ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:161/3191)

Ciasto marchewkowo-pomarańczowe Moni. 170

reszcie mieszamy budyń i wlewamy na wrzący sok - gotujemy mieszając Na koniec wsypujemy galaretkę pomarańczową, wyłączamy gaz i mieszamy do zupełnego rozpuszczenia galaretki Na jedną część przekrojonego ciasta wykładamy masę śmietankowo-serową i rozsmarowujemy, przykrywamy drugą częścią Na wierzch ciasta wylewamy tężejącą masę budyniowo-galaretkową

Proste Potrawy
Ciasto z masą czekoladową i masłem orzechowym | bez glutenu /laktozy /cukru | 175

Może tort? Może ciasto? Ciasto/tort z masą czekoladową i masłem orzechowym oraz suszonymi śliwkami. Idealny do kawy, herbaty i wiosennych, świeżych soków. Masa jest zdrowa, słodka i mocno czekoladowa. Świetnie nada się do niej masło orzechowe z kawałkami orzechów, które delikatnie chrupią pod zębami. Ciasto rozpływa się w ustach, jednak z wyglądu...powiem tak. Mount Everest to nie jest. Biszkopt(...)odpowiednie oznaczenia na produktach. Biszkopt kukurydziany: 1 szkl. mąki kukurydzianej 4 średnie jajka 3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego lub ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli himalajskiej Fit masa do ciasta: 1 puszka mleczka kokosowego w stanie stałym 4 łyżki masła orzechowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70% kakao 2 łyżki cukru kokosowego/trzcinowego lub ksylitolu Dodatkowo: orzechy lub suszone owoce

Czarnawisienka
Sernik na ciemnym spodzie 139

szkl. cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Sposób przygotowania  Ciasto: Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, zapach i posiekaj. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć. Wstaw do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Masło rozpuść i ostudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.Następnie żółtka zmiksuj z cukrem pudrem(...)Dodaj twaróg , wymieszaj. Z białek ubij pianę, delikatnie połącz z masą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia . Ciasto podziel na 2 części. Jedną część zetrzyj na tarce na spód ciasta .Wyłóż masę serową i na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Smacznego

Różne smaki w kuchni
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE 113

koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde. Masa serowa - jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą(...)margaryną i obsypanej bułką tartą zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta kakaowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie cię skleiło. Na ciasto wyłożyć masę serową i równo rozprowadzić. Na wierzch masy zetrzeć pozostałą część ciasta kakaowego. Piec 45 - 50 minut w temperaturze 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Makowiec na kruchym spodzie. 118

Składniki :  Ciasto kruche : 50 dkg mąki pszennej 20 dkg cukru pudru 25 dkg margaryny 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia   Masa makowa : 2 szklanki suchego maku 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 20 dkg bakalii ( rodzynki,orzechy,skórka pomarańczowa kandyzowana, migdały itp. ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego Sposób(...)ykonanie : Jedną część ciasta rozwałkuj, wyłóż na spód blaszki ( na spód blaszki możesz wyścielić papierem do pieczenia ciast ). Rozłóż równo na całej powierzchni masę makową. Rozwałkuj drugą część ciasta, połóż na masę makową , po nakłuwaj widelcem. Włóż do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec przez około 45-50 minut. Gdy ciasto przestygnie udekoruj cukrem pudrem

Przepisy i porady kulinarne
Izaura 167

łyżkami wody i gotować przez 5 minut (ciągle mieszając). Kakaową masę ostudzić, dodać 4 żółtka i wymieszać. Następnie musimy odlać 1/2 szklanki masy a do pozostałej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ser powinniśmy zemleć,połączyć(...)pozostałymi składnikami i utrzeć na gładką masę. Masę serową wykładamy na ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnia i pieczemy około 1 godziny. Na koniec ciasto polewamy masą kakaową. Smacznego

paapilotkaa
Kruche ciasto z jabłkami, malinami i kokosową kruszonką 133

Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej 2/3 szklanki cukru 200 g masła 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany                                                          1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)pozostałym rozwałkowanym ciastem. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni na 45-50 minut.  Śmietanę, wiórki i cukier połączyć w całość i posmarować tak przygotowaną masą wierzch ciasta. Pozostawić aby masa kokosowa stężała i lekko podeschła.   Udekorować malinami, listkami mięty, pokroić w kostkę i podawać. Smacznego

Gosia gotuje
BANANOWIEC 630

BANANOWIEC Z MASĄ JOGURTOWĄ Składniki:      Ciasto: 4 jajka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka oleju     Masa jogurtowa: 2 duże jogurty naturalne 4 łyżki cukru pudru 6 łyżek żelatyny 6 bananów 200 ml śmietany 36%     Polewa: mleczna/gorzka czekolada(...)zużyłam do tego 4 bananów). Połową masy która nam została przykrywamy banany i kładziemy drugą połowę biszkoptu. Pozostałe banany kroimy w kostkę, skraplamy cytryną i dodajemy do masy jogurtowej, wykładamy na wierzch ciasta. Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml śmietany 36% i polewamy nią ciasto. Przed podaniem należy chłodzić kilka godzin :) SMACZNEGO

Słodkie ciacho
Sernik z kakao 301

migdałowego.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i kilka kropel olejku migdałowego. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać pokrojoną margarynę. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą część owinąć w folię spożywczą, jedną z nich zamrozić, drugą włożyć do lodówki na 30 minut.Masa serowa: 1,30 kg półtłustego sera(...)sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać, aż masa będzie jednolita.Część ciasta z lodówki wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, nakłuć widelcem. Na ciasto wylać masę serową. Na wierzchu zetrzeć drugą, zamrożoną część ciasta.Sernik piec około 75 minut w temp. 180st.Przed podaniem polukrować

Z miłości do słodkości
ciasto Marysieńka s. Anastazji 2853

Białka ubijamy na sztywno z solą. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka, cały czas ubijamy. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przelewamy do blaszki (wyłożonej samo do papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po pieczeniu odstawiamy biszkopta do całkowitego wystudzenia. składniki(...)mocnego naparu kawy, wystudzonego do nasączenia biszkoptów polewa czekoladowa orzechy włoskie do dekoracji wykonanie ciasta: Jeden biszkopt wkładamy do blaszki, delikatnie nasączamy go. Wykładamy 1/2 części masy, na masie układamy ciasto orzechowe a następnie pozostałą część masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, delikatnie go nasączamy i polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy orzechami. /inspiracja z przepisu s. Anastazji, z małymi zmianami

Domowy Smak Jedzenia
Orzechowy we francuskim cieście 298

pieczenia; Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i margarynę. Margarynę posiekać w mące, dodać żółtka, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Masa orzechowa: 300 g mielonych orzechów włoskich; 300 g cukru pudru; 9 żółtek; 11 białek; szczypta proszku do pieczenia; Żółtka utrzeć z cukrem pudrem(...)dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać. Jedną część ciasta cienko rozwałkować na wielkośc formy do pieczenia (tortownica o śred. 26 cm). Wyłożyć tym ciastem dno formy, na ciasto wyłożyć masę orzechową i przykryć masę drugim cienko rozwałkowanym plackiem. Ciasto piec w temperaturze 200 o C przez 30-40 minut. Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem

In my kitchen
Ciasto Shrek 352

zielony budyń: 1 duży, zielony sok  PYSIO ( może być inny zielony) 3 budynie śmietankowe bez cukru. Masa śmietanowa: ½ l śmietany kremówki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 2 galaretki agrestowe 1 szklanka wody Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 2 opakowania delicji WYKONANIE: Ciasto: Białka ubijamy ze szczyptą soli. dodajemy  cukry i cukier waniliowy. Dalej ubijając dodajemy żółtka. Miksujemy(...)pudrem na sztywno. Następnie  delikatnym strumieniem wlewamy  przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować.  Masa szybko stygnie , wiec nie można zrobić jej wcześniej. Wykonanie ciasta: Na masę zieloną lekko schłodzona układamy delicje,obok siebie, czekolada do góry.  Wykładamy masę śmietanową. Pamiętajmy, by ciasto było już całkiem ostygnięte. Całość polewamy dwoma galaretkami agrestowymi, rozpuszczonymi

W kuchennym oknie Ewy
Śląski kołacz z jabłkami 234

Śląski kołacz to bardzo specyficzne ciasto drożdżowe, smakuje nieco inaczej niż znane nam ciasto drożdżowe z kruszonką. Ciasto to wałkuje się, dlatego jest dosyć czasochłonne. W środku masa jabłkowa, na wierzchu maślana posypka. Kołacz najlepszy jest na drugi, trzeci  dzień po upieczeniu ,  ponieważ nabiera wilgoci z masy jabłkowej i staje się niezwykle(...)prostokąt o wymiarach blaszki (25x35 cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej rozwałkowane ciasto. Posypać bułką tartą i odstawić w ciepłe miejsce.   Masę jabłkową wyłożyć na ciasto w blaszce. Drugą część ciasta, tak jak pierwszą, rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki, a następnie delikatnie położyć na masie jabłkowej lekko dociskając. Ciasto wysmarować białkiem.     Ciasto

Jadło i czytadło
Ciasto szachownica z kremem budyniowym. 171

misce miksujemy masło na jasny puch a następnie porcjami (po łyżce) dodajemy zimny budyń i miksujemy na gładki krem. Każdy biszkopt dzielimy na 6 równych pasów.Kroimy ciasto wzdłuż. Smarujemy masą bok pierwszego paska a następnie(...)dokładamy drugi kolor i znów smarujemy masa i tak na zmianę.  Na każdym poziomie ma być 4 pasy. Kolejny poziom układamy naprzemiennie i tak do końca. Całe ciasto smarujemy masa następnie wkładamy do lodówki aby zastygła a w tym czasie przygotowujemy polewę. Składniki na polewę; 3 łyżki masła 3 łyżki śmietany 18% 4 łyżki cukru pudru  (lub więcej

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania