Składniki: Biszkopt jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao- 4 łyżeczki ocet- 1 łyżeczka olej - 3 łyżeczki sól tłuszcz do formy Masa owocowa winogrona ciemne - 800 g maliny - 1,5 szkl cukier - 3/4 szkl mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l żelatyna - 10 płaskich łyżeczek woda do żelatyny - 6 łyżek Dodatkowo ; krokant(...)piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm. Włożyć ciasto do piekarnika i piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Masa owocowa Maliny i winogrona umyć, odcedzić na sicie. Najpierw winogrona, później maliny zmiksować. Zmiksowane owoce przetrzeć przez sito. Do miksera wlać mleko skondensowane, wsypać cukier, dodać
Kuchnia DanusiJedno z najlepszych ciast jakie robiłam. Przez dużą ilość słonecznika bardzo syte, ale nie przeszkadza to w sięgnięciu po następny kawałek :) W dodatku inne niż większość ciast ze słonecznikiem bo bez masy kajmakowej. Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki maki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka(...)jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty
Na Ciasteczkowych Papierachprzyjęcie na świeżym powietrzu. Ze względu na kolor, pomyślcie również o tym przepisie na Wielkanoc. Ciasto z trawą i fasolą, jak określił je mój szwagier Zbyszek. :) Sekretem koloru ciasta nie jest barwnik, tylko ... szpinak. Przepis podany na okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki: 450 g drobnego, mrożonego szpinaku 1 i 1/3 szklanki cukru 3 jajka(...)łyżki stołowe cukru pudru Dodatkowo: Pestki granatu do przyozdobienia Wykonanie: Szpinak należy rozmrozić i odsączyć z wody na sitku. Następnie należy go zblendować na gładką masę, gwarantuje to równomierny kolor ciasta. Należy oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, zmniejszyć obroty i kolejno dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce stołowej oleju, dalej
Garniec Magaliezachwyciła, bo to pierwszy smakosz serników u nas w domu, ale trzeba przyznać, żciasto warte jest zachwytów...polecam przepis. Składniki na ciasto: 200 g mąki, 140 g zimnego masła 70 g cukru pudru, 2 żółtka Składniki na masę: 750 g twarogu śmietankowego President 200 g cukru 5 jaj 2 łyżki mąki 1 łyżka soku z cytryny 150 g mrożonych(...)owoce, ekstrakt waniliowy i połączyć na jednolitą masę. W plastikowym pojemniku ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Masę serową wylać na podpieczony spód. Z pozostałego rozwałkowanego ciasta wyciąć radełkiem niewielkie trójkąty i obłożyć nimi ciasto dookoła, tak, aby na siebie zachodziły. Sernik wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego
Gosia gotujekremowego smaku! Trudno opisać smak - trzeba po prostu go zjeść! Na zdjęciu możecie zobaczyć rączki mojej małej pomocnicy, która już od maleńkości rwie się do ciast :-) Spód: 285 g ciastek Oreo 75 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 0,5 szklanki cukru kokosowego 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 130 g kokosowych cukierków (np. michałki) 0,5 szklanki(...)zahartowaną przelewamy do masy serowej, delikatnie miksujemy. Wlewamy śmietanę kremówkę oraz wsypujemy wiórki kokosowe. Gotową masę serową przelewamy na spód. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo
VioletoweKucharzeniebudyniowej chmurce... ja nie odmówię kawałka, a Ty?! Składniki na ciasto; 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 2 budynie czekoladowe (bez cukru) 20 dag miękkiego masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli Dodatkowo; około 80 dag śliwek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru Masa budyniowa; 3 budynie śmietankowe lub waniliowe 1 litr mleka(...)ciasto podzielić na dwie części. Jedną włożyć do zamrażarki. Drugą częścią wylepić dno blaszki (25x35). Blaszkę wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki a w tym czasie przygotowujemy masę budyniową. Z litra mleka odlać 3/4 szkl. i rozpuścić w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń. Chwilkę
Radość kipiąca uśmiechem.Ekspresowe ciasto do zrobienia ze składników, które zawsze mamy w domu. Wystarczy dodać dowolne owoce sezonowe lub z puszki i ciacho do kawy mamy raz-dwa. Moim domownikom tak smakowało, że poszło w całości jeszcze ciepłe. *forma 25*34 cm Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 400 g owoców (truskawka, czereśnia, banan) Jajka ubić na pianę z cukrem. Ubijając dolewać olej, następnie mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy jajecznej i delikatnie zmiksować. Ciasto wylać do blaszki, na wierzchu ułożyć owoce (można obtoczyć je w mące). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaProste w wykonaniu i apetycznie wyglądające choinki z pierniczków stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki na lukier(...)dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
