ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:174/3191)

Sernik miodowo-kajmakowy 327

Coś dla łasuchów. Lekki sernik na miodowym cieście. W wersji z masą kajmakową bardzo słodki. Aby to zmienić można zastąpić masę kajmakową powidłem. Ciasto: 30 dag margaryny 60 dag mąki 4 łyżki miodu 30 dag cukru 2 jajka 2 łyżeczki sody Masa serowa: 1 kg serka naturalnego homogenizowanego ok. 2 szklanki mleka 2 opakowania Śnieżki 2 duże łyżki żelatyny Dodatkowo(...)puszka masy kajmakowej, gorzka czekolada lub polewa czekoladowa. Rozgrzać margarynę z miodem, dodać cukier, wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać pozostałe składniki ciasta. Dobrze wymieszać. Na blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia upiec dwa placki. Żelatynę zalać 1 szklanką chłodnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić w 200 ml gorącego mleka. Schłodzić. W 200 ml zimnego mleka ubić 2 opakowania śnieżki. Połączyć

Praktyczna pl
Razowe ciasteczka 205

Dodaj do niej jajko i dalej ucieraj, aż składniki pięknie się połączą. Do masy wsyp następnie pozostałe składniki, zmiksuj całość. Jeśli Twój mikser nie radzi sobie z gęstym ciastem, radzę masę wymieszać ręcznie, bo ciasto ma dość zwartą konsystencję. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, program góra/dół. Wyłóż blachę piekarniczą papierem do pieczenia. Z masy formuj rękami kulki

Garniec Magalie
Bounty 92

masła 200g cukru 200g wiórek kokosowych Sposób przygotowania: Mleko zagotować z cukrem. Dodać kaszę mannę i masło. Na sam koniec dodać wiórki i wszystko dokładnie wymieszać. Gorącą masę wylać na przestudzone ciasto.  Składniki na polewę: 200g czekolady gorzkiej (min 72% kakao) 100ml śmietany 30%   Sposób przygotowania: Czekoladę razem(...)śmietaną rozpuścić w garnuszku (mieszając, żeby śmietanka nie wykipiała a czekolada się nie spaliła- można to zrobić w kąpieli wodnej, wówczas unikniemy przykrej niespodzianki). Polewę wylać na masę kokosową. Ciasto można jeść od razu, ale najlepiej smakuje dobrze schłodzone. Jeśli ciasto robicie z przeznaczeniem dla dorosłych, możecie do kremu dodać jeszcze adwokat. Gdy ciacho będą spożywały wasze pociechy, pod masę

Wielki apetyt
Sernik królewski 219

czas o każdej porze roku, ale też dobrze podjeść, bo oprócz wspaniałego ciasta mają też dobre i niedrogie obiady :) Kruche ciasto: 2 ½ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 – 3 łyżki gorzkiego kakao Szczypt soli 250g masła 82% lub margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty w kostce) 1 ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 200g miękkiego(...)cytryny, można dodać obie skórki, jedną z nich lub je pominąć) i rodzynki ( pierw płuczemy je wrzątkiem, przecedzamy przez sito, a następnie przesypujemy mąką i dodajemy do ciasta). Gotową masę serową wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Sernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 45 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy sernik z piekarnika i na jego wierzch równomiernie trzemy

Smakowy Raj
Sernik jogurtowy na zimno z borówkami na bezglutenowym spodzie 127

bezglutenowym spodzie. Idealnie kremowy i orzeźwiający. Idealny przy upałach, z dużą ilościach słodkich borówek. Przepyszne i delikatne ciasto. Sernik zainspirowany przepisem z bloga Moje wypieki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: spód: 75 g biszkoptów bezglutenowych - u mnie Savoiardi Nutri Free 50 g rozpuszczonego masła masa jogurtowa: 800 g jogurtu greckiego 2 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka olejku waniliowego 100 g cukru(...)żelatyny dodaj 4 łyżki masy jogurtowej, wymieszaj i połącz z resztą masy. Dodaj ubitą śmietankę i wszystko delikatnie zmiksuj. Wsyp borówki do masy, delikatnie wymieszaj i wylej na masę biszkoptową. Ciasto wstaw do lodówki do stężenia. Wierzch: Serek zmiksuj blenderem z borówkami i cukrem. Masę rozsmaruj na wierzchu ciasta. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Udekoruj borówkami. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Ciasto Egzotyczna Fantazja 151

oleju Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Dzielimy na cztery części, wykładając do 4 misek. białe: ¼ bazy 3 łyżki mąki pszennej Do ¼ części ciasta bazowego dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. żółte: ¼ bazy 4 żółtka  2 łyżki mąki pszennej Do ¼ ciasta bazowego dodajemy żółtka(...)składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy ok 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty. Polewamy ciasto. WYKONANIE: blat ciasta kolorowego masa z owocami blat ciasta kolorowego   polewa Smacznego

Domowe ciasta
Ciasteczka marcepanowe 97

opcjonalnie łyżeczka ekstraktu z migdałów lub pół łyżeczki aromatu migdałowego, można też dodać odrobinę zmielonych migdałów zamiast mąki. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto na gładka masę. Z ciasta uformować kulki i delikatnie zgnieść je w dłoniach. Na każdym ciasteczku zrobić wzorek widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 12-14 minut. Życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Jagodowa Esmeralda 405

moich ulubionych owoców. Bardzo lubię je zbierać i przygotowywać z nich pyszne desery. Tym razem wykorzystałam je do przygotowania pysznego ciasta. W połączeniu z biszkoptem i masą kakaową współgrały doskonale. Ciasto wyszło przepyszne. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 6 łyżek oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1/2 łyżki proszku do pieczenia(...)przelewam na garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejący mus jagodowy. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na wierzch ciasta. Wyrównuję i wstawiam ciasto do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto kroję porcję i dekoruję bitą śmietaną oraz jagodami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto orzechowe cappuccino 215

herbaty z cytryną i wyłożyć na nią krem cappuccino. Przykryć drugą połową ciasta i wstawić do lodówki przynajmniej na 10 minut. Po tym czasie wierzch ciasta naponczować pozostałą herbatą i rozsmarować na nim masę kajmakową. Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki i roztopić(...)metalowej miseczce ustawionej nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Dodać łyżkę śmietany, szybko i dokładnie wymieszać. Czekoladę nabierać na łyżkę i cienkim strumieniem robić wzorki na masie kajmakowej. Ciasto odstawić do lodówki przynajmniej na 4 godziny

Trzeci talerz
Sernikobrownie 9328

wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 o C przez ok. 20-25 minut (patyczek może być delikatnie oblepiony okruszkami, nie może to być jednak surowe ciasto). Masa serowa. Utrzeć ser na gładką i jednolitą masę, następnie stopniowo, po jednej łyżce dodawać mleko skondensowane. Później wbić kolejno po jednym jajku, ciągle miksując. Masę serową wylać na jeszcze ciepłą(...)bardzo małym ogniu rozpuścić masło i czekoladę cały czas mieszając. Dodać mleko skondensowane. Całość wymieszać. Jeśli masa jest gęsta dodać 1-2 łyżki mleka.Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. UWAGA Masa serowa po upieczeniu jest dość gęsta. Można zwiększyć ilość jajek. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto Delicja Siostry Anastazji 169

powoli dodajemy cukier, ciągle ubijając. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Na koniec powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, i delikatnie mieszamy masę, tak aby opadła jak najmniej. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej blachy i pieczemy ok. 35 min w 175 o C. Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu biszkopt dzielimy na dwie części. Biszkopt II: Analogicznie(...)koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w takiej samej temperaturze jak poprzedni placek oraz w podobnym czasie. Następnie całkowicie go studzimy. Galaretka i masa: W czasie gdy ciasta się pieką możemy przygotować galaretkę i masę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do zgęstnienia. Z pół litra mleka odlewamy ok. pół szklanki – resztę zagotowujemy

psgotujemy
SERNIK Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM NA KAKAOWYM SPODZIE 303

wilgotnym kakaowym spodzie, z karmelizowanym rabarbarem - delikatny, aksamitny, mazisty, idealnie słodki z kwaskową nutą oraz przepyszną kakaową kruszonką. Szybciutki do przygotowania: zarówno składniki na ciasto jak i na masę serową wymagają tylko krótkiego zmiksowania. Ot, cała filozofia! Do tego soczysty rabarbar delikatnie skarmelizowany w odrobinie masła i cukru, i pyszny sernik do popołudniowej(...)Większą częścią ciasta wyłóż dno tortownicy. Na to wylej masę serową, oprósz ją delikatnie mąką, a następnie wyłóż łyżką bardzo ostrożnie rabarbar, tak by się nie zatapiał w masie. Mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nią wierzch rabarbaru. Piecz ciasto przez 55 minut. Po tym czasie otwórz szeroko drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik

Słodko-Słony Świat Ilony
Rafaello po mojemu 618

pozwala mi na pieczenie biszkoptów, no chyba, że ktoś lubi zakalce. Ja nie bardzo.  Postanowiłam więc wymyśleć jaki sposób aby obejść pieczenie biszkopta i o to efekt. Ciasto ucierane z masą migdałową oraz kokosową pianką. W końcu trzeba sobie radzić w każdej sytuacji, a złej baletnicy przeszkadza wiadomo co więc nie ma co zarzekać tylko korzystać z tego(...)ostygnięcia. Masło miksujemy z cukrem na jednolita masę a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wsypujemy migdały i wszystko razem mieszamy.  Gdy ciasto będzie zimne układamy na nim gotową masę.  Białka ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce cukru. Na koniec delikatnie wsypujemy wiórki kokosowe, dalej mieszając. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy 20 minut

ciastkarnia na kruchym spodzie
LEŚNY MECH Z MASCARPONE 205

cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, dalej miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać do masy jajecznej i zmiksować. Nastepnie dodać szpinak i wymieszać całość łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i obsypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperatury 180 °C (grzanie góra dół) około 50 - 60 minut (do suchego patyczka(...)wysokości ok. 2/3. Pozostałe ciasto przekroić na pół w poziomie. Odciętą wartwę pokruszyć palcami nad talerzem.  Ubić na gęstą masę śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Ciasto przełożyc masą serową.Nasmarować dżemem i wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta. Na wiechu ułożyć borówki

Przepisy kulinarne babci Antoniny

Proponowane wyszukiwania