Składniki na ciasto mąka pszenna, 600g drożdże suszone, 12g mleko, 1 szkl jajka, 2 szt masło, 100g cukier, 50g sól, 1/4 łyżeczki Składniki na nadzienie masa kajmakowa, 1 puszka wiórki kokosowe, 1 szkl Dodatkowo jajko, 1 szt wiórki kokosowe, do posypania Przygotowanie(...)małym garnuszku roztapiamy masło, studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami, dodajemy resztę składników. Wyrabiamy około 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, do podwojenia objętości. Masę kajmakową podgrzewamy krótko w kuchence mikrofalowej, tylko tyle, aby dała się wymieszać, wtedy dodajemy wiórki kokosowe. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy
Gotowanie moimi oczamiQuiche to taki wypiek z ciasta kruchego, nadziany farszem warzywnym lub mięsnym zalanym jajeczno- śmietanową lub jajeczno- mleczną masą, który na pewno nie raz znalazł się na waszym stole, i który pokochaliście albo dopiero pokochacie ;) U mnie dziś Quiche na sposób śródziemnomorski Składniki: Na ciasto: 250 gram maki pszennej 150 gram masła w tem. pokojowej 1 żółtko odrobina soli(...)innymi przyprawami ( u mnie bazylia oregano, rozmaryn) Szpinak rozmrażam w rondlu z łyżką masła dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek...Po rozmrożeniu odsączam wodę. Wszystkie warzywa układam na upieczonym cieście i zalewam masą jajeczną... Piekę około 20 min. w tem. 180st
NaKońcuJęzykapomarańczowych grzybków to droga przez mękę, to warto. Przepis znalazłam na blogu Kolorowy Talerz , i zmieniłam nieznacznie proporcje, żeby pasował do większej formy. Wyszło bosko - kruchutkie ciasto wypełnione śmietanowo-jajeczną masą i grzybkami, których delikatny smak nie został niczym zakłócony, a tylko podbity dzięki dodatkowi białego wina i tymianku. Mówię Wam - coś wspaniałego! Do tego lekka, zielona sałata(...)ciasto posmarować roztrzepanym białkiem. Kurki oczyścić, opłukać, osuszyć. Większe przekroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać kurki. Smażyć, aż cały płyn odparuje. Wlać białe wino, smażyć nadal, aż alkohol odparuje. Posolić. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, ser i listki tymianku, doprawić solą i pieprzem. Na przestudzony spód wyłożyć kurki, zalać masą
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasła – 50 g brązowego cukru – 50 g mąki pszennej – szczypta soli Składniki na ciasto parzone: – 2 szklanki mąki tortowej * – 500 ml wody – 250g masła – 8 jaj – szczypta soli Składniki na masę budyniową: – 2 budynie waniliowe bez cukru – 750ml mleka – 5 łyżek cukru – 2 czubate łyżki mąki tortowej(...)mleko się zagotuje wlewamy masę cały czas mieszając. Gotujemy budyń. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie (też wieczorem) zagniatamy ciasto na craquelin. Wszystkie składniki wkładamy do miski, wyrabiamy ręką, aż składniki połączą się. Wkładamy masę między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość około 2 milimetrów. Wykrawamy kółka, o takiej średnicy jaką będą miały ptysie
mojewypiekiinietylkoorzechowe i dalej poucierać. Dodać jajko i troch ę jeszcze poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto wyjdzie mocno gęste, trudno będzie je połączyć się w zbitą masę , lepiej na ko ń cu pomóc sobie ręką, aby nie "zmęczyć" zbytnio miksera . Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i ugnieść wszystko(...)razem ręką - jeśli niecałe ciasto się zbije raze m, nie szkodzi, nawet z lu ź nych grudek da si ę uformować kulki ciastek. Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszcz a ć ręką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z achować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka trochę się „rozpłyną
Grunt to przepis!cukru, 2 łyżki śmietany 18%. Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka, 3 budynie waniliowe, cukier waniliowy, 6 żółtek, 8 białek, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, szklanka mleka. Polewa: 100 g masła, 3 łyżki gorącej wody, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru . Wykonanie: Wszystkie składniki na spód ciasta wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy(...)osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek. Do sztywnej piany dodajemy cukier i chwilę miksujemy. Pianę przekładamy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 80-90 minut. Sernik studzimy i przygotowujemy polewę : Do garnuszka wlać gorącą wodę, wsypać cukier puder i cały
paapilotkaamocno cytrynowe smakołyki, proponuję zetrzeć do ciasta całą cytrynę (nie tylko skórkę, sok i miąższ), łącznie z białą jej częścią, warto wtedy przed upieczeniem spróbować masę, być może będzie trzeba ją nieco dosłodzić. Ciasto będzie miało zdecydowanie mocniejszy cytrynowy aromat i bardziej wilgotne wnętrze (jak mokry piasek). Dla mnie obie wersje są smaczne i warte wypróbowania, jeśli jednak boicie się(...)przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i zmiksować tworząc jednolitą, gęstą konsystencję - białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się obu struktur (masy i piany) - formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, przełożyć ciasto do 2/3 wysokości formy, wyrównać i piec przez 40-45 minut w 180-190 stopniach
Smakołyki Berenikiczekolada z pomarańczą ( w sumie żadne odkrycie, czekolada idealnie łączy się ze wszystkim), do tego krem z białej i ciemnej czekolady. Do pieczenia nie potrzebujemy żadnych foremek, wystarczy włożyć ciasto łyżką do wafelka i do piekarnika. Podając te babeczki osiągniemy zaskakujący efekt, przy małym nakładzie pracy a przecież o to właśnie chodzi. Zapraszam! SKŁADNIKI NA BABECZKI: 1,5 szklanki(...)ucieram z cukrem na gładką masę pojedynczo dodaję jajka dodaję jogurt, skórkę z pomarańczy, następnie powoli wlewam sok mąkę mieszam z proszkiem stopniowo dodaję mąkę do masy mieszając wszystko łyżką nakładam ciasto w wafelki do około połowy wysokości Piekę 20-25 minut do suchego patyczka. SKŁADNIKI NA KREM BIAŁY: tabliczka białej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego opakowanie
Upiecz sobie babeczkęfaworyt :D Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się kupić porządną, mocną gofrownicę (teraz już wiem, jaką :D), ale póki co polecam ten przepis. Nie przestraszcie się tylko konsystencji ciasta - takie właśnie ma być :) Łaciate gofry czekoladowe z ricottą 2 szklanki mąki orkiszowej razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g serka ricotta 2 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek(...)pieczenia mąkę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną przełożyć do oddzielnego naczynia. Do drugiej porcji dosypać kakao i dokładnie zmiksować całość. Rozgrzać gofrownicę. Nakładać porcję ciemnego ciasta i na nim mniejsze kawałki jasnej masy. Piec około 10 minut, w zależności od mocy gofrownicy. Posiekać gorzką czekoladę i orzechy, wymieszać ze sobą. Upieczone gofry posypać kruszonką czekoladowo-orzechową lub podać
FitKotsię sprawdza, ale no właśnie ze świeżym zielonym wiadomo, różnie bywa, a to się igliwie osypuje, a to musimy je kupić tuż przed Świętami, wtedy kiedy na głowie mamy masę rzeczy, dlatego postawcie na sztuczny stroik lub girlandę , raz zakupiony będzie na kilka lat. Ja wybrałam girlandę, z kilku powodów można nią ozdobić stół, okno czy zwinąć i zrobić(...)Dlatego sięgnij po formę na muffinki, wybierz taką, gdzie na raz zrobisz ich dużo, jak ta VARDAGEN , na raz otrzymasz dwanaście mini serniczków. Spody w formie wyłóż ciastem na pierniczki. Przepis na masę sernikową: - 500 g sera twarogowego półtłustego - 2 jajka rozmiar L - 100 g cukru pudru - szczypta cynamonu - szczypta kardamonu - 2 łyżeczki soku z cytryny - 250 g serka homogenizowanego
SMYKWKUCHNIzamrażarki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, resztę pozostawić na górę ciasta. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Ser przełożyć do dużej miski. dodać utarte masło, budyń i zmiksować na jednolitą masę. W plastikowym(...)pojemniku ubić białka na sztywno ze szczyptą soli.Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.Na sam koniec dodać ubitą bitą śmietanę. Dorzucić rodzynki. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń i kawałeczki kruchego ciasta. Rozgrzać piekarnik. Piec w temp 160 st..C w piekarniku z termoobiegiem przez 1, 5 godziny. Pozostawić po upieczeniu do ostygnięcia
Gosia gotujeMorze Czarne to ciasto, którego powinni spróbować wielbiciele czekolady, szczególnie gorzkiej. Kakaowy biszkopt przełożony jest masą czekoladową na bazie mascarpone z kremem orzechowym i rozpuszczoną gorzką czekoladą. Od delikatnego kremu śmietankowego i bezy oddziela go, a właściwie łączy, warstwa wiśni w żelu i starta gorzka czekolada. Słodycz bezy i kremu śmietankowego przełamana jest goryczką kakao, dzięki czemu ciasto staje się(...)łyżka po łyżce :)), a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką, aby ciasto nie opadło.Dno foremki o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią masę i wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Po wyjęciu
Trzeci talerzśrednich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na jajeczną masę, wymieszać krótko mikserem. Do ciasta dodać liofilizowane owoce i wymieszać szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać truskawki i na koniec ciasto posypać
Mała Cukierenkaziemniaczanej Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko dość szybko zagniatamy dodajemy jajko i ugniatamy na jednolitą masę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Formę na ciasto smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami foli spożywczej. Wykładamy ciastem formę tak aby przykryć również jej boki. Spód dziurkujemy widelcem. Wstawiamy(...)stopni i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie ustawiamy 60 stopni i termoobieg i suszymy naszą bezę jeszcze przez 15 minut. Ciasto musimy dokładnie wystudzić aby budyń i masa truskawkowa dobrze stężały. Smacznego
KuchcikoweLove