ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:115/3191)

Mufinkowy bukiet różany - muffinki różane 210

mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, cukier, lekko ubite wcześniej jajka, nalewkę różaną i mleko i na średnich obrotach mieszamy w mikserze, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto nakładamy lekko ponad połowę do papilotek i pieczemy około 20 min. w rozgrzanym wcześniej piekarniku w tem 180stopni. Po upieczeniu odkładamy je do wystygnięcia.  Kiedy muffinki się pieką

Lili w kuchni
Naleśniki z białym serem i sosem malinowym 230

Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną oliwy. PRZYGOTOWANIE farszu do naleśników: Do miski przekładamy biały ser i rozdrabniamy go za pomocą widelca. Dodajemy serek waniliowy i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto naleśnikowe smarujemy farszem i zwijamy w rulon. PRZYGOTOWANIE sosu malinowego: Maliny myjemy i przekładamy do rondelka. Zasypujemy cukrem i stawiamy na ogień. Gdy maliny zaczną się podgrzewać rozdrabniamy

kulinarnyJa
Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami 304

końcówką lata :)Składniki ciasta:200-230 g. mąki,100 ml mleka,30 g drożdży,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka soli,50 g miękkiego masła.Drożdże zasypać cukrem i lekko rozetrzeć, żeby rozpuściły się. Wlać ciepłe mleko, sól i połowę mąki. Wymieszać dokładnie. Dosypać resztę mąki i dołożyć masło - zagnieść wszystko do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Przełożyć do lekko wysmarowanej(...)blenderem :) powstanie wtedy fajna zbita masa.Ciasto przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Farsz serowo-ziołowy rozłożyć równomiernie na cieście - ciasto złożyć na 3 lub 4 razy.Odkrawać kilkucentymetrowe paski i skręcać je:Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Murzynek z kremem 207

mogłabym powiedzieć. A może to po prostu zakalec?;) Co do zmian, to do ciasta dałam 240 g masła. Dodałam też od siebie czekolady mlecznej do masy, bo akurat miałam jej resztkę do wykorzystania. Ciasta nie nasączałam. Nie zrobiłam też polewy. Ogólnie ciasto nam smakowało i zostało zjedzone do ostatniego kawałka. Wyszło trochę w takim tortowym stylu. Jak dla mnie było(...)kąpieli wodnej. Miękkie masło ucieramy na puch. Nie przerywając miksowania dodajemy krem jajeczny. Masę dzielimy na dwie części. Jedną część masy łączymy z ajerkoniakiem i 1 łyżką roztopionej czekolady. Do drugiej części wlewamy pozostałą czekoladę oraz imbir, mieszamy. Wystudzone ciasto kroimy na 2-3 blaty. Nasączamy je naparem przygotowanym z rozpuszczonej w wodzie z cukrem kawy (opcjonalnie). Na pierwszy blat

Smaki Na Talerzu
Prosty chlebek bananowy 192

widelcem. Do owoców dolewamy roztopione masło, cukier, jajko oraz ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki oraz sody i połączenie z resztą masy. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (piekę z termoobiegiem) na około 55 minut (czy chlebek jest upieczony, należy sprawdzić patyczkiem). Przed podaniem studzimy. Smacznego

ChilliJemy
Brownie 210

momentu rozpuszczenia.  W misce ubić jajka z cukrem,  następnie dodać rozpuszczone masło z czekoladą i dokładnie wymieszać. Do masy dodać mąkę i sól. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blaszki. U mnie 26x26 cm. Tabliczkę czekolady posiekać na drobno i posypać wierzch ciasta. Piec

The Sweet Damsel
Ciasto na maślance i oleju ze śliwkami 577

puszysta masę. Zmniejszyć obroty miksera i miksując wlewać powoli maślankę na przemian z olejem. wyłączyć mikser wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenie i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy 25*35 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Poukładać śliwki bez pestek skórką do dołu jedna przy drugiej. Włożyć do nagrzanego piekarnika

Ala piecze i gotuje
Naleśniki budyniowe 322

budynie waniliowe 3 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej szczypta proszku do pieczenia 3 jajka ewentualnie cukier do smaku olej kokosowy do smażenia  Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto odstawiamy na pół godziny aby odpoczęło. Przed smażeniem naleśników ciasto mieszamy. W razie konieczności dolewamy odrobinę wody. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy odrobinę oleju, smażymy cienkie naleśniki z obu stron

Smakołyki Asi
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką 233

masę. Dodajemy do miski z masą jajeczną jogurt, olej lub rozpuszczone masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy na wolnych obrotach aż składniki się połączą na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do tortownicy, na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki truskawki. Kruszonkę wyjmujemy z zamrażalnika i posypujemy rozdrabniając ją w dłoniach lub ścieramy na tarce na truskawki. Wstawiamy tortownicę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
pyszne kruche ciasto o korzennym smaku... 213

grochem, fasolą, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C, grzanie góra/dół i piec 10 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i piec jeszcze 5 minut, przed nałożeniem masy ciasto trochę wystudzić na ciasto wyłożyć nadzienie i resztę ciasta pokruszyć w palcach na kruszonkę piec dalej z 35-40 minut, ciasto w formie wystudzić w chłodnym miejscu dobrze

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie 167

mąki żytniej 720 400 g mąki orkiszowej razowej 650 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli garść płatków owsianych Sposób przygotowania Wszystkie składniki połączyć i wymieszać na gładką masę. Ciasto będzie konsystencji gęstej śmietany. Wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 6-8h. Pieczemy w 240 stopniach 10 min, skręcamy temperaturę do 220 i pieczemy

Mieszam w Garnku
Orkiszowe placki z musem malinowym 258

jajka 2 łyżki mąki orkiszowej mus malinowy/ konfitura/ owoce  szczypta soli Przygotowanie: Białka ubijam na sztywno, dodaję żółtka, kolejno dodaję mąkę oraz szczyptę soli mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewam na rozgrzaną patelnię, formując 3 okrągłe placki. Piekę z każdej strony około 3 minuty. Po wyłożeniu na talerz, placuszki przekładam musem malinowym (akurat taki znalazł się pod ręką

Pause Gotowanie!
Seromakowiec z brzoskwiniami i galaretką 712

składników,rozwałkowujemy  na prostokątnej blaszce,nakłuwamy widelcem. Masę makową z puszki przekładamy do miski ,dodajemy bakalie,jajka,kaszę mannę,proszek do pieczenia,kilka kropli olejku migdałowego.Wykładamy masę na ciasto w blaszce. Przygotowujemy masę serową-miksujemy cukier z żółtkami i masłem,dodajemy po łyżce ser,na koniec budyń z proszkiem.Ubijamy białka ze szczyptą soli i mieszamy z masą serową(...)Wykładamy ją na masę makową i pieczemy w 180 stopniach ok 60 min. Studzimy  ciasto. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku,z ciasta zdejmujemy zrumienioną skórkę i układamy na wierzchu pokrojone brzoskwinie,zalewamy dopiero tężejącą galaretką. Smacznego

Swojskie jedzonko
Ciasto z truskawkami na kefirze 212

masę. Dodajemy do miski z masą jajeczną kefir, olej lub rozpuszczone masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy na wolnych obrotach aż składniki się połączą na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do tortownicy, na wierzchu układamy pokrojone na połówki truskawki, przecięciem ku górze. Kruszonkę wyjmujemy z zamrażalnika i posypujemy rozdrabniając ją w dłoniach lub ścieramy na tarce bezpośrednio

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię