ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:121/3191)

Ciasto "Zebra" 159

oleju 1 szklanka napoju gazowanego (np. FANTA) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao migdałowy aromat do ciast łyżka masła (do smarowania formy) cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier (łyżka po łyżce). Następnie dodajemy(...)żółtka i miksujemy do momentu połączenia się składników. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, napój gazowany, aromat oraz olej. Delikatnie mieszamy rózgą na jednolitą, puszystą masę. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na środek

Qchnia po prostu
Naleśniki z białym serem! 110

jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier do smaku (ja nie słodzę naleśników) Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie(...)patelnia jest teflonowa i wymaga minimum oleju do smarowania, co 3 lub 4 naleśnik, rozprowadzam pędzelkiem cienką warstwę. Naleśniki smażymy na jasny złoty kolor. Naleśniki umieszczam w żaroodpornym naczyniu. Masa serowa: - 300 g białego sera (nie używaj niby sera z wiadereczka) - 1 całe jajko - 1 żółko - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 2 łyżki śmietany - 1 łyżeczka proszku budyniowego

SMYKWKUCHNI
Wafelkowe ciasto 103

Sposób przygotowania: Masło miksujemy z cukrem. Nie przerywając miksowania dodajemy jajka. Gdy masa będzie jednolita dodajemy wiórki, orzechy i pokruszone wafelki. Formę (18x26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę. Ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni C około 1 h. Inspiraca:  http://majanaboxing.blox.pl/2011/10/Ciasto-z-wafelkow-waniliowych.html

Pobite gary Barbary
Sernik na zimno na biszkopcie 130

Apetyczny, puszysty sernik, ale to taka najprostsza wersja sernika, bo tworzy go masa serowa w biszkopcie, ale świetna wersja leciutkiego ciasta, doskonały na wszelkie okazje, polecamy! Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1/2 kg sera twarogowego (może być z wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 400 g śmietany 30% 2 łyżki(...)pudrem, dodajemy sok z cytryny. Do ubitej śmietany wlewamy powoli ser zmiksowany z galaretką, mieszamy wszystko razem przez chwilę. Przygotowaną masę serową wykładamy na dolną część przekrojonego ciasta, przykrywamy drugą połową.Dekorujemy masą krówkową. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin. Smacznego

kgwjanczewo
Truskawkowa chmurka 200

20x30 cm. Nakłuć widelcem i piec ok. 15-20 minut w temp.180 stopni. Ostudzić. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i schłodzone połączyć z truskawkami.Wylać na upieczone ciasto. Składniki na krem ubić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężałą galaretkę z malinami. Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli(...)cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać i rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem (odwrócona do góry dnem) i piec 1 godzinę w temp.120-130 stopni. Schłodzić i wyłożyć na masę. Ciasto schłodzić w lodówce.  Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Na pewno zmotywuje mnie to do dalszej pracy nad blogiem. Zapraszam też na mój

Cukiernia Pychotki
Przepis na Drożdżówki z Serem i Jagodami 256

białko do pomalowania drożdżówek przed pieczeniem Link do filmu z przygotowania : Drożdżówki z serem i jagodami Przygotowanie: Nadzienie serowe jak i kruszonkę możemy przygotować w czasie gdy wyrasta ciasto. Masa serowa: Do miski przekładam wszystkie składniki na masę i miksuję mikserem przez kilka minut tak żeby składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita masa (jeżeli nie mamy miksera to składniki(...)dłońmi tak żeby powstały grudki (składniki na kruszonkę możemy zmiksować ze sobą w misce). Tak przygotowaną kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie ciasta na drożdżówki – ciasto możemy przygotować ręcznie lub maszyną: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Ciasto na maślance z truskawkami 312

Ciasto na maślance z truskawkami Wilgotny, puszysty i bardzo prosty w przygotowaniu placek na maślance z truskawkami. Nebo w ustach!     Składniki: 3 jajka 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 100g masła 1 szklanka cukru 1 szklanka maślanki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 200g truskawek Dodatkowo: cukier puder do posypania       *** Masło rozpuszczamy i odkładamy(...)masę, dodajemy maślankę oraz masło i miksujemy na wolnych obrotach przez 2 minuty *** *** Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita i gęsta masa *** *** Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blaszkę – moja blaszka ma wymiary 26×26 centymetrów *** *** Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy

Blog z Apetytem
Tarallucci 175

tego regionu Dziś zapraszam Was na tarallucci – to niezwykle prosta przekąska, którą możemy wykonać w wersji słodkiej oraz słonej. Tarallucci to małutki, okrągłe pieczywo, przygotowane z kruchego ciasta, na bazie mąki pszennej, dobrej oliwy oraz białego, wytrawnego wina i aromatycznych przypraw. Koniecznie musicie spróbować Tarallucci 500 g mąki pszennej typ 00 125 ml oliwy extra vergine 200 ml białego(...)gruboziarnistej soli himalajskiej 5 g suszonej pietruszki Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, pietruszkę oraz stopniowo dolejwaj oliwę i białe wino. Całość zagniataj tak, aby otrzymać zwartą masę. Ciasto odstaw na 30 minut. W międzyczasie w dużym garnku zagotuj wodę z solą. Następnie z ciasta wyrabiaj taralli – z odrobiny ciasta formuj niewielki wałek, a następnie zawijaj go wokół małego

365 dni dookoła kuchni
ciasto ryżowe z rabarbarem (bezglutenowe) 226

wylaniem na blachę dodać coś kwaśnego, np. sok z cytryny. Soda wejdzie w reakcję chemiczną z kwasem, zacznie wydzielać dwutlenek węgla (bla bla chemiczny bełkot) a my uzyskamy pulchniutkie ciasto. Przygotowanie: Łodygi rabarbaru należy umyć i pokroić w kostkę (najpierw dzieląc na 4 paski od czoła łodygi, potem na 1cm kawałki). Do miski przesiać mąkę przez sitko, dodać suche składniki(...)soda oczyszczona. Dokładnie wymieszać łyżką. Dodajemy składniki mokre (jajka, mleko i woda gazowana, oliwa i miód odrobina soku z cytryny) i przy pomocy miksera mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto jest dość rzadkie, w konsystencji trochę przypominające ciasto naleśnikowe, ale jest trochę gęstsze. Wylewamy około 2/3 ciasta na blaszkę wyłożoną papierem po czym wrzucamy drobno posiekany rabarbar. Im więcej

Gar Zdrowia
Ciasto z płatków ryżowych i owsianych z morwą i bananem 160

Pyszne ciasto z dodatkiem czarnej morwy i pysznym bananem. Bardzo pożywne i na długo zaspokaja głód, a przede wszystkim jest pyszne. Składniki: 1 szklanka płatków ryżowych 1 szklanka płatków owsianych 80g jogurtu naturalnego(...)mąki orkiszowej jasnej 80g morwy czarnej 1 duży banan 3/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 białka Płatki ryżowe, owsiane, mąkę, jogurt, żółtka i 40g morwy mieszamy na gładką masę. Ciasto odstawiamy na 30 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami łączymy z ciastem. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i dekorujemy pozostałą morwą i pociętym bananem. Ciasto

Gotowanie i blogowanie
Rogaliki piwne (3składnikowe) z powidłami 684

Dobry wieczór! :) Dzisiaj znowu mam dla Was rogaliki, tym razem przepis szybki w przygotowaniu, mało składników, a są mega pyszne i bardzo szybko znikają z talerzy! :) Ciasto bardzo kruche rozpływa się w ustach. Już dawno miałam w planach je przygotować, dzisiaj w końcu nadszedł ten dzień :). Jedyną ich wadą jest to, że znikają w mgnieniu oka! Zapraszam! Składniki: 2 szklanki(...)mąki tortowej 200 g masła 1/2 szkl piwa jasnego dodatkowo: powidła jajko cukier puder Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać masło, posiekać nożem, dolać piwo i zagnieść na jednolitą masę (ciasto powinno odchodzić od rąk i miski). Ciasto schłodzić w lodówce 30 minut, po tym czasie podzielić je na dwie części. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować każdą na cienkie koło

Trufelkowo
Biszkopt czekoladowy z gruszkami 183

garnku, lekko podgrzewając na małym ogniu. Następnie dodajemy jaja cały czas miksując. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dolewając mleko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do foremki i wyrównujemy. Gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na grube plastry, które układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około

peggiwkuchni
Mufinki jogurtowe 140

Przepis na ciasto pochodzi ze strony Kwestia smaku, ja jednak postanowiłam zrobić je w formie mufinek. Fajne, wilgotne ciasto! 1 mały (200 g) kubek jogurtu naturalnego. Należy u kubeczek po jogurcie i użyć go do odmierzania następujących składników: 3 kubki mąki 2 i 1/2 kubka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja 1 kubek oleju roślinnego cukier puder do zrobienia lukru Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać na gładką masę. Ciasto wyłożyć do foremek na mufinki i piec 30 minut w 170 stopniach. Z cukru pudru zrobić lukier. Ozdobić wg. upodobania

Jadło i czytadło
HERBACIANE ORZEŹWIENIE 626

tytule ciasto skrywające w sobie dużą dawkę orzeźwienia, a to dzięki połączaniu naparu z herbaty z sokiem cytryny. Łatwe w przygotowaniu oraz bardzo smaczne ciasto. \ SKŁADNIKI ( keksówka 35 x 7 cm) 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanka cukru 4 jajka 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 torebki herbaty sok z jednej cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zaparzyć herbatę(...)miksując dodawać  masło na końcu dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i miksować jeszcze około 3 minuty do chwili aż wszystkie składnik się połączą  i powstanie puszysta masa. Ciasto podzielić  na dwie równe części, do jednej dodać napar z herbaty, do drugiej sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Do każdej części dodać  po połowie piany

RAROSSA
Czekoladowy mazurek z chili 143

mnie liofilizowane maliny i płatki migdałowe, biała czekolada do dekoracji W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło. Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (dzięki temu nie będzie trzeba dodatkowo podsypywać go mąką). Przekładamy ciasto do foremki i dociskamy. Spód ciasta(...)nakłuwamy widelcem. Zgniatamy papier do pieczenia w kulkę (dzięki temu będzie łatwiej go dopasować), wkładamy na ciasto i wysypujemy surowym ryżem (można go później wykorzystać). Spód pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie usuwamy papier z ryżem i pieczemy jeszcze 20 minut. Czas, kiedy spód jest w piecu możemy wykorzystać, żeby przygotować ganache z czekolady. Śmietanę kremówkę

Ciastkozercy
Wielkanocne mini koszyczki 152

łyżeczka ekstraktu waniliowego wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, mieszamy. Do mąki wkładamy masło i siekamy nożem, dodajemy śmietanę oraz ekstrakt waniliowy i zagniatamy ciasto na gładką masę, odstawiamy na godzinę chłodne miejsce. składniki na masę serową: 125 g sera białego 30 g masła 50 g cukru pudru 1 jajo 1 łyżka budyniu śmietankowego 1 łyżeczka(...)oraz cukrem pudrem, dodajemy ser biały oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy dalej na gładką masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki drewnianej łączymy z masą serową. Ciasto kruche wykładamy na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm. Szklanką wycinamy koła i wyklejamy posmarowane masłem foremki na babeczki. Z ciasta formujemy również ruloniki

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z cebulą i oliwkami 83

Szybka tarta na cieście francuskim z uwielbianym przez nas serem feta <3   Składniki 300 g ciasta francuskiego 3 jajka 500 g cebuli cukrowej oliwa do smażenia 150 g sera feta 10 szt czarnych oliwek 10 szt zielonych oliwek kminek biały pieprz sól do smaku     Przygotowanie   Oddzieliłem białka od żółtek. Obraną cebulę(...)posiekałem w grubą kostkę. Zeszkliłem na oliwie, a gdy przestygła dodałem rozdrobnioną widelcem fetę, żółtka, poprzekrawane na pół oliwki, sól i pieprz. Z białek ubiłem pianę, delikatnie połączyłem z masą. Ciastem wylepiłem formę do pieczenia tart, nakłułem widelcem. Na cieście rozłożyłem farsz. Z reszty ciasta uformowałem wąskie paski, ułożyłem je na farszu tak, by tworzyły kratkę. Posypałem kminkiem. Zapiekałem

R'n'G Kitchen
Ciasto Malinowe z bezą 161

lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach 25 x 30 cm. Galaretki rozpuścić 3 szklankach wody i schłodzone połączyć z malinami. Wylać na upieczone ciasto. Składniki na krem ubić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężoną galaretkę z malinami. Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli(...)mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać i rozsmarować na blaszce pergaminem z wyciąganym dnem, bezę posypać płatkami migdałowymi i piec 1 godzinę w temp 120- 130 C. Schłodzić i wyłożyć na masę. Ciasto schłodzić w lodówce. Składniki:) Artykuł Ciasto Malinowe z bezą pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk

Proponowane wyszukiwania