puszysta masę. Zmniejszyć obroty miksera i miksując wlewać powoli maślankę na przemian z olejem. wyłączyć mikser wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenie i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy 25*35 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Poukładać śliwki bez pestek skórką do dołu jedna przy drugiej. Włożyć do nagrzanego piekarnika
Ala piecze i gotujebudynie waniliowe 3 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej szczypta proszku do pieczenia 3 jajka ewentualnie cukier do smaku olej kokosowy do smażenia Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto odstawiamy na pół godziny aby odpoczęło. Przed smażeniem naleśników ciasto mieszamy. W razie konieczności dolewamy odrobinę wody. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy odrobinę oleju, smażymy cienkie naleśniki z obu stron
Smakołyki Asimoreli Jajka utrzeć z cukrem i musem kokosowym na jasną masę. Wlać olej i dalej miksować. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką kokosową i wiórkami. Zmiksować na gładką masę. Ciasto wyłożyć na okrągłą blaszkę o średnicy 23 cm. Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół, wypestkować. Włożyć na wierzch ciasta, skórką do dołu i lekko docisnąć. Piec ok. 40 minut
Czerwień i błękitmasę. Dodajemy do miski z masą jajeczną jogurt, olej lub rozpuszczone masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy na wolnych obrotach aż składniki się połączą na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do tortownicy, na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki truskawki. Kruszonkę wyjmujemy z zamrażalnika i posypujemy rozdrabniając ją w dłoniach lub ścieramy na tarce na truskawki. Wstawiamy tortownicę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrochem, fasolą, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C, grzanie góra/dół i piec 10 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i piec jeszcze 5 minut, przed nałożeniem masy ciasto trochę wystudzić na ciasto wyłożyć nadzienie i resztę ciasta pokruszyć w palcach na kruszonkę piec dalej z 35-40 minut, ciasto w formie wystudzić w chłodnym miejscu dobrze
W Mojej Kuchni Lubięmąki żytniej 720 400 g mąki orkiszowej razowej 650 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli garść płatków owsianych Sposób przygotowania Wszystkie składniki połączyć i wymieszać na gładką masę. Ciasto będzie konsystencji gęstej śmietany. Wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 6-8h. Pieczemy w 240 stopniach 10 min, skręcamy temperaturę do 220 i pieczemy
Mieszam w Garnkujajka 2 łyżki mąki orkiszowej mus malinowy/ konfitura/ owoce szczypta soli Przygotowanie: Białka ubijam na sztywno, dodaję żółtka, kolejno dodaję mąkę oraz szczyptę soli mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewam na rozgrzaną patelnię, formując 3 okrągłe placki. Piekę z każdej strony około 3 minuty. Po wyłożeniu na talerz, placuszki przekładam musem malinowym (akurat taki znalazł się pod ręką
Pause Gotowanie!składników,rozwałkowujemy na prostokątnej blaszce,nakłuwamy widelcem. Masę makową z puszki przekładamy do miski ,dodajemy bakalie,jajka,kaszę mannę,proszek do pieczenia,kilka kropli olejku migdałowego.Wykładamy masę na ciasto w blaszce. Przygotowujemy masę serową-miksujemy cukier z żółtkami i masłem,dodajemy po łyżce ser,na koniec budyń z proszkiem.Ubijamy białka ze szczyptą soli i mieszamy z masą serową(...)Wykładamy ją na masę makową i pieczemy w 180 stopniach ok 60 min. Studzimy ciasto. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku,z ciasta zdejmujemy zrumienioną skórkę i układamy na wierzchu pokrojone brzoskwinie,zalewamy dopiero tężejącą galaretką. Smacznego
Swojskie jedzonkomasę. Dodajemy do miski z masą jajeczną kefir, olej lub rozpuszczone masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy na wolnych obrotach aż składniki się połączą na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do tortownicy, na wierzchu układamy pokrojone na połówki truskawki, przecięciem ku górze. Kruszonkę wyjmujemy z zamrażalnika i posypujemy rozdrabniając ją w dłoniach lub ścieramy na tarce bezpośrednio
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwsypujemy obie mąki, budyń (czubatą łyżeczkę) i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Dodajemy cukier, znów mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wstępnie mieszamy i dolewamy przestudzony tłuszcz, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Na wierzch wykładamy borówki (jeśli nie chcecie, aby owoce były na dnie ciasta można je delikatnie obtoczyć w odrobinie mąki
Słodkie okruszkisoliolej dosmażeniaPonadto:około 1 kg truskawekokoło 6 łyżek nutelli100 ml mleka2 łyżki cukru do truskawekolej do smażeniaMąkę łączymy z mlekiem, jajkiem, olejem, wodą gazowaną, solą i miksujemy na gładką masę. Ciasto na naleśniki dzielimy na pół. Do pierwszej połowy dodajemy 4 łyżki nutelli i miksujemy. Do drugiej połowy ciasta dodajemy 2 garści truskawek i miksujemy. Smażymy naleśniki na delikatnie wysmarowanej
Bon Appetit Małgorzatyzapach. Dzisiejsze ciasto jest tego dobrym przykładem. Słodkie, z cytrynową nutą jest lekką propozycją do porannej kawy. Składniki: 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 150g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 tabliczka białej czekolady sok z 1 cytryny starta skórka z 1 cytryny Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka, mąkę(...)wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę cytrynową i sok z wyciśniętej cytryny oraz pokrojoną na małe kawałki białą czekoladę. Łączymy ze sobą wszystkie składniki tak aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 50 min (do suchego patyczka). Ciasto podajemy udekorowane cukrem pudrem
Animelka Blogmiski i mieszamy z pozostałymi składnikami nadzienia (oprócz orzechów), żeby każdy plasterek jabłka był oprószony mąką z przyprawami. Przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie składniki aż utworzą grudkowatą suchą masę. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i trzemy na tarce bezpośrednio na foremkę do tarty. Z takich tartych ciastowych zacierek formujemy też brzegi ciasta. Podpiekamy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach
Ugotowane pozamiatanecukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Mąkę ( dwie łyżki odłożyć ) wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z utartą masą. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao, do trzeciej odłożoną mąkę. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto Wyśmienite: Ciasto makowe wylać
Różne smaki w kuchnipromieni słonecznych. Ciasto proste a jakie pyszne! Tortownica o śr. 24 cm 200 g margaryny 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml oleju Kujawskiego 300 g truskawek 100 g czereśni Margarynę (wcześniej wyjętą z lodówki- w temperaturze pokojowej) ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy(...)margaryny i jajek (ciągle miksując). Na samym końcu dolewamy strużką olej. Masę wylewamy na wysmarowaną i oprószoną mąką tortownicę. Truskawki kroimy na połówki, czereśnie pestkujemy. Owoce wciskamy w masę. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem. ,,Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim
VioletoweKucharzenieCIASTO SKLADNIKI 1 kg mąki 1 szklanka cukru(...)rodzynków wykonanie; Z drożdży, letniego mleka i odrobiny mąki zrobić rozczyn.Gdy rozczyn po 15-20 minutach wyrośnie ,dodać go do miski z przesianą mąką Do tak powstałej masy ciasta ,dodac roztrzepane jajka ,cukier i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wyrobić, na koniec dodać rozpuszczoną margarynę.Gotowe ciasto zwinąć w kulę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia -podwojenia objętości
w mojej kuchni