ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:127/3191)

Naleśniki korzenne z mąki razowej z bitą śmietaną i truskawkami 172

świeżych truskawek 200 ml śmietany 36%  40 g cukru pudru Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Ciasto odstawić na 10 minut, następnie smażyć na delikatnie tłustej patelni z obu stron, aż placki ładnie się zarumienią.  Z porcji wychodzi ok 10-15 placków Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy

Niezły Młynek
Ciasto z dynią 195

skorka z wyparzonej cytryny Wykonanie:  W jednej misce łączymy zmiksowana dynię , skórkę cytrynową , olej, cukier, jajka. W drugiej mąkę , proszek do pieczenia, cynamon, sodę. Mieszamy na gładką, gęstą masę.Ciasto wylewamy na formę wysmarowaną masłem .Pieczemy w temp 160 st . 30 minut ( do tzw. suchego patyczka) . Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Gorący kąsek
Zielony chlebek 119

zielony groszek, szczypiorek, szparagi i kiełki brokułu. Można użyć różyczek brokułu, jednak należy pamiętać, że brokuł ma intensywny smak, który będzie dominował w cieście. Jeśli użyjecie mąki z glutenem ciasto będzie trochę bardziej puszyste. W wąskiej keksówce wyjdzie “wyższe” ;) Zielony chleb Danie Pieczywo Kuchnia Bez glutenu , Wege Składniki 200 g ziemniaki ugotowane 200 g mąka kukurydziana(...)szczypior 1 garść kiełki dowolne Sposób przygotowania Mieszamy suche składniki. Ugotowane ziemniaki ubijamy, mieszamy z groszkiem, pokrojonym szczypiorkiem, kiełkami i jogurtem. Łączymy suche i mokre składniki dokładnie na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do keksówki, na wierzch układamy szparagi, delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy ok. 35 minut

Kucharzyca
tort wuzetka-drip cake 169

brata. Jest to klasyczny tort na kakaowym biszkopcie, naponczowany, przełożony bitą śmietaną i powidłami. Ozdobiłam go ostatnio bardzo modną metodą "drip cake" czyli czekoladą, która wygląda jakby spływała z ciasta. Wygląda to bardzo efektownie a jest bardzo proste :) Jestem bardzo zadowolona z tego tortu, bardzo mi się podoba i jest lekki i baaaardzo pyszny :) SKŁADNIKI *przepis na małą tortownicę około(...)kwaskowe powidła -mocna herbata do ponczowania Jajka ubijamy z cukrem na jasną, pulchna masę, dodajemy przesiana mąkę, proszek do pieczenia, kakao, wodę i olej i całość miksujemy na gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy (na dno dajemy papier do pieczenia) Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temp 180 stopni (do suchego patyczka) Studzimy. Ścinamy kopułkę-jeśli się pojawiła

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Piernik korzenny z powidłami śliwkowymi 239

się okazji życzę Wam wszystkim zdrowych, wesołych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Piernik dowolnie dekorujemy. Moja rodzina (i ja) uwielbia migdały i czekoladę… więc te elementy zdobią moje świąteczne ciasto. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 słoiczek powideł korzennych śliwkowych Stovit 280 g 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1/2 szklanka oleju 1 duża łyżka kakao(...)przyprawę korzenną do piernika. Następnie wlewamy mleko i olej, całość mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy cały słoik powideł korzennych śliwkowych. Wszystko mieszamy dokładnie do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka

Słodkie okruszki
Schab w cieście naleśnikowym 116

Kotlet smażony w grubym cieście naleśnikowym. Smakuje przepysznie, zdecydowanie różni się smakiem od klasycznego schabowego w panierce z bułki. Ogromnym plusem tej panierki jest to, że bez problemu możemy usmażyć kotlety wcześniej, a przed podaniem odgrzać je w piekarniku. Panierka nie zmienia swojego wyglądu. Kotlet na zdjęciach był usmażony kilka godzin wcześniej i czekał właśnie w piekarniku. Składniki: 6 kotletów(...)papryka słodka sól i pieprz Kotlety rozbijamy, doprawiamy z obu stron papryką, solą i pieprzem. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i wodą, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany 18% - dość gęste.  Olej rozgrzewamy, kotlet wkładamy do ciasta naleśnikowego i od razu wrzucamy go na gorący olej. Smażymy z obu stron na złoto

Gotowanie i blogowanie
Oszukana drożdżówka z owocami 171

jest co ukroić. W smaku podobne jest lekko do drożdżowego ale nie zawiera drożdży . Na wierzchu położyłam truskawki z rabarbarem. Przepis znalazłam na blogu Ewy   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 4 jaja 4,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju (najlepiej w temp pokojowej) 1 szklanka mleka ( też w temp pokojowej) 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki(...)cukrem waniliowym na puszystą pianę.Olej mieszamy z mlekiem i octem. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszankę olejowo - mleczną . Miksujemy na gładką masę -ciasto jest dość gęste i tak ma być. Z mąki, tłuszczu, cukrów zagniatamy kruszonkę. Dużą prostokątną foremkę o wymiarach 28x25 cm wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik na kruchym spodzie II 104

Sernik jest mało słodki. Dla osób lubiących słodsze ciasta proponuję zwiększyć ilość cukru dodanego do masy serowej. Składniki: ciasto: 1/2 kostki margaryny Kasia 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku Dr Oetker 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Kasia(...)ubiłam na sztywną masę w osobnym naczyniu. Połączyłam z masą serową delikatnie mieszając łyżką. Na blachę o wielkości 24 x 35 wyłożyłam papier do pieczenia. 2/3 ciasta posypałam na spód, wylałam przygotowaną masą serową,  wierzch posypałam resztą ciasta. Ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni przez 1 g i 10 min, następnie zmniejszyłam piekarnik do 150 stopni i piekłam przez

Darcia w kuchni
brownie klasyczne 117

odstawiamy na chwilkę, a następnie mieszamy do połączenia się. Jajka mieszamy z cukrem. Dodajemy do lekko przestudzonej czekolady, mieszamy. Następnie dodajemy sól, ekstrakt oraz mąkę i mieszamy na gładką masę. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (24×24 cm). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 -20 min. Ciasto ma być wypieczone z zewnątrz a wilgotne

Domowy Smak Jedzenia
ŚMIETANOWIEC Z GALARETKAMI I OWOCAMI 99

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ( + 12 GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-14 ŚREDNICA TORTOWNICY: 24 CM. Składniki na ciasto: około 3/4 opakowania biszkoptów, 2 duże śmietany 18% (po 330 g), 6 czubatych łyżek cukru pudru, 3 galaretki w wybranych smakach - u mnie cytrynowa, wiśniowa i malinowa Cykoria , 200 ml wody, 5 łyżeczek żelatyny(...)pozostałej śmietany i mieszam. Na koniec do masy dodaję galaretki (kilka kostek zostawiam do dekoracji), delikatnie mieszam. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, układam biszkopty i zalewam przygotowaną masą. Ciasto chłodzę w lodówce (najlepiej przez całą noc), następnie dekoruję owocami i pozostawionymi galaretkami. * Ciasto zainspirowane stroną DiBloguje

JejKuchnia
Sernik królewski 887

klasyka na większości polskich stołów. Kruchy, kakaowy spód, pyszna masa serowa i oczywiście kruchy, kakaowy wierzch ciasta imitujący kakaową kruszonkę. Całość niesamowicie smaczna Jak dla mnie połączenie masy serowej i kakaowego ciasta jest połączeniem rewelacyjnym, a sernik gorąco polecam   Przepis na blaszkę o wymiarach 22*32 cm   SKŁADNIKI: Ciasto kakaowe: 2,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki(...)wyrobić masę. Na końcu dodać budyń śmietankowy w proszku, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Na masę zetrzeć pozostałe ciasto kakaowe. Włożyć do gorącego piekarnika i piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu sernik królewski pozostawić w lekko uchylonym piekarniku

WSZYSTKO SMACZNE
Waniliowy sernik bez maki 264

mieszamy i odstawiamy.Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy  rozpuszczone masło, łączymy. Kolejnym krokiem jest dodawanie do ciasta po łyżce masy serowej i miksowanie na najwyższych obrotach.W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną(...)puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do ciasta.Dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy pokruszone biszkopty, wyrównujemy i ugniatamy. Na tak przygotowany spód wylewamy równomiernie rozprowadzając masę serową.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut.Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia - podajemy na zimno.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Szarlotka 121

boki większej formy (formę należy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto podpiec w temperaturze około 180 st.C przez około 15 minut na lekko złoty kolor. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, następnie masę kokosową, a na to bezę. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć na wierzch resztę ciasta ( ciasto można trochę zmrozić w zamrażarce - lepiej się ściera). Całość piec(...)wlać rozprowadzony w soku jabłkowym budyń. Całość gotować 5 minut. Do gorącej masy jabłkowej dodać namoczone w rumie rodzynki i cynamon. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Składniki na masę kokosową: 200 g wiórków kokosowych; 125 ml mleka; 4 łyżki cukru; Wykonanie:  Wiórki kokosowe zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i wszystko razem gotować na małym ogniu przez

In my kitchen
Wilgotne ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami i kruszonką. Jedno z łatwiejszych. 186

słodka. Mleko powinno być podgrzane, a jaj dać tylko kilka. Nie warto go kroić bardzo gorącego, tylko pozwolić mu choć 15 minut przestygnąć. Składniki na tradycyjną prostokątną blaszkę 25x35: Ciasto: pół kostki drożdży (50 g) 220 ml podgrzanego mleka (ciepłego, nie gorącego) 4 jaja 60 dag maki pszennej typ 500 łyżka cukru + 3/4 szklanki cukru 125 g masła(...)zalać mlekiem. Poczekać aż drożdże zaczną się ruszać. Gdy napęcznieją (po ok 10 minutach) dodać pozostałe składniki. Wbić jaja, wsypać mąkę, cukier, dodać masło i zagnieść na gładką masę. Ciasto jest dość luźne. Przykryć ściereczką i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie obrać rabarbar, pokroić w kostkę i zalać wrzątkiem. Pozostawić na czas wyrastania, by nadmiar kwasu

Poezja Smaków - blog kulinarny
Advokat ciasto bez pieczenia 169

wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na całości warstwę herbatników przykryć 1/3 masy, ułożyć kolejną warstwę ciastek, rozsmarować kolejne 1/3 masy, przykryć herbatnikami i pokryć resztą masy. Ciasto chłodzić co najmniej

Pychotkaaa
Bajaderki 160

klik zostało mi kakaowe ciasto. Szkoda było wyrzucać a okruszki podać na talerzu to trochę nie elegancko. :) Dodałam trochę bakali i zrobiłam pyszne kuleczki-bajaderki. Znikały bardzo szybko. Składniki: Ciasto 125 g margaryny lub masła 1 jajko 1 szkl cukru 2 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 1 szkl kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Dodatki(...)migdały siekane Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.   Margarynę rozpuścić, powinna być letnia. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować końcówką do ucierania na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy o wymiarach 36*26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i najlepiej

Ala piecze i gotuje
Cinnamon Rolls – drożdżowe ślimaki z cynamonem 127

Stado saren, które pasły się pod naszymi drzwiami. Sceneria istnie bajeczna. Wieczór, góry, niebo gęsto usłane gwiazdami, sarny, mgła z piekarnika, a do tego ten Czajkowski. No coś pięknego! Ciasto: 2 łyżki cukru 3 dag drożdży świeżych 1 szklanka letniego mleka 1 łyżeczka soli 1 – 2 łyżki oleju ½ kg mąki ( + około 1 szklanka do podsypania) Dodatkowo: Ok. 70g masła(...)letnim mlekiem, jeszcze raz mieszamy i pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże wlewamy do miski z mąką, po czym całość wyrabiamy przy pomocy widelca lub warzechy, na jednolitą masę. Ciasto prószymy mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz mieszamy, lekko podsypujemy mąką, po czym wyrabiamy ręcznie. Ważne, by ciasto nie lepiło się

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania