ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:775/3191)

Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową 312

białości a następnie dodać cukier i żółtka. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszać. Ubić pianę z 4 białek na sztywno. Dodać do masy i całość jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto z kakao wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, formy(...)koniec całość przykryć ostatnią warstwą białego ciasta (fot.4). Piec około 50 minut w temp. 180°C. Po wystygnięciu ciasto udekorować polewą chałwową. Aby ją przygotować należy margarynę, 2 łyżki mleka, cukier oraz pokruszoną chałwę ugotować w rondelku na jednolitą masę, stale mieszając. Gdy składniki się połączą i masa zacznie się gotować zdjąć całość z ognia. Następnie wlać pozostałe 2 łyżki

Świat Ciasta
Sernik na zimno z musem truskawkowym 211

cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wysmarować tłuszczem tortownicę o wymiarach 27 cm, wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec ok.30 minut w 175 stop. Biszkopt wyjąć , ostudzić. MASA SEROWA Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić, dodać do śmietany, zmiksować. Następnie dodawać(...)łyżce serka, zmiksować. Gotową masę serową wyłożyć na biszkopt, włożyć do lodówki do stężenia. MUS TRUSKAWKOWY Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować. Kilka truskawek odłożyć do ciasta, resztę przełożyć do miski i za pomocą blendera dobrze zmiksować na mus. U mnie wyszło 800 ml musu. Mus przelać do garnka, dodać cukier, zagotować. Zdjąć z ognia garnek, wsypać dwie galaretki dobrze rozmieszać. Truskawki

Kuchnia Danusi
Wegańskie drożdżówki z makiem 215

łyżki masła kokosowego 50 g jagód goi Przygotowanie: Rodzynki i jagody moczymy w wodzie. Pozostałe składniki na masę blendujemy razem po czym dodajemy do masy odsączone rodzynki i jagody. Dla ułatwienia sobie pracy ciasto dzielimy na trzy części, formujemy każdą w wałek i rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy masą i zawijamy w rulon. Następnie rulon kroimy na paski około

greenscarf
Pączki z piekarnika (pyszne ) 217

przy tym całym kalorycznym szaleństwie proponuję coraz bardziej popularne pączki nie smażone ,a pieczone w piekarniku. Jak dla mnie przepis dla mnie jest strzałem w dziesiątkę. Mięciutkie, puszyste, delikatne. Ciasto w smaku przypominające najdelikatniejsze bułeczki maślane. Pachną wanilią i są wprost obłędne... Czy powtórzę ten przepis...ba i to nie raz. Jeśli szukacie alternatywy dla ciężkich, tłustych i kalorycznych przysmaków(...)białek. Żółtka (3 szt) łączymy z cukrem waniliowym oraz koniakiem. Mieszamy do połączenia, 4. Mąkę sól i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy cały rozczyn oraz masę żółtkową. Mieszamy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z pozostałym ciastem, Na końcu wlewamy masło i zagniatamy gładkie ciasto. Trwa to od 10-15 minut

vaniliowoczekoladowa
Racuchy jak pączki, z jabłkami 259

każdy z nas znajdzie tę swoją jedyną ulubioną. Sposobów na wykorzystanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Rewelacyjnie komponują się w ciastach – z dodatkiem cynamonu tworzą niezapomniany duet w szarlotce, naleśnikach lub w zapiekanym ryżu. Jabłka można także gotować – w ten sposób powstaje przepyszny i zdrowy kompot. Natomiast ze smażonych owoców przygotowuje(...)ubijamy przez chwilę robotem, aż masa lekko się spieni (ok. 2 minut) – wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Zanim ciasto wyrośnie musimy przygotować jabłka (umyć

mojewypiekiinietylko
Czekoladowy torcik z kiwi 269

myślą o moich synkach i mężu, którzy śpiewali mi „sto lat” :D CIASTO CZEKOLADOWE: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 4 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki mleka MASA Z KIWI: 500 g kiwi (około 8 szt) 1/4 szklanki cukru 2 szklanki wody 1 budyń śmietankowy(...)blenderem, wlać budyń rozpuszczony w pół szklanki wody i zagotować. Zdjąć z ognia i mieszając wlewać galaretki, aż wszystko się połączy. Spód ciasta zabezpieczyć metalową obręczą lub włożyć do formy, w której się piekło i wylać tężącą masę kiwi. Kiedy warstwa zastygnie, na środku położyć przycięty, czekoladowy krążek. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno

https:KKuchniaMniam
Sernik gotowany z galaretką i brzoskwiniami + film 213

całość mieszamy. Masę serową zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy. Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy warstwę biszkoptów. Na ciastka wlewamy jeszcze ciepłą ale nie gorącą masę i starannie ją rozprowadzamy. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki aby dobrze stężało. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 700 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę

Smakowite Dania
Ciasto śnieżny puch - bajeczy serniczek 193

proszku na śmietanę kremówkę. Moje ciasto smakuje marzanną, bo właśnie takiej galaretki użyłam (Waldmeister geschmack) zupełnie przez przypadek, ma po prostu zielony kolor podobnie jak galaretka agrestowa. Pyszne, proste ciasto naprawdę warte polecenia, w dodatku dziecinnie proste do przygotowania. Prezentuje się świetnie i posmakuje wszystkim bez wyjątku. Nie potrzebujesz nawet włączać piekarnika. Możesz oczywiście upiec własny spód. Tym razem jednak(...)śmietanę kremówkę ubić na sztywno przy pomocy miksera ręcznego dodawać partiami do sera schłodzoną galaretkę na jednolitą masę bez grudek. Przy pomocy szpatułki wmieszać ubitą śmietanę. Wylać masę na przygotowany spód. Górę ciasta obsypać przygotowaną posypką kokosową wstawić do lodówki celem stężenia, najlepiej na całą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Keks - babka nadziana bakaliami 176

pieczenia.   Kasię ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy dodaję po jednym całym jajku, dalej miksuję. Na koniec dodaję mąkę i bakalie. Masę mieszam, jest bardzo gęsta.  Ciasto przekładam do keksówki (30 cm) można ją wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.  Piekę 1 godzinę

Takie tam pichcenie
Fantazja piernikowa 187

blaszkę wstawić do lodówki. Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku i odstawić do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno,połączyć z tężejącą galaretką i pokrojoną w kostkę brzoskwinią. Masę wylać na galaretkę porzeczkową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki,przynajmniej na kilka godzin.  Przed podaniem zetrzeć na wierzch czekoladę

Kolorowa kuchnia Elki
Puree z dyni 184

potrzeba obierać, bo ma miękką skórkę, ale przed pokrojeniem należy pamiętać żeby ją umyć). Kolejno przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Nadmiar wody można na tym etapie odcisnąć za pomocą sitka, ale należy pamiętać, iż puree nie może być suche. Tak otrzymane puree można przechowywać: kilka dni (maksymalnie(...)Wydrażyć środek dyni za pomocą łyżki 3 Upiec dynię w 180 stopniach 4. Opcjonalnie pozbyć się skóry 5. Przełożyć do blendera 6. Zmiksować warzywo na jednolitą masę 7. Wykorzystać do zrobienia np. ciasta 8. Zagotować celem późniejszej pasteryzacji 9. Umyć słoiki 10 Przełożyć ciepłe puree do słoików 11 Słoiki zapasteryzować 12. Odwrócić słoiki do góry dnem Poprzedni

KuchniaWeDwoje.pl
Biszkopt z masą budyniową, bezami i sosem krówkowym 1183

gdyż wtedy ładnie można ozdobić nimi ciasto i wygodniej jest kroić na kawałki. Polecam fanom krówek i toffi! Dla kogo: dla kochających krówki i masę toffi pod każdą postacią dla szukających inspiracji na efektowne ciasto dla...każdego! Składniki na biszkopt: 4 jajka pół szklanki mąki pół szklanki cukru  łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 0,5 litra

Mania Wypiekania
Ostra sałatka z naleśnikową roladą z serka kremowego, szynki i oliwek 311

Kaszę gryczaną przez 24 h moczymy i z niej ciasto i naleśniki robimy. Dwa krążki na dwie porcje potrzebujemy i każdy z nich wykwintnym serkiem o kremowej konsystencji smarujemy. Szynki surowej i oliwek dokładamy i naleśniki w roladę zwijamy. Tylko świeżych warzyw na sałatkę potrzebujemy , a do całości szybki sos sojowy przygotowujemy. Rolada jest delikatna i smakuje oryginalnie(...)godziny. Po namoczeniu odlewamy wodę i przepłukujemy ją. Kaszę wsypujemy do blendera, zalewamy ją wodą (tyle żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i całość miksujemy na jednolitą gładką masę. Dolewamy tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego. Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki

Moniki Smakołyki
Orzechowa tarta bez pieczenia i wyrzutów sumienia 158

razu podawać. Jogurt będzie rozmiękczał masę orzechowa, która z czasem straci spójność. Dane nadal będzie pyszne, ale już nie tak efektowne, bo zmieni się w orzechowo-jogurtową masę. Orzechy – samo zdrowie Nie wiem czy wiecie, ale orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Zawierają co prawda tłuszcze – ale spokojnie – te zdrowe, czyli korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy(...)zostać nieco większe kawałki. Przełóż do foremki (koniecznie z wyciąganym dnem), rozprowadź równomiernie po dnie i bokach a następnie mocno dociskaj palcami, tak żeby orzechy utworzyły zwarte „ciasto”. Zadbaj o to, żeby masa orzechowa była dość gruba po bokach i dobrze ubita, bo inaczej będzie się łatwo kruszyła. Wstaw do zamrażalnika na 10 minut (możesz przechowywać zamrożoną tartę przez tydzień

Niedzielny kucharz
Tort czekoladowy świąteczny z czekoladową bezą 179

Tort czekoladowy z czekoladową bezą…kto lubi czekoladę? Na pewno moje dzieci! Od dawna chciałam upiec to ciasto ale zawsze coś mi wypadło. Zostaliśmy zaproszeni na urodziny . Ponieważ solenizant nie życzył sobie prezentów postanowiłam z S. że upiekę tort czekoladowy zamiast prezentu. Jak myślicie, ucieszył się? Pewnie! Ten tort powalił nas na obie łopatki. Jest tak syty i niesamowicie(...)żółtka, jajka, wanilię i cukier. Zmiksuj na puszystą masę. Dodaj po kolei ostudzoną czekoladę z masłem, mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Mieszaj delikatnie. Wylej masę do formy i piecz ciasto przez 25 minut (z połowy porcji piekłam przez 15 minut). Wyjmij ciasto z piekarnika i wtedy dopiero zacznij ubijać pianę, inaczej piana opadnie. Ciasto jest niedopieczone

codojedzenia