ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:144/3191)

Gofry dyniowo-miodowe 141

szkl mąki pszennej szczypta soli szczypta cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia W jednej misce dokładnie mieszamy mokre składniki. W drugiej suche. Następnie wszystkie mieszamy rózgą na jednolita masę. Ciasto będzie dosyć gęste. Gofrownicę nagrzewamy wg zaleceń producenta. Pieczemy po kilka minut

Smakołyki Asi
Ciasteczka imbirowe 134

wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, ekstrakt z wanilii i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów, ostatnio lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba podsypywać ciasta mąką, a gotowe

Ciastkozercy
Faworki, czyli chrust 103

łyżka spirytusu 50 dag smalcu cukier puder Wykonanie: Mąką zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli i spirytus. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wyrobić na jednolitą, gładką masę. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, następnie złożyć je na 3-4 części i znów rozwałkować (można także dodatkowo uderzać wałkiem w ciasto). Tą czynność powtórzyć kilkukrotnie

MyCookBook.pl
Orzechowo - kardamonowe ciastka z Asyżu! 142

kardamonu sproszkowanego - 1/6 łyżeczki imbiru - 3 szczypty cynamonu - 2 łyżki syropu z agawy - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka śmietany - łyżka lodowatej wody W/w składniki zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie za pomocą wałka, tworzymy blat o grubości około 6 mm, wycinamy ciastka. Pieczemy 20 minut w temp 185 stopni

SMYKWKUCHNI
Chlebek z mąką kukurydzianą 102

szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. (Powinna powstać jednolita masa.) Ciasto przelać do formy (u mnie 12 x 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach. (Chlebek powinien być zarumieniony

Di gotuje
Gotujemy kluski z MasterChef 259

pół łyżeczki soli 3 litry wody (do gotowanie) Mieszamy ze sobą suche składniki po czym dodajemy je powoli na przemian z mlekiem do ubitych jajek, mieszamy aż powstanie gładka masa. Ciasto wyciskamy do gotującej się, osolonej wody za pomocą wyciskarki do szpacli lub po prostu układamy ciasto na desce do krojenia i za pomocą noża odcinamy po kawałeczku

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto Shrek! 315

23/33 Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 5 łyżek mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki oleju * kilka kropel wybranego aromatu do ciast Masa Shrek'a I: * Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan) * 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) Masa Shrek'a II: * 400 mln śmietanki deserowej 30% * 1 galaretka agrestowa

sierotka maRysia w kuchni
Łamańce z makiem 106

żółtko 50 g masła 2 łyżki maku Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić na sicie, przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać posiekane bakalie, miód i aromat, wymieszać masę . Ciasto zagnieść dość twarde. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować dość cieniutko, przeciąć nożem do pizzy (radełkiem)  na ok 16 trójkątów. Upiec w nagrzanym piekarniku (180 st ok 10 min) Mak przełożyć

Gotowanie jest łatwe
Tarta zielona z serami 113

podprawić śmietaną. Wystudzić, dodać rozkruszony ser feta, starty na tarce ser żółty i jajko. wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp 180 st ciasto podpiec przez 15 min. Wylać na ciasto masę zieloną z serem, posypać startym na tarce oscypkiem i piec przez

Gotowanie jest łatwe
Ciasto z serem, truskawkami i kokosową kruszonką 165

misce mieszamy 150 g mąki ze 100g cukru,cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia,następnie dodać 2 jajka,60 ml mleka i 100g roztopionego masła,wymieszać na gładkie ciasto,masę wylać na wysmarowanej i wysypanej mąką blaszce kwadratowej,następnie twaróg mieszamy ze śmietaną,cukrem pudrem i budyniemw proszku i 1 jajkiem,masę twarogową przełożyć na pierwszej masie, piec

Swojskie jedzonko
CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI 138

jogurtu naturalnego 150 ml oleju słonecznikowego śliwki cukier puder  A jak to zrobić: Wszystkie składniki umieścić w misce. Przy pomocy rózgi, bardzo dokładnie je wymieszać na gładką masę. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, co zapobiegnie opadnięciu śliwek na dno. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać ciasto. Na wierzchu gęsto ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Piec

Kuchnia w opałach
Borówkowe pancakes z kaszy manny 140

studzimy. Po upływie wyznaczonego czasu do kaszy dodajemy 2 żółtka, roztopione masło, proszek do pieczenia oraz borówki. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do powstałej wcześniej masy. Ciasto nakładamy łyżką na gorącą patelnię bez tłuszczu. Smażymy z obu stron na złoty kolor.    Najlepiej smażyć na malutkiej patelce do jajek sadzonych. Zajmie więcej czasu

Kuchnia w czekoladzie
Bułka sojowa 155

masą sojową, następnie dodać obie mąki, aromat, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i drugą połową cukru pudru. Połączyć delikatnie z masą. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksowej formy . Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podawać ze świeżym masełkiem lub konfiturą

Tradycyjna Kuchnia
Migdałowa Pani Walewska 297

rozwałkowujemy, smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę bezy. Posypujemy migdałami. Pieczemy w temperaturze 175 st. C przez ok 40 minut. W ten sam sposób postępujemy z drugą połową ciasta. Masa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła kilka kropel aromatu migdałowego Połowę mleka gotujemy z cukrem. Resztę mleka

Słodka Kraina Wypieków
Lodowa kanapka z jagodami 132

soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko +0,5 szklanki jagód, lody śmietankowe Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania