ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:161/3191)

Makowiec na kruchym spodzie. 122

Składniki :  Ciasto kruche : 50 dkg mąki pszennej 20 dkg cukru pudru 25 dkg margaryny 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia   Masa makowa : 2 szklanki suchego maku 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 20 dkg bakalii ( rodzynki,orzechy,skórka pomarańczowa kandyzowana, migdały itp. ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego Sposób(...)ykonanie : Jedną część ciasta rozwałkuj, wyłóż na spód blaszki ( na spód blaszki możesz wyścielić papierem do pieczenia ciast ). Rozłóż równo na całej powierzchni masę makową. Rozwałkuj drugą część ciasta, połóż na masę makową , po nakłuwaj widelcem. Włóż do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec przez około 45-50 minut. Gdy ciasto przestygnie udekoruj cukrem pudrem

Przepisy i porady kulinarne
Izaura 171

łyżkami wody i gotować przez 5 minut (ciągle mieszając). Kakaową masę ostudzić, dodać 4 żółtka i wymieszać. Następnie musimy odlać 1/2 szklanki masy a do pozostałej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ser powinniśmy zemleć,połączyć(...)pozostałymi składnikami i utrzeć na gładką masę. Masę serową wykładamy na ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnia i pieczemy około 1 godziny. Na koniec ciasto polewamy masą kakaową. Smacznego

paapilotkaa
Kruche ciasto z jabłkami, malinami i kokosową kruszonką 137

Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej 2/3 szklanki cukru 200 g masła 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany                                                          1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)pozostałym rozwałkowanym ciastem. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni na 45-50 minut.  Śmietanę, wiórki i cukier połączyć w całość i posmarować tak przygotowaną masą wierzch ciasta. Pozostawić aby masa kokosowa stężała i lekko podeschła.   Udekorować malinami, listkami mięty, pokroić w kostkę i podawać. Smacznego

Gosia gotuje
BANANOWIEC 637

BANANOWIEC Z MASĄ JOGURTOWĄ Składniki:      Ciasto: 4 jajka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka oleju     Masa jogurtowa: 2 duże jogurty naturalne 4 łyżki cukru pudru 6 łyżek żelatyny 6 bananów 200 ml śmietany 36%     Polewa: mleczna/gorzka czekolada(...)zużyłam do tego 4 bananów). Połową masy która nam została przykrywamy banany i kładziemy drugą połowę biszkoptu. Pozostałe banany kroimy w kostkę, skraplamy cytryną i dodajemy do masy jogurtowej, wykładamy na wierzch ciasta. Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml śmietany 36% i polewamy nią ciasto. Przed podaniem należy chłodzić kilka godzin :) SMACZNEGO

Słodkie ciacho
Sernik z kakao 308

migdałowego.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i kilka kropel olejku migdałowego. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać pokrojoną margarynę. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą część owinąć w folię spożywczą, jedną z nich zamrozić, drugą włożyć do lodówki na 30 minut.Masa serowa: 1,30 kg półtłustego sera(...)sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać, aż masa będzie jednolita.Część ciasta z lodówki wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, nakłuć widelcem. Na ciasto wylać masę serową. Na wierzchu zetrzeć drugą, zamrożoną część ciasta.Sernik piec około 75 minut w temp. 180st.Przed podaniem polukrować

Z miłości do słodkości
ciasto Marysieńka s. Anastazji 2865

Białka ubijamy na sztywno z solą. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka, cały czas ubijamy. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przelewamy do blaszki (wyłożonej samo do papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po pieczeniu odstawiamy biszkopta do całkowitego wystudzenia. składniki(...)mocnego naparu kawy, wystudzonego do nasączenia biszkoptów polewa czekoladowa orzechy włoskie do dekoracji wykonanie ciasta: Jeden biszkopt wkładamy do blaszki, delikatnie nasączamy go. Wykładamy 1/2 części masy, na masie układamy ciasto orzechowe a następnie pozostałą część masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, delikatnie go nasączamy i polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy orzechami. /inspiracja z przepisu s. Anastazji, z małymi zmianami

Domowy Smak Jedzenia
Orzechowy we francuskim cieście 306

pieczenia; Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i margarynę. Margarynę posiekać w mące, dodać żółtka, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Masa orzechowa: 300 g mielonych orzechów włoskich; 300 g cukru pudru; 9 żółtek; 11 białek; szczypta proszku do pieczenia; Żółtka utrzeć z cukrem pudrem(...)dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać. Jedną część ciasta cienko rozwałkować na wielkośc formy do pieczenia (tortownica o śred. 26 cm). Wyłożyć tym ciastem dno formy, na ciasto wyłożyć masę orzechową i przykryć masę drugim cienko rozwałkowanym plackiem. Ciasto piec w temperaturze 200 o C przez 30-40 minut. Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem

In my kitchen
Ciasto Shrek 357

zielony budyń: 1 duży, zielony sok  PYSIO ( może być inny zielony) 3 budynie śmietankowe bez cukru. Masa śmietanowa: ½ l śmietany kremówki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 2 galaretki agrestowe 1 szklanka wody Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 2 opakowania delicji WYKONANIE: Ciasto: Białka ubijamy ze szczyptą soli. dodajemy  cukry i cukier waniliowy. Dalej ubijając dodajemy żółtka. Miksujemy(...)pudrem na sztywno. Następnie  delikatnym strumieniem wlewamy  przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować.  Masa szybko stygnie , wiec nie można zrobić jej wcześniej. Wykonanie ciasta: Na masę zieloną lekko schłodzona układamy delicje,obok siebie, czekolada do góry.  Wykładamy masę śmietanową. Pamiętajmy, by ciasto było już całkiem ostygnięte. Całość polewamy dwoma galaretkami agrestowymi, rozpuszczonymi

W kuchennym oknie Ewy
Śląski kołacz z jabłkami 236

Śląski kołacz to bardzo specyficzne ciasto drożdżowe, smakuje nieco inaczej niż znane nam ciasto drożdżowe z kruszonką. Ciasto to wałkuje się, dlatego jest dosyć czasochłonne. W środku masa jabłkowa, na wierzchu maślana posypka. Kołacz najlepszy jest na drugi, trzeci  dzień po upieczeniu ,  ponieważ nabiera wilgoci z masy jabłkowej i staje się niezwykle(...)prostokąt o wymiarach blaszki (25x35 cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej rozwałkowane ciasto. Posypać bułką tartą i odstawić w ciepłe miejsce.   Masę jabłkową wyłożyć na ciasto w blaszce. Drugą część ciasta, tak jak pierwszą, rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki, a następnie delikatnie położyć na masie jabłkowej lekko dociskając. Ciasto wysmarować białkiem.     Ciasto

Jadło i czytadło
Ciasto szachownica z kremem budyniowym. 176

misce miksujemy masło na jasny puch a następnie porcjami (po łyżce) dodajemy zimny budyń i miksujemy na gładki krem. Każdy biszkopt dzielimy na 6 równych pasów.Kroimy ciasto wzdłuż. Smarujemy masą bok pierwszego paska a następnie(...)dokładamy drugi kolor i znów smarujemy masa i tak na zmianę.  Na każdym poziomie ma być 4 pasy. Kolejny poziom układamy naprzemiennie i tak do końca. Całe ciasto smarujemy masa następnie wkładamy do lodówki aby zastygła a w tym czasie przygotowujemy polewę. Składniki na polewę; 3 łyżki masła 3 łyżki śmietany 18% 4 łyżki cukru pudru  (lub więcej

Radość kipiąca uśmiechem.
CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE I KRÓWKĄ 538

pięknej, złotej jesieni. Najlepsze okazało się ciasto marchewkowe. W wzbogaconej wersji. Orzechy, daktyle, suszone brzoskwinie. Dużo cynamonu, a do tego nadzienie z mascarpone i wierzch pokryty słodką, lepką masą krówkową. Uwielbiam! CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE I KRÓWKĄ (źródło przepisu:  http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/01/atwe-ciasto-marchewkowe.html , ze zmianami) ciasto: 4 duże jajka  1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody(...)połowę. Czas na krem. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder. Wrzucam mascarpone, miksuję na jednolitą, gładką masę i zostawiam do lekkiego schłodzenia. Kremem przekładam blaty ciasta, wierzch smaruję masą krówkową i posypuję orzechami. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
makowe roladki w masie serowej 185

ucieramy z cukrem oraz masłem. Dodajemy do maku z pozostałymi składnikami i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatne łączymy je z makiem. Masę dzielimy na trzy równe części. Każdą rozsmarowujemy na rozwałkowanych ciastach i zwijamy w rolady. Układamy w blaszce (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia, jedna obok drugiej aby po upieczeniu tworzymy jedno ciasto pieczemy(...)mieszamy w mleku i dodajemy do gotującego się sera. Dokładni mieszamy i zagotowujemy. Ciepłą masą serową przekładamy placki. W blaszce umieszczamy jedn z blatów, rozsmarowujemy 1/2 cz. masy serowej, przykrywamy ją ciastem z rolad, na nim rozsmarowujemy pozostałą cz. masy i przykrywamy drugim blatem. Całość możemy delikatnie obciążyć deseczką. Gdy ciasto stężeje polewamy polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
Pączki z makiem 110

ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko, żółtka oraz sól. Stopniowo do masy wsypuję mąkę. Mieszam. Następnie wlewam rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Masa makowa: Mak mieszam z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym oraz bakaliami. Do masy(...)wlewam rozpuszczone masło oraz dodaję aromat migdałowy. Dokładnie wszystko razem mieszam. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę porcję masy makowej. Zlepiam brzegi ciasta formując kule. 4. Pączki smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu oprószam cukrem pudrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Stokrotka 296

Obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy żółtkowej. Na końcu wlewam ocet.. Mieszam łopatka, aż ocet się wchłonie. Nabieram po łyżce masę i z impetem wrzucam na ciasto białe, tak by ciasto żółte wbiło się w ciasto białe. Nagrzewam piekarnik do 175°C i wstawiam ciasto na ok 20 min. Następnie zmniejszam temp(...)Zimne ciasto kroję na dwie części. Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję po łyżce śmietanę, galaretkę rozpuszczam we wrzątku i lekko tężejącą dodaję do masy maślanej Wykładam na spód ciasta, nakrywam drugim blatem i wstawiam do lodówki , aż masa całkowicie stężeje

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem 57165

więc mogą się na niego skusić nawet osoby, które nie mają piekarnika. Połączenie masy krówkowej, budyniu, śmietany kremówki i prażonego słonecznika, to może bomba kaloryczna, ale jakże smaczna! :)Ciasto z masą krówkową zostało wykonane w blaszce o wymiarach 20cm x20cm.Składniki:Masa krówkowa – 510gMleko – 400mlCukier zwykły – 3 łyżkiCukier waniliowy – 16gBudyń śmietankowy – 1 opak.Mas(...)rozgrzaną, suchą patelnię i zarumienić. Ostudzić. Następnie zimnym słonecznikiem posypać wierzch ciasta. Wstawić je do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Smacznego! :) The post Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania