Jest to jedno z pierwszych ciast jakie nauczyła mnie robić mama. Moje ulubione jest wtedy gdy masy jabłecznej jest więcej niż biszkoptu. Na wierzchu ciasta koniecznie musi być bita śmietana :). Yakie ciasto zawsze się obroni. Zdjęcia wykonałam w pięknych, jesiennych promykach słońca :)Składniki na ciasto na blachę 30x40cm:4 jajka1 szklanka cukru1 cukier waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczeniaPół kostki margaryny(...)cukier. Zagotowujemy i gotujemy tak długo aż jabłka będą brązowe. Później czekamy aż masa jabłkowa trochę przestygnie i na sam koniec dodajemy galaretkę w proszku.Na blaszę wylewamy połowę ciasta, następnie ostudzoną masę jabłkową i na sam wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 40 minut.Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy bitą śmietaną
Bon Appetit Małgorzatyprzynajmniej wiem, że smakował J Mój sernik to takie zmieszanie smaków, każdy znajdzie coś dla siebie, jest masa serowa z nutą chałwową, masa makowa z „pijanymi rodzynkami” i kruche ciasto. I jeszcze jedno, nie lubiłam przygotowywać wypieków z makiem, MIELENIE MAKU! Ale firma Back Mit ma w swoim asortymencie gotowy mielony mak. Wystarczy(...)chałwę, skórkę z cytryny i ucieramy do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Z lodówki wyjmujemy tortownice z ciastem, wykładamy na nią masę serową, nakładamy za pomocą łyżki masę makową i całość delikatnie mieszamy (np. rączką łyżki) tworząc wzorki. Ciasto pieczemy w sumie ok. 90 min. Pierwsze
Moniki SmakołykiDelikatne puszyste biało ciemne ciasto, identyczne jak w Oczach Carycy a pomiędzy nim bajecznie puszysta cytrynowa masa. SKŁADNIKI Ciasto jasne: 6 białek 0,5 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju(...)ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią na przemian jasne i ciemne ciasto. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto widelcem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 30-35 minut. Studzimy. POLEWA
RAROSSAścianek miski i zbijać się w plastyczną mas ę . Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę oraz posiekane w drobniejsze kawałki orzechy i wgnieść je w ciasto. Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z achować ok. 3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka się mocno „rozpłyną(...)weselne https://czarrnaodkuchni.wordpress.com/2017/11/04/meksykanskie-ciasteczka-weselne/ MOJE MAŁE CZAROWANIE - Ciasto czekoladowo-o rzechowe, jaglane z malinami https://doowa.blogspot.com/2017/11/ciasto-czekoladowo-orzechowe-jaglane-z.html#more DORCIA W KUCHNI [FB] - Drożdżówki z masą orzechową https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=975384235933440&id=637096433095557&_rdr#979261282212402 6 NIEBO - Nanaimo bars - kanadyjskie ciasto bez pieczenia https://6niebokuchnia.blogspot.com/2017/11/nanaimo-bars-kanadyjskie-ciasto-bez.html ŻYCIE ZACZYNA SIE W KUCHNI - Orzechowe ciasteczka z mąki ryżowej i płatków jęczmiennych https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/11/orzechowe-ciasteczka-z-maki-ryzowej-i.html KATALOG SMAKÓW - Muffinki orzechowe
Grunt to przepis!orzechy, skórkę pomarańczową, przyprawę do piernika i wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez ok. 45-50 min. Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej(...)podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotową masą polać wystudzone ciasto i dowolnie udekorować
Domowa Cookierenka Agimakiem , struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. , makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . Przepis na blachę 25x36cm. ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek cukru 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 duże opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku białka ubite na sztywną pianę z 5 sztuk jajek wykorzystanych(...)pieczenia, żółtka siekamy razem, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Połową ciasta wylepiamy spód formy. Na ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niej foremką gwiazdki o dwóch wielkościach, kruche gwiazdki układamy na masie makowej. Makowiec pieczemy około 45-50 minut w temp
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsamo dno) o średnicy 22 cm. Pieczemy przez ok. 40 – 50 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawimy ciasto do wystudzenia. Następnego dnia przekrawamy na dwa blaty. składniki na masę chałwową: 200 g chałwy waniliowej 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30% dodatkowo: 200 g dżemu z czarnej porzeczki wiórka czekoladowe wykonanie(...)długo aby masa się nie ścięła). Na pierwszy blat rozsmarowujemy dżem porzeczkowy a następnie 2/3 masy chałwowej. Przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią masy i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Ciasto schładzamy w lodówce. (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj
Domowy Smak JedzeniaFerrero Rocher – ciasto bez pieczenia! Trzy warstwowe, orzechowo-czekoladowe ciasto na herbatnikach, w smaku bardzo przypominające znane pralinki Ferrero Rocher. A w dodatku nie wymagające pieczenia i wybornie smaczne oraz efektownie wyglądające. Polecam! Składniki: Herbatniki kakaowe około 55 sztuk 1 puszka czekoladowej masy kajmakowej 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 100g orzechów laskowych 2 wafelki(...)wykładamy krem orzechowy *** *** Na kremie układamy kolejną warstwę herbatników. Masę kajmakową mieszamy z pozostałymi orzechami i rozsmarowujemy na ciasteczkach *** *** Układamy ostatnią warstwę herbatników a na wierzchu rozsmarowujemy białą masę z mascarpone. Ciasto możemy przyozdobić startą czekoladą lub kakao *** *** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki, aby herbatniki ładnie zmiękły *** *** Po pokrojeniu ciasto możemy dodatkowo udekorować pralinkami Ferrero *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE
Blog z Apetytemwszystkie składniki na ciasto kruche wrzucić do miski i zagnieść szybko rękoma. Przygotowanie blaszki o wymiarach 35 x 25 – wyłożyć ją papierem do pieczenia i rozłożyć równo ciasto kruche. Przygotowanie masy serowej – Twaróg powinien być trzykrotnie zmielony. Żółtka z połową cukru utrzeć na gładką masę, dodać proszek budyniowy i wymieszać. Teraz stopniowo dodawać twaróg i co jakiś czas(...)przerywając mieszania. Tak ubite białka dodać do sera, jeszcze nie mieszać. Śmietanę ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Teraz już można delikatnie wymieszać. Wylać masę na ciasto kruche. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C, wstawić sernik do nagrzanego piekarnika i piec 65-70 minut. Jeśli zauważycie że sernik robi się za szybko przypieczony to można
Kuchnia Pokoleńblenderze na puszystą masę (grudki cukru nie powinny być wyczuwalne). Przelej masę czekoladową do miski i dodaj do niej mąkę przesiewając ją. Wymieszaj. Dodaj masę bananową i wymieszaj. Ciasto po dodaniu masy bananowej gęstnieje (konsystencją przypomina ciasto naleśnikowe). Kokilki wysmaruj olejem kokosowym i oprósz kakao (ewentualnie mąką). Wypełnij foremki masą do 2/3 ich wysokości. Piecz przez 14-16 minut
greenscarfbardzo dużą szansę wylądować w kategorii szybkie i łatwe ciasta na niedzielę, spełnia jednak tylko połowę tego warunku. Jest bardzo łatwe do wykonania, jednak masa budyniowa potrzebuje chwile czasu zanim ostygnie, co niestety dyskwalifikuje ciasto w kategorii szybkości. Chociaż osobiście uważam, że i tak nie jest źle. W oryginale w skład masy wchodzi kisiel, którego jednak(...)mogłam tutaj dostać. Zastąpiłam więc go klasyczną masą budyniowo – maślaną. Herbatniki nasączyłam malinową nalewką, ale oczywiście warto też zrobić wersję bezalkoholową. Już sobie wymyśliłam, że powtórzę to ciasto, zamieniając masę budyniową na cytrynową masę z lemon curd Ja poszłam na łatwiznę i mój krem czekoladowo – orzechowy to najzwyklejsza w świecie nutella. Myślę jednak, że warto byłoby ja zastąpić
RelaxtimeDziś kolejny wielkanocny przepis. Babka nadziewana masą krówkową ma tak uniwersalne ciasto, że możecie do niej „wrzucić” wszystko co chcecie. Począwszy od bakalii, po przez kajmak, masy krówkowe, czy po prostu kakao. W każdej postaci smakuje wybornie! No i jest banalnie prosta do przygotowania Z tej porcji wyszła mi jedna średnia babka i jedna mała. Babka nadziewana masą krówkową Składniki(...)mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto 3/4 ciasta, na górę wykładamy masę krówkową. Całość przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy 60 minut w dobrze nagrzanym piekarniku, w 160°C z termoobiegiem (180°C bez termoobiegu). Gotową pozostawiamy do wystudzenia i zimną posypujemy
PatiGotujegodnie zastępują je inne owoce. Są borówki , wiśnie i porzeczki , które to właśnie postanowiłam wykorzystać do zrobienia kolejnego przepysznego ciasta, na które przepis dostałam od cioci. Kruche ciasto czekoladowe pokryte delikatną masą grysikową i owocami jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki i na rodzinną imprezę. Kwaskowate owoce fantastycznie przełamują słodki smak masy grysikowej i kruchego ciasta. Gwarantuję , że jest(...)sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier, mieszamy. Pianę dodajemy do śmietany, mieszamy, a następnie wsypujemy budynie i grysik – wszystko razem dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Masę wylewamy na schłodzone ciasto, przykrywamy umytymi owocami, a na wierzch kruszymy resztę ciasta czekoladowego. Pieczemy ok. 45 minut / 180C. Odstawiamy do studzenia. Smacznego
Ostra na Słodkośmietanki 30% • 1 łyżka cukru • 4 żółtka Sposób przygotowania: Do miski dodaj wszystkie składniki na ciasto czekoladowe. Miksuj przez około 3-4 minuty, aż do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ciasto do małej blaszki i piecz około 40 minut, aż do uzyskania tzw. „suchego patyczka”. Do rondla dodaj czekolady, masło i 2 łyżki wody. Rozpuść składniki cały czas mieszając. Odstaw(...)minuty nie doprowadzając do wrzenia. Połącz rozpuszczoną czekoladę z masą jajeczną. Dobrze wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Ubij śmietankę. Połowę ubitej śmietanki wymieszaj z przestudzoną masą czekoladową. Pokrusz czekoladowe ciasto do naczynia np. szklanki. Następnie wyłóż mus czekoladowy. Wierzch udekoruj ubitą śmietanka i posyp kawałkami czekoladowego ciasta. Artykuł Mus czekoladowy z ciastkiem pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty ForkTorcik powstał na specjalną okazję 30-tych urodzin. Większość ciasta stanowi przepis na leśny mech, uzupełniony ciemnym biszkoptem. Masa z bitej śmietanki i mascarpone.Wierzch i środek uzupełniony owocami. Taka moja własna koncepcja. SKŁADNIKI Ciasto na biszkopt zielony 450 g mrożonego szpinaku 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku(...)przez około 40 minut – sprawdzamy patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestudzenia i dopiero, gdy będzie zimy, zdejmujemy z niego obręcz foremki. Ciasto dzielimy na trzy części. Masa Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany, cukier puder i serki mascarpone-łączymy. Dekoracja tortu Na paterze układamy ciemny biszkopt, nasączamy, rozprowadzamy
W kuchennym oknie Ewy