ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:113/3191)

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami 734

pudru Do dekoracji: owoce sezonowe listki mięty Przepisy Thermomix. Ciasto czekoladowe. Wykonanie ciasta czekoladowego: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sposób wykonania w Thermomix znajdą Państwo tutaj . Do suchego naczynia Thermomix dajemy dwa całe jajka i 4 żółtka, oraz cukier. Zakładamy motylek i ubijamy na puszystą masę czas 6 min/obr.4 . Następnie ustawiamy Thermomix na czas 4 min/obr.3 i dodajemy(...)białek ze szczyptą soli. Do piany dajemy 3 łyżki masy czekoladowej i delikatnie mieszamy. Następnie dajemy całość masy i mieszamy. Na dno tortownicy wykładamy papier do pieczenia i wlewamy masę. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 45 min w temperaturze 45 stopni. Ciasto zostawiamy w tortownicy do wystudzenia. Następnie delikatnie wyciągamy z tortownicy. Wykonanie kremu: Do czystego i suchego naczynia

Themo przepisy
Naleśniki gryczane bezglutenowe 127

gęste dodać pozostałą wodę. Przygotowanie tradycyjne: Z kaszy gryczanej zrobić mąkę (np. w misie blendera). Do mąki dodać mleko, pół szklanki wody, jajka, olej i sól. Zmiksować na gładką masę. Ciasto odstawić na min 30 min. Gdyby ciasto, po tym czasie było za gęste, dodać pozostałą wodę gazowaną. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni np naleśnikowej. Podawać z ulubionymi dodatkami

CookYourself
Kostka Cappuccino 384

kawa cappuccino ( proszek ), do oprószenia  Wykonanie: Blaty czekoladowe: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować. Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując(...)połączenia. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką lub łyżką, tylko do połączenia.  Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Bardzo delikatnie wmieszać je do masyCiasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć

Opowieści z piekarnika
Przepis #22 Torcik kokosowy na biszkopcie z mąki kokosowej 144

Witajcie, Przed nami weekned. Już tradycyjnie przychodzę do Was z pomysłem na ciasto. Dzisiaj jest to torcik kokosowy ( uwielbiam wszystko co kokosowe), który stał się moim urodzinowym przysmakiem. Wygląda tradycyjnie ale czytając przepis przekonacie się, że wcale taki nie jest. Biszkopt jest na bazie mąki kokosowej a masa to połączenie płatków ryżowych oraz wiórek kokosowych. Uwierzcie mi, że smakuje(...)gęstnieć. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy ciągle mieszając aż masa stanie się gęsta. Na koniec dodajemy miód. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia.  Na wystudzony biszkopt wykładamy ostygłą masę. Ciasto chowamy do lodówki na około 4 godziny.   Mojego tort udekorowałam kuleczkami z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych. Dla miłośników kokosa to idealne połączenie :) Smacznego

Health-Fit-Life
Rogaliki z ciasta francuskiego z serem 738

łyżki serka homogenizowanego 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko Wykonanie: Twatóg rozdrabniamy widelcem, dodajemy serek homogenizowany (można zastąpić i dodać jogurt), cukier oraz żółtko, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć na stolnicę, przekroić w zdłuż i powycinać trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy farsz twarogowy i zwijamy od szerszej części tworząc rogalik. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy

magiczna kuchnia Kasi
Razowe pierogi z kiszką ziemniaczaną 177

zrobi :)   Farsz: Kapustę bardzo drobno siekamy. Z kiszki ściągamy jelito i rozgniatamy. Dodajemy kapustę, pieprz, bulion, sól do smaku i całość łączymy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto porcjami rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz  i sklejamy w dowolny sposób. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierogi podajemy z podsmażonym boczkiem pokrojonym w kostkę

Moniki Smakołyki
kokosowy torcik z białą czekoladą 194

ognia i dodajemy połamaną czekoladę.  Żelatynę moczymy w odrobinie wodzy, dodajemy do ciepłego mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. Studzimy.  Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z wystudzoną masąciasto dzielimy na dwa blaty nasączamy dobrej jakości alkohole m- ja użyłam brandy Wild Turkey przekłada m y m use m dekoruje my pokruszona czekolada i wiórkami kokosowymi s macznego

Luźna Kuchnia
Krajanka piernikowa, czyli pyszny piernik z marmoladą owocową, w czekoladowej otoczce :) 273

deserowe) Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie miód, śmietanę, sodę, przyprawę do piernika, kakao i mąkę. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą ciasta. Masę ciastową przekładamy do średniej wielkości blaszki, wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temperaturze 180°C około 40 minut. Po upływie czasu, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim piernika na około 5 minut

Smakowy Raj
Jabłkowe chmurki 284

Składniki na ciasto: 3 żółtka 3 łyżki wody 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g stopionego masła 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 ml mleka Do posypania:1 opakowanie Śmietan-Fix Masa jabłkowa:1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru cynamon do smaku  Składniki na bezę:6 białek(...)łyżeczki cukru waniliowego 150 g cukruŻółtka, wodę, cukier i cukier waniliowy ubić na puch, a następnie dodać mleko i roztopione masło. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki o wymiarach 25 x 30 cm (fot.1). Wygładzić powierzchnię. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Jabłka obrać i pokroić

Świat Ciasta
KOKOSOWA PYCHOTKA 147

dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe namoczone w mleku. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta wyłożyć 1/2 masy kokosowej, następnie wyłożyć herbatniki maślane. Potem posmarować 1/2 puszki masą kajmakową o smaku orzechowym i przykryć pozostałymi herbatnikami maślanymi. Na herbatniki wyłożyć pozostałą masę kokosową pamiętając zostawić trochę(...)masy na posmarowanie boków torcika. Na wierzch położyć drugi blat ciasta, na który rozsmarować pozostała masę kajmakową i lekko posypać wiórkami kokosowymi. Na koniec udekorować ciasto biszkoptami podłużnymi. Schemat przełożenia Biszkopt Masa kokosowa Herbatniki maślane Masa kajmakowa orzechowa Herbatniki maślane Masa kokosowa Biszkopt Masa kajmakowa orzechowa Wiórki kokosowe Biszkopty podłużne

Ciastka - domowe słodkości
Kakaowe ze śliwkami 180

mąka -500 g cukier kryształ -3 łyżki margaryna -1 kost proszek do pieczenia - 2 łyżeczki tłuszcz do formy MASA BUDYNIOWA białka jaj -5 szt olej -0,5 szkl budynie czekoladowe - 2 opak cukier -250 g sól - szczypta DODATKOWO śliwki PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE  Do miski wsypać mąkę z proszkiem i kakao.  Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i zagnieść ciasto(...)tarce o dużych otworach.  Śliwki umyć, wypestkować.  MASA BUDYNIOWA  Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodać proszek budyniowy i na końcu olej, dokładnie wymieszać. Wylać masę na starte ciasto ułożyć na masie śliwki i zetrzeć drugą część ciasta.  Wstawić ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop. (function

Kuchnia Danusi
Ciasto kora orzechowa 244

napracować. Ciasto kora orzechowa Od czasu do czasu jednak nawet ja mam takie dni kiedy decyduję sie na upieczenie jakiegoś “wypaśnego” ciasta. Takie ciasto to ma w sobie chyba wszystko, zaczynając od masy kończąc na galaretce i innych dodatkach, które po drodze do niego też się dodaje. Bardziej złożone i skomplikowane ciasta piekę głównie na imprezy okolicznościowe takie(...)wody 200 ml soku z brzoskwiń 10 dkg cukru Poncz do nasączenia: 100 ml soku z brzoskwiń 50 ml wódki Jak przygotować ciasto orzechowo-kokosowe z masą budyniową . Ciasto: białka oddzielić od żółtek. Zółtka już w trakcie oddzielania od białek przełożyć do dwóch osobnych miseczek, tak aby w jednej były trzy żółtka w drugiej pięć. Białka włożyć do dużej miski

mecooks
Sernik gotowany na kruchym cieście makowym 4179

serowa450g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego90g masła70g cukru pudru50ml mleka 2 żółtka15g mąki ziemniaczanejolejek migdałowypolewa śmietankowa150ml śmietanki 30%50g białej czekoladygarść orzechów laskowych do dekoracjiWykonanie:- składniki na ciasto kruche powinny być zimne, na masę serową - w temperaturze pokojowej KRUCHE CIASTO MAKOWE - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wypłukany i odsączony mak, zimne masło, jajko, żółtko(...)prawie od razu, gotowałam jeszcze 1-2 minuty)- masę zdjąć z palnika- tortownicę wyłożyć na spodzie i na bokach papierem do pieczenia- na dnie ułożyć pierwszy blat ciasta kruchego, wyłożyć połowę gorącej masy serowej, przykryć drugim blatem makowym, lekko docisnąć, wyłożyć drugą część masy serowej, przykryć ostatnim blatem, docisnąć- sernik lekko obciążyć (np. mniejszą tortownicą wypełnioną czymś ciężkim), pozostawić

Smakołyki Bereniki
Rolada szpinakowa 208

temperaturze180 st. W tym czasie jajka zetrzeć na tareczce lub drobno pokroić, dodać łyżkę ostrej musztardy, serek topiony,doprawić solą, pieprzem, dodać drobno pokrojony koperek, wymieszać powstałą masę. Na cieście rozsmarować masę jajeczną, na jednym z brzegów, wzdłuż wyłożyć odsączony z zalewy na sitku tuńczyka. Zwijać , najlepiej od tuńczykowej strony roladę, powinna się pięknie zwijać. Uzyskany rulon zawinąć w folię

kgwjanczewo
Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem mascarpone i bezą 201

Miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną. (Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.) Na papierze do pieczenie zaznaczyć wielkość blachy, w której będzie przygotowywane ciasto. Masę bezową rozsmarować na papierze i posypać płatkami migdałowymi. Bezę piec około 60 minut w temperaturze 140-150 stopni. (Powinna być chrupka, wypieczona oraz lekko popękana.) Gotową bezę ostudzić - najlepiej

Di gotuje
Ciasto Milky Way 477

zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie pozostawiamy je do ostudzenia. Margarynę ucieramy na puch dodając wystudzone mleko oraz mleko w proszku mieszając krem aż uzyuska jednolitą masę Polewa : Ciasto przekładamy masą a na górę polewamy czekoladową polewę , którą uzyskamy roztapiając czekoladę z 6 łyżkami mleka

W Moim Magicznym Domu
Ciasto ze śliwkami 159

wymieszać trzepaczką do połączenia olej, cukier, jajko, skórkę i sok z cytryny. Następnie dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z sodą i połączyć z masąCiasto powinno wyjść gęste. Ciasto pieczemy w blaszce o wymiarach 22 x 33 cm*, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną formę wykładamy ciasto, dokładnie wyrównujemy

Plate of Joy
Kołduny z baraniną 117

odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Zmielić baraninę, dodać majeranek, roztarty czosnek, bulion ( nie za dużo, tak aby farsz był zwarty), sól, pieprz. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkować, można kroić w niewielkie romby lub wycinać niewielkie koła – kołduny mają być na „jeden raz” – nie kroimy ich na talerzu. Na środek każdego rombu/koła kłaść farsz, pierożki

królestwo garów