rondelka po jabłkach wsypać cukier, dodać miód, mleko i podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać płatki migdałowe i wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, wymieszać i masę migdałową wyłożyć na wierzch ciasta. 8. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika, 15 minut przed końcem
Mała Cukierenkamasę, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sok z cytryny. Całość mieszamy i powoli wlewamy rozpuszczone masło. Białka ubijamy na sztywną masę i delikatnie łączymy masę żółtkową z ubitymi białkami. Ciasto wylewamy na truskawki. Pieczemy około 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ciasto studzimy, odwracamy delikatnie na drugą stronę i wykładamy na talerz
Lili w kuchniRogaliki zero waste. Ciasto z mąki orkiszowej lub innej drożdżowe z ziemniakami ( zostały z obiadu), do nich możecie wykorzystać resztkę masy makowej po przygotowaniu świątecznych makowców. Ja użyłam masę i resztki powideł i konfitur. 500 gram przesianej mąki i ok. 50 gram do podsypywania(...)mleka lub roślinnego migdałowego 100 g masła rozpuszczonego i wystudzonego 1 szklanka ziemniaków ugotowanych przepuszczonych przez praskę lub tłuczone 3 żółtka do ciasta drożdże instant - 1/2 torebki 100 gram cukru cukier waniliowy kilka łyżeczek masy makowej lub powidła śliwkowe mak do posypania + żółtko Rogalików wyjdzie ok 32 sztuki. Drożdże przesypać do naczynia, rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką
AZgotuj!zmielonymi orzechami. Marcepan zetrzeć na tarce i dodać do masy jajecznej, wymieszać. Dodać składniki suche i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywną masę i dodać do masy i wymieszać już bardzo delikatnie. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszką manną formy. Jest to mała babeczka foremka o wymiarach 20 cm średnica. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez(...)wyjęciu z ciasta. Polać dowolną polewą. Babka jest pyszna. Thermomix 1. do naczynia dodać białka,szczyptę soli,założyć motylek, czas 1,5 minuty, obroty 4. Białka muszą być sztywne, jeśli nie będą ubijać kilka sekund więcej 2. Ciągle mieszać obroty 4 , dodawać cukier, na koniec żółtka, wlać olejek, zajęło mi to 1,5 minuty 3. Wylać masę do miski. Zdjąć
Kuchnia Pokoleńcukier waniliowy 200 g maślanki łyżeczka octu winnego białego łyżeczka sody oczyszczonej 3 jajka 4 łyżki kakao Masa: 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 500 g sera półtłustego 300 g kremówki Dodatkowo: 1/2 szklanki żurawiny 1/2 szklanki złotego lnu Wykonanie: Ciasto: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Dać stopniowo(...)jajka i przesianą mąkę z kakao. Wymieszać. Następnie dodać maślankę i znów wszystko dokładnie wymieszać. Sodę rozprowadzić z octem winnym i dodać do masy. Na spód małej tortownicy wyłożyć papier a boki posmarować tłuszczem. Następnie przelać ciasto. Wierzch wygładzić. Piec ok. 40-50 minut. Następnie przestudzić, ja położyłam go wierzchem na dół po troszkę zrobiła mi się, kopułka
Moje pyszne gotowaniewtedy zachowamy ładny kształt ciasta). Ja używam formy z wyjmowanym dnem a wiadomo, że nie do końca takie formy są szczelne dlatego całe dno owijam folią aluminiową. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodaję stopniowo cukier cały czas miksując. Do miseczki przesiewam mąkę oraz skrobię. Gdy masa z serkiem wystygnie dodaję(...)niej żółtka i dokładnie mieszam. W dużej misce delikatnie łączę połowę masy serowej, połowę ubitej piany i przesianą mąkę ze skrobią a następnie dodaję resztę masy i piany. Tak przygotowane ciasto przekładam do formy, następnie całą formę wstawiam do większej, głębszej wypełnionej wodą formy, dzięki której upiekę ciasto w kąpieli wodnej. Wstawiam do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Vikioraz szczyptę soli. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z sodą. Do masy dodajemy jajko. Dalej mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z sodą. Orzechy drobniej siekamy i również umieszczamy w masie. Blaszkę keksową wykładamy pergaminem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 o C przez 50 minut. Potem już tylko czekamy aż wystygnie. Warto wyjąć z blaszki aby się
Smaki Ewyskrapiamy sokiem z cytryny. Do miski wybijamy jajka, dodajemy śmietanę, starty camembert i doprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Mieszamy do połączenia się składników. Masę jajeczną wylewamy na spód ciasta. Na wierzchu układamy kawałki łososia i gruszki. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 22 minuty. Notatki - jeżeli używacie
Wędrówki po kuchniBardzo zaciekawiło mnie to ciasto, jak tylko je zobaczyłam. Masa z nutellą, bita śmietana i delikatny, kwaśny akcent w postaci warstwy dżemu truskawkowego. Pyszne po prostu. Idealne na uroczyste okazje, święta, imieniny, urodziny czy też Walentynki. Przepis znaleziony w internecie i nieco dostosowany do naszych potrzeb :). Polecam!!! Biszkopt czekoladowy (przepis TUTAJ ) Krem czekoladowy: 2 żółtka 2 szklanki mleka(...)nutellą, dokładnie wyrównać. Na masie ułożyć herbatniki jasne. Posmarować je cienko dżemem i przykryć ciemnymi herbatnikami. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzącej wody i pozostawić do przestudzenia. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę (nie może być gorąca tylko lekko chłodna). Wyłożyć na ciemne herbatniki. Całe ciasto posypać posypką lub startą czekoladą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezawsze pewniak na pyszne ciasto. Taka babka może być długo przechowywana, ale w zamkniętym pudełku. Cytryny sparzyć i zetrzeć skórkę. Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodać po jednym jajku cały czas mieszając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, proszek z mielonych migdałów do masy jajecznej i dokładnie wszystko wymieszać(...)formy i zostawić na raszkach do odparowania i ostudzenia. Następnie wyłożyć na talerz. Lukier – do soku z cytryny dodać tyle cukru pudru, żeby powstała gęsta masa. Wylać lukier na upieczone ciasto, obsypać skórką z cytryny. Ta babka jest rewelacyjna
Kuchnia PokoleńRolada to czysty przypadek ponieważ biszkopt nieco źle mi wyrósł do środka pozostawiając dziury na bokach co sprawiłoby ,że masę , którą chciałam wylać wlała by się do środka, biszkopt by nasiąkł i po cieście. No ale co z tym biszkoptem zrobić ? A może roladę na szybko ? Składniki: 4 jajka 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 proszku do pieczenia(...)Dodatkowo: gotowy krem do ciasta bądź dowolny inny krem :) Wykonanie: : Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo małymi porcjami mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia w dalszym ciągu mieszając. Prostokątną blaszkę najlepiej wysmarować mocno tłuszczem i podsypać bułką tartą. Przelać na blaszkę przygotowaną masę i piec przez 20 minut w temperaturze 170*C Gotowy biszkopt
W Moim Magicznym Domuśrednicy 23 cm i 4 małych tartaletek o średnicy 9 cm. Ciasto włożyć do piekarnika i podpiekać ok. 10 minut. Po wyjęciu lekko przestudzić i nałożyć nadzienie. NA PORZECZKOWE NADZIENIE 400 g czerwonych porzeczek 2 jajka * 4-5 łyżek brązowego cukru * (użyłam Muscovado, dzięki czemu masa nabrała karmelowego koloru i smaku - pycha!) 100 ml śmietany kremówki* Obrane porzeczki dokładnie(...)zalać śmietaną i włożyć do piekarnika na ok. 20 minut, do momentu aż masa się zetnie i lekko zrumieni. Ponieważ z podanych proporcji na ciasto wyszły mi jeszcze 4 tartaletki, zwiększyłam ilość składników w masie śmietanowej - dałam 3 jajka, 200 ml śmietany i 8 łyżek cukru. Ilość porzeczek bez zmian. Przepis pochodzi ze strony Delicious Days
KUCHARNIArozdrobnić w malakserze, dodać cukier, masło, mleko i kakao. Całość ugnieść w jednolite ciasto. Składniki na nadzienie: 120g masła w temp. pokojowej 100g cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki spirytusu andruty na podstawę ula Sposób wykonania: Żółtka, spirytus, cukier i masło utrzeć na gęstą masę Do wykonania(...)będą potrzebne specjalne foremki widoczne na zdjęciu poniżej. Aby ciasto z łatwością odklejało się od foremki wkładamy do środka folię spożywczą. Dokładnie wypełniamy foremkę ciastem i robimy w środku otwór na nadzienie. Przekładamy masę jajeczno-spirytusową do wnętrza ciasteczka. Kieliszkiem wycinamy w andrucie okrągłe wafelki na spód ciasteczka. Jeśli ktoś z Was miał okazję kiedykolwiek spróbować tego ciasteczka
Kuchnia Pani WiosnyDawno już nie było "porządnego" ciasta;) Dlatego dzisiaj mam dla Was ciasto uwielbiane przez całą moją rodzinę i obowiązkowo muszę je piec na wszelkie zloty rodzinne. Pyszny kakaowy biszkopt, masa śmietanowa a na wierzchu słodka, ciągnąca się krówka i chrupiące ziarna słonecznika... Pychota!! Biszkopt: 5 jajek, szklanka drobnego cukru do wypieków, szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gotowane mleko skondensowane. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, przesypać do miseczki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukry i mleko. Dodać uprażony słonecznik, całość chwilę smażyć. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto. Schłodzić. Wiele słodkości znajdziecie też na stronie Twoja Cukiernia Gdańsk
Z miłości do słodkościpotem także smakiem. Cudne jesienno-zimowe ciasto, to taki przedsmak świąt w jesienne dni. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej sprawia, że w powietrzu można już poczuć magię świąt. To ciasto z gatunku tych niestarzejących się, z każdym dniem smakuje inaczej i w moim odczuciu coraz lepiej, a migdały tak cudownie chrupią... mniam... :-) Dopasowałam przepis do swojej formy i rodzaju użytej(...)pieczenia, wanilią, cynamonem i gałką muszkatołową. Mąkę z dodatkami dosypujemy do masy dyniowej i dokładnie mieszamy, dodajemy także sok z cytryny, o którym ja zapomniałam (ciasto i bez niej było pyszne). Do masy dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Następnie dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy rozdrobnione migdały (ja wrzuciłam swoje do grubego worka
Smaczne Zdrowe