ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:159/3191)

Miodowa stefanka 132

piekłam w takiej , ale polecam zrobić w większej ) Czas pieczenia : 15 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki Ciasto : 250 g mąki jajko 2 łyżki miodu 5 łyżek cukru pudru łyżeczka sody oczyszczonej 125 g masła Na masę: 500 g masy marcepanowej 1/2 szkl. śmietanki 30 % 1/2 szkl. cukru pudru Na wierzch : cukier puder i kakao do posypki Masło rozpuścić(...)temp. 180 C. Upieczony placek studzimy i kroimy na 5 równych podłużnych kawałków ( prostokątów) Masa marcepanowa: Marcepan łączymy z cukrem i śmietanką.  Przekładamy masą placki. Wierzch ciasta smarujemy masą , posypujemy cukrem pudrem  . Możemy jeszcze dla fajnego wyglądu przygotować szablon z gwiazdeczkami izrobić dekoracje z kakao. SMACZNEGO

Różne smaki w kuchni
Sernik w kruchym cieście. 180

Dziś zapraszam na bardzo dobry sernik, pieczony w kruchym cieście. Choć jest nieco mniej kremowy od tradycyjnego, to muszę przyznać, że smakuje rewelacyjnie! Ciasto jest kruchutkie, całość zwarta, masa słodziutka, a dodatek dżemu dodaje mu owocowego akcentu. Sernik nam bardzo, bardzo smakował i teraz mam dylemat, czy czasem nie upiec go na Święta. Zapraszam wszystkich sernikowych miłośników po przepis :) Składniki(...)koniec dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę ostrożnie wykładamy na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek wielkości blachy, ostrożnie przekładamy na masę serową, brzegi ciasta sklejamy, wierzch nakłuwamy widelcem i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45-60 minut na złoto. Po upieczeniu ciasto chłodzimy co najmniej 3-4 godziny (choć najlepiej przez

Rozpustne gotowanie
Piernik staropolski 176

masła oraz pozostałe składniki. Wyrobić mikserem lub dłonią. Gotową masę (powinna być lejąca) przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy  na ok 5-6 tygodni do lodówki lub innego zimnego miejsca. Z dnia na dzień staje się co raz bardziej twarde. Przed pieczeniem blatów piernikowych ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość ok ½cm, przekładamy(...)cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy przestudzoną kaszę i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Przełożenie: 1 blat ciasta- 1 słoiczek powideł- połowa masy grysikowej- 2 blat ciasta – 2 słoiczek powideł- reszta masy grysikowej- 3 blat ciasta. Piernik dociskamy książkami, równomiernie z każdej strony. Nazajutrz ciasto dzielimy na 3 części, wzdłuż krótszego boku. Polewa: Śmietankę mocno podgrzewamy

Kuchnia w czekoladzie
Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) 1520

Makowiec z jabłkami, zwany inaczej makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest o starte jabłka, co wpływa na wilgotność wypieku. W tym przepisie nie znajdziecie też mąki, zastępuje ją kasza manna, która świetnie pochłania nadmiar soku z jabłek i sprawia, że makowiec jest zwarty, nie kruszy(...)oczyszczoną, składniki dobrze wymieszać - dodać starte i odciśnięte jabłka, wymieszać - dodać ekstrakt z wanilii oraz posiekane bakalie, dokładnie wymieszać - białka ubić na sztywną pianę, delikatnie przełożyć do masy, wymieszać łyżką lub szpatułką - ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać - piec w piekarniku nagrzanym do około 170-180 stopni przez 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone

Smakołyki Bereniki
BAJECZNY PIERNIK 3534

Ciasto które powstało z połączenia 2 różnych przepisów na ciasta. Efekt wyszedł idealny, rozpływająca się w ustach masa i przepyszne aromatyczne piernikowe ciasto. Składniki:ciasto:2 szkl.mąki3 jajka1/2 słoiczka dżemu1 szklanka cukru1 szkl mleka1/2 szkl oleju1 łyżka cynamonu1 łyżka sody1 łyzka kakao1 op. cukru waniliowegomasa:1 duzy budyń na 3/4 l mleka śmietankowy1/2 l mleka1/2 tabliczki gorzkiej czekolady1(...)rzopuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy budyń, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę.Miksujemy. Odstawiamy na ok 1/2 godz do lodówki żeby masa stężała.Gotowe wystudzone ciasto przekrajamy na połowę. Przekładamy wystudzoną masa. Przykrywamy. wierzch:Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ubitą smarujemy wierzch ciasta. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni. Posypujemy po wierzchu

Z Majeczką w kuchni
Ciasto Daniela 140

cukier do smaku i dalej smażyć.Budyń rozmieszać w soku cytrynowym,dodać płatki róży i likier.Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do usmażonych jabłek. Podgrzewać mieszając cały czas aż masa zgęstnieje. ciasto orzechowe Składniki 130 g orzechów włoskich 350 g mąki pszennej tortowej 6 żółtek 230 g zimnego masła ½ szklanki cukru pudru 1 łyzeczka ekstratu wanilii 1 ½ łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki(...)orzechy i zmielić je drobniutko jak cukier. Do miski wsypać cukier,orzechy ,cynamon, proszek do pieczenia,mąke ,oraz wanilie. Dodac pokrojone zimne masło ,jajka i zagnieść ciasto. Wyrabiać krótko ,do uzyskania jednolitej masy ,gotowe zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-40 minut. Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę(30 x 26 cm.) Ciasto podzielić na pół.Pierwszą

w mojej kuchni
Kostka alpejska 122

soli Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Do ładnie ubitej piany dodać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie łyżką wmieszać do masy. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( tylko dno) 25x36cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem(...)koniec małymi porcjami wmiksować likier. Wszystkie składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej aby masa nam się nie zważyła. Połamane( nie za drobno) beziki wmieszać łyżką w masę z kajmakiem. Składanie ciasta: Wcześniej przygotowany biszkopt nasączyć ponczem. Posmarować warstwą dżemu porzeczkowego. Na to wyłożyć masę kajmakową z bezikami, w miarę możliwości wyrównać powierzchnię i dobrze schłodzić około 2 godzin. Dopiero

W garach u Gosi
Kostka alpejska 1053

soli Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Do ładnie ubitej piany dodać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie łyżką wmieszać do masy. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( tylko dno) 25x36cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem(...)koniec małymi porcjami wmiksować likier. Wszystkie składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej aby masa nam się nie zważyła. Połamane( nie za drobno) beziki wmieszać łyżką w masę z kajmakiem. Składanie ciasta: Wcześniej przygotowany biszkopt nasączyć ponczem. Posmarować warstwą dżemu porzeczkowego. Na to wyłożyć masę kajmakową z bezikami, w miarę możliwości wyrównać powierzchnię i dobrze schłodzić około 2 godzin. Dopiero

W garach u Gosi
Czekoladowy jagielnik z czereśniami 131

masa będzie za gęsta stopniowo dodać więcej, masa ma być dość gęsta, a wszystko zależy od kaszy ile płynu pochłonie). Dokładnie zblenduj. Im bardziej zblendowana i aksamitna masa, tym lepsze ciasto.  Gotową masę jaglaną wylej na wcześniej przygotowany spód. Udekoruj czereśniami. Włóż ciasto na noc do lodówki. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
KOSTKA CYTRYNOWO-KRÓWKOWA 135

Ciasto przełożone słodką masą krówkową, przełamane kwaskowatym smakiem cytryny i słonych krakersów.  SKŁADNIKI  Biszkopt: blaszka o wym 24x38 cm: 5 jajek, 6 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Krem toffi: 1/2 puszki(...)mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz sok z cytryny. Krem toffi: śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy usztywniacz oraz masę krówkową. Wykonanie ciasta: biszkopt smarujemy dżemem, następnie smarujemy masą cytrynową, posypujemy jagodami (lekko wciskając w krem), układamy krakersy. Smarujemy masą toffi, posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce kilka godzin. Ciasto najlepiej

słodki bratek
Ciasto Krówka 251

spód przykryty kremem budyniowym, do którego nie dodajemy tylko masła (jak to często bywa). Dodajemy również ubitą kremówkę, która nadaje kremowi lekkości. Na kremie warstwa masy krówkowej obsypanej posiekanymi orzeszkami. To ciasto sprawdzi się na każdą okazję! Zapewniam...     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm)   Ciasto miodowe: 300 g mąki pszennej 1 op. budyniu Toffi(...)dodawać po łyżce śmietany, za każdym razem miksując na średnich obrotach miksera.   Na ostudzony blat miodowego ciasta nałożyć krem budyniowo-śmietankowy, wyrównać i przykryć biszkoptem krówkowym. Wierzch ciasta wysmarować masą krówkową i posypać posiekanymi i wymieszanymi ze sobą orzechami włoskimi i ziemnymi. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin. Najlepiej smakuję na następny dzień, miodowy blat ciasta zmięknie. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Kakaowy torcik z masą serowo budyniową. 172

Witajcie :) Zapraszam Was dzisiaj na kakaowy torcik z nutką kardamonu   przekładany masą serowo budyniową . Połączenie kakaowego ciast z gotowanym serem z budyniem daje niesamowity smak :)  Składniki na ciasto Kakaowe : 1 kopiasta szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 łyżki gorzkiego kakao 1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu Piątnica  6 jajek(...)przypaliło . Krem serowy ostudzić. Biszkopt przeciąć na 3 części   Każdy płat nasączyć dobrą herbatą .   Pierwszy spodni krążek smarujemy dość grubo masą . Przykrywamy drugim krążkiem . Znowu masa i krążek ciasta . Wierzch i boki smarujemy resztą masy serowej i posypujemy wiórkami kokosowymi , na środek można zetrzeć czekoladę lub wafelka Knopers . Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Twarogowe ciasto z owocami 138

jajko"],"recipeInstructions":["Owoce myjemy, drylujemy czere\u015bnie, usuwamy szypu\u0142k\u0119 z truskawek. Kroimy na kawa\u0142ki.","Mieszamy suche sk\u0142adniki na ciasto, dodajemy mokre - poza mas\u0142em. Wyrabiamy ciasto. Wa\u0142kujemy i wyk\u0142adamy do formy o wymiarach ok. 30x40 cm, wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia lub wysmarowanej t\u0142uszczem. Dociskamy d\u0142oni\u0105, aby uzyska\u0107 delikatny(...)brzeg ciasta. ","Wierzch ciasta smarujemy warstw\u0105 mas\u0142a i wyk\u0142adamy na nie owoce. Pieczemy ok. 30-35 minut w 180 st. C."],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"S\u0142odko\u015bci"} Twarogowe ciasto z owocami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 8 porcji Porcje 8 porcji Składniki 700 g truskawki 300 g czereśnie 50 g masło ok. może być mniej

Kucharzyca
sernik gotowany z galaretką i ciasteczkami 153

sernik przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku, bo łatwo przechodzi zapachami z lodówki.  *foremka 24*24 cm Składniki na ciasto: 450 g mąki 300 g masła 150 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli na masę serową: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 4 jajka 200 g masła 150 g cukru 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej(...)pieczenia wyścielić dokładnie papierem do pieczenia, zarówno dno jak i boki. Wyłożyć pierwszy blat ciasta, wylać połowę gorącej masy serowej, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę gorącej masy. Odstawić ciasto żeby przestygło. Galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki wody. Na wystudzonym cieście ułożyć ciasteczka i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki. Kroić najwcześniej kolejnego dnia po złożeniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Miodowy jabłecznik na karmelowym spodzie 329

spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy oraz jej boki (które też wykładam papierem do pieczenia), sięgając trochę poniżej wysokości blachy - boki mogą być trochę grubsze, gdyż będą "trzymały" masę jabłkową - ciasto nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 180-190 stopni przez około 8-10 minut - na wyjęte z piekarnika ciasto wyłożyć masę jabłkową - margarynę, miód, cukier i mleko na polewę(...)rozpuścić, na koniec dodać płatki i wymieszać, podsmażać całość przez 1-2 minuty - gorącą polewę wylać na ciasto i rozsmarować, pokrywając równo masę jabłkową (brzeg ciasta pozostanie trochę wyższy i nie pokrywamy go polewą) - tak przygotowane ciasto piec w 180-190 stopniach przez 35-45 minut - po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy Miodowy jabłecznik to lekko karmelowe ciasto

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania