momentu aż masa wyraźnie zgęstnieje i zacznie odchodzić od garnka. Ciasto przekładam do dużej miski i studzę chwilę. Po przestudzeniu wbijam jajka i miksuję ciasto na gładką masę. Przekładam ciasto do rękawa cukierniczego z dużą tylką o kształcie gwiazdki (ja niestety, nie miałam tak dużej tylki a szkoda). W garnku rozgrzewam olej rzepakowy. Do nagrzanego tłuszczu wyciskam partie ciasta
Mango Papajarodzinne spotkanie, a także jako słodkość do popołudniowej kawy. Sernik z brzoskwiniami i czekoladą SKŁADNIKI : ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 5 żółtek 200 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany masa serowa: 1 kg sera (wiaderko - ser na sernik) 2 jajka 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2-3/4 szklanki cukru pudru(...)wykładamy na blachę i nakłuwamy, wkładamy do lodówki. Masa serowa: masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy ser, jajka oraz budyń i cukier waniliowy - miksujemy. Masę serową wykładamy na ciasto. Na masie serowej układamy plastry brzoskwiń. Pianka: do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier puder. Pianę wykładamy na brzoskwinie. Z zamrażalki wyciągamy pozostałe ciasto i ścieramy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimałym ogniu przez 3-4 minuty. Wsypać galaretki w proszku i dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze około 5 minut do momentu aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia. Masę wyłożyć na ciasto gdy zacznie tężeć, w przeciwnym wypadku sok wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy. Krem stracciatella: Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać(...)rozpuszczoną żelatynę wymieszaną wcześniej z jedną łyżką ubitej śmietany dla wyrównania temperatury. Na końcu wsypać płatki czekoladowe i ponownie wymieszać tym razem szpatułką. Gotową masę wyłożyć na zastygniętą masę jabłkową. Wstawić ciasto do lodówki aby krem stężał. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć wylać równomiernie na krem. Ponownie odłożyć do stężenia. Inspiracja: Wiem
Ala piecze i gotujeKolejny smaczny sernik w wersji przekładanej do kolekcji. Pyszna masa serowa( jak w serniku gotowanym) podkręcona czekoladą i ciekawym( nieco innym niż zazwyczaj) ciastem kokosowym. Wilgotne, przesiąknięte zapachem waniliowego sera pięknie komponuje się z mocno czekoladowym biszkoptem i słodyczą kokosa. Zapewne często będę korzystać z przepisu na ciasto kokosowe: nie jest suche, a lekko kwaskowe( dzięki dodatkowi soku z cytryny(...)budyniu). Dzielimy na 2 części. Dodatkowo: polewa wiórki kokosowe do posypania po wierzchu WYKONANIE: blat czekoladowy ½ ciepłej masy serowej blat kokosowy ½ ciepłej masy serowej blat czekoladowy polewa+ wiórki Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny, aż masa serowa całkowicie ostygnie i mocno się schłodzi. Smacznego
Domowe ciastakawałeczki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wymieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do masy śmietanowej. Delikatnie wmieszać czekoladę i brzoskwinie. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Przykryć ciemnym biszkoptem zanim masa stężeje, w innym wypadku później ciasto będzie się rozwarstwiać. Przygotować masę ciemną: czekoladę połamać na kawałki i umieścić(...)miski nie dotykało wody. Mieszając rozpuścić czekoladę. Kremówkę ubić na sztywno i wmiksować do niej wystudzoną czekoladę. Na kakaowym biszkopcie rozsmarować masę czekoladową. Wyrównać i od razu przykryć ostatnim biszkoptem. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową lub posmarować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapiekarnika na ok. 20 minut lub do momentu zrumienienia ciasta. Gotowe!"]} Ciasteczka francuskie z twarożkiem to chyba jedne z najprostszych ciasteczek jakie można zrobić. Delikatna masa twarogowa idealnie komponuje się z kruchymi listkami ciasta francuskiego. Nie są za słodkie i świetnie nadadzą się jako poczęstunek do kawy lub jako przekąską w ciągu dnia. Jak zawsze szybki i prosty przepis, który(...)momentu zrumienienia ciasta. Gotowe! Mostek radzi Dzięki porcjowaniu ciastek nitką zachowają one swój okrągły kształt. Krojenie ich nożem spowoduje spłaszczenie ciastek i wypłynięcie z nich masy twarogowej. Pamiętajmy, by ciasto francuskie było schłodzone. Ułatwi nam to zarówno rolowanie, jak i porcjowanie ciasta. 4.14 Mostek w kuchni - Smacznego http://mostekwkuchni.pl/ciasteczka-francuskie-twarogiem/ Artykuł Ciasteczka francuskie z twarogiem pochodzi z serwisu Mostek
Mostek w kuchniNiespodzianką w tym cieście jest użyty do masy składnik, a mianowicie pepsi (lub coca-cola). Ciasto jest przepyszne. Nigdy nie przypuszczałam, że zalanie orzechów i pokruszonych herbatników tym gazowanym napojem da taki wyśmienity efekt. Musicie spróbować sami. Ciasto robiłam już kilka razy i zawsze zachwyca. Polecam:) Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 2/3 szkl. cukru(...)orzechów włoskich 3/4 – 1 szkl. coca-coli 200g masła 3-4 łyżki cukru pudru Masa śmietanowa: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) Dodatkowo: 1/4 szkl. coca-coli do nasączenia ciasta 50g mlecznej czekolady Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku
Smaki Na Talerzumascaropne po 25 dag - cukier puder do smaku, ok 5 czubatych łyżek 1. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami serek i miksujemy. Pod koniec dodajemy cukier puder. Gotową masą przekładamy ciasto zostawiając część na boki i wierzch. Poncz: - 1/2 szklanki herbaty plus 100 ml likieru Składanie: Wszystkie blaty nasączamy ponczem. Kolejno nakładamy ciasto, poncz, porzeczki ( po 2-3 łyżeczki(...)dużych odstępach ), masa i znów blat ciasta. Boki i wierzch smarujemy cienką warstwą. Górę ozdabiamy dowolnie. Przed podaniem tort na kilka godzin odkładamy w chłodne miejsce
Apetyczna babeczkapowiedzieć, że to sernik królewski, chociaż w smaku jest jakby inny, masa jest bardziej wilgotna i rozpływająca się w ustach, coś trochę podobnego do masy z sernika z rosą jednak bardziej zwarta. Ciasto: kostka palmy 4 szklanki mąki 2-3 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru 3 żółtka Masa: 1,5 kg twarogu 5 jajek(...)cukrami, następnie dodajemy resztę składników. Jeśli chcemy bardziej zwartą masę używamy twarogu w kostce uprzednio mieląc, ja używałam taki z wiaderka. Kiedy składniki ładnie nam się połączą wylewamy masę na ciasto. Drugą część ciasta rozdrabniamy i posypujemy na masę. Wstawiamy na godzinę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni
Pelusiowa KuchniaPrzyznam, że nie wpadłabym na taki pomysł. I próbując sernika nie potrafiłam zgadnąć dlaczego ser ma taką "inną" konsystencję. Bardzo lekką, puszystą i kremową. Ten sernik ma dużo ciasta a mniej masy serowej (tak lubi rodzina), ale jej ilość można podwoić. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 6 żółtek 500 g mąki 250 g cukru pudru(...)skórką pomarańczową. Ucierając dodawać ser, masło i mąkę ziemniaczaną. Osobno ubić śnieżkę z mlekiem. Delikatnie wmieszać do masy serowej. Foremkę do pieczenia wyścielić papierem. Większą część ciasta rozwałkować na dnie blaszki. Wyłożyć masę serową i przykryć rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta. Wstawić do piekarnika nastawionego do 200*C (dolna grzałka)na najniższą półkę. Piec około 15 minut. Następnie piekarnik przestawić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejne ciasto Siostry Anastazji, na którym się nie zawiodłam:) Pyszne, wbrew pozorom wcale nie za słodkie, świąteczne. Podbiło serca moich gości, to i może Waszych też podbije?:) Polecam. Upiec cienki jasny biszkopt. Masa makowa: 25 dkg maku mielonego; 10 dkg cukru kryształu; 3 białka; 2 łyżki miodu; 125 ml słodkiego mleka; olejek migdałowy (kilka kropli); 20 dkg bakalii (rodzynki, płatki(...)mleka; 3 żółtka; spirytus (do smaku); Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa makowa - masa śmietanowa - masa orzechowa - polewa. Moje uwagi: Upiekłam jasny biszkopt z 6 jaj i przekroiłam go na pół. Jedną część biszkopta dałam na spód ciasta, natomiast drugą na masę orzechową
In my kitchenwolnej chwili. No i ciasto oczywiście. Składniki na blaszkę o wymiarach: ok. 30 x 27 x 5 cm Ciasto: 3 jajka 3/4 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej Masa budyniowa: 500 ml mleka dwie paczki budyniu waniliowego 3 paczki/360g musu owocowego (My użyłyśmy mieszankę z owocami egzotycznymi od Tymbarka. Możecie(...)placki. Na pierwszy nakładamy masę budyniową z musem, którą przykrywamy drugim plackiem. Wylewamy na wierzch galaretkę. Ciasto ma ją całą wchłonąć. Wszystkie te czynności wykonujemy w formie na ciasto, aby masa się nie rozlała. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie masa i galaretka powinny się stężeć. Udanej zabawy podczas pieczenia
Pyszny Duetobrotach. Wlać ciasto do przygotowanej foremki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą .Wyrównać ciasto nożem. Piec przez 25-30 minut lub do złotego koloru ,lub do tzw.suchego patyczka. Gdy ciasto stygnie robimy masę i wykończenie. Masa.Połączyć masło, cukier puder z syropem klonowym. Miksować na jednolita masę.3-4 minuty. Wykończenie.Na średnim ogniu umieścic rondelek z grubym dnem .Wlać syrop(...)Celsjusza ,sprawdzając termometrem. Wyłączyć grzanie i ostudzić do 110 stopni Celsjusza, a następnie dodać w masło i szczypte soli. Mieszać okolo 5 -6 minut drewnianą łyżką. Lekko przestudzić. Ciasto posmarować masą i polać zrobionym syropem .Wstawic na chwilę do lodówki ,aby zastygło.Na masę można dać pokruszone orzechy ,lub jak u mnie mandarynki. Smacznego
w mojej kuchnikakao przesiać do miski. Dodać miękkie masło, śmietanę, jajka, cukier, dżem i esencję waniliową. Zmiksować na gładką masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.55 minut (do tzw."suchego patyczka") ,w temperaturze 180C (termoobieg). Po upieczeniu, ciasto lekko przestudzić w formie. Następnie wyjąć na kratkę i wystudzić. Przeciąć na dwa blaty. Czekoladę połamać na kawałki i dodać(...)żeby masa się nie zbiła!). Przełożyć do miski i ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Wiśnie wyjąć z nalewki i odcedzić. Przekroić na połówki. Ułożyć na ciasto. Przykryć 3/4 masą czekoladową, na to drugi blat ciasta i pozostała masa. Schłodzić. Smacznego! * przepis (z moimi modyfikacjami) pochodzi z bloga 'Przepisy Aleksandry
CookYourself