ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:166/3191)

Szarlotka z kremem czekoladowym - pyszna 199

zaczną robić się miękkie i zaczną się rozpadać wsypujemy do nich galaretki (proszek), mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestudzenia (jabłka mogą być ciepłe jak będziemy je wykładać na ciasto). Jak masa jabłkowa będzie letnia to wykładamy ją na jeden (spód) blat naszego biszkoptu, a na nią układamy herbatniki typu petitki i wstawiamy na około 20 minut do lodówki, żeby(...)zostawiliśmy i całość posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki u mnie stało całą noc, ale myślę że 3 godzinki spokojnie mu wystarczy :-) Smacznego :-) Przełożenie ciasta:  pierwszy blat biszkoptu - letnia masa jabłkowa - herbatniki typu petitki - krem czekoladowy - drugi blat biszkoptu - krem czekoladowy (tylko do posmarowania wierzchu) - starta gorzka czekolada

kruche babeczki
Ciasto drożdżowe z owocami z kaszą manną 178

Smaczne, szybkie i proste w wykonaniu ciasto drożdżowe z dwiema masami: śmietankową i waniliową z kaszy manny. Składniki na ciasto drożdżowe: ½ kg mąki, 3 dag drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka, 8 dag margaryny, 8 dag cukru, tłuszcz do formy. Wykonanie ciasta drożdżowego: Drożdże wymieszać z cukrem(...)mlekiem, następnie z mąką. Wyrobić dokładnie ciasto, dodać rozpuszczoną margarynę i ponownie wymieszać ręką składniki. Wyrobione ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić na chwilę do wyrośnięcia ciasta. Składniki na masę z kaszy manny: 1 litr mleka, 1 cukier waniliowy, 10 dag cukru, 15 dag kaszy manny, 1 kg owoców świeżych lub mrożonych najlepiej mieszanych. Składniki masy śmietankowej

Tradycyjna Kuchnia
Afrykańczyk 265

niż za zwyczaj. Po długich i burzliwych obradach, stanęło na tym, że upieczemy w tym roku makowca w wersji full-wypas:) Czyli: przekładany, z masą, z dodatkami. Wszyscy byliśmy zadowoleni i baaardzo mile zaskoczeni. Ciasto jest super wilgotne, a smakuje wybornie. Na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Ciasto makowe: 15 dag margaryny 8 jajek 20 dag cukru(...)Masło ucieram dodając zimny budyń. Składniki na polewę wkładam do garnuszka, podgrzewam i mieszam, aż powstanie czekolada Połowę ciasta makowego kładę na spód, na to wykładam połowę masy budyniowej, kładę ciasto białe, wykładam jabłka z galaretką, smaruję pozostałą masą budyniową i przykrywam drugim ciastem makowym. Wierzch ciasta smaruję zimną, gęstą polewą i odstawiam na kilka godzin.  Przepis pochodzi

Ciasteczkowy Potwór
Francuskie ciasto z owocowym mascarpone 163

ciasto ładnie się zarumieni. Wyciągamy z pieca, studzimy. Serek mascarpone miksujemy z dżemem na gładką masę. Cukru pudru dodajemy do smaku, w zależności od tego jak mocno słodkie ciasta lubimy. Masę przekładamy na zimne ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny

Gotowanie moimi oczami
SERNIK Z MASĄ ORZECHOWĄ 143

serowa: 3/5 kostki masła, 750 g twarogu, 6 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masy orzechowej Helio 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: orzechy arachidowe 200 g masy orzechowej Helio WYKONANIE Ciasto: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x24 cm. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem(...)masłem, dodajemy zmielony twaróg, oraz budyń. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Masę dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy masę orzechową i kakao, mieszamy. Na ciasto wylewamy jasną masę serową, następnie ciemną i jasną. Pieczemy 1 godz.w 170 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu smarujemy resztą masy orzechowej, posypujemy posiekanymi orzechami arachidowymi

słodki bratek
Kopiec kreta 391

Chyba nie muszę pisać o cieście „Kopiec kreta” zbyt wiele – pyszne połączenie czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej z kawałkami czekolady oraz bananów. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi. Można kupić to ciasto w sklepie w wersji pudełkowej, ale uważam że jego wykonanie jest tak proste, że każdy(...)kroku: 1. Rozpuścić masło 2. Ubić białka 3. Dodać cukier 4. Dodać żółtka 5. Wlać przestudzone masło 6. Przesiać mąką 7. Połączyć mąkę i kakao z masą 8. Ciasto przelać na blaszkę 9. Upiec biszkopt 10. Ubić śmietankę 11. Posiekać czekoladę 12. Wymieszać masę z czekoladą 13. Przeciąć biszkopt na pół 14. Wydrążyć środek biszkoptu 15. Ułożyć banany 17. Uformować

KuchniaWeDwoje.pl
pyszny sernik na zimno z truskawkami i galaretką 1232

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło, jajko oraz śmietanę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. przez ok. 20 min. składniki na masę serową: 1000 g sera białego zmielonego trzykrotnie lub gotowego w wiadereczku 120 g masła 200 g cukru(...)naczynia miksującego wlewamy masło, dodajemy ser, cukier i ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Na upieczone ciasto wylewamy masę serową odstawiamy do lekkiego stężenia. wierzch ciasta: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, kroimy

Domowy Smak Jedzenia
Jogurtowiec piernikowy z masą grysikową 125

banalnie prosta i szybka. Nie lubię czekać aż ugotowany grysik ostygnie do temperatury pokojowej, jestem typem niespokojnym i to jakoś mi nie leży.  Jogurtowiec piernikowy z masą grysikową to świetne ciasto na święta i nie tylko. Potrzebujemy: Ciasto jogurtowe: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 2 jaja 1/2 szklanki(...)jakiś czas mieszamy. Krem po podgrzaniu zacznie gęstnieć. Gotujemy jeszcze minutę od momentu aż zacznie bulgotać. Do tak przygotowanej kaszy dodajemy masło i rozpuszczamy je w gorącej masie cały czas mieszając. Upieczone ciasto jogurtowe z nutą piernikową kroimy na 2 części. Środek obydwu smarujemy powidłami śliwkowymi. Dolną warstwę ponownie przenosimy do blaszki, w której piekliśmy ciasto, na nią wylewamy lekko

MamaOskarka
Chrupiąca tarta z czekoladą, twarogiem i owocami, a może sernik z czekoladą i owocami. 167

jest odpowiedzialny za elastyczność wypieków. Tak jak w ciastach drożdżowych, czy ucieranych jest to mile widziane, tak w kruchych nie . W tym czasie mieszamy najlepiej ręcznie, składniki na masę twarogową. Zimne ciasto wkładamy do środka  do rękawa i wałkujemy trochę większy placek niż spód  formy. Chodzi o to, aby brzegi też były wyklejone ciastem. Odcinamy wierzch rękawa(...)miskę, wrzucamy połamaną czekoladę, oraz śmietanę. Podgrzewamy aż się połączą i będzie gładka jednolita masa. Na koniec dodajemy amaretto lub inny alkohol. Kto chce może pominąć. Taką masę wylewamy na zimne ciasto, w jeszcze ciepłą lekko wciskamy owoce. Zostawiamy do stężenie, co następuje dość szybko. Spód jest bardzo kruchy, wręcz sypki, a to za sprawą samych żółtek  i dodatku

Dieta moja pasja
Sernik z czekoladą i suszoną śliwką 148

tamto- będzie sernik J   Nie taki  całkiem zwyczajny... Ten wypiek gościł na także naszym świątecznym stole.   Kruche ciasto czekoladowe w zestawieniu z puszystą, kremową masą serową pełną mięciutkich suszonych śliwek(które godnie zastępowały rodzynki) w asyście  drobin deserowej czekolady… Bardzo ciekawa wariacja na temat tradycyjnego sernika, bo tutaj kilka zmian sprawia, że standardowe ciasto nabiera(...)Stopniowo dodajemy ser,nadal miksując. Śliwki  mieszamy z budyniem, dodajemy do masy serowej.  Łączymy z piana z białek. Delikatnie mieszamy. Dodajemy czekoladę. WYKONANIE: 1 część ciasta kruchego + nakłuwamy widelcem masa serowa 2. część ciasta kruchego ( ścieramy na tarce o grubych oczkach) pieczemy 60- 70 minut w temperaturze 180 stopni. po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostudzenia Smacznego

Domowe ciasta
Ciasto pianka cytrynowa 551

dalej ubijać, następnie dodajemy po jednym żółtko, ciągle miksujemy, budynie mieszamy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Do tzw."suchego patyczka". Po wyjęciu studzimy i kroimy na pół. Krem: Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w kosteczkę, do soku z brzoskwiń dodajemy wodę(...)łyżce przestudzonej masy (masa musi być jeszcze ciepła, bo inaczej się zetnie). Odkładamy jakieś 5 łyżek masy, żeby posmarować wierzch ciasta. Do reszty dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. Masę nakładamy na ciasto, przykrywamy drugim, wierzch smarujemy odłożoną masą i posypujemy startą czekoladą. Wkładamy na chwilę do lodówki

kruche babeczki
Sernik Agnieszki. 144

już ładnych parę lat i jeszcze nigdy nie zawiódł. Serniczek jest puszysty, kremowy, nie opada, a kakaowy spód i czekoladowa polewa w niebanalny sposób równoważą słodycz masy serowej. Pychotka!!! Składniki na sernik Agnieszki CIASTO: 25 dag mąki pszennej 125g margaryny 4 łyżki cukru pudru kakaowego 1 żółtko 1 jajko całe 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg twarogu(...)miksujemy. Następnie do masy serowej wlewamy resztę mleka i mieszamy trzepaczką (mikser rozbryzga nam masę po ścianach). Masa ma konsystencję mleka i tak ma być. Na przygotowany spód ciasta wylewamy masę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50-60 minut (aż się ładnie zarumieni). Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do wystudzenia

Rozpustne gotowanie
Kostka kajmakowo kokosowa 173

wyjść z moją Panienką na spacer, bo pogoda taka piękna. Obiecuję, poprawę, a dziś zapraszam Was na pyszny czekoladowy biszkopt, z masą kokosową, dwiema warstwami herbatników i masą kajmakową. Pyszne i efektowne ciasto w sam raz do weekendowej kawy, ale i na specjalne okazje także się sprawdzi. Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao(...)Wykładamy na blaszkę (moja ma wymiary 23,5 cm na 35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Masa kokosowa: 700 ml mleka 1 masło 150 g wiórek kokosowych budyń śmietankowy 3 łyżki cukru  250 ml mleka zagotowujemy, zalewamy nim wiórki i odstawiamy do napęcznienia. Z pozostałego mleka

Cynamonowe szczęście
Ciasto Malinowy Pocałunek 433

idealny deser do weekendowej kawy. Ciasto ucieszy każde podniebienie.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki tortowej MŁYNOMAG , 2 łyżki kakao, 8 łyżek oleju, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Mus malinowy: 500g malin świeżych lub mrożonych, 1 szklanka wody, 2 opakowania galaretki malinowej, Masa chałwowa: 2 opakowania budyniu waniliowego, 500ml mleka(...)minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję pokruszoną chałwę i dokładnie ucieram. Następnie stopniowo dodaję budyń. Ucieram.  Dwie trzecie masy wykładam na ciasto, wyrównuję. Masę przykrywam drugim blatem biszkoptu ciemnego. Na wierzchu rozsmarowuję pozostałą masę. Całość posypuję kulkami śniadaniowymi

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placek śliwkowo-kokosowy 103

cukrem waniliowym. Dodać 3 łyżki wiórków kokosowych i wymieszać. Na suche składniki zetrzeć na tarce o grubych oczkach zimne masło, wlać żółtka i całe jajko, zagnieść dość luźne ciasto. Wylepić nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż stanie się jasnozłote. Do rondelka wlać śmietankę, wsypać cukier (2 łyżki odłożyć(...)skórkę otartą z cytryny. Ostudzić. Z białek i odłożonego cukru ubić pianę. Delikatnie wymieszać z pozostałą mąką ziemniaczaną i równie delikatnie połączyć z masą kokosową. Na podpieczonym cieście rozsmarować masę kokosową. Na wierzchu ułożyć śliwki i wstawić ciasto do pieca jeszcze na 20 minut. Miałam sporo śliwek w tym roku więc oprócz tradycyjnych powideł skusiłam się również na śliwkową Nutellę

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania