bardzo lubimy kokos więc to ciasto przypadło nam bardzo do gustu i powiem Wam tylko tyle, że znika w ekspresowym tempie. By wzbogacić smak masy kokosowej dodałam szklankę likieru kokosowego Canari . Ciasto ma też duży plus jeśli chodzi o krojenie, można pokroić w dowolnej wielkości ciastka nawet w malutkie kosteczki i zawsze będzie ładnie wyglądało. Ciasto podane na porcelanie(...)czas mieszając by nie przypalić doprowadzić do wrzenia i gotować około 3-4 minuty aż masa stężeje. Po 20 minutach wyjąć ciasto z pieca i na gorące ciasto wylać gorącą masę kokosową. Równomiernie rozprowadzić na wierzchu posypać owocami goji i ponownie włożyć na 20 minut do piekarnika. Po upieczeniu odłożyć do ostudzenia. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki
Ala piecze i gotujeweekend robiłam próby generalne wypieków świątecznych. Upiekłam między innymi ten właśnie mazurek. Jak każde tego typu ciasto jest to kruchy spód i bajery, u mnie była to masa z daktyli, więc dzięki swoje słodyczy nie dodałam cukru. Ku mojemu zaskoczeniu bardzo smakował rodzicom, bo prawdę powiedziawszy u mnie w domu mazurka nigdy nie było na stole, bo „tradycję(...)skórki. Umieść wszystko w garnku i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu prze 20-30 minut. Następnie zblenduj całość na gładką masę. Upieczony spód ciasta wypełnij masą i dowolnie udekoruj. Tu znajdziesz przepis na kandyzowane plasterki cytrusów, którymi udekorowała swój mazurek. Smacznego! Artykuł Wegański mazurek daktylowy. pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfDługo zastanawiałam się nad tym jak nazwać to ciasto. Ponieważ jest to nic innego jak ciasto Rzeszowiak, tylko zwiększyłam w nim ilość masy makowej a zmniejszyłam ilość masy serowej, tak aby powstał bardziej makowiec niż sernik ;) Stąd taka nazwa. I powiem Wam, że zmiany wyszły mu tylko na dobre bo to ciasto najszybciej znikało z talerzy podczas Świąt(...)pieczenia wylać ciasto ucierane, wyrównać. Następnie wykładamy masę makową, wyrównujemy i lekko przyklepujemy łyżką. Na mak nakładamy łyżką w niewielkich odstępach masę orzechową. Na wierzch wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy ok godzinę (sprawdzić patyczkiem) w 180 stopniach. Ostudzić, polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami. Schłodzić. Lukier: Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo dodawać tyle wody
Smakołyki Asiupieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto z kokosem: 200 g wiórek kokosowych 4 białka 210 g cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując na jedwabistą masę. Następnie dodajemy wiórka kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie. Przekładamy do foremki(...)następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Miksujemy na gładką, jednolitą masę. Na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę ananasy. wykonanie ciasta: Na jeden z blatów orzechowych wykładamy 1/2 część masy. Przykrywamy ją ciastem z kokosem. Następnie wykładamy pozostałą część masy i układamy drugie ciasto z orzechami. Całość polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzenianasienne pokroić na ósemki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny i piec przez 20 minut w 200 st C. Ostudzić po czym zblendować na gładką masę. 3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć dno oraz boki tortownicy o średnicy 28 cm. 3 schłodzone białka bić z szczyptą soli a następnie łyżka po łyżce wsypywać 50 cukru(...)miski przykrywając wierzch folią by nie powstał kożuch. Całkowicie wystudzić. 6. Ostudzony budyń miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę a następnie łączymy ją z budyniem. Powstałą masę wylewamy na wierzch wystudzonego ciasta. Chłodzimy min 1 godzinę. Dekorujemy kiwi pokrojonym na plasterki i posypujemy ulubionymi dodatkami
vaniliowoczekoladowaKruche ciasto z masą makową Po świętach zostało mi dużo maku, wykorzystam go dzisiaj w przepisie, ciasto na kruchym cieście wypełnionym dużą ilością maku. Przepis na ciasto Ciasto 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki masła 2 jaja łyżka śmietany Rozwałkuj zagniecione ciasto i ułóż w wysokiej foremce do pieczenia, włóż do środka(...)masę makową, na górze ciasta połóż rozwałkowane pasy. Piec do uzyskania złocistego koloru. Czas ok 30 minut w temperaturze 200 stopni. Masa Makowa Mak wsypać do dużego garnka, zalać gorącą wodą i zagotować. Gotujemy przez 30 minut, po ugotowaniu przekładam do sita i zostawiam do odsączenia na pół godziny. Mak trzeba zmielić trzy razy. Rodzynki, orzechy i migdały posiekać
Kurnikowołyżki miodu 10 dag cukru Wykonanie Wszystkie składniki polewy przesmażyć do zarumienienia. Gotową polewę rozprowadzić na jednej części surowego ciasta. Obydwie części ciasta wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-25 min. Masa: 1 kostka masła 3 budynie śmietankowe lub waniliowe-ja używam pudding z Lidla 15 dag cukru pudru ½ litra mleka Wykonanie Utrzeć masło z cukrem pudrem(...)masłowej dodawać po łyżce gotowego ostudzonego budyniu i dolewać po trochu zaparzonej kawy. Kawa 2 łyżeczki kawy zaparzyć w ¼ szkl. wody. Przecedzić i powoli zimna kawę dolewać do masy Skład ciasta na spód ciasto kruche bez polewy orzechowej, na to masa budyniowa i następnie ciasto z polewą orzechową,orzechami do dołu . Ciasto najlepsze jest do spożycia drugiego dnia. Smacznego
w mojej kuchnicukrem i cukrem wanilinowym, dodać olej i jogurt dalej ubijając. – Mokrą masę wymieszać z marchewką. – Połączyć wszystkie suche składniki ciasta i dodać do masy marchewkowej, lekko przemieszać dodając pianę z białek. – Na koniec wmieszać rodzynki i posiekane orzechy włoskie. – Ciasto wylać do średniej tortownicy wyłożonej papierem(...)Piec w temp. 180 st.C przez 50 minut. Polewa – Wymieszać serek mascarpone z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką masę. – Wystudzone ciasto posmarować białą polewą serową
To co kochamBrownie kokosowe to idealne połączenie pysznego ciasta czekoladowe z delikatnie słodką masą kokosową. Ciasto w wykonaniu Madzi wyszło przepyszne. Koniecznie musicie go spróbować :) Listę składników i przepis znajdziecie poniżej… Składniki na ciasto 200 g czekolady deserowej 200g masła 150g cukru 3 jajka (rozmiar L) 100g mąki Składniki na krem kokosowy 100g wiórek kokosowych 300g mleczka kokosowego 1 jajko (rozmiar(...)smarujemy masłem). W wielu miejscach masy łyżką nakładamy krem kokosowy i wkładamy na 35-40 min do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta smarujemy je po wierzchu masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego! Artykuł Brownie kokosowe pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masę makową. Masa makowa: Mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno(...)białka i delikatnie wymieszać. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na blat lekko posypany mąką i kilka razy zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 7 mm. Na cieście rozsmarować masę makową pozostawiając bo bokach około 1 cm wolnego miejsca. Boki bez masy zwinąć do środka i zrolować w roladę. Owinąć papierem do pieczenia pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca
Ala piecze i gotujeupieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Z zimnego ciasta ścieramy wierzch nożem delikatnie-będzie nam służył do dekoracji ciasta. Poncz: Przegotowaną wodę łączymy z likierem kokosowym, nasączamy ciemne ciasto biszkoptowe. Masa serowa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę z cukrem pudrem dodajemy twarożek, wlewamy likier miksujemy , pod koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną wcześniej w małej ilości gorącej wody przestudzoną żelatynę(...)należy robić to bardzo ostrożnie aby nie porobiły się grudki. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na nasączone likierem ciasto, wciskamy w środek kilka obranych z pestek czereśni, posypujemy wierzch startym ciastem biszkoptowym dekorujemy pozostałymi czereśniami i melisą. Chłodzimy co najmniej 3 godziny w lodówce do stężenia masy. Życzę smacznego
Wanilia i KardamonDzisiaj propozycja na makowiec, na kruchym spodzie z masą budyniową i przekładany biszkoptem. Bardzo dekoracyjne i smaczne ciasto. Zapraszam na bloga. ` SKŁADNIKI Ciasto kruche: 1 margaryna 3 szklanki mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 150 g cukru pudru 1 jajko całe plus 2 żółtka Masa makowa: 1 puszka masy makowej 3 łyżki skórki(...)Ciasto wykładamy na dno blaszki prostokątnej 30x25 i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni i pieczemy ok. 30 min na złoty kolor. Na podpieczony spód ciasta wykładamy masę makową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min. Podczas pieczenia makowca robimy masę budyniową. Mleko wlewamy do garnka. Odlewamy 0,5 szklanki. W zimnym mleku rozrabiamy budyń
W kuchennym oknie EwySernik papieski ze słonecznikiem – czyli coś dla osób lubiących słodkie ciasta. To tradycyjny sernik na kruchym spodzie polany masą krówkową i posypany podprażonym słonecznikiem. A dla tych, który lubią słodko słone połączenia polecam użyć solonego słonecznika – jest super! Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 24 kawałki (forma(...)Dodać żółtka 6. Dodać zmielony ser 7. Wsypać budyń 8. Ubić pianę z białek 9. Delikatnie połączyć masę serową z białkami 10. Rozwałkować ciasto 11. Przełożyć ciasto na blaszkę 12. Rozsmarować masę serową 13. Upiec sernik 14. Rozpuścić masę krówkową 15. Rozsmarować masę krówkową na sernik 16. Podprażyć słonecznik 17. Słonecznik ostudzić 18. Posypać sernik słonecznikiem Poprzedni
KuchniaWeDwoje.plpiekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 20 minut, lub do momentu, aż wbity patyczek będzie suchy. Po upieczeniu gdy już ciasto będzie przestudzone, przekroić na pół. Ciasto Milky way Wykonanie masy białej: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać chłodną żelatynę, i dokładnie wymieszać. Wykonanie masy(...)wkładamy do formy, na biszkopt nakładamy białą masę. Masę dokładnie wyrównać i położyć drugi kawałek biszkopty. Na górny biszkopt wylewamy ciemną masę. Całość wkładamy do lodówki aby masy dobrze zgęstniały. Artykuł Ciasto Milky way pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniamiałyby jeść również dzieci (Zajadały się, że hoho!), dlatego zaszalałam i wykonałam go w kolorach czerwonej porzeczki. warstwy ciasta również są przełożone musem porzeczkowym, co nadało ciastu świetny smak. Przełamał on słodkość masy jajecznej i bitej śmietany. Potrzebujemy: Ciasto: 6 jaj 240 g mąki pszennej 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia barwniki spożywcze w proszku (zielony(...)cukrem. Ubijamy je do momentu aż zgęstnieją. Następnie zdejmujemy miskę z pary wodnej i dalej ubijamy, aż ostygną. Miękkie masło ucieramy i dodajemy po łyżce ubitej masy jajecznej. 2 blaty ciasta smarujemy cienko musem porzeczkowym, następnie masę maślano jajeczną dzielimy na połowę i smarujemy blaty muśnięte musem porzeczkowym. Składamy je i przykrywamy 3 warstwą ciasta. Każde z 330 ml śmietanki
MamaOskarka