ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:148/3191)

Bajeczne brownie o smaku espresso czyli Słodki Czwartek odc.152 136

rozpuszczenia się cukru. Dodajemy po jednym jajku za każdym razem mieszając do połączenia się składników. Dosypujemy mąkę przesianą z kakao oraz sól. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie był to wąska keksówka) i pieczemy przez około 25-30 minut. Patyczek wbity w ciasto nie powinien być mokry. Przed podaniem studzimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Batoniki z masłem orzechowym i orzeszkami, bez pieczenia, bez glutenu 252

masę i masło zrobi się gęste. Masło ściągamy z ognia. 2. Do masła orzechowego dodać mąkę kokosową, posiekane orzechy i wymieszać łyżką lub rękoma ( patrz FILM ). Powstanie gęsta, elastyczna masa. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 18x18cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i mocno docisnąć. Blaszkę wstawić do lodówki na 20 minut. 3. Deser po wyjęciu z lodówki pokroić

Mała Cukierenka
Elastyczne cienkie naleśniki z masłem orzechowym -polecam pysznie smakują 104

cukru brązowego 3 łyżki oleju szczypta proszku do pieczenia tak na koniec małej łyżeczki cukier waniliowy przygotowanie wszystkie składniki dajemy do jednego garnka i mieszamy robotem aż będzie jednolita masa ciasto wychodzi takie lejące się nie zagęste ,ale tym się nie przejmować , bo bardzo dobrze się smażą i nie łamią z tej porcji wyszło mi 10 szt naleśników ,smażyłam

Moje Wyroby
Bezglutenowe ciastka imbirowe 145

cukrem pudrem i miodem na jednolitą masę. Dodaję zmiksowane chia i dalej ucieram. Po chwili dodaję wszystkie pozostałe składniki i dalej miksuję aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być dość gęste i mieć konsystencję podobną do ciastoliny. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczam je zwilżonym spodem szklanki

Gotuj Się Kto Może
Super proste placuszki 183

szklanka mąki samorosnącej 1 szklanka mleka szczypta soli olej do smażenia przygotowanie: Jajko wbić do miski, dodać mąkę, mleko i szczyptę soli. Wymieszać przy pomocy trzepaczki (rózgi) na gładką masę. Ciasto jest dosyć rzadkie. Rozgrzać patelnię, wlać łyżeczkę oleju. Rozprowadzić po powierzchni. Przy pomocy małej łyżki wazowej nalewać ciasto. W zależności od wielkości patelni, smażyć od jednego do kilku sztuk

Stare Gary
Przepis #115 Kukurydziana pizza z patelni 117

odrobina sody oczyszczonej - łyżeczka natki pietruszki Dodatki To co lubicie najbardziej:) Wykonanie Do miseczki wsypujemy mąkę, sodę oraz paprykę. Wbijamy jajko oraz wlewamy tyle wody by powstało niezbyt rzadkie ciasto. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię (można ją delikatnie polać olejem w zależności od rodzaju patelni). Smażmy z obu stron. Następnie układamy dodatki. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy tak na chwilę już

Health-Fit-Life
Bezglutenowe kluski półfrancuskie 333

Jajka, sól i masło roztrzepać mikserem - nie należy ubijać całości a jedynie rozbić jajka i masło.  Dodać do mąki wymieszanej ze lnem i mikserem wymieszać całość na gładką masę. Ciasto nie może być lejące ale też nie może być zwarte na tyle aby dało się je wziąć w rękę.  W garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek małą

Ze smakiem bez glutenu
KRUCHE, PEŁNOZIARNISTE CIASTKA 118

słonecznika 1 szklanka posiekanych orzechów szklanka  mąki 1 szklanka cukru 1 jajo 1 łyżeczka kakao 200g masła   Suche składniki wymieszać. Dodać masło i jajo zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować i powycinać różne kształty. Piec 15 minut w 150 o C. Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres

Słodki Zakątek
Naleśniki waniliowe 187

szklanki wody 4 łyżki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli aromat waniliowy Na nadzienie: serek homogenizowany waniliowego dżem truskawkowy Przygotowanie Ciasto: Wszystkie składniki połączyć w misce na gładkie ciasto. Masa będzie stosunkowo rzadka, dzięki temu naleśniki będą cieniutkie.  Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z powłoką teflonową. Smażyć z obydwu stron aż do zarumienienia. Nadzienie: Połowę naleśnika smarujemy

My sweet a life
muffiny orzechowe ze śliwkami 140

puszystą masę. Cały czas ubijając dodaję po jednym jajku.  Na koniec wsypuję mąkę i posiekane orzechy, mieszam starannie na niskich obrotach. Śliwki kroję w kostkę i dodaję do masy. Ciasto nakładam do foremek i piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakują na ciepło

babka w formie
BABKA SEZAMOWA 113

Następnie dodać ojej i mleko - wymieszać. Potem dodać pastę sezamową i za pomocą miksera dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę i za pomocą miksera dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej ziarnami sezamu. Piec 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu babkę odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie czekoladę gorzką

Ciastka - domowe słodkości
PIERNIK STAROPOLSKI 159

rozpuści nam się cukier. Odstawiamy do wystudzenia. Do misy miksera lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, sodę, sól, mleko i przyprawę do piernika oraz wlewamy naszą miodową masę. Ciasto dokładnie zagniatamy (wykorzystałam mikser z hakiem) Ciasto przekładamy do szklanego lub żeliwnego naczynia, ja wykorzystałam naczynie żaroodporne. Przykrywamy folią spożywczą którą dziurkujemy np. za pomocą widelca (ciasto musi mieć dostęp

Pani na deser
Ciasteczka z gofrownicy 609

domowego cukru waniliowego 2 jajka 50 g rozpuszczonego masła szczypta soli Jajka zmiksować z cukrem, solą i mąką. Będzie to dosyć grudkowate. Dolać przestudzone masło zmiksować na gęstą masę. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na rozgrzanej gofrownicy i piec ok 2-3 minut na złotobrązowy kolor. Można podawać posypane cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Wytrawne babeczki z salami 112

Przygotowanie : Wszystkie suche składniki wymieszać. Wszystkie mokre składniki wymieszać i wlać do suchych i wymieszać delikatnie. Farsz pokroić w kostkę lub cienkie plasterki. Razem z serem dodać do masy. Ciasto po łyżce przelać do foremek. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub na zimno

Magiczne Życie Marty
5 najlepszych marynat do tofu 140

stężenia razem z serwatką, przez co produkt końcowy jest delikany i kremowy, przypomina gęstą śmietanę. Takie tofu znajduje zastosowanie w dipach, sosach, masach ciast. Jak smakuje tofu? Co jakiś czas w Internecie pojawia się mem, który wygląda mniej więcej tak: Jestem pewien, że twórca tego mema nigdy nie zjadł dobrze przygotowanego tofu

Vegan Taste
Karmelowa tarta ze śliwkami 148

torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo tak jak ja to zrobiłam , zmielić w blenderze. Stopić masło, dodać cukier, herbatniki ,skórkę z cytryny i zmielone orzechy. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto ugnieść w okrągłej foremce o średnicy 23 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika do temp. 180 C Wyjąć i ostudzić. Śliwki umyć ,odsączyć , przekroić

Różne smaki w kuchni
Ciasto jogurtowe z jagodami 245

drugiej misce delikatnie mieszamy jogurt, jajka i olej. następnie przelewamy do miski z sypkimi składnikami i bardzo delikatnie, nie za długo mieszamy łopatką (nie miksujemy!) do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy jagodami. Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł 45-50 min, im mniejsza tortownica tym czas pieczenia będzie

Kolejny blog o gotowaniu
SERNIK ORZECHOWO – KOKOSOWY BEZ PIECZENIA 224

włoskie – ok.50 g * płatki owsiane – ok. 80 g * suszone daktyle – ok. 100 g * olej kokosowy roztopiony – 3 łyżki Orzechowy spód możemy zastąpić biszkoptami lub kruchym ciastem. MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony – 600 g * masło orzechowe Firmowe 100% Primavika – 3 pelne łyżki * cukier puder – ok. 5 łyżek * wiórki kokosowe

Ostra na Słodko
PRZEPIS NA NALEŚNIKI FRANCUSKIE 308

wody  - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne

SMYKWKUCHNI
Rogale maślane - idealne na piknik i nie tylko 167

masło, jajka oraz cukier i mieszamy trzepaczką. Odstawiamy do przestygnięcia.  Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zalewamy mlekiem z masłem i jajkiem oraz wlewamy rozczyn. Wyrabiamy na gładką masę. Ciasto powinno odstawać od rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godziny, powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy, kroimy na trójkąty i zwijamy rogale. Układamy

Gotuj z Mąką
Babeczki z truskawkami 128

perlisty Mąkę pszenna przesiać z kakao na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki. Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy na pół cm i foremką do babeczki wykrawać krążki, a następnie wylepiać nimi

Camilla w kuchni
naleśniki budyniowe... 171

łyżki, sól 1 łyżeczka, mleko 1/2 litra, woda gazowana 1/2 litra wszystkie składniki umieścić w wysokim pojemniku, składniki o temepraturze pokojowej pałką blendera zmiksować wszystko na gładką, dość rzadką masę, ciasto odstawić na 30 minut aby składniki napęczniały patelnia 22cm naleśnikarka posmarowana olejem i mocno rozgrzana, nalać chochelką porcję ciasta smażyć około 2 minuty z jednej strony po obróceniu łopatką

W Mojej Kuchni Lubię
Konkurs sernikowy 111

smaków. Z przyjemnością poznam Wasze pomysły na te wspaniałe, serowe wypieki. W komentarzu pod tym postem zaproponujcie oryginalny smak sernika wraz z dodatkami, które należy dodać, aby wykonać spód ciasta, masę serową i wierzch. Zachęcam do słodkiej zabawy! Liczę na Waszą kreatywność! 10 najciekawszych pomysłów nagrodzę książkami! Do dzieła! REGULAMIN 1. Organizatorem konkursu jest blog Raj dla Podniebienia. 2. Konkurs

Raj dla Podniebienia
Quiche z kaszą i pieczarkami, czyli pomysł na obiad gdy masz światło w lodówce 196

suszone i rozgniecione widelcem tofu. Formę do pieczenia (np. tortownicę 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia (wykorzystuję zawsze papier w któe zawinięte jest ciasto) i wylep ciastem francuskim. Wypełnij ciasto masą z kaszy. Piecz całość w temp. 190 C przez około 30 minut. Smacznego!   Artykuł Quiche z kaszą i pieczarkami, czyli pomysł na obiad gdy masz światło w lodówce

greenscarf
Sernik na spodzie kakaowym z owocami i bezą 177

mieszam. W następnej kolejności dodaję pokrojone w kostkę masło, żółtka oraz śmietanę. Wszystko energicznie zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji. Blaszkę o wymiarach 29*35 cm smaruję masłem i wykładam ciastem. Masa serowa: - 700 g twarogu - 7 jajek - 70 g masła - 3/4 szklanki cukru - 20 g budyniu śmietankowego - pół łyżeczki mąki pszennej tortowej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta

Receptura smaku
Lawendowa babka jogurtowa na oleju rzepakowym 97

ubitej masy dodaję na przemian po łyżce jogurtu i przesianej mąki, miksując masę na niskich obrotach. Na koniec dodaję lawendę. Smaruję formę do babki masłem i wlewam przygotowaną masę. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i piekę 60 minut. Po upieczeniu wyciągam z formy i studzę na kratce.  Lawendę i cukier puder miksuję w młynki do kawy

Mango Papaja
Naleśniki czekoladowe z serem 147

Sposób przygotowania: Mleko podgrzać, dodać czekoladę i kakao, dokładnie wymieszać i wystudzić. Masło roztopić i wystudzić. Do mleka dodać mąkę, jajka, cukier puder, masło i sól. Zmiksować na jednolitą masę. Ciasto odstawić do lodówki na 30 minut. Smażyć na patelni do naleśników lekko zwilżonej roztopionym masłem lub olejem z obu stron na niedużym ogniu. Serwować z serkiem ricotta wymieszanym

Pyry na Gaz
Żytnio-orkiszowe muffiny z jabłkami 165

niedużą kostkę. W osobnym naczyniu wymieszać syrop, przestudzony olej, starte jabłko oraz ocet. Składniki mokre przelać do suchych, dodać pokrojone jabłko – wymieszać łyżką do połączenia i uzyskania gęstego ciasta. Masę przełożyć do otworów na muffiny (wyłożonych papilotkami, papierem lub natłuszczonych), wierzch muffinów można posypać odrobiną cukru kokosowego lub nierafinowanego cukru trzcinowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec około

Even Better Food
pączki paleo bez pieczenia (oraz glutenu i cukru) 141

szklanki daktyli 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao Przygotowanie: Wcześniej przygotowujemy orzechy nerkowca, które namaczamy w wodzie przez całą noc. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozkładamy do formy i odstawiamy do lodówki na minimum 2h. Po wyjęciu możemy podać bez dodatków, jednak kolorowa polewa (przepis na różową tutaj w przepisie na tort), zdecydowanie zwiększa

PaleoLife
babeczki z czekoladą (paleo, bezglutenu) 120

wody Przygotowanie: Mleko, olej, miód i jajka dokładnie mieszamy. Mąki łączymy razem i wsypujemy do płynnych składników i ponownie starannie mieszamy. Kruszymy 3-4 kawałki czekolady i dodajemy do ciasta. Masę rozlewamy do wcześniej przygotowanych i nasmarowanych olejem kokosowym foremek. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut, albo do czasu, aż patyczek wbity w babeczkę będzie wychodził czysty. Przygotowanie

PaleoLife
Kakaowe naleśniki z owocami 141

mikserem, dodajemy mleko, wodę, olej, kakao i mąkę.  Ilość kakao zależy od waszych preferencji, u nas była płaska łyżeczka ponieważ nie lubimy goryczki kakao. Ucieramy do powstania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy na 10 minut, jeśli wyszło nam za gęste dodajemy trochę wody, jak za rzadkie dodajemy mąkę.  Rozgrzewamy patelnię.  Wlewamy ciasto i smażymy bardzo krótko

Życie zaczyna się w kuchni
Bezglutenowy chleb z płatkami gryczanymi 231

soli 2 łyżki oleju około 250 ml letniej wody WYKONANIE: W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać olej, a następnie stopniowo wodę mieszając łyżką do uzyskania jednolitej dość gęstej masy. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem foremki (szer. 8 cm, dł. 18 cm, wys, 7 cm). Powierzchnię wyrównać zwilżoną dłonią i posypać siemieniem lnianym. Foremkę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia

Kuchenne zapiski Edyty
Leniwe paluchy z natką pietruszki 111

natki pietruszki Dodatkowo: 20 g masła Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki ubić i wystudzić. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części, a z każdej części uformować pasek i pociąć na niewielkie kawałki (patrz krok 5.). Gotować partiami, w lekko osolonej

KuchniaWeDwoje.pl
Naleśniki idealne - Lubella! 257

oleju ulubiony dżem, u mnie malinowy z nutą kopry włoskiego od Owocowa Rozkosz Przygotowanie: Jajka ucieramy mikserem, dodajemy sól, mleko,wodę, olej i mąkę. Ucieramy do powstania  jednolitej masy. Ciasto odstawiamy na 10 minut, jeśli wyszło nam za gęste dodajemy trochę wody, jak za rzadkie dodajemy mąkę. Rozgrzewamy patelnię.  Wlewamy ciasto i smażymy z dwóch stron krótko

Życie zaczyna się w kuchni
pierniczki z tradycjami - niezmienne od lat 154

masłem i przyprawą korzenną, odstawiłam, by lekko ostygł. Jeszcze ciepły wlałam do mąki, wymieszałam, dodałam cukier i całe jajka. Wszystko razem dokładnie wyrobiłam starając się uzyskać w miarę gładką masę. Ciasto na te pierniczki nie musi leżakować więc od razu zabrałam się za wałkowanie i wykrawanie ciasteczek. Ciasto wałkowałam niezbyt cienko (na około 1/2 cm) i foremkami wycinałam pierniczki. Układałam

babka w formie
Migdałowo- kardamonowe ciastka bombki z Decoradą! 176

płatki czekoladowe - 1 białko - mniejsza połowa szklanki cukru pudru - 2-4 krople soku z pomarańczy WYKONANIE: Wszystkie składniki podane do wykonania ciastek bombek zagniatamy dość energicznie, na gładką masę.  Ciasto powinno być elastyczne i zwarte. Ważne aby wszystkie składniki miały tą samą niską temperaturę. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do zamrażaki na godzinę. Po tym czasie na oprószonej mąką

SMYKWKUCHNI
W domu: mam smaka na… tartę! 176

brzeg (czyli wychodzimy z ciastem na bok formy), pamiętamy o nakłuciu widelcem całej powierzchni ciasta. Pieczemy ok. 15 minut (aż nabierze złocistego koloru). W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy masę jajeczną. Łączymy śmietanę i jajka, dokładnie mieszamy. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól, a także tymianek. Siekamy drobno orzechy i dodajemy do masy. Na upieczone ciasto wykładamy usmażonego bakłażana i zalewamy

Kuchnia w biegu
CIASTECZKA MAŚLANE Z TWAROGIEM 124

łyżeczka cukru aromatyzowanego cytryną (opcjonalnie) cukier trzcinowy A jak to zrobić: Ser zmiksować lub zmielić. Dodać mąkę, masło i aromatyzowany cukier. Wszystko razem bardzo dobrze wyrobić, na gładka masę. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na 2-3 mm i wycinać ciasteczka. Każde ciastko z jednej strony obtoczyć w cukrze trzcinowym

Kuchnia w opałach
Jabłecznik ze śmietaną 139

Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170stopniach około 20 minut. W zależności od piekarnika trzeba kontrolować ciasto. Wymiary blachy 25x37cm Po upieczeniu usunąć papier z ciasta. Masa jabłkowa: 1 słoik musu jabłkowego lub prażonego jabłka u mnie domowy mus z pigwy ok 750g 1 cytrynowa galaretka Wykonanie: Mus rozgrzać w rondelku, do gorącego wsypać suchą galaretkę

W garach u Gosi
Kakaowe naleśniki z serkiem mascarpone 140

przygotowanie takich naleśników. Maluchy i nie tylko będą bardzo zadowoleni. Do miski wbić jajka, dodać mąkę, cukier waniliowy,szczyptę soli, kakao i wlać mleko. Wymieszać wszystko na gładką masę. Ciasto nie może być zbyt gęste. Konsystencja jak każde ciasto naleśnikowe, lekko lejące. Wlewając na patelnię musi się powoli rozlać. Na patelni rozgrzać olej i wlać ciasto. Podnieść patelnię i rozlać

Kuchnia Pokoleń
Gofry na serku ricotta 231

łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki cukru z wanilią Dodatkowo kilka kropel aromatu waniliowego 100 g miękkiego masła Gofrownicę dobrze nagrzać. Składniki zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno być gęste, coś jak budyń. Na rozgrzane płytki nakładać ciasto. I tu uwaga. Jeśli macie gofrownicę o słabej mocy, a chcecie by gofy były chrupiące, należy nałożyć po łyżce ciasta

Niebieski kubek z kawa
BABECZKI Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ Z FOREMEK 134

cukrem, dodać cukier waniliowy.  Do masy dodawać po 1 jajku i miksować.  Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, miksować stopniowo dolewając mleka do uzyskania gładkiej masy. Ciastem wypełniać foremki do 3/4 wysokości.  Po upieczeniu babeczki polać polewą czekoladową i posypać posypką. Piec 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Ciasteczka z maszynki 158

żółtka ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego Opcjonalnie: kilka kropel aromatu pomarańczowego Przygotowanie: Masło w temperaturze pokojowej zagnieść z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Ciasto można przez chwilę schłodzić w lodówce ale nie za długo aby nie stwardniało. Nakładać porcjami do szprycy, wyciskać bezpośrednio na blaszkę do pieczenia. Próbowałam wcześniej wyciskać na papier

W garach u Gosi
Ciasto warzywne z papryką 158

Następnie dodaj żółtka, olej, mleko oraz jogurt i delikatnie wymieszaj. Do masy dodaj pozostałe składniki, przypraw solą, pieprzem oraz ziołami i wymieszaj. Formę wysmaruj masłem i wlej do niej masę. Ciasto piecz przez godzinę w 180 stopniach. Spróbuj także: Warzywne fit frytki marchew buraki ziemniaki pietruszka Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami pierś z kurczaka pomidory brokuły Twarożek na sposób

Fit&Fast Kitchen
Rosół z kluskami. 121

się Wam że nie wyobrażam sobie dań  bez vegety ale domowej oczywiście, zupy z samą solą mi nie smakują. Jajka rozbijamy z wodą, solą i mąką na gładką masę, ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, przekładamy do rękawa cukierniczego, maczamy nóż w rosole i naciskając odcinamy zgrabne malutkie kluseczki.Wszystko gotujemy na malutkim ogniu aż kluski i mięso będą

Sama słodycz i szczypta chili
Zawijane bułeczki ze szpinakiem 152

miód, gałkę muszkatałową i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i pozostawić na patelni jeszcze 5 minut. Po usmażeniu pozostawić szpinak do wystudzenia, a następnie zmiksować na gładką masę. Ciasto na bułeczki Mąkę (450 g) połączyć z drożdżami i solą. Następnie dodać letnią wodę i wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne.  Podzielić ciasto na dwie równe

Codziennik Kuchenny
Zdrowe ciasteczka dla dzieci. Owsiane z nasionami chia. 170

filiżanką mleka. Samo ich przygotowanie to dosłownie kilka chwil, a potem 25 minut w piekarniku. Ciasteczka możecie przygotować też ze swoimi pociechami. WYKONANIE: W/w składniki szybko zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto wstawiamy na 10 minut do zamrażarki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i odrywamy dłonią około łyżkę ciasta, w dłoniach formujemy kulkę, którą spłaszczamy na okrąg

SMYKWKUCHNI
GOFRY 159

Jajka ubić z cukrem waniliowym. Dodać olej i połowę mleka. Następnie wsypać połowę produktów sypkich. Wlać pozostałe mleko, wymieszać. Na koniec wsypać pozostałą część mąki i zmiksować na gładką masę. Ciasto odstawić na chwilę. Rozgrzać gofrownicę. Przed smażeniem gofrownicę posmarować olejem i za pomocą chochli rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry smażyć około 2 -3 minut na złoty kolor

Ciastka - domowe słodkości
Pełnoziarniste ciastka z olejem dyniowym (z mąki orkiszowej) 132

łyżki śmietany (płaskie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Mąkę, cukier, proszek oraz sodę wymieszać w misce i dokładnie połączyć z resztą składników. (Powinna powstać jednolita masa.) Ciasto należy rozwałkować na grubość 4-5 mm, a następnie wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i za pomocą wykałaczki zrobić w nich

Di gotuje
Kruche ciasto z pyszną pianką i malinami 92

większą część ciasta. Nagrzać piekarnik do 190 C i piec 15-20 minut. Ciasto musi lekko urosnąć i się podpiec na złoty kolor. Jak już ciasto jest podpieczone to zostawić do całkowitego ostudzenia. Masa białkowa – białka ubić na sztywną pianę, do sztywnych białek wsypywać powoli cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubijać(...)najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Ostatnim składnikiem jest olej, wlać go do masy wolnym strumieniem. Wymieszać do połączenia się z masą. Masę białkową wyłożyć na zimne podpieczone ciasto, i rozłożyć gęsto maliny, otworami do góry. Lekko je wcisnąć. Na górę zetrzeć resztę ciasta i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 C i piec kolejne

Kuchnia Pokoleń
Bułki śniadaniowe II 102

rozpuszczenia i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować (wytworzy się pianka). W misce wymieszać mąkę z solą, dodać drożdże, oliwę i białko. Wszystko wyrobić na jednolitą masę. ciasto nie powinno się lepić do dłoni. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę - aż podwoi swoją objętość. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 4 części, uformować kulki

Czerwony Gupik
Ciasto na naleśniki - crepes! 108

wody  - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka cytrynowe z serkiem ricotta 196

puszystą, gładką masę. Dodajemy jajko - ubijamy do połączenia składników. Dodajemy serek ricotta, sok i skórkę z cytryny - ponownie miksujemy do połączenia składników. 3. Dodajemy małymi porcjami sypkie składniki do masy ciasta i miksujemy do połączenia składników. 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto w dosyć dużych odstępach od siebie (dwie łyżki ciasta na jedno ciastko). 5. Ciasteczka pieczemy

W kuchni Katie
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 152

razowej 500 ml wody 2/3 szkl. nasion (u mnie słonecznik i siemię) 2/3 szkl. zakwasu 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu Sposób przygotowania Wszystkie składniki mieszamy dłonią na gładką masę. Ciasto powinno być dość ciężkie, ale nie da się formować w bochen. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki natłuszczonej

Mieszam w Garnku
Pancakesy wieloziarniste z sosem karmelowym 100

karmelowy   Wykonanie: W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. Suche składniki mieszamy z mlekiem, masłem oraz miodem. Następnie dodajemy jajko ubijając, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać mąki/mleka. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością masła i na średnim ogniu smażymy   kilka minut z każdej strony ( do uzyskania

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Cantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami 213

można je wcześniej zalać wrzątkiem i obrać ze skórki, jednak ja tego nie robiłam), posiekać na większe kawałki, połowę zostawić w całości i dodać do wcześniej przygotowanej masy. Ciasto na cantuccini wyrabiać, aż stanie się elastyczne, a migdały "wcisną się" i nie będą z niego wypadać.  Tak przygotowane ciasto podzielić na 3 części. Na oprószonym mąką blacie

Moje Qulinaria
Czekoladowe kruche ciasteczka (idealne do wzorów) 192

wzorem. W przeciwnym wypadku nie byłoby żalu, aby jako pierwsze poszło na spróbowanie... Ciastka są przeeepyszne, chrupiące i dodatkowo cudownie pachną. Ten czekoladowo-maślany smak kusił już podczas wyrabiania masy. Ciasto idealnie nadaje się do odciskania różnych wzorów, które nie tracą swoich kształtów podczas pieczenia. Osobiście użyłam foremek ze sklepu Protonik .  Urocze wzory sprawiły frajdę nie tylko

Di gotuje
Białkowe naleśniki 118

szkl mąki owsianej * 1 1/2 łyżki oleju kokosowego 2 miarki białka waniliowego (można pominąć) szczypta soli     Przygotowanie:   Wszystkie składniki zmiksować w dużej misce do powstania gładkiej masy. Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę (przykryjcie miskę talerzem lub pokrywką, by ciasto nie nachodziło zapachami lodówki).     Po tym czasie naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanej

Nastoletnie Wypiekanie
Kakaowo-kawowe ciastka z dżemem 113

Dodać dżem, olej i sok z cytryny. Wszystko dobrze zmiksować.   Suche składniki wymieszać ze sobą, a następnie wsypać do mokrych i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.   Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć okrągłe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Odległości między ciastkami nie muszą być duże- ciasteczka się

Nastoletnie Wypiekanie
PLACUSZKI NA BAZIE JOGURTU GRECKIEGO Z OWOCAMI 662

maliny, borówki lub inne). Cukier puder Serek waniliowy Syrop daktylowy/ klonowy Wszystkie składniki umieścić w naczyniu/dużej misce i zmiksować blenderem, bądź ręcznie rózgą do otrzymania gładkiej stosunkowo gęstej masy. Ciasto wylewać przy pomocy większej łyżki na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię. Smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor z odrobiną tłuszczu ( ja smażyłam na oleju kokosowym, bo najlepiej

Calzonella.com
Bananowe pancakes na mące gryczanej 100

widelcem banana miksujemy na gładką masę. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną, gryczaną oraz szczyptę soli. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Podajemy polane syropem klonowym

Kuchnia w czekoladzie
Dżem z rabarbaru z nutką imbiru, cynamonu i soku z limonki. 117

postanowiła zrobić kilka słoiczków domowego dżemu z nutką imbiru i cynamonu.Taki dżem nadaje się na kanapki a także do ciast i deserów. Często  domowe dżemy używam do ciast z masami, super się sprawdzają. Przygotowanie dżemu nie zabiera dużo czasu :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 563 g rabarbaru 1 cukier waniliowy  1 szklanka cukru 1 łyżeczka startego świeżego imbiru(...)koniec smażenia dosypujecie go i energicznie mieszacie, jeśli nie to musicie dłużej smażyć aż sok odparuje i powstanie gęsta konsystencja dżemu. Taki dżem często wykorzystuję potem pod masę do ciasta. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków, dobrze zakręcamy.Do garnka przekładamy słoiczki, zalewamy letnią wodą do 3/4 wysokości, przykrywamy pokrywką i od zagotowania wody gotujemy jeszcze około

Sama słodycz i szczypta chili
Żytnie ciasteczka kakaowe ze śliwką 123

inne słodziwo 1/2 szklanki śliwki suszone posiekane 1/2 szklanki olej rzepakowy 50-60 ml mleko 4-5 łyżek kakao Sposób przygotowania Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy na zwartą masę. Ciasto powinno się lekko kruszyć, ale dać ubić w kulkę. Kawałki ciasta formujemy w małe placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy w 20 minut w temp

Kucharzyca
Czekoladowe ciasteczka z Nutellą 179

sposób, do którego wystarczy zwykły kieliszek. Składniki na ciasteczka + Nutella lub inny krem czekoladowy Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Bez chłodzenia będzie ciężko je rozwałkować. Jednorazowo

Ciastkozercy
Przekręcone bułeczki z serem. 143

podsypuję mąką tylko lekko zwilżam olejem.Rozwałkowujemy ciasto na około 0,5  cm. Do miski przekładamy ser, dodajemy cukier, cukier waniliowy i jajko. Miksujemy blenderem. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy masę serową. Ciasto składamy na pół i wykrawamy paski o szerokości 6 cm i długości około 12 cm.Bierzemy jeden koniec ciasta i lekko przekręcamy w prawą stronę. Układamy na blaszce

Sama słodycz i szczypta chili
Krakersy wieloziarniste 101

kmin rzymski 1/2 łyżeczki kolendra mielona 1/2 łyżeczki sól 200 ml woda Sposób przygotowania Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, gdy będzie zwarte i będzie można je rozwałkować. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blasze i kroimy w trójkąty lub inne kształty. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy

Kucharzyca
Krakersy owocowe 128

owoców, to mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można dodać w całości. Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, jeśli możemy je względnie rozwałkować. Ciasto wykładamy na blasze cienką warstwą rozwałkowując lub wygniatając. Kroimy w trójkąty lub inne kształty i pieczemy ok. 20-25 minut

Kucharzyca
Dietetyczny chleb bez mąki 209

oregano 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki owsiane rozdrobnij mikserem na mniejsze kawałki (nie na proszek), dodaj pozostałe składniki, zmiksuj na wolnych obrotach na gładką masę. Ciasto rozlej do dwóch silikonowych foremek, wstaw do nagrzanego piekarnika 180'C na 40 minut. Lekko przestudź, wyjmij z foremek na kratkę. Wersja na thermomix Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę

SzczyptaSmaQ
Trochę zdrowszy chlebek bananowy 434

Jajko roztrzepać, dodać jogurt, olej i syrop, wymieszać. Na końcu dodać rozgniecione banany, połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Na końcu dodać banany, wmieszać do ciasta. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch posypać pozostałymi płatkami. Piec w 180 st. C. przez 5-60 minut, aż do suchego patyczka. Przestudzić w formie przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasteczka z serka topionego 399

łyżeczka soli 1/4 łyżeczki chili Dodatkowo: papryka słodka i czarnuszka do posypania sos czosnkowy ( Develey ) Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z solą i chili) na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Ciasto można lekko podsypywać mąką lub schłodzić w lodówce.) Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Di gotuje
JABŁECZNIK 184

kroimy na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, następnie proszek do pieczenia, cukry i jajko.  Wszystkie składniki łączymy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich wkładamy do lodówki a drugą rozwałkowujemy i układamy na blaszce wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Następnie wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasteczka z niespodzianką 181

cukru pudru Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W 1/3 ciasteczek wycinamy w środku małe kółeczka

Ciastkozercy
Borówkowy tort tęczowy na 6 urodziny bloga 125

miksera wrzucamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodajemy miękkie masło i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy po 1/4 mokrych składników i miskujemy do połączenia się masy. Ciasto dzielimy równo na 6 miseczek. Dodajemy do 2 barwnik żółty, do 2 zielony a do 2 pozostałych niebieski. W kolejnej miseczce z danego koloru dajemy 2x wiecej barwnika niż

Marder&Marder Manufacture
Faworki 109

mieszamy, dodajemy śmietanę i spirytus. Ponownie mieszamy. Można to robić przy pomocy miksera, ale ja osobiście preferuje wyłożyć wszystko na blat i wymieszać dokładnie rękami, aż do powstania jednolitej masy. Ciasto powinno być twarde i zbite. Formujemy z niego kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy i odkładamy na ok 30 minut. Wykładamy ciasto na blat, dzielimy na mniejsze kawałki

Kolizje Smaków
Dietetyczny chleb bez mąki 163

Formę kekskową wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy łyżką, wlewamy kefir i jeśli jest potrzeba to wodę, mieszamy dokładnie łyżką aż powstanie kleista masa. Ciasto przekładamy do keksówki, ugniatamy lekko łyżką. Posypujemy powierzchnię pieczywa płatkami górskimi i słonecznikiem. Pieczemy ok 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, studzimy na kratce. Do chleba przygotowałam pastę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bananowe pączki 136

pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki cukru pudru Banany zmiksować na puree. Dodać jajko, mleko i po rozmieszaniu wsypać składniki sypkie. (Powinna wyjść dość gęsta, jednolita masa.) Ciasto nabierać za pomocą łyżki (stołowej - do zupy) i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączki umieścić na ręcznikach papierowych i dobrze odsączyć

Di gotuje
Niestandardowe pierniczki, czyli jaglane, bezglutenowe i z batatami 163

pieczenia, przyprawę do piernika, nasiona chia i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodawać do rondelka z masłem, olejem i miodem, wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (ciasto jest dość kruche i może się łamać) i wycinać z niego pierniczki

FitKot
Świąteczne kruche ciasteczka 162

puder Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W połowie ciasteczek wycinamy mniejsze serduszka w środku. Pieczemy

Ciastkozercy
Piernik na piwie 182

połączenia składników. Dodaję kakao i przyprawę do piernika. Studzę. Następnie dodaję jajka, sodę i piwo. Masa widocznie się spieni, całość dokładnie mieszam. Następnie powoli dosypuję mąkę cały czas mieszając masę. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu studzę i dekoruję polewą z rozpuszczonej ciemnej czekolady

Mango Papaja
LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 616

połączenia się składników. Pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie ciepłą masę wlej do wymieszanych w misce suchych składników oraz skórek z owoców i zmiksuj wszystko przez chwilę na jednolitą masę. Ciasto będzie miało kleista konsystencję, ale nie dosypuj do niego mąki, gdyż po całkowitym przestudzeniu zgęstnieje odpowiednio.  Przykryj miskę lniana ściereczką i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej

Słodko-Słony Świat Ilony
Gofry dyniowo-miodowe 141

szkl mąki pszennej szczypta soli szczypta cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia W jednej misce dokładnie mieszamy mokre składniki. W drugiej suche. Następnie wszystkie mieszamy rózgą na jednolita masę. Ciasto będzie dosyć gęste. Gofrownicę nagrzewamy wg zaleceń producenta. Pieczemy po kilka minut

Smakołyki Asi
Ciasteczka imbirowe 134

wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, ekstrakt z wanilii i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów, ostatnio lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba podsypywać ciasta mąką, a gotowe

Ciastkozercy
Faworki, czyli chrust 103

łyżka spirytusu 50 dag smalcu cukier puder Wykonanie: Mąką zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli i spirytus. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wyrobić na jednolitą, gładką masę. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, następnie złożyć je na 3-4 części i znów rozwałkować (można także dodatkowo uderzać wałkiem w ciasto). Tą czynność powtórzyć kilkukrotnie

MyCookBook.pl
Orzechowo - kardamonowe ciastka z Asyżu! 142

kardamonu sproszkowanego - 1/6 łyżeczki imbiru - 3 szczypty cynamonu - 2 łyżki syropu z agawy - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka śmietany - łyżka lodowatej wody W/w składniki zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie za pomocą wałka, tworzymy blat o grubości około 6 mm, wycinamy ciastka. Pieczemy 20 minut w temp 185 stopni

SMYKWKUCHNI
Chlebek z mąką kukurydzianą 102

szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. (Powinna powstać jednolita masa.) Ciasto przelać do formy (u mnie 12 x 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach. (Chlebek powinien być zarumieniony

Di gotuje
Gotujemy kluski z MasterChef 259

pół łyżeczki soli 3 litry wody (do gotowanie) Mieszamy ze sobą suche składniki po czym dodajemy je powoli na przemian z mlekiem do ubitych jajek, mieszamy aż powstanie gładka masa. Ciasto wyciskamy do gotującej się, osolonej wody za pomocą wyciskarki do szpacli lub po prostu układamy ciasto na desce do krojenia i za pomocą noża odcinamy po kawałeczku

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto Shrek! 315

23/33 Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 5 łyżek mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki oleju * kilka kropel wybranego aromatu do ciast Masa Shrek'a I: * Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan) * 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) Masa Shrek'a II: * 400 mln śmietanki deserowej 30% * 1 galaretka agrestowa

sierotka maRysia w kuchni
Łamańce z makiem 106

żółtko 50 g masła 2 łyżki maku Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić na sicie, przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać posiekane bakalie, miód i aromat, wymieszać masę . Ciasto zagnieść dość twarde. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować dość cieniutko, przeciąć nożem do pizzy (radełkiem)  na ok 16 trójkątów. Upiec w nagrzanym piekarniku (180 st ok 10 min) Mak przełożyć

Gotowanie jest łatwe
Tarta zielona z serami 113

podprawić śmietaną. Wystudzić, dodać rozkruszony ser feta, starty na tarce ser żółty i jajko. wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp 180 st ciasto podpiec przez 15 min. Wylać na ciasto masę zieloną z serem, posypać startym na tarce oscypkiem i piec przez

Gotowanie jest łatwe
Ciasto z serem, truskawkami i kokosową kruszonką 165

misce mieszamy 150 g mąki ze 100g cukru,cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia,następnie dodać 2 jajka,60 ml mleka i 100g roztopionego masła,wymieszać na gładkie ciasto,masę wylać na wysmarowanej i wysypanej mąką blaszce kwadratowej,następnie twaróg mieszamy ze śmietaną,cukrem pudrem i budyniemw proszku i 1 jajkiem,masę twarogową przełożyć na pierwszej masie, piec

Swojskie jedzonko
CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI 138

jogurtu naturalnego 150 ml oleju słonecznikowego śliwki cukier puder  A jak to zrobić: Wszystkie składniki umieścić w misce. Przy pomocy rózgi, bardzo dokładnie je wymieszać na gładką masę. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, co zapobiegnie opadnięciu śliwek na dno. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać ciasto. Na wierzchu gęsto ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Piec

Kuchnia w opałach
Borówkowe pancakes z kaszy manny 140

studzimy. Po upływie wyznaczonego czasu do kaszy dodajemy 2 żółtka, roztopione masło, proszek do pieczenia oraz borówki. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do powstałej wcześniej masy. Ciasto nakładamy łyżką na gorącą patelnię bez tłuszczu. Smażymy z obu stron na złoty kolor.    Najlepiej smażyć na malutkiej patelce do jajek sadzonych. Zajmie więcej czasu

Kuchnia w czekoladzie
Bułka sojowa 155

masą sojową, następnie dodać obie mąki, aromat, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i drugą połową cukru pudru. Połączyć delikatnie z masą. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksowej formy . Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podawać ze świeżym masełkiem lub konfiturą

Tradycyjna Kuchnia
Migdałowa Pani Walewska 297

rozwałkowujemy, smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę bezy. Posypujemy migdałami. Pieczemy w temperaturze 175 st. C przez ok 40 minut. W ten sam sposób postępujemy z drugą połową ciasta. Masa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła kilka kropel aromatu migdałowego Połowę mleka gotujemy z cukrem. Resztę mleka

Słodka Kraina Wypieków
Lodowa kanapka z jagodami 132

soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko +0,5 szklanki jagód, lody śmietankowe Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około

Ciastkozercy
Tartaletki z budyniem i truskawkami 95

jaki lubimy, my użyłyśmy malinowego 500 g świeżych truskawek  kilka listków mięty do ozdoby     Przygotowanie: Mąke, cukier, sól i masło, oraz jajko mieszamy razem na gładką masę. Ciasto dzielimy na 4 równe części i wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Foremki natłuszczamy i wykładamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

Lili w kuchni
Orzechowo-migdałowe ciasteczka i współpraca z Rossi.pl 139

stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder. Dodajemy cukier, orzechy i posiekaną margarynę. Dolewamy mleko i olejek migdałowy. Wszystkie składniki dokładnie i szybko wyrabiamy na jednolitą gładka masę. Ciasto rozwałkowujemy na mocno oprószonej mąka stolnicy (na ok. 3-4 mm). W ciasta wykrawamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku

VioletoweKucharzenie
Ciasteczka gryczane z masłem migdałowym, bakaliami i chia / FIT 156

łyżki suszonej żurawiny 20 pistacji 6 kostek gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, otręby, masło migdałowe, banana, chia, ksylitol oraz mleko migdałowe umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki tj. słonecznik, migdały, żurawinę, pistacje oraz czekoladę (czekoladę i pistacje siekamy na mniejsze kawałki). Przy pomocy łyżki formujemy kule wielkości sporego orzecha włoskiego

DefinicjaSmaku
Domowe paluszki grissini 127

razem z cukrem. Wsyp drożdże i odczekaj ok. 5 minut, aż "ruszą" i się spienią. Dolej oliwę, a potem wsyp mąkę i sól. Wymieszaj łyżką (drewnianą), by powstała jednolita masa. Ciasto wyciągnij na oprószony mąką blat i wyrabiaj ok.  5 minut, aż będzie lśniące i gładkie. Przełóż je do miski wysmarowanej oliwą - poobracaj nim by się natłuściło. Miskę oklej

Mania Wypiekania
Kładzione kluski leniwe z serka homogenizowanego z cynamonem 206

bułki tartej cukier cynamon mielony Wykonanie: Do miski wyłożyłam serek, wbiłam jajka i wsypałam 2 szklanki mąki. Bardzo dokładnie wymieszałam łyżką, dosypując partiami resztę mąki, żeby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta. Masa powinna być bardzo gęsta, w przeciwnym wypadku kluski rozpadną się w czasie gotowania. W dużym rondlu nastawiłam wodę na kluski. W międzyczasie na patelni rozpuściłam masło, a kiedy się

Kuchenne zapiski Edyty
Babeczki z colą 164

rondelku i wymieszać z colą. Trochę będzie "strzelało", ale się tym nie przejmujemy. Do jajek na przemian dodawać suche składniki i masło z colą, miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do foremek silikonowych, nakładać do ¾ wysokości. Piec ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Opcja dla niecierpliwych (tę sprawdziłam): W jednej misce wymieszać przesiane składniki suche (mąka, cukier, proszek

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto ucierane z renklodami 178

doczekałam się swoich kilku dni laby :) W końcu nadrobię chwilową przerwę na blogu a przy okazji wyżyje się w kuchni zaopatrując swoją piwnicę;) Przez mój piekarnik przetoczyła się ostatnio masa ciast a przez głowę milion pomysłów. Za to przez ręce mnóstwo owoców. Jednymi z nich były renklody, uważane przez moją rodzinkę za najsmaczniejsze śliwki. Nasze drzewo w tym roku baaaardzo

My simple kitchen
Ciasteczka serowe 112

masła 250 g mąki pszennej + do podsypania 1 jajko Marmolada wieloowocowa Cukier puder Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy twaróg i posiekane masło oraz jajko. Wszystko zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką, na grubość ok. 5 mm. Wycinamy kwadraty o boku 10 cm. Brzeg każdego smarujemy marmoladą, zwijamy w rulon. Ciasteczka pieczemy w 180*C przez

VioletoweKucharzenie
Kluski serowe z truskawkami + trochę o mnie 131

waniliowego bez cukru (proszek) 7 truskawek średniej wielkości porcja = 1 kluska Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelcem, dodajemy białko, budyń, ksylitol, siemię lniane i wszystko dokładnie ugniatamy, aż stworzy jednolitą masę (ciasto ma się zlepić w zwartą kulkę) z tak przygotowanego ciasta lepimy kluski wsadzając do środka po jednej truskawce (technika lepienia tak jak w przypadku knedli) kluski wrzucamy do lekko

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Dietetyczne pizzerki 187

mieszamy  powstałą masę odstawiamy na jakieś 5 minut, żeby otręby spęczniały (w tym czasie przygotowujemy dodatki na pizzę) białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do pozostałej masy ciasto rozsmarowujemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej) w kształcie okręgów na wierzch wykładamy dodatki (ja niektóre pizzerki polałam dodatkowo przyprawionym koncentratem) pieczemy w temp. 170 stopni

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik z musem truskawkowym 105

ciasto będące połączeniem moich ulubionych elementów z innych. Tak powstał przepis na sernik z musem truskawkowym. Spód przygotowałam z zbożowych herbatników przez co oszczędziłam sobie pracy związanej z zagniataniem ciasta. Masa serowa taka jak lubię najbardziej - delikatna i kremowa, dzięki połączeniu twarogu z serem mascarpone. Koniecznie bez rodzynek, których nie znoszę. A jako wisienka na torcie - pyszny, gęsty

Milion Smaków
Proste ciasteczka czekoladowe 209

szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około

Ciastkozercy
Naleśniki pełnoziarniste z owocami sezonowymi 115

jaja 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka brązoweo cukru twarożek owoce sezonowe cynamon mielony Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z mlekiem, jajami dodajemy cukier i sól. Wszystkie skłądniki miksujemy na gładką masę. Ciasto odstawiamy na 10-15 minut. Owoce myjemy, osuszamy i jeśli posiadają pestki- drylujemy. Twarożek miksujemy z cynamonem (ilość w. uznania) Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni na rumiany kolor

Wielki apetyt
Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika 146

patelni, przestudzić. Wszystkie suche składniki wymieszać razem w misce. Wodę i mleko podgrzać lekko. Wlać do suchych składników wraz z oliwą. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Powinna powstać dość luźna masa. Ciasto obsypać lekko mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto zbić, żeby odgazowało i wyrobić krótko. Formę do pieczenia natłuścić i obsypać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Racuchy z jabłkami 153

małe jajka, 300 g jabłek twardych winnych, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania racuchów. Kefir dokładnie wymieszać z jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia aż do uzyskania pulchnej masy. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron na złoty

królestwo garów
Naleśniki kakaowe z twarożkiem i truskawkami 141

opakowania (16g) cukru waniliowego truskawki Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej cukier, kakao, jajko i olej. Następnie stopniowo dodajemy mleko i wodę. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.  Ciasto powinno mieć dość płynną konsystencję, w razie potrzeby możecie dodać więcej wody i mleka. Ciasto na naleśniki odstawiamy na 10-15 minut. Teraz mamy czas na przygotowanie farszu

Czerwona Porzeczka
Jogurtowe placuszki z borówkami 144

minut. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Od tego momentu, odstawiamy mikser i wszystko mieszamy ręcznie, dzięki czemu uzyskamy puszystą masę. Ciasto ostawić na 15 min w ciepłe miejsce, aż trochę urośnie. Przed smażeniem placuszków dodać borówki do ciasta i delikatnie wymieszać, tak aby borówki nie rozpadły się podczas mieszania. Smażyć

CookYourself
Chlebek bananowy Sophie Dahl 143

łyżeczka sody oczyszczonej - szczypta soli Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Pozostałe składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować/utrzeć. Dodać banany i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1h w 180st.C. Ostudzić na kratce. Smacznego! * źródło przepisu "Apetyczna pana Dahl" S.Dahl

CookYourself
Piaskowa baba z biała czekolada 108

Stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Dodać roztopioną czekoladę . Wymieszać. Ciągle mieszając, dodawać mąkę i zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy. Ciasto przelać do silikonowej formy  lub blaszanej, wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.50-55 minut, do tzw. "suchego patyczka". Babkę po upieczeniu

CookYourself
Krewetki smażone w cieście z białym winem 95

oleju do smażenia Krewetki rozmrozić, opłukać i oczyścić,lekko oprószyć solą i pieprzem. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko utrzeć z mąką białym winem, solą, pieprzem i gałką na gładką masę. Ciasto odstawić na 30 minut. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Olej rozgrzać na głębokiej patelni. Krewetki zanurzać w cieście i smażyć na złoty kolor. Odsączyć

Pełny talerz
Racuchy z jabłkami. 494

jabłek olej do smażenia  Przygotowanie: Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy cukier, wbijamy jajka i wlewamy jogurt. Następnie wszystko miksujemy na gładką masę, ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy poziomo na około 2 centymetrowe plastry, a potem wykrawamy z nich środki, usuwając gniazda nasienne. Kolejno obtaczamy dokładnie plastry

Symfonia smakowa
A czemu nie rozetki?: Grudniowe Wyzwanie Blogerek 115

czubata łyżka cukru pudru 1 czubata szklanka mąki pszennej   Dodatkowo: cukier puder do oprószenia, olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto powinno być gęste, gęstsze niż na naleśniki. Wstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy olej. Rozetkę na chwilę zanurzamy w oleju, po czym moczymy w cieście (należy pamiętać, żeby

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Waflowo – czekoladowy tort Pischinger 209

Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej)       60ml mleka 1 łyżeczka masła Przykładowa dekoracja: 50g orzechów włoskich (np. prażonych)** 50g płatków migdałowych Kolorowe posypki do ciasta Masę z białej i czarnej czekolady przygotowujemy osobno, ale w ten sam sposób, czyli śmietanę, masło, cukier puder i posiekaną drobno czekoladę rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu, mieszając

Smakowy Raj
Spaetzle z gulaszem warzywnym 131

boczku 1 cebula 50 gramów twardego żółtego sera (najlepiej parmezanu) Mąkę, jajka, wodę i trochę soli wymieszać w misce i wyrobić dużą, drewnianą łyżką na gęstą, jednolitą masę. Ciasto powinno się dobrze rozciągać i nie rozrywać. W dużym garnku zagotować wodę, wcześniej ją trochę posolić. Nóż i deskę do krojenia namoczyć w wodzie, nałożyć na nią 2 łyżki ciasta. Opierając

vegetanie
Walentynkowe Ciasteczka z Witrażem 219

różowym lub czerwonym Walentynkowe Ciasteczka z Witrażem  - Sposób przygotowania:  Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.  Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość

Słodka Strona
Ekspresowe oponki jogurtowe 2652

proszku do pieczenia olej do smażenia  Przygotowanie: Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do suchych składników dodajemy jajka, jogurt, spirytus wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę . Ciasto rozwałkowujemy na 1cm grubości, wycinamy krążki a mniejszym kieliszkiem dziurki w każdym krążku. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na głębokim oleju do zarumienia z dwóch stron, przewracając

Wypieki Uli
Ciasteczka z Serduszkami na Walentynki 267

czerwony barwnik w proszku Ciasteczka z Serduszkami na Walentynki - Sposób przygotowania: Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy odrobinę barwnika - wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasta zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut

Słodka Strona
Stodola robi niezłe wałki ;) . 174

zostawiłam na głowie Pana Dariusza, z którym spędziłam kilka chwil na bardzo sympatycznej rozmowie. Okazało się, że całokształt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Nic tylko brać i wałkować, testować rodzaje ciasta, mas.... Jakoś tak czuję, że to nie będzie jedyny mój wałek ;).  Wyniki mojej zabawy z tym "cudem" będzie można zobaczyć już niebawem. Ze swojej strony zachęcam Was gorąco

Malinowe Pocałunki
Walentynkowe kruche ciasteczka 273

spożywcze Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną

Ciastkozercy
Babeczki czekoladowo buraczane 157

jajek dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając, a następnie puree z buraków, mieszamy. Do masy dodajemy suche składniki, przesiewając je przez sitko. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.   Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremek na babeczki lub bez smarowania do silikonowych foremek (wypełniamy ¾ foremki). Można piec w krążkach. Babeczki pieczemy

Moniki Smakołyki
Muffiny kawowo-kakaowe 140

drugiej misce wymieszałam dokładnie mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, po czym wlałam mieszaninę z pierwszej miski i szybkim ruchem wymieszałam całość (tylko trochę, aby pozostawić grudkowatą strukturę ciasta). Masę przekładałam do foremek i piekłam około 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jadłam jeszcze ciepłe, nie mogąc się od nich oderwać chłonęłam cudowny aromat, który wypełniał moją małą

Zapiski Młodej Żony
CIASTO Z GRUSZKAMI I IMBIREM 103

zrobić: Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem i sodą. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło, cukier, imbir oraz jajka. Całość dokładnie utrzeć przy pomocy miksera na gładką masę. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć gruszki i posypać brązowym cukrem. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 35-40 minut. Najbardziej smakuje

Kuchnia w opałach
BANANOWE PANCAKES 98

roztopionego masła 2 łyżeczki syropu klonowego 1 duży banan pokrojony w grubą kostkę A jak to zrobić: Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać łyżką na gładką masę. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Placuszki smażyć na rozgrzanej i suchej patelni, przewracając na drugą stronę, gdy na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki. Pancakes podawać polane syropem klonowym, lub posypane cukrem

Kuchnia w opałach
Żurawinowe muffinki bez tłuszczu i cukru :) 131

mikser). Nakładamy po 1 czubatej łyżce do każdej muffinki. Jeżeli babeczka ma być z nadzieniem, nakładamy pół łyżki masy, potem pół łyżeczki konfitury i na to znowu pół łyżki masy ciasta. Na wierzch kładziemy kilka sztuk suszonej żurawiny. Pieczemy w 180* przez 35 minut. Jedna sztuka tylko 85 kcal

Zdrowie na języku :P
Weekendowe bułeczki 139

Bułeczki te wpadły mi w oko na blogu u Edith em i postanowiłam od razu wypróbować ten przepis. I wyszedł naprawdę świetnie! Bułeczki idealne

Zakręcony Widelec
Cytrynowy krem- lemon curd 139

samych żółtkach, to już wiem, że jest to numer 1- gęsty, aksamitny, kremowy, bardziej esencjonalny i … dużo lepszy, po prostu! :)Krem ten ma szeroki wachlarz zastosowań- jako polewa do ciast, masa do przekładania np. biszkoptowych/bezowych blatów, dodatek do deserów, wypełnienie tart czy ciasteczek.Polecam!Proporcje na 300 ml kremu*:* żółtka- 3 szt.* cytryna- 3 szt. ( sok + skórka z 1 cytryny)* cukier

Kraina Miodem Płynąca
Ciasteczka choinki 305

dekoracjiMasło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka.Składniki zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną

Ciastkozercy
Marcepanowe kulki 144

Propozycja na dziś - bardzo świąteczna - z marcepanem w roli głównej.Zadowoli wszystkich smakoszy marcepanu,to pewne i nie wymaga pieczenia.Dlatego idealna również dla tych,którzy nie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami 646

cukru pudrubarwniki w proszku: czerwony, czarny Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Sposób przygotowania:Masło miksujemy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą

Słodka Strona
Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween 394

czarnego barwnika) Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Sposób przygotowania: Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą wykrawaczki

Słodka Strona
Na drogę. Z jagodami 146

Zniknęłam na chwilkę. Wszystko z powodu tygodniowego urlopu, który bardzo przyjemnie spędziłam w Polsce, a C. na Słowacji. W moim rodzinnym mieście spędził dwa dni i

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenny na żytnim zakasie 171

łyżeczkę drożdży suchych 150 g zakwasy żytniego dokarmionego 8-12 godzin wcześniej  (jak go zrobić klik) SPOSÓB WYKONANIA :- wszystkie składniki ze sobą łączymy, wyrabiamy na jednolitą masę, ciasto powinno być dość gęste.- przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia - po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki smarujemy oliwą lub olejem posypujemy mąką i odstawiamy

Basia w kuchni
Tort mokka 288

pudru 2 szt. śmietan-fix Dekoracja. 1 wafel 5 dag czekolady Wykonanie. Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier, jajka, olej, mleko i wymieszać, ubić łyżką na gładką masę. Ciasto przełożyć do 3 foremek-18 cm lub jak ja, do dwóch 24 cm cienko wysmarowanych tłuszczem. Piec w temp.180 stopni, 35 minut. Zostawić w foremkach 5 minut, a następnie

Kulinarny karnet Christophera
Zdrowe, domowe płatki śniadaniowe! Cini Minis ^^ 149

łyżka oleju rzepakowego25g cukru trzcinowego nierafinowanegopłaska łyżeczka cynamonuMąkę przesiewamy, dodajemy cynamon, sodę, cukier, szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy masło, miód, ziarenka wanilii i stopniowo maślankę tak, aby powstało plastyczna masa. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, smarujemy olejem, posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Nożykiem wykrawamy małe kwadraciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchenny Skrawek Nieba
Ciasteczka czekoladowo - imbirowe 162

cukru2 jajka 210 g mąki1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia 1, 5 tabliczki posiekanej czekolady Milka Wykonanie;Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać mikserem na grudkowatą masę .Ciasto wyłożyć  na stolnicę i zagnieść , odłożyć do lodówki na około 15 minut.Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolny kształt ciasteczek .Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę .Piec w temp

Sama słodycz i szczypta chili
Tarteletki ze śliwkami 173

Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka oraz masło i dokładnie zagniatamy całą masę.Ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Szklanką wycinamy kółka o średnicy podstawy foremek do tarteletek, wkładamy do środka foremek lekko przyciskając. Z reszty ciasta wycinamy paski o szerokości kilku centymetrów

Ciastkozercy
Ciasteczka cytrynki 319

lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę, jajka i skórkę z cytryny (lub aromat). Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną

Ciastkozercy
Trolley walking 3D i Stwórcy drugie śniadanie 220

łyżeczek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki stopionego masła 1 łyżeczka kardamonu Wszystkie składniki umieściłam w misce. Zmiksowałam. Na koniec dodałam płynne masło. Miksowałam do uzyskania gładkiej masy. Ciasto odstawiłam na 30 min. Następnie usmażyłam naleśniki. Obustronnie, na maśle. Gotowe serwowałam posmarowane kremem orzechowym.Przełożone plastrami banana.Z kleksem bitej śmietany.Oprószone wiórkami kokosowymi. I czasem takie śniadanie Stwórcy

bastalena
Rozetki 182

jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 1 szklanka mleka tłuszcz do smażenia cukier puder do oprószenia Wykonanie:Mąkę łączymy z jajkami, mlekiem i cukrem na gładką masę. Ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto troszkę gęstsze niż naleśnikowe. Wstawiamy je do lodówki na ok godz. Po tym czasie rozgrzewamy tłuszcz (tak aby ciasteczka mogły swobodnie pływać). Przygotowujemy urządzenie, mieszamy ciasto

Malinowe Pocałunki
Czekoladowo-jagodowe pierogi ^^ 102

mąki pszennej pełnoziarnistej ~40ml gorącej wody jagody czekolada/krem czekoladowy sól +150g jogurtu naturalnego, cynamon Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy, szczyptę soli, wodę i mieszamy drewnianą łyżką na gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego kładziemy jagody, kawałki pokruszonej czekolady (może być krem czekoladowy) i zlepiamy rogi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez

Kuchenny Skrawek Nieba
Proziaki z miodem i oscypkiem.. tym razem na deser / Podkarpackie smaki 228

kopiata łyżeczka mąki 1 l maślanki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukru + miód spadziowy + oscypek Przygotowanie: Mąkę i sypkie składniki wymieszać, dodać maślankę (ile zabierze ciasto). Masa ma być pulchna, miękka, nie lepić się do rąk. Na desce podsypanej mąką formować duże, okrągłe placki. Rozgrzać patelnię (np. do naleśników). Piec na suchej patelni. Według uznania: polać proziaki

Czarnawisienka
Proziaki z dżemem na idealny poranek 215

mąki 1 l kefiru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki sody Dżem Łowicz Aronia Dżem Łowicz Kiwi Dżem Łowicz Truskawka Przygotowanie: Mąkę i sypkie składniki wymieszać, dodać kefir (ile zabierze ciasto). Masa ma być pulchna, miękka, nie lepić się do rąk. Na desce podsypanej mąką formować duże, okrągłe placki. Rozgrzać patelnię (np. do naleśników). Piec na suchej patelni.  Podawać

Czarnawisienka
Gofry na wodzie gazowanej / Waffles for carbonated water 297

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 - 2 łyżki drobnego cukru 4 łyżki oleju 2 jajka Rozgrzać gofrownicę. Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki  zmiksować na gładką masę - ciasto musi mieć konststencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać dolać wodę tudzież dosypać mąkę.  Delikatnie wymieszać z ubitą pianą. Piec w gofrownicy do rumianego koloru.  Podawać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Włoski chlebek z suszonymi pomidorami 125

ciepłego mleka. Do pozostałego mleka włóż puree z pomidorów i starannie wymieszaj. Dodaj do mąki razem z oliwą z pomidorów i oliwą z oliwek. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją

Apetyczna babeczka
Ciasteczka sezamowe 162

cukrem waniliowym. W trakcie ucierania dodać jajko. W oddzielnej misce połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, sezam, sól, cynamon, proszek do pieczenia. Następnie suche składniki stopniowo dodawać do ciasta. Masę wstawić na 30-40 minut do lodówki. Formułować kulki ok. 3 cm, spłaszczyć. Układać dość luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp

Fabryka pomysłów
Sernik krakowski 298

ciasto (1/3) owinąć w folię spożywczą i również umieścić w lodówce.  Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Gdy osiągnie tę temperaturę, podpiec spód ciasta przez ok. 15 minut. Wyjąć i pozostawić do przestudzenia.     Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem do pokrycia, przykryć talerzykiem i odstawić na minimum 15 minut(...)dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodać zmielony twaróg, wlać mleko, aromat, wsypać mąkę i namoczone rodzynki. Całość krótko zmiksować.     Na ostudzony spód ciasta wyłożyć masę serową, wyrównać szpatułką. Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Ostrym nożem pokroić na paski o szerokości ok. 1 cm. Ułożyć je na ukos

Nastoletnie Wypiekanie
tarta z mascarpone, czekoladą i bitą śmietaną 152

tarta z mascarpone i czekoladą Kruche, delikatne ciasto wypełnione puszystą masą czekoladowo serową i bitą śmietaną. To idealna propozycja deseru na te mroźne dni. składniki ciasto 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru  2 łyżki kakao  ponadto na wierzch tarty 250 g serka mascarpone 350 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany(...)masę. Na desce siekamy na drobne kawałki tabliczkę czekolady i dodajemy ją do wymieszanej masy serowo-jogurtowej ( garść posiekanej czekolady zostawiamy do dekoracji). Na upieczony i wystudzony spód ciasta układamy masę z mascarpone i całość odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie do misy wlewamy słodką śmietanę, ubijamy ją na sztywno i cały czas mieszając, dodajemy dwie łyżki cukru

Miód i pieprz
Ciasto kapitańskie z ajerkoniakiem 382

Czekoladowy biszkopt, bita śmietana, kawowe biszkopty i pyszna masa ajerkoniakowa... Taki przepis mam dziś dla Was :) Ciasto niezwykle puszyste, wyjątkowe, idealne na wszelkie ważne uroczystości. ja odrobinę "przedobrzyłam" z likierem i masa wyszła odrobinę za rzadka, jednak nie ujmowało to ciastu smaku... foremka 23 x 33 cm Biszkopt:   3 jajka,  150g mąki pszennej,  3/4 szklanki cukru(...)Kawę wraz z cukrem zalać około 1/2 szkl. wrzątku. Ciasto nasączyć ponczem i pokryć 2/3 kremu ajerkoniakowego. Oprószyć kakao. Biszkopty maczać w reszcie ponczu i układać na cieście. Przykryć resztą masy. Schłodzić. Śmietanka:   500ml śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru, 2 opak. śmietan-fix. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy. Masę

Z miłości do słodkości
serniko-piernik 158

piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować krótko na gładkie ciasto. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wylać  do niej ciasto piernikowe.  Przygotować masę serową: Masło stopić i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać ser, budynie i skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładką masę. Białka ubić(...)sztywno i delikatnie wmieszać do masy łyżką. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto piernikowe. Ułożyć pierniczki i zalać drugą połową masy serowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem i piec około 60-70 minut. Wystudzić.  Masło, kakao, cukier puder zagotować mieszając. Na końcu wlać wrzątek i mieszać aż polewa będzie gęsta i jednolita. Wylać na ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto kakaowe z miętową śmietanką 266

całkiem proste ciasto. To taki a’la murzynek z bitą śmietaną o aromacie mięty. Na tę porę roku idealne;) Samo ciasto jest przyjemnie wilgotne (mam wrażenie, że z każdym kolejnym dniem smakowało mi coraz bardziej), a masa orzeźwiająca. Wyjęte wprost z lodówki smakuje zdecydowanie najlepiej;) PS. Jeśli chodzi o dekorację z polewy czekoladowej, to mój wewnętrzny krytyk daje(...)łyżkę bitej śmietany mieszamy z rozpuszczoną żelatyną, a następnie dodajemy ją do pozostałej śmietany, miksujemy. Wtedy też dodajemy zielony barwnik oraz krople miętowe (nie za dużo jednak). Masę rozprowadzamy na wystudzonym cieście. Odstawiamy do schłodzenia. Następnie dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą (jeśli chcecie zrobić na śmietanie jedynie esy-floresy nie trzeba wykorzystywać całej podanej w przepisie czekolady). Ciasto przechowujemy

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania