lubię serniki, to postanowiłam go zrobić w ciemno (w sumie) na rocznicę ślubu dziadków. Sernik robi się bardzo szybko i tak samo szybko znika. Połączenie brzoskwiń, czekoladowego spodu ciasta i przepysznej masy serowej tworzy idealną kompozycję. Sernik jest fajnie puszysty i delikatny. Spróbujcie bo naprawdę warto ;) Ciasto podałam na porcelanie firmy Bogucice - kolekcja Jesień Składniki: Masa serowa(...)mąkę ziemniaczaną. Gdy masa serowa się zagotuje należy należy do niej dodać mieszankę mleczną. Owoce dodać do masy, wymieszać i podgrzewać całość, aż masa delikatnie zgęstnieje. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto i przykryć drugim blatem. Smacznego
Krakowskie smaki Animiksujemy. Resztę barwnika dodajemy partiami, do uzyskania pożądanego koloru ciasta. Odkładamy mikser. Tortownicę dokładnie smarujemy masłem, obsypujemy kaszą manną. Mąki mieszamy, przesiewamy i partiami dodajemy do ciasta. Łączymy z masą jajeczną za pomocą szpatułki, dzięki czemu masa zbytnio nie opadnie. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170*C - do suchego patyczka. Ciasto wkładamy(...)również nakładamy konfiturę z róży. Biszkopty zostawiamy na 15 minut. Krem wyciągamy z lodówki, odkładamy 3 łyżki masy na później, pozostałą wykładamy na pierwszą warstwę biszkoptu. Wyrównujemy masę, przykrywamy ją drugim blatem ciasta i lekko dociskamy. Odłożonym kremem smarujemy biszkopt za pomocą szpatułki, tak by pozostały prześwity czerwonego ciasta. Tort dekorujemy żywymi, czerwonymi różami
Gotowanie i blogowanieodlać 250ml, wymieszać z budyniami, resztę zagotować (jeśli używamy budyniu bez cukru, należy dodać do gotowanego mleka tyle cukru, ile wymaga opakowanie) - ugotować budyń, gorący wylać na rozsmarowaną na cieście masę jabłkową, wyrównać łyżką - drugą część ciasta podsypując mąką rozwałkować na placek trochę większy niż forma i wyłożyć na warstwę budyniową, przyklejając ciasto do brzegów formy tak, by budyń znalazł(...)upieczeniu ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem Szarlotka z budyniem dzięki różnorodności mas bardzo ładnie prezentuje się na talerzu - jasna warstwa budyniowa wyraźnie odznacza się od masy jabłkowej i cynamonowego ciasta. Ciasto najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce, gdyż zawarty w nim budyń jest składnikiem, który nie lubi ciepła
Smakołyki Berenikistaję się naprawdę pysznym deserem. Kto nie ma ochoty na ciasto, może zrobić małe kuleczki- bajaderki ( klik ). Składniki: (na blaszkę 20x30 cm) Bajaderkowa masa: 1 kg jasnego nieudanego ciasta, zakalca, babki lub przesuszonych resztek, których nikt już nie chce jeść (u mnie jasne ciasto ucierane z kremem maślanym) 150 g marmolady wieloowocowej 2 łyżki naturalnego(...)Nutella Dodatkowo: ok. 100 g herbatników maślanych wiórki kokosowe do posypania ciasta Polewa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 100 g masła Przygotowanie: Bajaderkowa masa: Stare ciasto drobno pokruszyć do dużej miski, dodać marmoladę, ulubione bakalie (orzechy i migdały najpierw posiekać), wiórki kokosowe, aromat rumowy, krem czekoladowy, stopione i przestudzone masełko oraz naturalne i słodzone
Nastoletnie Wypiekaniesera 2 szkl. cukru 20 dag margaryny 2 łyżki mąki kartoflanej 2 łyżki manny 8 żółtek i 8 białek WYKONANIE Ciasto: Wszystko składniku razem zagniatamy i dzielimy na 4 części. Wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Masa serowa: Margarynę, żółtka i cukier ucieramy(...)Dodajemy stopniowo ser, mąkę i mannę- ucieramy. Na końcu dodajemy aromat i wiórki oraz ubitą pianę z białek- delikatnie mieszamy. Do foremek ścieramy na tarce po 1 kawałku ciasta. Wylewamy masę serową, ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach
słodki bratekzakalca, jak i "resztek" naszych świątecznych wypieków możemy zrobić pyszną bajaderkę. Im więcej różnych ciast zmieszamy ze sobą tym smaczniej! Nasza dzisiejsza bajadera powstała głównie z ciasta czekoladowego z sernikową masą. Niestety coś poszło nie tak i powstał zakalec. Jak się okazuje dodatek sernika naprawdę robi dobrą robotę i doskonale skleja całą masę. SKŁADNIKI: ok. 1 kg zakalca bez masy(...)dość drobno, drugą kruszymy na kawałeczki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Odłożone ciasto mieszamy z drobno zmielonymi herbatnikami i dolewamy ok. 1/2 szklanki masy kakaowej. Powstałą masą wykładamy dno blachy. Do reszty ciasta dodajemy dżem, pokruszone herbatniki i przestudzoną masę kakaową wraz z bakaliami. Jeśli masa jest sucha dodajemy również serek lub krem czekoladowy. Mieszamy wszystko i przekładamy na blaszkę
Kuchnia od dwojgaidealna pora! A szarlotka i sernik połączona w jedną całość to jest dopiero bajka! Dziś właśnie na takie ciacho mam dla Was przepis! Delikatne, cytrynowe ucierane ciasto przełożone soczystymi jabłkami i kremową masą serową tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze. Ciasto bardzo łatwe do zrobienia i niesamowicie pyszne. Idealne do popołudniowej kawki! Koniecznie spróbujcie! Ps. świetnym dodatkiem(...)jednym jajku. Na koniec wlewamy sok wyciśnięty z 3 cytryn oraz wsypujemy mąkę przesianą proszkiem do pieczenia. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ok. 3/4 ciasta, układamy plastry jabłek. MASA SEROWA: Wszystkie składniki delikatnie,ale dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na jabłka. CAŁOŚĆ: Na masę serową wykładamy resztę ciasta ( może to być kleksami, ciasto i tak się połączy ). Pieczemy
Ostra na SłodkoWitajcie :) nie ma u mnie weekendu bez dobrego ciasta, dzisiaj takie wymyślone o nazwie kryształek z galaretkami, masą śmietanowo-serkową, wafelkami i ciasteczkami z marmoladą. Pyszne i proste w przygotowaniu. Zapraszam :) Składniki: 5 wafelków chrups kakaowych Cukry Nyskie kilka kruchych ciasteczek z marmoladą Brześć do dekoracji 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorzkiego(...)truskawkowej, bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, wkładamy spodnią część ciasta i nasączamy np : herbatą, wykładamy około 3/4 masy śmietanowej i przykrywamy również nasączonym biszkoptem. Wierzch ciasta smarujemy resztą masy i dekorujemy pokrojoną w kostkę galaretką. Ciasto odstawiamy do całkowitego stężenia, najlepiej na noc. Na każdy kawałek ciasta układamy dekoracyjnie ciasteczko z marmoladą Brześć, ale nie jest
Sama słodycz i szczypta chilikolejny fantastyczny przepis dla wielbicieli serników , brownie czy też innych ciast czekoladowych.Delikatne czekoladowe ciasto ala murzynek , połączone z obłędną serową masą i soczystymi brzoskwiniami.Fantastyczna całość , której smak zabiera nas wprost do 7 nieba!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna – 1 szkl* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* masło – 125 g* cukier – 0,5 szkl(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – miksujemy.Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.Wlewamy do formy 20×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.MASA SEROWA:Zmielony ser miksujemy z jajka , cukrem i budyniem.CAŁOŚĆ:Do formy wylewamy ciemne ciasto.Przykrywamy masą serową.Układamy odsączone brzoskwinie.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50 minut.Pozostawiamy
Ostra na SłodkoMocno czekoladowe, ciacho. Przepis znaleziony w książce: "Czekolada. Z kuchennej półeczki." Ciasto z truflą. Składniki: CIASTO: Masło - 75 g do ciasta 100g do masy ; 75 g cukru; 75 g mąka; 2 jaja; łyżeczka proszku do pieczenia; 25 g kakao; 50 g mielonych migdałów; MASA TRUFLOWA: 350 g czekolady deserowej; 300 ml śmietanki kremówki; 75 g pokruszone herbatniki(...)piec w 180 C przez ok 20-25 min. Zostawić ciasto w formie do przestygnięcia i przełożyć na metalową kratkę. Blaszkę umyć i osuszyć, przełożyć do niej chłodne ciasto. MASA TRUFLOWA W garnku o grubym dnie podgrzać czekoladę, masło i kremówkę, mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Odstawić z ognia i gdy przestygnie na 30 min. włożyć do lodówki
Miksturownikweekend, więc wczoraj upiekłam im naprawdę dużą blachę ciasta, które musi im wynagrodzić moją nieobecność. To ciasto jest naprawdę łatwe do zrobienia, bo należy tylko upiec dwa blaty ciasta, przełożyć masa budyniową, zalać całość sosem toffi i zwieńczyć dzieło orzeszkami, ale robi efekt wow. Składniki na standardowej wielkości prostokątną blachę tj. 35×25 cm: ciasto: 600 g mąki pszennej(...)orzeszków ziemnych, najlepiej solonych Przygotowanie: Zblenduj na gładką masęcukier, banana, syrop z agawy. Dodaj olej (kokosowy powinien być płynny). Mąkę i sodę przesiej do miski, dodaj bananową masę, i zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części, jeżeli masz dwie identyczne blaszki to możesz piec oba blaty jednocześnie, w każdym bądź razie formę wyłóż papierem do pieczenia, co ułatwia wyjęcie ciasta
greenscarfpewno wezmę udział, bo zarówno kawa, jak i słodkości to moje dwie wielkie miłości ! PRZEPIS NA ROGALIKI Z MAKIEM Składniki na rogaliki: 1 opakowanie ciasta francuskiego około 200 g masy makowej, np. Bakalland polewa o smaku białej czekolady Delecta Przygotowanie rogalików: 1. Ciasto francuskie rozwinąć, nie zdejmować z pergaminu. Przeciąć ciasto wzdłuż na dwie części. Każdy pasek pokroić(...)trójkąty, około 8-10 kawałków. 2 . Masę makową wykładać na trójkąty z ciasta francuskiego. Kłaść po łyżeczce masy makowej i zwijać rogaliki. 3. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. 4. Upieczone rogaliki pozostawić do ostygnięcia. 5. Polewę rozgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej - według zaleceń
kolorowotorcikowoprzerazić. Wbrew pozorom jest to jednak proste ciasto. Proste, aczkolwiek trochę pracochłonne, bo pieczemy biszkopt z dwóch różnych ciast i sernik oraz przygotowujemy masę i polewę. Ciasto wychodzi wysokie, może więc z powodzeniem wystąpić jako tort lub ciasto tortowe na różne okolicznościowe imprezy. Jadłam to ciasto tak dawno, że zapomniałam już(...)ślad, jaki pozostał po nim, to przepis w starym zeszycie. Biszkopt wygląda rewelacyjnie, ale jak to biszkopt jest ciastem suchym, więc jak najbardziej prosi się o nasączenie. Chociaż gorąca masa, którą przekłada się blaty powoduje, że biszkopt staje się wilgotny, to robiąc to ciasto drugi raz nasączyłabym go wodą
To co kochamserniki, za każdym razem wymyślam nową wersję. Mam jeszcze kilka pomysłów. To ciasto akurat bardzo lubimy. Polecam Wam taki sernik, można go upiec na świąteczny stół. Idealnie kruche ciasto, aksamitna masa serowa, pachnące wiśnie i słodkie dodatki, bita śmietana, czekolada i migdały...czego chcieć więcej. Idealnie pasuje z filiżanką aromatycznej kawy. Do upieczenia sernika użyłam składników, które otrzymałam(...)wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. 3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. 4. Masa wiśniowa: Wiśnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier i wlewamy
Izabelawkuchniktóra w te święta gościła na naszym stole. Przepis zaczerpnięty stąd . Zmieniłem jedynie masę toffi na krówkową o smaku czekoladowym. Dla złamania smaku dodałem jeszcze ciasto malinowe. Składniki : Ciasto karmelowe : - masa krówkowa o smaku czekoladowym, - 100 g masła, - 200 g mąki pszennej, - 80 g budyniu waniliowego, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 5 jajek, - 2 łyżki cukru waniliowego. Ciasto malinowe(...)proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzch wylać ciasto malinowe : ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać olej i sok malinowy. Na koniec dodać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem. Wymieszać szpatułką. Ciasto w formie przemieszać widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
Przepisy Mikołaja