ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:729/3191)

SERNIK Z PIANKĄ 976

żółtka1 szkl cukru1kg Twarożku sernikowego Hanusi z Mlekovity1 szkl mleka1/2 szkl oleju1 budyń waniliowypianka:4 białka1 szkl cukru1 łyżka mąki ziemniaczanejWykonanie:Wszystkie składniki ciasta połaczyć, zagnieść, rozwałkować, rozłożyć na dużej balszce. Wstawić do piekarnika, zarumienić.Masa: Do żółtek dodać cukier, utrzeć. Dodać twarożek, mleko, olej, budyń, wymiksować. Wylać na kruche ciasto.Piana: Białka ubić, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.Wymieszać, wylać

Z Majeczką w kuchni
Milky Way 202

oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku a następnie wsypujemy cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie dodajemy do masy jajecznej. Bardzo delikatnie całość mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok 20 minut w temperaturze 170 st. C. W ten sam sposób  pieczemy drugi biszkopt. Krem(...)zrażajcie się jeśli będzie wyglądało na  "zważone"), następnie dodajemy mleko w proszku i całość ucieramy. Masę wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim plackiem. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 4 łyżki mleka Mleko oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy na min 3 godziny do lodówki. Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
Ciasto z jabłkami i kremem karpatkowym 214

budyniem, na który możecie zamienić gotowy krem. (Robiłam w blasze o wymiarach około 15x25 cm.) Ciasto kruche: 1/5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 120g masła lub margaryny 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szczypta soli Masa: 2 jabłka 1 gotowy krem do karpatki 400 ml mleka   Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przygotować(...)cieście ułożyć jabłka, rozsmarować krem a całość przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Piec około 45-50 minut w 175-180 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. UWAGA: Ciasta nie kroić na gorąco, ponieważ masa się rozpłynie

Di gotuje
Placuszki jogurtowe ze śliwkami 1153

dodać je do pozostałej masy i krotko zmiksować razem.   Dołożyć pokrojone śliwki i wymieszać łyżką, aby dokładnie połączyć je ciastem. Smażyć na rozgrzanym oleju, nakładając ciasto łyżką. Gotowość oleju sprawdzać kropką nałożonej masy na środek patelni, jak się szybko zacznie smażyć, można nakładać placuszki. Jeśli masę wyłoży się na mało rozgrzany olej, placuszki nasiąkną bardzo tłuszczem.   Na początku

Grunt to przepis!
Ciasto z gruszkami 155

mocno czekoladowe. Do przygotowania ciasta polecam Wam czekoladę z dużą zawartością kakao – im więcej tym lepiej. Warto też przyłożyć się do ubijania jajek, do masy nie dodaje się żadnego proszku do pieczenia, dlatego ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza z piany z jajek. Dziś użyłam tortownicy o średnicy 20 cm równie dobrze spisze się niewielka kwadratowa foremka. Składniki(...)trzepaczką – jak na biszkopt. Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową, najlepiej za pomocą drucianej trzepaczki. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarniki rozgrzanego na 160 stopni, pieczemy ok. 45-50 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odkładamy na kratkę, żeby przestygło. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Placuszki jogurtowe z jabłkiem 1944

następnie dodać je do pozostałej masy i krotko zmiksować razem. Dołożyć pokrojone jabłko i wymieszać łyżką, aby dokładnie połączyć je ciastem. Smażyć na rozgrzanym oleju, nakładając ciasto łyżką. Gotowość oleju sprawdzać kropką nałożonej masy na środek patelni, jak się szybko zacznie smażyć, można nakładać placuszki. Jeśli masę wyłoży się na mało rozgrzany olej, placuszki nasiąkną bardzo tłuszczem. Na początku placuszki

Grunt to przepis!
tort lalka 185

Nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Pozostałe blaty ciasta posmarować dżemem. Kremówkę ubić na sztywno a następnie dodać przestudzoną czekoladę. Dokładnie ale krótko zmiksować. Masę podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na biszkopt i przykryć ciastem dżemem do dołu. Biszkopt od góry nasączyć wodą z cytryną. Tak samo robić kolejne warstwy. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą(...)Stężałe ciasto wyłożyć na talerz odwracając miskę do góry dnem i delikatnie zdjąć folię.  Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Część masy odłożyć. Do reszty dodać barwnik spożywczy (można podzielić na dwie części i do jednej dodać więcej). Z lalki zdjąć ubranie i odczepić nogi. Tułów nadziać na dwa patyczki do szaszłyków i wbić je w tort. Masę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Miodownik z orzechami 771

miłego świętowania, u mnie śnieg prószy zrobiło się wreszcie prawdziwie świątecznie...:) Składniki Ciasto miodowe: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki margaryny Palma Bielmar 1/2 szklanki drobnego cukru 2 czubate łyżki śmietany 18% 2 duże jajka 2 łyżki miodu prawdziwego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Masa orzechowa: 30 dag orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Palma(...)tłuczkiem do mięsa-nie na miazgę! w rondelku roztopić margarynę z cukrem wsypać orzechy dodać miód i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut,gorąca masę wylać na jedną wylepioną część ciasta i piec również 15 minut tak jak ciasto pierwsze. Tak przygotowane placki wystudzić. Przygotować krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną

Wanilia i Kardamon
Ciasto marcepanowe ze śliwkami 190

pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki śmietany kwaśnej 3 duże żółtka 50g czekolady gorzkiej CIASTO MARCEPANOWE: 200g masła 1/3 szklanki cukru 200g masy marcepanowej 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki węgierki Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z cukrem oraz(...)marcepanową. Ucierać, aż wszystko połączy się na jednolitą masę. Ucierając wbijać po jednym jajku (w temperaturze pokojowej). Ucierać, aż masa będzie gładka i puszysta. Na końcu wsypać suchą mieszankę mąki pszennej, ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Wylać ciasto na podpieczony spód, ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Na tarce jarzynowej zetrzeć ciasto czekoladowe, równomiernie rozkładając na śliwkach. Piec

https:KKuchniaMniam
Ciasto jabłkowe z bitą śmietaną. 139

25x35cm i pieczemy około 25 min. w temp. 180C. W czasie gdy biszkopt się piecze robimy ciasto na identyczny drugi biszkopt.   Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, wkładamy do garnka, dosypujemy cukier do smaku i smażymy aż zmiękną. Do gorącej masy wsypujemy(...)galaretki, mieszamy. Pozostawiamy aby lekko przestygły. Jeden biszkopt wkładamy do blachy w której się piekł, na niego wylewamy jabłka które przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto wstawiamy do lodówki aby zastygło. Kiedy jabłka już się zastygły robimy masę śmietanową. Do miski wlewamy śmietanę , dodajemy cukier i miksujemy aż zrobi się sztywna. Żelatynę należy rozpuścić we wrzącej  wodzie, dokładnie mieszać

Radość kipiąca uśmiechem.
Tort Malakoff - bez pieczenia. 141

wrzenia, dobrze mieszając, by nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy sok z cytryny, a następnie rum. Krótko miksujemy. Składniki ponczu mieszamy. W tortownicy o średnicy 24cm na dnie ściśle układamy biszkopty. Za pomocą pędzelka nasączamy je połową ponczu(...)konfiturę małymi kleksami. Wykładamy połowę kremu. Układamy drugą warstwę biszkoptów, nasączamy ponczem, nakładamy kleksy konfitury i przykrywamy drugą częścią kremu. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego

Moje-pitraszenie
Migdałowo-makowy biszkopt z masą śmietanową - low carb 188

Kolejna udana próba bezglutenowego ciasta, bez zbóż i cukru. Zaledwie kilka składników, bita śmietana, owoce.  Zapraszam :-) Biszkopt migdałowo-makowy z masą śmietanową Składniki: na biszkopt migdałowo - makowy (na małą blaszkę lub tortownicę): 6 jajek 5 łyżek mąki migdałowej 1 czubata łyżka mielonego maku 5 płaskich łyżek erytrytolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę z bitej śmietany: 1/2 litra(...)proszkiem do pieczenia i mak. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni ok.40 minut. Podczas gdy ciasto się piecze przystępujemy do wykonania masy. Masa śmietanowa: galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i dosłodzić do smaku ubić kremówkę i stopniowo cały czas ubijając dodawać przestudzoną galaretkę Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy

Marta próbuje
Chleb z kaszą manną 136

zagniatając dość lepkie i elastyczne ciasto - ja do wyrabiania używam miksera z mieszadłami hakowymi . Foremkę keksową wy smarować masłem i obsypać kaszą m anną. Włożyć do niej ciasto , wyrównując powierzchnię tak, by masa chlebowa równomiernie blaszkę wypełniała, zwłaszcza w ką tach. K eksówkę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia - u mnie ciasto

Grunt to przepis!
Pączki z kajmakiem 1018

Pączki z kajmakiem to idealna propozycja na tłusty czwartek. Tradycyjne ciasto drożdżowe na pączki i pyszna masa kajmakowa (krówkowa) - czy może być pyszniejsze połączenie? :) Pączki uformowałam w podłużny kształt, żeby odróżniały się od tych klasycznych. Można je nadziewać przed lub po usmażeniu, nakładając kajmak na całą długość pączka, jeśli robimy to przed smażeniem lub nadziewając go w dwóch miejscach(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu - żółtka utrzeć z cukrem do uzyskania białej, puszystej masy - mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem żółtka, resztę wody (lub mleka), ekstrakt z wanilii oraz wódkę, składniki wymieszać, wyrabiać przez kilka minut (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie), następnie stopniowo dodawać rozpuszczone masło, dalej wyrabiając - ciasto należy wyrabiać w sumie

Smakołyki Bereniki
Tradycyjny śląski kołocz z posypką, inaczej ciasto drożdżowe z kruszonką, placek lub kołacz :) 456

ciasta drożdżowego można posypać cukrem pudrem lub lukrem. Lukier: ½ szklanki cukru pudru 2-3 łyżki mleka Cukier puder mieszamy z mlekiem łyżeczką lub trzepaczką by powstała jednolita masa, bez grudek. Pokrywamy nią ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia. * do zrobienia posypki najlepiej użyć masła, gdyż po upieczeniu ciasta posypka nie jest zbyt twarda i lepiej się kroi. ** zbyt ciepłe mleko może

Smakowy Raj
Francuska tarta z jabłkami według Julii Child 137

cukru Glazura morelowa: 1/3 szklanki dżemu morelowego (lub konfitur) 1 łyżka cukru Na blacie kuchennym umieszczamy mąkę, cukier, sól oraz rozkrojone masło. Wyrabiamy ciasto ręcznie dolewając wodę. Ciasto powinno stworzyć zwartą jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej wody. Gotową masę zwijamy w kulkę, owijamy folią i umieszczamy na co najmniej 2 godziny w lodówce. Formę do tarty smarujemy

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania