pszennej również ziemniaczaną - sprawi to, że nasz biszkopt będzie miał delikatniejszą strukturę (ponieważ będzie mniejsza zawartość glutenu w cieście), Zbyt mała ilość mąki w cieście spowoduje nierównomierną porowatość biszkopta, Wymieszanie masy jajecznej z mąką musi być jednocześnie dokładne oraz krótkie i delikatne - żeby masa nie opadła (najlepiej to zrobić drewnianą łyżką). CUKIER Do przygotowania biszkoptu używamy zazwyczaj cukru(...)biszkopt o zbyt zbitej formie), Kakao, orzechy czy inne dodatki przed dodaniem do masy biszkoptowej należy wymieszać/przesiać razem z mąką - dzięki temu będą równomiernie rozprowadzone w masie, Przygotowane ciasto biszkoptowe nie może czekać na upieczenie - niezwłocznie po jego przygotowaniu należy przełożyć do blaszki i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, Długość pieczenia biszkopta zależy od jego wielkości - im mniejszy
psgotujemyziarenka wanilii z jednej laski 1. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku przez ok 30-40 minut.Składniki i dodatki do ciasta znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl. Masa serowa: 1 kg sera, dwu krotnie mielony1 szklanka cukru pudru3 żółtka6 łyżek wiórków kokosowych4 łyżki roztopionego masła1 olejek cytrynowy lub migdałowy1 i 1/2 łyżki mąki(...)Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser, roztopione i wystudzone masło, mąkę z wiórkami kokosowymi oraz olejek, nadal ucierając. 2. Na formę zetrzeć na tarce jedną część wystudzonego ciasta. Nałożyć równo masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. 3. Piec w tem.180C przez 1 godzinę. Po godzinie pieczenia na wierzch równo rozprowadzić masę z białek i kokosu
Apetyczna babeczkasoda, cukier, posiekane drobno krówki) i mokre (mleko, olej, jajko). Składniki mokre przelewamy do składników suchych. Mieszamy tylko do połączenia mas. 2. Do foremek na muffinki wykładamy: łyżkę ciasta, łyżkę masy krówkowej, ponownie łyżkę ciasta. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut
Szefowa kuchniumieścić w misie miksera, zmiksować do formy "mokrego piachu", następnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 części, każdą owinąć folią, włożyć do zamrażarki na około 1 godzinę - ciasto ma zamarznąć prawie "na kamień". MASA SEROWA: Twaróg przecisnąć 3 razy przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mięsa. Żółtka zmiksować z cukrem i masłem na puszystą, gładką masę, dodać twaróg(...)zmiksować. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy serowej. Spód formy i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta, następnie wylać masę serową i zetrzeć pozostałe ciasto. Kiedy ciasto jest porządnie schłodzone idzie to bardzo łatwo. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180'C około 1 godzinę. Studzić w wyłączonym piekarniku
Cakes By KejtDoskonałe ciasto zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za masami i ciastami tortowymi. Połączenie maku, sera i orzechów zawsze smakuje wyśmienicie. Wykonanie mojej ukochanej Mamuśki :) Składniki: Na blachę 36x24 cm Ciasto ucierane: 15 dkg masło 15 dkg cukru pudru 4 jajka 20 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Ciasto orzechowe: 20 dkg zmielonych orzechów 1/2 szklanki wody(...)ucieramy mikserem z żółtkami, budyniem, margaryną i cukrem. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Łączymy ze sobą, dodajemy rodzynki. Na blachę dajemy ciasto ucierane, na cieście kładziemy na przemian masę orzechową i makową. Na wierzch dajemy masę serową. Placek pieczemy w temp. 190st ok 50-60 minut
Kuchnia w czekoladzieminut w lodówce. 2. Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do niego wszystkie pozostałe składniki z masy makowej i dobrze wymieszać. 3. Ciasto rozwałkować na grubość około(...)Szeroką szklanką wykrawać z ciasta koła. Umieścić je w formie na muffinki wysmarowanej masłem. Dobrze poprzyklejać w dno i boki foremki. Do środka każdej nałożyć kilka łyżeczek masy makowej. Z pozostałego ciasta wyciąć szklanką/ foremką kółka o górnej średnicy gniazd muffinkowych, a następnie małą foremką wykroić środki kółek. Umieścić je na masie makowej, lekko dociskając, by ciasta skleiły się
Nastoletnie Wypiekaniejednak nie dodajemy więcej mąki, wyrabiamy ok 10 minut, w tym czasie ciasto stanie się bardziej sprężyste 7. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min 8. Tuż przed użyciem masy makowej ubijamy białko na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru pudru, łączymy masę makową(...)ubitym białkiem 9. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, jedną chowamy pod folię, drugą rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką, na prostokąt o wymiarach ok 40/50 cm 10. Na cieście rozkładamy połowę masy makowej, składamy ciasto na trzy części, następnie nacinamy wzdłuż na trzy paski, każdy zwijamy w supełek, końce wsuwamy pod spód 11. Odkładamy supełki na blaszkę wyłożoną papierem
Słodki Kompromiszima:) Drugie skojarzenie – przyprawy korzenne i cynamon. Cynamon zaś od razu przywodzi mi na myśl jabłka. I tak od myśli do myśli postanowiłam przygotować takie właśnie ciasto. Piernikowo-jogurtowy spód, masa cynamonowo-jogurtowa z kawałeczkami podduszonych jabłek i beza wieńcząca całość. Muszę się Wam przyznać, że beza niejako jest dziełem przypadku. Pierwotnie planowałam, by ciasto jogurtowo-piernikowe przekroić(...)tegorocznej jesieni:) Przepis bierze udział w konkursie organizowanym na stronie: http://konkurs.kopernik.com.pl/ #przepisnakopernika Ciasto: 3 jajka 50 g miodu 1/2 szkl. oleju 230 g jogurtu greckiego 80 g cukru 170 g mąki 120 g zmielonych pierniczków – Serca Toruńskie lukrowane Kopernik 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3 twarde jabłka sok z połowy małej cytryny 1/2 szkl. wody opcjonalnie cukier
Smaki Na Talerzubardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Dłużej wyrasta ciasto, niż samo jego robienie. Następnego dnia drożdżówki nadal są świeże i pyszne! 0,5 kg mąki pszennej tortowej 3 łyżki cukru (70 g) 27 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 75 g masła 1 żółtko (do posmarowania) 500 g masy makowej Lukier: 1 białko 1 łyżka soku z cytryny ¾ szklanki(...)Formujemy kulę i odstawiamy na 1,5 godziny aby wyrosło. Po tym czasie na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy prostokąt o wymiarach 50 *35 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy masę makową. Następnie ciasto zwijamy w rulon (wzdłuż krótszego boku). Rulon kroimy na kawałki o szerokości około 5 cm. Drożdżówki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drewnianą
VioletoweKucharzeniedziś dla Was typowo walentynkowego przepisu pełnego serduszek, ale mam za to naprawdę pyyyyszne ciasto:) Puszysty biszkopt, masa budyniowa i delikatna warstwa śmietanki. Wszystko z małą nutką cytryny. Krótko mówiąc ciasto słodko - kwaśne, jak to w życiu bywa;) foremka 23x33 cm Biszkopt: 3 jajka, 2 czubate łyżki mąki pszennej, czubata łyżka mąki ziemniaczanej(...)reszcie mleka rozpuścić mąki i żółtka, wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencję budyniu. Lekko przestudzić. Ciepłą masę wylać na ciasto. Ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 36%, łyżeczka żelatyny, sok z 1 cytryny, 3 łyżki cukru pudru
Z miłości do słodkościczerwona lampka... :-) Słodkie lubię, ale takie nie przesadzone..., więc korzystając z jednego z naszych ulubionych ciast snickers , część herbatników zamieniłam na krakersy i to był strzał w dziesiątkę, ciasto pomimo słodkiej masy kajmakowej miało idealną słodycz. Po raz kolejny okazało się, że słone krakersy i słodki karmel to połączenie idealne, okroiłam także słodkość budyniu. Kto preferuje bardzo słodkie ciasta, może(...)całą noc). Na drugi dzień (ciacha super zmiękły, sprawdzałam, także górna warstwa) w misie miksera umieszczamy kremówkę razem z mascarpone i łyżką pudru i całość ubijamy. Ubitą masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i posypujemy startą na tarce czekoladą (u mnie deserowa) Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego
Smaczne ZdroweDzisiaj upiekłam kolejne ciasto z truskawkami. Są truskawki i jest wspaniałe ciasto z masą jogurtową. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Wygląda i smakuje wspaniale. Polecam Wam, koniecznie musicie upiec. Truskawki można zamienić na maliny lub inne sezonowe owoce. Za każdym razem będzie inne ciasto i inny smak. Żródło Ciasta S.Anastazji Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki(...)truskawek Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody. Ja na dwie galaretki dałam 700 ml wody. Na ciasto wylewać lekko tężejącą galaretkę. Składanie ciasta biszkopt 1,2 masy jogurtowej galaretka zielona masa jogurtowa truskawki galaretka czerwona truskawkowe marzenie
O kuchni z uczuciempiorunujące wrażenie, a dwa że widok każdego kto go spróbował jak mu się źrenice rozszerzają z zachwytu jest bezcenny. Składniki na tortownicę 20-23 cm: *podane składniki na ciasto mają masę 1,1 kg wiec tak naprawdę od Was zależy ile ich zrobicie, no ale te 5 warstw to minimum 500 g mąki pszennej tortowej 250 ml wegańskiego jogurtu naturalnego(...)przesianej mąki wraz z przyprawami i z sodą Przemieszać delikatnie, następnie 1/3 jogurtu i tak całą mąkę i cały jogurt w 3 częściach. Na końcu powstała masę wyrobić delikatnie rękoma. Ciasto podzielić na równe części w zależności od tego z ilu warstw Wasz tort będzie się składał.Zważyłam sobie moje ciasto i tak u mnie każda warstwa miała
greenscarfprzełożyć na blaszkę, na nim ułożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłka. Ja pokroiłam jabłka na ćwiartki, a te ćwiartki jeszcze na 3 części. Na jabłka wylać masę twarożkową.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 170 stopni i piec około 50 minut - aż masa serowa zacznie lekko złocić się. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić(...)ciasto wyszło dość wysokie. Jeśli jednak użyjecie większej blaszki, wtedy wyjdzie cieńszy placek :)Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem - jak kto lubi. Zaletą ciasta jest to, ze nie jest za słodkie, a twarożkowa masa ma dość neutralny smak, przez co bardzo dobrze czuje się smak jabłek. Jeśli zasmakuje Wam taka wersja jabłecznika, spróbujcie dodać więcej jabłek. I nie bójcie
Codzienna kuchnia niecodziennazagniatamy ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na dwie części (3/4 i 1/4). Ciasto schładzamy w lodówce. Następnie większą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja podpiekłam w 180 st. C na lekko rumiano). składniki na masę serową: 1500 g sera, zmielonego 6 jajek (żółtka oddzielone od białek) 350 g cukru 200 g masła, miękkiego(...)śmietanę, budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną, opcjonalnie ekstrakt. W osobnym naczyniu ubijamy białka, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na spód ciasta. Na masie serowej równomiernie rozkładamy większą część jagód. Na jagodach układamy kratkę z pozostałego ciasta. Środek każdej kratki uzupełniamy pozostałymi jagodami. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzenia