ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:114/3191)

Sernik w łatki 163

przypadku byłam tylko obserwatorem. Nie robiłam go wtedy. A dzisiaj mój! :D Na święta Bożego Narodzenia! :) Składniki: na ciasto 150 gramów margaryny Kasi 2 jajka 250 gramów mąki 80 gramów cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao ciemnego masa serowa 600 gramów sera białego w wiaderku 5 jajek 150 gramów margaryny Kasi - rozpuszczonej i ostudzonej 1/2 szklanki(...)składników - dokładnie miksujemy na jednolitą masę - będzie lejąca Przelewamy masę na spód ciasta kruchego 1/3 część ciasta, które wcześniej odłożyliśmy, wałkujemy i rwiemy "łatki", które układamy na wylaną masę Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 55 minut. Po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy sernik jeszcze 5 minut w środku Wyjmujemy, studzimy, zjadamy :) Na święta - jak znalazł! Sernik jest niesamowicie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wegańska tarta makowa z gruszkami 185

taka tarta to ciekawa odmiana dla makowców. Składniki na formę o średnicy około 30 cm: ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła kokosowego 100 g daktyli 100 ml gorącej wody do namoczenia daktyli i późniejszego zblendowania masa : 200 g maku 150 ml syropu daktylowego/z agawy lub czegoś podobnego 150 ml wody po gotowanej ciecierzycy(...)gotuj aż do odparowanie wody (w tym czasie przygotujesz ciasto) Namoczone daktyle wraz z wodą w których się moczyły (100 ml!) zblenduj razem na gładką masę Zagnieć gładkie ciasto z masy daktylowej, mąki i masła. Teraz możesz tak jak ja ułatwić sobie życie i od razu wylepić ciastem formę i wstawić na 15 minut do lodówki, albo jak wszyscy mądrale

greenscarf
Pierogi "ruskie" 132

mielenia. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do farszu. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do mąki wlewamy wodę z masłem i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy, przy pomocy szklanki, koła. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody

R'n'G Kitchen
Placuszki twarogowe, czyli wschodnie syrniki 188

obtoczenia cukier - 2-3 łyżki sól - szczypta Dodatkowo: cukier puder, owoce, konfitura, ... Wykonanie: Twaróg umieszczamy w misce. Dodajemy jajko, cukier, sól i mąkę. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta formujemy ok. 6 kulek, które następnie spłaszczamy. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie masło z łyżką oleju) z obu stron. Gotowe osuszamy na ręczniku papierowym(...)obtoczenia cukier - 2-3 łyżki sól - szczypta Dodatkowo: cukier puder, owoce, konfitura, ... Wykonanie: Twaróg umieszczamy w misce. Dodajemy jajko, cukier, sól i mąkę. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta formujemy ok. 6 kulek, które następnie spłaszczamy. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie masło z łyżką oleju) z obu stron. Gotowe osuszamy na ręczniku papierowym

Pogotujmy.pl
Czekoladowy sernik 161

roztopioną i przestudzoną czekoladę. Nie miksujemy masy zbyt energicznie, ani dłużej, niż potrzeba do wmieszania czekolady. Masę wylewamy do przygotowanej formy, wykładamy na wierzch śliwki i delikatnie wciskamy w masę. Ciasto pieczemy ok. godziny w 160 st. C. Licząc 24 porcji, każda ma ok. 220 kcal, B: 8 g, T: 14 g, W: 16 g. Ponieważ moja foremka była troszkę

Kucharzyca
Fasolowe ciasto dyniowe z odżywką białkową na Halloween (bez glutenu, cukru białego) 195

pomarańczy, skórkę z pomarańczy, puree z dyni zmiksować blenderem na gładko. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać je w fasolowo-dyniową masę. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 50-60 minut. Po tym czasie ciasto wystudzić i posmarować wierzch solidnie masłem orzechowym

Candy Pandas
Odrywana drożdżówka 150

keksową  wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto masą truskawkową. Prostokąt pokroić na 4 równe poprzeczne prostokąty. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na 6 jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna

Moje domowe kucharzenie
Tort porzeczkowy 342

masła - 3/4 szklanki wiórków kokosowych Masa porzeczkowa: - 1/2 litra śmietany kremówki 30 % - 25 dag serka mascarpone - 1 i 1/3 szklanki mrożonych porzeczek - 5 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanki wrzątku - 3 łyżeczki żelatyny Polewa: - 2 szklanki mrożonej porzeczki - 5 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanki wrzątku - 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: - 2 galaretki Po dodatki do ciasta warto zajrzeć na stronę  www.Skworcu.com.pl(...)kokosowe i mieszamy do czasu połączenia się składników. Masę wykładamy na ciasto kokosowe. 3. Rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wrzątku i gdy zaczną tężeć przekładamy je na masę budyniową. Ciasto wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła. 4. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. W garnku doprowadzamy do wrzenia porzeczki podlane 2 łyżkami wody i cukrem pudrem, gdy się rozmrożą miksujemy blenderem

Apetyczna babeczka
Sernik kajmakowy na cieście orzechowym 179

łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/4 szklanki mleka Dodatkowo: ciastka typu petitki kakaowe kakao do posypania wierzchu Ciasto: 1. Do misy miksera wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy na najwyższych obrotach około 10 minut. Ubita masa ma powiększyć swoją objętość i ma zgęstnieć. 2. W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami.  3. Do jajek(...)mlekiem, mieszamy i gotujemy, co jakiś czas mieszając. Masa również musi zacząć wrzeć, oraz ma zgęstnieć. Ja pogotowałam jeszcze kilka minut po tym jak zawrzała. 3/4 gorącej masy wykładamy na ciasto orzechowe. Na masie układamy ciastka petitki, na wierzch wykładamy pozostałą masą, wyrównujemy i wkładamy ciasto najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao :-) Smacznego

kruche babeczki
Tarta wiśniowo-malinowa 178

gSposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.Do małej miseczki wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ubijamy tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy.Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy, lub wormie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź do momentu(...)rozpuszczoną w 1/4 szklanki żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. (Aby masę szybciej ostudzić przelewamy ją do szklanego naczynia, włożonego do garnka z zimną wodą :))Na gotowe kruche ciasto wylewamy masę wiśniową, następnie dokładnie rozprowadzamy ją po cieście. Następną warstwę przygotowujemy z ubitej wcześniej zimnej śmietanki śmietanki. Wierzch tarty dekorujemy świeżymi malinami. Wstawiamy do lodówki na około

Słodkie Przyjemności
Babka piaskowa 156

osobna dokładnie zmiksować z całością. W osobnej misce wymieszać obie mąki, które później dodać do masła i delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z masą. Ciasto piec 60 minut w 170 stopniach w formie 12x36

Pychotkaaa
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 179

polej oliwą, wymieszaj i odstaw pod przykryciem. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Dodaj oliwę, Poolish i wodę, następnie wymieszaj drewnianą łyżką aż do otrzymania lepkiej masy ciasta. Wyrabiaj w misce ręcznie około 10-15 minut. Ciasto będzie miękkie i lepkie, w trakcie dalszej pracy będzie potrzebowało maki do podsypywania. Wyłóż ciasto na deskę lub blat oprószony mąką

Grahamka, weka i kajzerka
Pyszny sernik z czekoladową masą budyniową 194

Trudno wyobrazić sobie ważną uroczystość rodzinną czy święta bożonarodzeniowe bez przepysznego sernika na stole. Niezwykle smaczny jest nieco inny od tradycyjnego, sernik z budyniem czekoladowym. sernik z masą budyniową Sernik to smaczne ciasto znane w kuchni od dawnych czasów. Już nasze babcie często piekły przepyszne serniki po wiedeńsku. Prócz tradycyjnych serników, których głównym składnikiem jest zmielony ser z kostki, obecnie(...)ciastem. Sernik z budyniem czekoladowym po upieczeniu jest bardzo lekki oraz nie za słodki. Wszystkie warstwy dobrze się z sobą komponują, dzięki czemu zajada nim wielu smakoszy ciast sernikowych. Sernik z masą budyniową ma piękny śmietankowy zapach oraz ciekawy wygląd. To aromatyczne i pyszne ciasto jest proste w przygotowaniu, dlatego powinno często zdobić stół w naszym domu.   Artykuł Pyszny

sierotka maRysia w kuchni
Korzenne placki na mące orkiszowej 187

konsystencja śmietany) masy. Jeśli Wasza masa wydaje się Wam być zbyt rzadka (zależy od użytej mąki) należy dodać odrobinę mąki, zbyt gęsta dodajemy troszkę mleka. Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem przed smażeniem. Na patelnię wylewamy ciasto (około(...)łyżki) i rozprowadzamy je delikatnym ruchem po patelni tworząc a la małe naleśniki (wielkości średniego talerzyka). Można również upiec placki mniejszej wielkości. Uwaga: przed wlaniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać. Placki smażymy z obu stron na złoto. Gdy zaczynają pojawiać się pęcherzyki placki należy obrócić na drugą stronę. Placki orkiszowe podajemy same lub w towarzystwie naturalnego

Słodkie okruszki
Tarta z malinami i białą czekoladą 157

śmietankę, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Do szklanki wbiłam dwa jajka, rozmieszałam do uzyskania jednolitej masy i przelałam do masy czekoladowej. Na podpieczony spód wyłożyłam mrożone owoce i zalałam masą. Ciasto piekłam 30 min. w temp. 170 st. C. Smacznego

Receptura smaku

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję