ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:751/3191)

Tort korzenny, kokosowo-makowy (bez glutenu, cukru) 160

dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Mąkę i skrobie wymieszać razem z kakao i przyprawą do piernika, dalej przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto

Candy Pandas
Tu ti tu rum tu - i tarta kokosowa do rodzinnej herbatki 180

formie do tarty, lekko wysmarowanej masłem. Nadmiar ciasta odcinam pozostawiając rant przy ściance formy, obcięte kawałki można wyłożyć dociskając do ciasta, lepiej jednak wykorzystać w małych dodatkowych foremkach. Nie trzeba ich nawet wypełniać masą. Można upiec i kilka dni przechowywać, są przydatne na przykład jako talerzyki do gałki lodów, wcześniej smaruję je lekko dżemem lub nutellą. Ciasto trzeba też(...)ponakłuwać widelcem i ponownie odłożyć do lodówki. Pora szybciutko przygotować masę kokosową. Jajka miksuję z cukrem. Do bielejącego kogla-mogla dorzucam wiórki i wlewam wystudzone masło. Mieszam też z mąką i  amoniakiem. Całość wykładam na podpieczony 15 minut w 200 stopniach spód i dopiekam 20-25 minut. Ostatnie kilka minut zmniejszam temperaturę do 170. Upieczony na złoty brąz

I tu będę miała takie te
Babeczki waniliowe 284

możecie to zrobić na naprawdę wiele sposobów- podpowiedzi znajdziecie w przepisie. A może macie ochotę zamiast wanilii poczuć cytrynową nutę? Nic prostszego- po prostu zamiast zapachu waniliowego dodajcie do ciasta sok wyciśnięty z połowy cytryny. Smacznego! SKŁADNIKI NA BABECZKI WANILIOWE (20 sztuk ) : 225 g. miękkiego masła lub margaryny do pieczenia 225 g. drobnego cukru 220 g. mąki pszennej 4 jajka(...)przesiewamy. Do przesianej z proszkiem mąki dodajemy jajka, cukier, zapach waniliowy oraz pokrojone w kostki masło. Używając miksera wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę bez żadnych grudek.   Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! Pamiętajcie, że z powyższej ilości ciasta wychodzi ok. 20-cia sztuk babeczek. Więc zamiast na siłę rozkładać całe

Domowe Torty
muffinki kakaowe z truskawkami 139

kakao, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz kakao. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę, olej oraz jajka. Do płynnych składników dodajemy wymieszane suche składniki. Całość mieszamy na jednolitą masę. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Na wierzchu każdej układamy truskawki pokrojone na mniejsze kawałki. Pieczemy przez ok. 2 min. w 190 st.C., lub do tzw. suchego patyczka

Domowy Smak Jedzenia
Przekładaniec czekoladowo-migdałowy 149

przygotowaniu, wykwintne w smaku. Po dodaniu korzennych przypraw zamiast olejku migdałowego – rozgrzeje w zimne wieczory.     Przekładaniec czekoladowo-migdałowy Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 10 Składniki ciasto 225 g mąka pełnoziarnista lub bezglutenowa 3 łyżka kakao 2 łyżeczka proszek do pieczenia 200 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżeczka esencja migdałowa 180 ml mleko 180 g olej kokosowy(...)Olej, erytrol ubijamy blenderem na kremową masę. Dodajemy kakao, esencję i mleko i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżeczki mleka, jeśli masa będzie zbyt gęsta. Upieczone ciasto studzimy w formie przez 10 minut, a następnie wyciągamy i zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia. Ciasto kroimy w poziomie na dwie części. Spód smarujemy 1/3 kremu

Kucharzyca
,,Kruche ciasteczka z witrażem” 142

Smaczne, kruche ciasteczka ze słodkim witrażem. Pierniczki mogą być świetną ozdobą na choinkę jak i na słodki prezent. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Dodatkowo: 150 g różnokolorowych landrynek foremki różnego kształtu Sposób przygotowania: Masło(...)następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek różnego kształtu. Chcąc

Podróż w kulinaria
Ciasto z jagodami i kruszonką 241

Jeżeli macie ochotę na ciasto z jagodami i dużą ilością kruszonki zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i wilgotne. Najlepsze jest jeszcze ciepłe, ale następnego dnia smakuje równie dobrze. Zapraszam!!! Składniki: 3 szkl. mąki, 1,5   szkl. drobnego cukru, 4 duże jajka (5 małych ), 1 szkl. oleju, 1 szkl. jogurtu naturalnego ( gęstego), 3 łyżeczki proszku(...)masa będzie biała i puszysta. Cukier powinien się rozpuścić. Dodajemy jogurt, miksujemy. Następnie dolewamy olej. Mąkę   przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej.   Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem.   Owoce układamy na cieście. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą, rozdrabniamy między palcami tak długo aż powstanie kruszonka. Gotową kruszonką posypujemy

Passion of Cooking
Czekoladowe Ciasto z Avocado 166

masłem. Rozdzielamy ciasto pomiędzy dwiema formami, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone, patyczek powinien być suchy. Ciasta odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 85 g obranego, bez pestki avocado 85 g masła 200 g czekolady ciemnej 70% kakao 25 g kakao 125 ml niesłodzonego mleka sojowego 200 g cukru(...)Masło ucieramy z avocado. Dodajemy cukier puder i ciągle ucieramy, na gładką masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii, ostygniętą czekoladę i rozpuszczone w mleku kakao. Ucieramy na gładką masę. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostały krem na wierzch. Ciasto odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin. Źródło : magazyn kulinarny bbcgoodfood The post Czekoladowe Ciasto

Made By Mom And Son
Rolada biszkoptowa z masą kakaową 426

rumowy – 0,5 łyżeczki* powidła śliwkowe – 1 łyżkaDODATKOWO :* polewa czekoladowaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO :Jajka wbijamy do miski , dodajemy cukier i cukier waniliowy.W garnku gotujemy wodę , kładziemy na nim miskę i przez kilka minut ubijamy jajka z cukrami.Zdejmujemy z garnka , cały czas ubijamy do ostudzenia masy.1/3 masy odkładamy , a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie

Ostra na Słodko
Torcik rabarbarowo-śmietankowy z migdałową kruszonką 174

jest to dobra okazja, aby je upiec. Póki jest jeszcze rabarbar. Bo ja już zaczynam szaleć z moimi ukochanymi truskawkami :D Ciasto zniknęło w jeden dzień. Nie dziwię się, gdyż jest po prostu pyszne. Lekki biszkopt, wyraźna kwaskowa masa rabarbarowa, słodka śmietanka i chrupiąca kruszonka na samym wierzchu. Obłęd. Nie będę się zbyt długo rozwodzić nad tym ciastem. Mam nadzieję(...)stopni przez 20-25 minut. Gdy biszkopt lekko przestygnie, wyjąć go z formy i zdjąć papier. Z zimnego ciasta za pomocą łyżeczki zeskrobać wierzchnią warstwę biszkoptu (można więcej ze środka, zostawiając boki, które przytrzymają nadzienie). Okruszki odstawić na bok. Masa rabarbarowa: Obrany i pokrojony na równe kawałki rabarbar zagotować w garnku z sokiem jabłkowym i 100 g cukru, aż rabarbar

My simple kitchen
Tort z kremem waniliowym i jagodami 159

gotującego się mleka, dobrze mieszamy i zagotowujemy, następnie masę studzimy. Masło ucieramy, gdy jest już puszyste stopniowo dodajemy chłodny budyń (po łyżce). Gotowy krem dzielimy na 5 części.      Upieczony biszkopt kroimy (ja kroiłam na pół, otrzymując 2 warstwy z każdej tortownicy, czyli były 4 warstwy). Pierwszą warstwę ciasta układamy na paterze, smarujemy 1/5 kremu, na krem wykładamy(...)dzielimy na 4 części i pierwszą z nich smarujemy biszkopt, na to resztę jagód i kolejną porcję kremu. Pozostały krem wykorzystujemy do posmarowania wierzchu i boków ciasta. Tort ozdabiamy za pomocą tej masy cukrowej , sezonowymi owocami, lub startą czekoladą

Rozpustne gotowanie
BABKA WANILIOWO CZEKOLADOWA Z DUSZKIEM HALLOWEEN 166

całość podgrzewamy i mieszamy tak długo, aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki się ze sobą połączą, gotowe odstawiamy do ostudzenia do zimnej masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jajka, miksujemy gotowe ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 20-25minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC z gotowego ,wystudzonego(...)pieczenia, wodę oraz olej, całość dokładnie ale delikatnie mieszamy do keksówki   (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia , na dno wylewamy cienką warstwę   jasnej masy na której układamy ciasno czekoladowe duszki, które następnie przykrywamy resztą ciasta babkę pieczemy około 50-60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Źródło: http://blogzapetytem.pl/2017/02/20/babka-z-serduszkiem/

Słodkie zapomnienie
Muffiny czekoladowe z czokonadzieniem 177

proszkiem do pieczenia.  Następnie przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy - tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami tylko do połowy wysokości. Do każdej babeczki na środek dodajemy około pół łyżeczki masy czekoladowej, a następnie zalewamy ponownie wyrobionym ciastem.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190`C około 15-20 minut. Studzimy na kratce.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kokosek na herbatnikach 256

kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę wlać do miski i ubić na sztywno. Na koniec dodać przestudzoną roztopioną czekoladę. Zmiksować do połączenia składników. Złożenie ciasta: herbatniki, krem koksowy, herbatniki, konfitura porzeczkowa, herbatniki, krem kokosowy, herbatniki, masa śmietanowa, prażone wiórki kokosowe Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu kokoswego. Ładnie wyrównać(...)porzeczkową. Na konfiturę położyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć drugą połowę kremu kokosowego. Ponownie wyrównać i przykryć warstwą herbatników. Na ostatnią warstwę herbatników wyłożyć masę śmietanową. Wiórki koksowe uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Posypać ciasto. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście godzin aby zmiękło

Monia miesza i gotuje
Najlepsza tarta malinowo-migdałowa 166

jajo 2 łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wstawić do lodówki na około godzinę. Formę na tartę o średnicy 24cm posmarować masłem, ciasto rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi formy. Piec 15 minut w 180stopniach. Ostudzić. Krem migdałowy: 200g migdałów 100g masła 100g cukru pudru 50ml likieru baileys 1 jajo Wierzch: 200g(...)kuchni). Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie małymi porcjami dodawać zmielone migdały. W ostatniej kolejności do masy dodać całe jajo i likier. Dokładnie zmiksować. Masę migdałową rozsmarować na wystudzonym cieście, na niej wyłożyć świeże maliny (ja tym razem wykorzystałam niesłodzoną domową konfiturę malinową). Wierzch posypać płatkami migdałowymi i zapiekać przez 10 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć

Zapiski Młodej Żony