ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:137/3191)

Kluski łyżką kładzione 126

robię moje kluski kładzione? Składniki: * 3 szklanki mąki pszennej * 1,5 szklanki mleka * 2 jajka * sól Jajka rozkłócam z mlekiem.  Dodaję mąkę i mieszam na jednolitą masęCiasto musi być gęste, ale na tyle rzadkie by się jeszcze ciągnęło z łyżki.  Kiedy już je wyrobię, zagotowuję wodę, dodaję do wody soli i na wrzątek wykładam łyżką ciasto

Pieprzyć z Fantazją
Brownie z orzechami włoskimi 148

rozpuszczonego masła z czekoladami dodaj mleko - jaja roztrzep z erytrolem/cukrem - wszystkie składniki następnie wymieszaj ze sobą - masę przelej do foremki wysmarowanej masłem i dodaj orzechy włoskie, przykrywając je również masą ciasta - piecz temperaturze 170 stopni ok.50 minut SMACZNEGO

MintTaste
PROSTY I PYSZNY SERNIK 175

mąki orkiszowej typ450 (lub bezglutenowej, gdy zależy nam na wersji bez glutenu) - 40g skrobi ziemniaczanej - 1 łyżka (20g) ksylitolu z wanilią - 30g ksylitolu Wszystkie składniki zagnieść, do uzyskania kruchego ciasta. Masą dokładnie wykleić spód tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki delikatnie przesmarowane tłuszczem) odstawić do lodówki. masa serowa: - 750g gęstego, dobrego twarogu (u mnie 500g sera Juliko, 175g serka

Smaczne Zdrowe
Rolada pomidorowo - paprykowa z fetą 88

sera feta, - około 100 g twarogu, - tymianek, pieprz. Wykonanie: Żółtka zmiksować z koncentratem, pastą, papryką, ziołami i mąką. Białka ubić z solą na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Piec około 10-15 minut w nagrzanym piekarniku, uważając, aby się nie przypaliło. Po wyjęciu zrolować razem z papierem i odstawić

Przepisy Mikołaja
BABKA CYTRYNOWA JOGURTOWA 124

wymieszać. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz olejek cytrynowy i jogurt - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą. Piec 45- 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Wystudzoną babką oprószyć cukrem pudrem. Rada: zamiast cukru cytrynowego można

Ciastka - domowe słodkości
Faworki Moniki 150

cukier - 1 łyżeczka sól - 1/2 łyżeczki olej cukier puder mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą, wbić żółtka, wlać spirytus oraz dodać śmietanę. zagnieść wszystko na jednolitą masę. ciasto przełożyć na blat i uderzać w niego drewnianym wałkiem- rozpłaszczając je, a następnie ponownie zwijać je i znów zbijać go wałkiem - około 15 minut. przez takie zbijanie nasze

Camilla w kuchni
Błyskawiczne pączki 92

serka homogenizowanego  1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja  szczypta soli olej do smażenia Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na jednolitą masę, ciasto powinno być dość gęste i klejące. W dużym płaskim, garnku lub patelni rozgrzewamy olej. Możecie próbować robić kulki rękoma jeśli chcecie uzyskać pączusie idealnie okrągłe, ja po prostu nabierałam

Cynamonowe szczęście
Bananowe muffinki z czekoladą 113

Masa powinna nie być gęsta, jak jest za gęsta dodaj troszkę wody. Masę przekładaj łyżką do foremek wyścielonych papierkiem do muffinek - włóż do każdej kostkę czekolady i przykryj ponownie masą ciasta.  Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 25-30 minut. SMACZNEGO

MintTaste
Placuszki z jagodami i syropem klonowym 126

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki roztopionego masła lub oleju dodatkowo: 2-3 łyżki jagód Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do misy lub dzbanka blendera i blendujemy na gładką masę. Ciasto nakładamy łyżką na patelnię, następnie nakładamy pół łyżeczki jagód na placek. Smażymy na suchej patelni z obu stron, przekręcamy w momencie gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Po każdej

Życie zaczyna się w kuchni
Świąteczny piernik z buraka (bez mleka) 218

zaparzoną kawę (bez fusów), olej i miód. Wszystko razem mieszamy. Mokre składniki mieszamy dokładnie z suchymi. Na koniec dodajemy przetarte buraki (powinno ich być około szklanki) i łączymy z ciastem. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 40 minut. Gotowe

Dieta bez mleka
Ciasteczka imbirowe 105

wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, ekstrakt z wanilii i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów, ostatnio lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba podsypywać ciasta mąką, a gotowe

Ciastkozercy
Czekoladowe babeczki z pasternakiem 93

przez praskę. Zostawiamy do ostygnięcia. W dwóch naczyniach mieszamy osobno suche i mokre składniki. Do mokrych dodajemy pasternak, mieszamy, a następnie przekładamy do suchych składników i łączymy w jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C. Z podanych składników wyszło mi 9 babeczek, każda ok. 120 kcal

Kucharzyca
Gnocchi ziemniaczane z papryką 114

ziemniaki, maniok, paprykę połączyć z mąką(mąkę dodawać stopniowo), roztrzepanymi jajkami i ostrą papryką . Delikatnie wyrabiać przez ok 5 minut, podsypując w razie potrzeby więcej mąki do uformowania gładkiej masy. Ciasto podzielić na cztery części. Na lekko oprószonej mąką stolnicy utoczyć z każdej z nich długi walec grubości ok 2 cm, następnie pokroić na kawałki szerokości 2,5 cm. Nadawać

Pomysłowa kuchnia
Chrupiące gofry bezglutenowe 223

mleka 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Żółtka, mąkę, olej, wodę lub mleko, proszek do pieczenia i cukier razem zmiksować na gładką gęstą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na racuszki. W oddzielnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli - na sztywno. Białka dodać do ciasta i zdecydowanie ale w miarę delikatnie wymieszać całość łyżką - absolutnie

Ze smakiem bez glutenu
Cynamonowe racuchy ze śliwkami 141

ćwiartki. Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier waniliowy, cynamon, jajka oraz  mleko zsiadłe. Całość mieszamy za pomocą rózgi na gładką masę (ciasto powinno być gęste).  Na koniec wsypujemy pokrojone śliwki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Placki smażymy z obydwu stron na złoty kolor, a następnie układamy na ręczniku papierowym

Qchnia po prostu