Podróż w kulinariaproszkiem przesiewamy. Do przesianej z proszkiem mąki dodajemy jajka, cukier, zapach waniliowy oraz pokrojone w kostki masło. Używając miksera wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę bez żadnych grudek. Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! Pamiętajcie, że z powyższej ilości ciasta wychodzi ok. 20-cia sztuk babeczek. Więc zamiast na siłę rozkładać całe(...)ciasto do 12-to foremkowej blachy, zostawcie nadmiar i upieczcie je w drugiej turze). Pieczemy 15 do 20 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej na 10 min. do wystygnięcia, po czym delikatnie wyjmujemy z foremek [ starajcie się unikać narzędzi typu nóz czy widelec! ]. Jeżeli babeczki uparcie nie chcą rozstać się
Domowe TortyZastanawiałam się jakie ciasto upiec w tym tygodniu. Na dobrą sprawę nie miałam ochoty na pieczone. Pomysł na sernik powstał podczas robienia zakupów. Wyszedł idealnie :) biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cacao 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżeczki żelatyny puszka brzoskwiń(...)wraz z żelatyną rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Serek przełożyć do wysokiego naczynia, ubijać mikserem stopniowo dodając zimną galaretkę. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę dodać do przygotowanej masy serowej. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Włożyć do lodówki na około 2 - 3 godziny. Drugą galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody, wystudzić a gdy zacznie teżeć wylać na wierzch ciasta. Wstawić ponownie
Darcia w kuchniwystudzenia, wtedy dodajemy sok z cytryny i blendujemy. W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy partiami olej i szpinak miksując na wolnych obrotach. na koniec dodajemy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i oprószoną mąką tortownicę. Pieczemy piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 20 minut(...)łyżki tej masy dodajemy do rozpuszczonej żelatyny, mieszamy. Następnie dodajemy ją do zmiksowanych truskawek i miksujemy. W osobnej misce miksujemy mascarpone, stopniowo dodajemy do niego masę truskawkową z żelatyną, cały czas miksując. Ciasto nasączamy 2 łyżkami wody wymieszanymi z syropem. Wykładamy na niego krem truskawkowy, wyrównujemy. Wkładamy na 3 - 4 godziny do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy truskawkami
Kulinarne przygody Gatityjuż Swiętami? Jest słodko, miękko dla podniebienia i deserowo- nie żałujcie nasączenia- to ono w tym wypadku stanowi o delikatności i podkreśla smak smacznej masy. O podanych proporcjach można wykonać ciasto z blachy 33 x 35 cm. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy(...)sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na trzy części. Foremką wycinamy kształty odpowiednie do formy bankietowej . Składniki na masę serkową
Domowe ciastapodjęcia ryzyka i muszę powiedzieć, że opłacało się. Spróbujcie i Wy! :)Makaroniki przyrządziłem na trzy sposoby: z solonym karmelem, z masą pistacjową oraz z kremem pâtisserie z dodatkiem hibiskusa. Sam przepis na makaronikowe ciasto pochodzi ze strony whatsforlunchhoney.net, wydawał się odpowiednio prosty. Zaś cenne rady, z których skorzystałem można znaleźć na Kucharni. Będziemy potrzebować również teflonowej(...)zdjąć z gazu. Dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić. Dosypać następnie pistacje. Wystudzić, a następnie włożyć do lodówki celem zagęszczenia. Gdy masa osiągnie już odpowiednią konsystencję umożliwiającą rozsmarowanie położyć na jednej połówce zielonego makaroniku i przykryć drugą. Kremu w stosunku do ciasta powinno być 1:1.Hibiskusowy krem pâtisserie:2 żółtka200 ml mleka 3,2%20 g mąki pszennej20 g skrobi ziemniaczanej100
Food Squareośmielę się stwierdzić - nie do zepsucia. Spód tworzą herbatniki i masło, masę serową zrobimy w ciągu kilku minut, a delikatne i długie pieczenie sprawi, że ciasto fenomenalnie się uda. Całość muśnięta ganache z dodatkiem masy krówkowej i solonych orzeszków, doprowadzi do tego, że można zatracić się w łakomstwie. Brzmi kusząco? To do dzieła! Sernik "Krówka" - przepis na tradycyjną prostokątną blaszkę(...)zmiksować na gładką masę. Ciągle miksując dodać cukier. Następnie wbijać jajko po jajku, każde wkręcając do masy przez około 20 sekund, by dobrze się wchłonęło, dopiero dodać kolejne. Masę wylać na herbatniki. Sernik wstawić do nagrzanego pieca w 180 stopni na 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez jeszcze 100 minut. Łącznie pieczemy 2 godziny
Poezja Smaków - blog kulinarnymasę cytrynową. Na górze najczęściej układam jeszcze warstwę herbatników petit beurre maczanych w soku cytryny i robię lukier. Tym razem tego nie zrobiłam wierzch ciasta posypałam tartą czekoladą. Warstwy: biszkopt - masa cytrynowa - masa śmietanowa – herbatniki - lukier
W garach u Gosiwyłudzonym od niej przepisie). Mam do niego ogromny sentyment, ale gdy je zrobicie też będziecie mieli. Nie dość, że jest bardzo łatwe, to jeszcze ekspresowe i zawsze wychodzi. Ciasta się nie piecze, więc jest to świetna opcja do przygotowania w warunkach polowych. Składniki: 2,5 szklanki mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej(...)migdały i wymieszać masę łyżką. Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować część masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. Na górze ma być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto kokosem. Może nie jest idealnie równiutkie, ale za to bardzo smaczne :) Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt