ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:120/3191)

Szarlotka z żółtym serem 161

miski i mieszamy z pozostałymi składnikami nadzienia (oprócz orzechów), żeby każdy plasterek jabłka był oprószony mąką z przyprawami.   Przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie składniki aż utworzą grudkowatą suchą masę.   Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i trzemy na tarce bezpośrednio na foremkę do tarty. Z takich tartych ciastowych zacierek formujemy też brzegi ciasta. Podpiekamy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach

Ugotowane pozamiatane
Ciasto wyśmienite 408

cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Mąkę ( dwie łyżki odłożyć ) wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z utartą masą. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao, do trzeciej odłożoną mąkę. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.   Ciasto Wyśmienite: Ciasto makowe wylać

Różne smaki w kuchni
Ciasto ucierane z truskawkami i czereśniami 176

promieni słonecznych. Ciasto proste a jakie pyszne! Tortownica o śr. 24 cm 200 g margaryny 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml oleju Kujawskiego 300 g truskawek 100 g czereśni Margarynę (wcześniej wyjętą z lodówki- w temperaturze pokojowej) ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy(...)margaryny i jajek (ciągle miksując). Na samym końcu dolewamy strużką olej. Masę wylewamy na wysmarowaną i oprószoną mąką tortownicę. Truskawki kroimy na połówki, czereśnie pestkujemy. Owoce wciskamy w masę. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.  ,,Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim

VioletoweKucharzenie
Drożdżowe z kruszonką 119

CIASTO SKLADNIKI                                                                                                   1 kg mąki 1 szklanka cukru(...)rodzynków  wykonanie; Z drożdży, letniego mleka i odrobiny mąki zrobić rozczyn.Gdy rozczyn po 15-20 minutach wyrośnie ,dodać go do miski z przesianą mąką Do tak powstałej masy ciasta ,dodac roztrzepane jajka ,cukier i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wyrobić, na koniec dodać rozpuszczoną margarynę.Gotowe ciasto zwinąć w kulę  i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia -podwojenia objętości

w mojej kuchni
Ciasto z malinami 377

nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze  180 st.C około 30 minut. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić. Zimne ciasto przekroić na pół. Blaty ciasta delikatnie nasączyć sokiem z pomarańczy. Masa malinowa: 3 galaretki malinowe; 2 łyżki żelatyny w proszku; około 1 kg malin; Galaretki i żelatynę wymieszać, zalać 1,25 l gorącej wody i dobrze wymieszać(...)biszkopt z kremem, zdejmujemy delikatnie folię spożywczą). Na maliny w galaretce wykładamy masę śmietanową (trochę należy zostawić na wierzch ciasta), wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Wierzch ciasta posmarować pozostawioną masą śmietanową, polać polewą czekoladową. Ciasto odstawić do lodówki do stężenia

In my kitchen
TORT BLONDYNKI URODZINOWY, czyli czekoladowy i Matcha z Kremem Limonkowym i Ganache Czekoladowym 344

miksując. Potem przesianą herbatę Matcha. W tym momencie wyłączyłam mikser i do masy jajecznej przesiałam mąki, które wymieszałam już łyżką, mieszając energicznie ruchami od dna, tak aby maksymalnie napowietrzyć masę. Ciasto biszkoptowe wylałam do tortownicy o średnicy 23 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 150-180 stopni przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Upieczonym(...)połową cukru. Do białek dodałam żółtka z cukrem i zmiksowałam. Na końcu dodałam przesianą mąkę i kakao i wymieszałam łyżką,szybko i energicznie ruchami od dna, tak aby napowietrzyć masę. Na końcu cieniutkim strumieniem wlałam rozpuszczone i wystudzone masło, mieszając w tym czasie łyżką. Masę biszkoptową wylałam do tortownicy o średnicy 23 cm i piekłam w temperaturze 180 stopni przez

Blondynka Gotuje
Wigilijne uszka z farszem grzybowym 420

łyżki oleju Farsz: 200 g suszonych 1/2 cebuli  pieprz, sól Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy dołek i dodajemy jajko, olej oraz ciepłą wodę. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie miękkie. Formujemy go w kulę i odstawiamy na ok. 15 min. Farsz: Grzyby zalewamy chłodną wodą i moczymy przez całą noc.  Na patelni smażymy cebulę i dodajemy(...)kosteczkę. Całość smażymy na małym ogniu przyprawiając solą i pieprzem przez około 15 min. (aż grzyby zmiękną).  Następnie całość mielimy przez maszynkę na gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wycinamy malutkie koła. Na każde wykrojone koło nakładamy łyżeczką farsz i formujemy uszka.  Przygotowane uszka gotujemy w osolonej wodzie

Łycha smaków
maślane ciasteczka z maszynki 154

wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy. Na koniec dodajemy wymieszanie ze sobą mąki oraz sól. Całość miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do maszynki do wyciskania ciastek. Ciasteczka wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy gdyż ciasteczka podrosną. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto migdałowo-czekoladowe 196

misce. Do ubitych jajek dodajemy olej i wymieszane wcześnie suche składniki. Orzechy i 100 g czekolady siekamy na drobne kawałki - łyżkę migdałów odkładamy na później, a resztę dodajemy do masy. Ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 17 cm i pieczemy około 45 minut w 180`C do suchego patyczka. Na ostudzone ciasto wylewamy 50 g rozpuszczonej w kąpieli wodnej

Słodkie Przyjemności
Ciasto czekoladowe z żurawiną 119

budyń waniliowy 200 g gorzkiej czekolady Przygotowanie   Połowę masła ucieramy z 250 g cukru i jajkami ,na jednolitą masę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia ,stopniowo dodając do masy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej porcji dodajemy kakao i łyżkę mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ,wylewamy najpierw jasne ciasto ,później ciemne. Na wierzch sypiemy 250 g żurawin

R'n'G Kitchen
BAGIETKI Z SAMOPSZY, PŁASKURKI I ORKISZU 124

cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:   Stressfree ,  superpokarmy Zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki i ok.50ml (g) ciepłej wody (ok.40(...)dokładnie rozmieszać i odstawić na ok.10-15 minut aż wyrośnie. Do misy miksera wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy sól, oliwę, wyrośnięty zaczyn oraz resztę wody. Mieszamy przy pomocy haka na jednolitą masę. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na ok. 2-2,5h, w tym czasie 2-3-krotnie zbijamy ciasto łopatką i odstawiamy do kolejnego wyrastania. Po 2-3 krotnym zbijaniu wykładamy wyrośnięte

Smaczne Zdrowe
Ciasto marmurkowe 416

taką pogodę jaką dzisiaj mamy za oknem nachodzi mnie ochota na kawałeczek aromatycznego ciasta czekoladowo - pomarańczowego, który swoją lekkością przypomina babkę. Składniki: - 450 g mąki pszennej - 220 g cukru kryształu - 1 opakowanie cukru waniliowego - 150 g masła - 5 jajek - 1 szklanka mleka - 3 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka(...)oraz pół szklanki mleka. Całość dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, resztę mleka oraz skórkę z pomarańczy, mieszamy.Do wysmarowanej keksówki nakładamy na przemian obie masy. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę ( do tzw. suchego patyczka ). Wystudzone ciasto dekorujemy lukrem ( cukier puder łączymy z wyciśniętym sokiem z pomarańczy

Zainspirowana w kuchni
Jabłkowa Fantazja 1754

porą bardzo często mamy ochotę na "coś słodkiego". Dziś polecam przepis na pyszne ciasto z musem jabłkowym. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Każdemu przypadnie do gustu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, 2 łyżeczki kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru(...)dużych oczkach. Przekładam do garnka i wlewam wodę. Jabłka duszę około 15 minut na małym ogniu. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę jabłkową wykładam na ciasto. Wyrównuję. 4. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem ze śmietan- fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaję żelatynę. Ubijam. Masę wykładam na ciasto

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto rabarbarowe z puszystą masą budyniową 201

wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 15 minut. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, i rozłożyć na nim rabarbar. ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 25 minut. Masa – żelatynę zalać zimną wodą aby napęczniała. Ugotować budyń dodając do mleka 50 g cukru(...)gorącego budyniu dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Poczekać,żeby masa ostygła. Ubić śmietanę na sztywno i połączyć z budyniem, ale mieszać delikatnie. Wylać masę na rabarbar, obsypać orzeszkami i odstawić na co najmniej 4 godziny. Ciasto jest super, polecam

Kuchnia Pokoleń
Ludziki z nadzieniem czekoladowym 101

masy. Następnie wbijamy jajka i dalej mieszamy.W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ciasta razem z mlekiem i ekstraktem waniliowym - łączymy. Z przygotowanej masy odkładamy łyżkę ciasta którą łączymy z łyżeczką kakao.Do przygotowanej silikonowej formy z ludzikami, misiami itd., nakładamy najpierw ciemną masę w miejscach które mają być innego koloru np. na łapkach, nóżkach, czapeczkach(...)Następnie wylewamy resztę ciasta tak, aby zakryło 3/4 formy inaczej masa się wyleje gdyż ciasto sporo rośnie.Przygotowane ludziki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180`C. Studzimy w formie.Gdy ciasteczka ostygną wyjmujemy je z formy - ja pomagałam sobie wykałaczką.Przygotowujemy nadzienie czekoladowe - do miseczki wlewamy 2 łyżki śmietanki 30% i łamiemy około 100 gram

Słodkie Przyjemności
Muffiny drożdżowe z malinami, borówkami i kruszonką 115

kubku razem z łyżeczką cukru, do chwili gdy będą płynne, następnie wlewamy do misy z pozostałymi składnikami i wszystko razem mieszamy widelcem lub drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa. Ciasto pozostawiamy na chwilę, by wyrosło, w tym czasie robimy kruszonkę. Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do misy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i całość dobrze wyrabiamy ręcznie. Foremki

Smakowy Raj
Ciasto "Zebra" 159

oleju 1 szklanka napoju gazowanego (np. FANTA) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao migdałowy aromat do ciast łyżka masła (do smarowania formy) cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier (łyżka po łyżce). Następnie dodajemy(...)żółtka i miksujemy do momentu połączenia się składników. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, napój gazowany, aromat oraz olej. Delikatnie mieszamy rózgą na jednolitą, puszystą masę. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na środek

Qchnia po prostu
Naleśniki z białym serem! 110

jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier do smaku (ja nie słodzę naleśników) Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie(...)patelnia jest teflonowa i wymaga minimum oleju do smarowania, co 3 lub 4 naleśnik, rozprowadzam pędzelkiem cienką warstwę. Naleśniki smażymy na jasny złoty kolor. Naleśniki umieszczam w żaroodpornym naczyniu. Masa serowa: - 300 g białego sera (nie używaj niby sera z wiadereczka) - 1 całe jajko - 1 żółko - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 2 łyżki śmietany - 1 łyżeczka proszku budyniowego

SMYKWKUCHNI
Wafelkowe ciasto 103

Sposób przygotowania: Masło miksujemy z cukrem. Nie przerywając miksowania dodajemy jajka. Gdy masa będzie jednolita dodajemy wiórki, orzechy i pokruszone wafelki. Formę (18x26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę. Ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni C około 1 h. Inspiraca:  http://majanaboxing.blox.pl/2011/10/Ciasto-z-wafelkow-waniliowych.html

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania