kolorystyka przypadła mi do gustu, od razu poczułam się lepiej konfrontując kolorowe babeczki z szaro-burą pogodą za oknem. Najbardziej lubię używać barwników spożywczych w żelu do barwienia mas, ciasta, czy czekolady. Przetestowałam niejednokrotnie barwniki żelowe firmy Wilton. Wystarczy odrobinka. Drukuj Składniki 50 g białej czekolady 10 ml śmietanki 30% odrobina barwnika spożywczego w żelu Sposób przygotowania: Do rondelka dodać
Rusty Forkpierwszą opcję! Przygotowałam w nieco innej, ulepszonej wersji. Z dodatkiem sera twarogowego smakuje jeszcze lepiej! Polecam! Składniki: Ciasto fasolowe 2 jaja 2 banany 2 łyżki karobu lub kakao 3/4 mąki ryżowej szczypta proszku do pieczenia 2 puszki odsączonej czerwonej fasoli aromat migdałowy Masa serowa: 500g(...)twarogu 5 łyżek erytrolu 2,5 łyżki żelatyny + 6 łyżek ciepłej wody Sposób przygotowania: Ciasto fasolowe Do misy blendera przekładamy wszystkie składniki. Blendujemy na gęstą, jednolitą masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Masa serowa: Twaróg miksujemy z erytrolem. Następnie dodajmy rozpuszczoną żelatynę, ponownie miksujemy. Masę przelewamy na ostudzone ciasto
Truskawkowa Fiestamokre składniki i skórkę pomarańczy (zamiast skórki pomarańczy można dodać aromat pomarańczowy lub każdy inny - to co lubimy najbardziej). Później przelewamy je do suchych składników i miksujemy na gładką masę. Ciasto wlewamy do foremek mniej więcej do połowy, wkładamy po kostce czekolady i tak aby tylko przykryć czekoladę dodajemy resztę ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Moje-pitraszeniejaja rozdzielcie na białka i żółtka. Białka ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę. Z masy kakaowej odlejcie ok. pół szklanki- odstawcie na bok- to będzie polewa do ciasta. Do pozostałej masy dodajcie żółtka i ekstrakt z wanilii i dobrze zmiksujcie. Dosypcie mąkę z proszkiem, dobrze wymieszajcie. Teraz czas na ubite białka- wmieszajcie je delikatnie, najlepiej za pomocą szpatułki(...)ciasta. Wymieszaną masę wlejcie do przygotowanej formy. Wstawcie do piekarnika na ok 40-45 min, pieczcie do "suchego patyczka" Przestudzone ciasto polejcie odstawiona na bok kakaowa polewą. I jak? Niby nie przepadam, a jednak... Wilgotny, mięciutki
OliveandThymesłodkiego, wtedy kiedy dbasz o swoją sylwetkę. Idzie wiosna, każda z Nas chce coś tam zrzucić, coś ujędrnić poprzez ćwiczenia, liczymy kalorie, więcej się ruszamy i zdrowo jemy. To ciasto jest idealne na ten czas. Jest dość wilgotne, ale nie zbyt mokre, jest słodkie, ale bez cukru, jest w smaku czekoladowe, ale bez czekolady! No i jeszcze te banany! PRZEPIS(...)olej, mleko i połowę rozgniecionego banana wymieszaj trzepaczką. Maki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i erytrolem. Wymieszaj z mokrymi składnikami. Białka ubij na sztywno z solą. Delikatnie wprowadź do masy. Ciasto wylej do małej ceramicznej formy rozmiar standardowego zeszytu do szkoły. Ciasto pieczemy 45 minut w temp. 170 stopni C z termoobiegiem. Po 30 minutach pieczenia na ciasto wyłóż bardzo
SMYKWKUCHNIposta znajdziecie link do kompotu, jaki ja wykorzystałam. Kompot okazał się tak pyszny, że synek wyjadł z niego wiśnie, zostały same truskawki i te wylądowały w masie śmietanowej. Wykorzystałam do przygotowania tego ciasta owoce z kompotu, co nie znaczy oczywiście, że świeże owoce będą gorsze w smaku. Macie w tym wypadku wolną rękę. Ciasto z jogurtu greckiego nie wymaga specjalnych(...)jogurty lub śmietanę 12% lub 18% w takiej samej gramaturze jak podany jogurt. Do miski wsypujemy również proszek budyniowy. Całość dobrze mieszamy i wylewamy na schłodzony spód z ciasta kruchego. Na masę jogurtową wykładamy owoce i posypujemy startym kruchym ciastem. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Choinka z drewna Przydatne linki: * Kompot - Rarytasy Babci Bronci Kompot
MamaOskarkaGdybym miała odpowiedzieć na pytanie: Jakie najbardziej lubisz owoce? Bez wahania odpowiadam: Pomarańcze :) Uwielbiam ich zapach i smak. Nie wyobrażam sobie Świąt, bez tego aromatu. Dzisiaj, zapraszam na szybkie ciasto pomarańczowe, idealne do kawy jak i poprawy własnego samopoczucia ;) SKŁADNIKI: 3 jajka 250 g mąki 115 g cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 pomarańcze 1/2 szkl oleju(...)bardzo dokładnie zblendować. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kardamon i imbir, wymieszać. Wbić jajka, wlać olej i masę pomarańczową. Przy pomocy rózgi wymieszać wszystko na jednolitą masę. Ciasto przelać do keksówki i piec około 60 minut (do suchego patyczka), w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy, oraz
Kuchnia w opałachJeżeli przygotowaliście puré e z dyni i nie wiecie do czego je wykorzystać to zachęcam do upieczenia bułeczek dyniowych. Wyraziste w smaku, delikatnie pomarańczowe w środku, miękkie i puszyste. :) Ciasto podczas wyrabiania jest dosyć lepkie, ale nie dosypujcie zbyt dużo mąki, ponieważ bułki będą twarde. Składniki: 550 g mąki pszennej tortowej 200 g puree z dyni 1 szklanka mleka(...)podrośnięty zaczyn z drożdży. Całość połączyć ze sobą. Pod koniec wbić żółtko (białko będzie potrzebne do posmarowania bułeczek) i dodać purée z dyni. Ugnieść jednolitą, gładką masę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość to uformować 9 bułeczek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykryć ściereczką do lekkiego podrośnięcia
Ugotowaćpełne między innymi jabłek, gruszek i śliwek, zaś na krzakach pełno jest malin i jeżyn. Dzisiaj miałam ochotę zdecydowanie na coś słodkiego, dlatego upiekłam bardzo proste, a zarazem pyszne ciasto śliwkowe. Osobiście uwielbiam takie smaki. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 150 ml oleju rzepakowego 200 g mąki pszennej tortowej 70 g mąki(...)osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wlać olej rzepakowy, po czym przesiać przez sitko składniki sypkie i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu ułożyć równomiernie śliwki rozcięciem do góry i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać przez sitko
Passions hobbies lifeCiasto z niewielkiej ilości składników. Do szybkiego przygotowanie. Idealne dla niespodziewanych gości i gdy najdzie nas ochota na "coś słodkiego" :) Polecam jest bardzo smaczne! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy(...)pomocą trzepaczki lub miksera. Kolejno dodajemy olej. Wlewamy partiami cały czas mieszając. Na koniec dodaje partiami mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy 30-35 minut do tzw. suchego patyczka ( bez termoobiegu). Przestudzone możemy dodatkowo posypać
Kulinarne przygodywypełnione dyniowo-jaglanym farszem, który przerósł moje oczekiwania, był przepyszny! Ciasto jest niecko "klejące", czuć, że nie ma glutenu, ale nadal jest smaczne. Gotowe pierożki zajadałam polane sojową śmietanką :) Ciasto: 300 g mąki gryczanej (2 szklanki) 100 g mąki ziemniaczanej (ok. 1/2 szklanki) 500 ml wrzątku 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (Look Food) Farsz: 100 g kaszy jaglanej(...)przez 50 minut. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj wraz z przyprawami na prawie bezgrudkową masę. CIASTO: Mąki wsyp do miski, dodaj sól i wlej wodę. Wymieszaj za pomocą łyżki, a następnie ugniataj rękoma. Nie zapominaj o podsypywaniu ciasta mąką, ponieważ bardzo się klei. Wyrobione
Zdrowie na języku :Pgarnku na ok 2 - 3 godziny, aż mak wchłonie wodę Po tym czasie mak mielimy 3 - krotnie Z w/w składników zagniatamy gładkie ciasto na spód placka Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę.Do ubitych jajek dodajemy mak, stopiony i ostudzony tłuszcz, kaszę, starte na grubej(...)tarce jabłka, proszek do pieczenia, bakalie i aromat. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę Formę, wykładamy papierem do pieczenia Na dno formy wykładamy rozwałkowane ciasto, a na nie masę makową Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach Po wystudzeniu ciasto oblewamy polewą mleczną
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniastopni i podpiekamy (bez dodatków) przez 15 minut. Wyciągamy na chwilę ciasto. Wykładamy ser żółty w plastrach, wysypujemy składniki, dajemy kleksy z keczupu. Robimy to szybko, bo inaczej ciasto opadnie. Wstawiamy znów do piekarnika, tym razem na 30 minut (mniej więcej bo musimy obserwować) do 180 stopni z termoobiegiem. DIP CZOSNKOWY: - czosnek, 2 duże główki (byle nie chiński) - serek naturalny(...)więc jego ostrość jest zupełnie inna. Jeśli chodzi o serek i majonez to zawsze dajemy na oko i dodajemy tego co brakuje ). Wszystkie składniki razem blendujemy na kremową, gęstą masę. Ciasto kukurydziane. Do dziś wszyscy zgodnie uważaliśmy, że naszym ulubionym ciastem jest owsiane bezglutenowe (takie jak tu: KLIK ), ale po tym "żółtku" wszystko się zmieniło. Zdecydowanie to podchodzi nam najbardziej
Wypisz Wymalujproszkiem do pieczenia oraz olej i poczekać aż wszystkie składniki się połączą. Wtedy wlać piwo i dodać skórkę z cytryny. Wciąż miksować, ale na zmniejszonych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec do "suchego patyczka" (ok. 50-60 min.) w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Po ostygnięciu można polać ją lukrem
Pasja Smakuserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto łatwe w przygotowaniu. Prezentuje się ładnie, a połączenie pomarańczy i kakaowych herbatników jest idealne. Polecam! Składniki: 1 litr tłustego mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej(...)równe części. Spód formy o wymiarach 22x32 cm wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy trzy razy, kończąc na masie. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby zastygło. Rozpuszczamy 1,5 opakowania galaretki w 500ml wody, odstawiamy żeby lekko stężała. Następnie polewamy nią ciasto i wkładamy do lodówki
Symfonia smakowa