, położyć folię i wysypać grochem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.  Wyjąc podpieczone spody(...)porwać na drobne kawałki.  Masę jajeczną wlać na podpieczony spód.  Dodać pokrojoną dynię i jarmuż.  Wstawić do piekarnika na około 20 - 30 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a ciasto będzie upieczone

Sto kolorów kuchni
,,Biała kostka Lionu’’ 407

Lubicie batonik ,,Biały Lion’’? Delikatny biszkopt, rozpływający się kajmak z preparowanym ryżem, budyniowa masa i chrupiące orzeszki z nutą białej czekolady! Inspiracją do powstania ciasta była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Piątnica Składniki: Biszkopt 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa 2 jajka(...)biszkopt wykładamy masę kajmakową. Na niej rozsmarowujemy 2/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy na nim pozostałą masę budyniową. Na wierzch wykładamy orzeszki ziemne i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. A gdy zastygnie układamy skrojone batoniki. Ciasto wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego Do wykonania ciasta wykorzystałam kwadratową tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego

Podróż w kulinaria
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 162

obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 4. Do mleka dodać ocet, aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy w 4 partiach dodać mąkę z mlekiem, wymieszać. 6. Gotowe ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75-85 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia(...)Krem czekoladowy: 7. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się roztopi. 8. Masę czekoladową nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. 9. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Wierzch wyrównać i nożem wyciąć środek ciasta (patrz zdjęcie poniżej). Środek ciasta posmarować dżemem. Nadzienie: 10. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i odstawić na około

Mała Cukierenka
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 182

obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 4. Do mleka dodać ocet, aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy w 4 partiach dodać mąkę z mlekiem, wymieszać. 6. Gotowe ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75-85 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia(...)Krem czekoladowy: 7. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się roztopi. 8. Masę czekoladową nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. 9. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Wierzch wyrównać i nożem wyciąć środek ciasta (patrz zdjęcie poniżej). Środek ciasta posmarować dżemem.     Nadzienie: 10. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i odstawić

Mała Cukierenka
"Kokosowe Ciasto z galaretką" 126

Kokosowe Ciasto z galaretką" Ciasto: 2 jajka + 2 żółtka ( białka zostawiamy do masy kokosowej) 3/4 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec delikatnie mieszając dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.  Ciasto wylewamy

Słodka Kraina Wypieków
Szarlotka 121

cynamonu - 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki. W dużym rondlu dusimy je z wodą, gdy się rozpadną dodajemy cukier i przyprawy. 2. Gotową masę jabłkową dajemy na podpieczone ciasto i na wierzch ścieramy drugą część. Ponownie wkładamy do piekarnika na 60-70 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wierch posypujemy cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Sernik na zimno oreo 230

pół szklanki wrzątku rozpuszczamy 6 łyżeczek żelatyny i dodajemy do sera cały czas miksując. Jeśli chcemy możemy dodać trochę cukru pudru żeby ser był słodszy. Wykładamy masę serową na herbatniki. Wierzch ciasta dekorujemy ciastkami oreo. Ja polałam jeszcze rozpuszczoną nutellą. Przed podaniem chłodzić kilka godzin w lodówce. SMACZNEGO

Słodkie ciacho
Ciasto Orzechowiec (Miodownik) 197

nich proszek. Na patelni wrzucamy orzechy, masło, miód i cukier. Smażymy na złoty kolor. Uwaga: mieszamy cały czas aby orzechy się nie przypaliły inaczej będą gorzkie. Gorące masę wlewamy na surowy blat ciasta który zostawiliśmy. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.  Krem:  250ml (szklanka) mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałą ilość mleka wymieszamy z mąkami. Do gotującego mleka dodajemy

Klasyka Gotowania
ciasto drożdżowe z gruszkami 122

około 30 minut (zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy gruszki, dzielimy je na ósemki, usuwając gniazda nasienne. Średniej wielkości blachę wykładamy

Miód i pieprz
ostatnie rabarbarowe ciasto w tym sezonie 131

około 30 minut (zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy rabarbar, każdą łodygę kroimy nożem na dwu centymetrowe kawałki. Średniej wielkości blachę

Miód i pieprz
Ciasto z porzeczkami i lekką pianka. 148

dodajemy cukier i ubijamy dalej, a na końcu wsypujemy mąke i łyzke wiórek  - dokładnie mieszamy. Porzeczki odrywamy od szypułek, płuczemy i odcedzamy na sitku. Dodajemy do masy bezowej i delikatnie mieszamy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wypełniamy je powstałą bezą. Na wierzchu posypujemy pozostałymi wiórkami. Wkłądamy do piekarnika na kolejne 20 min. i pieczemy w temp, 160C. Po upieczeniu

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto Zemsta Teściowej – Wiśniowa Chmurka 2335

garści płatków migdałów (ok. 50g) *szklanka o pojemności 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Zemsta Teściowej – Wiśniowa Chmurka – Wykonanie: Przygotować bezę (najlepiej dzień wcześniej): białka wraz ze szczyptą soli ubić na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo po łyżce cukru, miksując do czasu uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenie narysować prostokąt(...)ubitej śmietany (z 2-3 łyżki), energicznie mieszać za pomocą trzepaczki lub miksera, a następnie dodać do pozostałej części masy (takie działanie pozwoli uniknąć grudek w masie śmietanowej), zmiksować/wymieszać. Złożyć ciasto: Na kruchym cieście wraz ze stężałą galaretką wyłożyć krem, wyrównać. Nałożyć bezę, lekko docisnąć do kremu. Schłodzić ciasto przez kilka godzin w lodówce (aż krem odpowiednio stężeje

Kulinarne Przeboje
Oszukany piernik toruński przełożony masą z orzechów włoskich i laskowych 149

cukrem na puszystą masę. Miód rozpuść z masłem i wodą. Do ciepłej masy dodaj sodę. Mąkę przesiej z przyprawami, dodaj masę miodową oraz żółtka. Wymieszaj masę dokładnie a następnie wmieszaj w nią białka. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz piernik w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 60 minut. Wystudź ciasto na kratce.  Orzechy(...)grudkami.  Wystudzony piernik przekrój wzdłuż na pół i wyłóż na jedną z przekrojonych części masę orzechową. Przykryj drugą połową i mocno dociśnij jedną część do drugiej. Odstaw na jakiś czas. W tym czasie przygotuj glazurę: rozpuść masło z kakao i cukrem. Polewą oblej ciasto. Odstaw do wystygnięcia na całą noc. Kolejnego dnia piernik nadaje się do krojenia. Świetnie się

Mango Papaja
Sernik na ciasteczkowym spodzie z musem wiśniowym STOVIT - naturalnie owocowe. 137

być mokry piasek. Całość wykładamy do tortownicy, łyżką rozsmarowujemy po całej powierzchni i lekko ugniatamy łyżką. Wstawiamy do lodówki a w tym czasie robimy masę serową. Mnie szczerze mówiąc trochę się spieszyło z tym ciastem więc zamiast ser przemielić 3 razy w maszynce to po prostu 4 kostki po 25 dag włożyłam do większej miski i zblendowałam blenderem(...)wymieniłam na mikser i wszystko zmiksowałam do momentu aż cukier się rozpuścił. Na końcu dolałam rozpuszczone masło i jeszcze chwilkę miksowałam do połączenia składników. Masę serową należy wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Wyrównać wierzch ciasta a następnie wyłożyć łyżką porcje musu na wierzch. A następnie bierzemy wykałaczkę czy też rurkę do napojów i robimy po cieście takie esy floresy

Radość kipiąca uśmiechem.