Ciasto: Masło roztopić i dodać wodę, zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę mieszać gotując, aż powstanie miękka, gęsta papka. Ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia i zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na formę posmarowaną masłem i posypaną mąką. Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, ponieważ
Pani domowazbyt rzadkie dodać pozostałe 50 gramów mąki. Do zmielonego mięsa dodać bardzo drobno poszatkowaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz i sól. Wyrobić na gładką masę. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować je na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać z ciasta koła za pomocą dużego kubka (o średnicy 7 cm). Na środku każdego koła położyć paluszek (paluszek
Moje domowe kucharzeniecieście). W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem. W drugiej olej jajka i maślankę. Do składników mokrych dajemy suche i energicznie mieszamy łyżką, żeby powstała gładka masa (ciasto). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Na wierzch układamy owoce. w miseczce zagniatamy (wcieramy w siebie) mąkę, masło i cukier na kruszonkę. Maja utworzyć nam się niewielkie grudki
kruche babeczkiCiasto kruche: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w plastry masło, żółtka oraz cukier. Wszystkie składniki wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy kulę i owijam w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, żółtka oraz cukier(...)miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki masy serowej i krótko miksujemy do połączenia się składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wylewamy gotową masę serową. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175*C i pieczemy 1 godzinę. Bezowa pianka z rosą: Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując
Podróż w kulinariaproszku do pieczenia1 jajo1 żółtko2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany1/2 kostki margarynyCiasto zagnieść. Foremkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie spód oraz boki wypełnić cienką warstwą ciasta. Składniki na masę serową:1,4 kg dobrego wiejskiego twarogu 1/2 litra mleka1 budyń waniliowy lub śmietankowy3 żółtka1 jajo1 szklanka cukru1 cukier waniliowy żurawina, wiśnia lub inne bakalie1(...)wierzch wylewamy bezowo - kokosowa polewę i pieczemy jeszcze ok 10-15 minut. Po upieczeniu sernik odstawić do wystudzenia.Składniki na warstwę bezowo - kokosową:4 białka pozostałe z ciasta i masy serowej 4 łyżki cukru kryształu 10 dag kokosu Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i łączymy razem z masą
Apetyczna babeczkakakao i przyprawami. Obie masy łączymy ze sobą dodając mąkę z przyprawami. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Ja użyłam prostokątnej o wymiarach ok. 25×35, ale może być także okrągła o średnicy 25-30 cm. Pieczemy w 160 st. C przez 45 minut. Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na dwie części. Ja przekroiłam na pół całe ciasto, jeśli piekliście(...)krążki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, łączymy ze słodziwem i dżemem. Masą smarujemy jedną połowę ciasta i przykrywamy drugą. Część masy wykładamy na wierzch, tworząc polewę. Gdy masa stężeje ciasto można kroić na porcje
KucharzycaUbić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. na koniec dodać przesianą mąkę z sodą i migdałami - dokładnie wymieszać na gładką masę. Ciasto wychodzi troszkę gęste. Przełożenie: 1/3 ciasta przełożyć do tortownicy o wymiarach 30 x 11 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką
Ciastka - domowe słodkościfolią i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Ponownie wyjmujemy i uderzamy pięścią oraz wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut. Masło wkładamy do miski i ucieramy na gładką masę. Ciasto musimy rozwałkować na prostokąt. Na 2/3 długości ciasta rozkładamy połowę masła i składamy je jak list, an 3 części. Ciasto obracamy o 90 stopni i ponownie musimy je rozwałkować
Ciastka i ciastaktórej formujemy kuleczki a w nich robimy dziurkę po czym lekko spłaszczamy. Do dziurki wkładamy niewielką ilość konfitury. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do ciasta/ masy możemy dodać drobno posiekane orzechy:) Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAwedług przepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Do 1/3 ciasta dodajemy czerwony barwnik i dokładnie zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką. Ja lubię to robić wykorzystując
Ciastkozercyłyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, szczyptę soli i ucieramy mikserem przez 5 minut. Ważne jest, aby robić to długo, aby odpowiednio napowietrzyć ciasto. Masa będzie w trakcie ucierania zmieniać się i znacznie zwiększać objętość. Jabłka (najlepiej czerwone- odmiana zimowa) obieramy, wykrajmy gniazda nasienne i kroimy w półksiężyce. Do masy z jajkami dodajemy mleko
Moja Michatłuszczem i posypujemy bułką tartą. W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem , ale nie gotujemy. Gdy ostygnie dodajemy kolejni składniki jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto umieszczamy na blaszce. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki około 2 cm, mieszamy z 2 łyżkami cukru. Rabarbar wykładamy na ciasto i lekko dociskamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smaki Ewyopakowanie ciasta francuskiegoprzecier pomidorowy (3-4 łyżki)szynkaser żółtypodsmażone pieczarkizioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie:Najlepiej zacząć od przygotowania sosu: przecier pomidorowy i wszystkie zioła wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto rozłóż i posmaruj dokładnie sosem. Ułóż na nim plasterki szynki. Jako kolejną warstwę daj pieczarki i ser żółty. Całość zwiń w duży rulon i ostrym nożem pokrój na plastry.Na
Lawendowe Niebomęża dostałam piękne kwiaty i wino z dedykacją, więc pieczenie już mu oszczędziłam 😉 Torcik Ferrero Rocher to połączenie czekolady i orzechów, które znajdują się zarówno w cieście, jak i w masie. To ten rodzaj ciasta od którego ciężko się oderwać. Nie jest zbyt słodkie i po zjedzeniu jednego kawałka chętnie sięgamy po kolejny. Smakuje wyśmienicie! Wbrew pozorom nie jest trudny(...)jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i dalej wszystko miksujemy, aż składniki się połączą. Ubite białka delikatnie łączymy z otrzymaną masą czekoladową, mieszając łyżką drewnianą. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 180 stopni. Studzimy. Przekrawamy na pół. Masa: Czekoladę razem z pralinami orzechowymi rozpuszczamy
Kuchnia MagdaLenyłyżki oleju , ewentualnie dodatkowo do smażenia szczypta soli Mąkę przesypać do większej miski. Dodać mleko, wodę, jajka, olej i sól. Wymieszać rózgą kuchenną do powstania gładkiej jednolitej masy. Ciasto naleśnikowe przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, żeby zgęstniało. Gdy ciasto zgęstnieje dodawać po kilka łyżek wody do otrzymania odpowiedniej konsystencji (w sumie nie więcej niż pół szklanki). Przed rozprowadzeniem porcji
Pełny talerzoraz cukier waniliowy. Mieszamy... 250 ml mleka (pamiętając, że zostawiamy 30 ml) łączymy starannie z jajkami i olejem. Następnie mieszankę wlewamy do sypkiej masy cały czas mieszając uzyskując jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części wlewamy pozostawione wcześniej 30 ml mleka i dodajemy kakao mieszając dokładnie aby nie pozostały nam grudki. Można przesiać kakao podczas
W Moim Magicznym DomuForma do tarty 25 cm. Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, dodajemy sól, żółtko oraz posiekane zimne masło i zagniatamy ciasto aż będzie jednolita masa. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W między czasie namaczamy daktyle a potem je drobno kroimy. Migdały moczymy w gorącej wodzie, ściągamy(...)dzielimy na pół. Jedną część wkładamy pomiędzy 2 kawałki papieru do pieczenia, wałkujemy na koło wielkości dna formy i przekładamy do formy. Powidła mieszamy łyżką na jednolitą masę i smarujemy spód ciasta. Na powidła dajemy pokrojone daktyle. Następnie rozwałkowujemy drugą część ciasta – jak tą pierwszą – i kładziemy na daktylach. Teraz ubijamy białko na sztywną pianę i smarujemy
Kuchenne Wariacjezapewne będzie smakowało wszystkim, jest banalnie proste w przygotowaniu a daje maksymalną rozkosz dla podniebienia .polecam do wypróbowania . składniki na dużą formę ciasta masa budyniowa 1/2 l mleka 1 duży budyń śmietankowy 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)rozprowadzamy. Na budyń nakładamy kolejną warstwę herbatników, na nie rozprowadzamy masę krówkową. Na masę krówkową układamy ostatnią warstwę herbatników a na niej rozprowadzamy dżem z czarnej porzeczki . 2 opakowania śmietany śnieżki ubijamy na sztywno według przepisu na opakowaniu i nakładamy na warstwie dżemu, na wierzch ciasta ścieramy na tarce gorzką czekoladę .Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej smakuje po kilku godzinach
Smakowite Daniaprzepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy okrągłe ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem
Ciastkozercyprzepisu. Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło.Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem
Ciastkozercy