masa zaczęła mi spływać i rozjeżdżać się na boki. Pierwsza myśl? Oczywiście trzeba na szybko wymyśleć jakiś zamiennik, bo ciasto nie wyszło jak powinno. Kiedy jednak ciasto przeleżało noc w lodówce, a wszystkie masy zastygły, okazało się wielkim hitem. Poważnie, jest przepyszne. Przeplatają się tutaj wyraźnie adwokatowe i kawowe smaki. Smaki zdecydowanie moje. Jeśli i Wy lubicie takie połączenia(...)jednym żółtku, miksujemy dalej. Zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy wodę oraz olej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiane składniki dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelewamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dwie szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier
Smaki Na TalerzuJeszcze jeden sernik. Tym razem na kakaowym spodzie, oblany masą krówkową. Ciasto: 3 jajka 10 dag margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka kakao Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego President 1 szklanka cukru + 2 łyżki(...)białości. Dodać proszek budyniowy, następnie ser oraz pozostałe składniki oprócz białek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru. Pianę połączyć delikatnie z masą serową. Gotową masę rozprowadzić na cieście. Piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć. Pozostawić w nim ciasto na 15 - 20 minut przy uchylonych drzwiczkach. Upieczony sernik lekko przestudzić. Delikatnie
Praktyczna pltarta do formy cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, masło, mleko powinny być wyjęte z lodówki przynajmniej 2 godziny przed użyciem. Więcej przeczytasz tutaj . Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksować na średnich obrotach(...)mąki, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Wszystko krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Białka ubić w osobnej misce na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać ją do ciasta. Masę przelać do keksówki o wymiarach 20x10 cm lub małej formy na babkę z kominkiem (moja forma okazała się zbyt duża, dlatego babka była ciut niższa ;)). Formę wysmarować uprzednio
Nastoletnie Wypiekaniepierniczki, masę, biszkopt nr 2 i masę. Całość posypujemy startą deserową czekoladą. Smaki ciasta komponują się idealnie, kwaskowość powideł świetnie współgra ze smakiem pierniczków i masy, a delikatny biszkopt świetnie scala całość. Ciasto wychodzi zawsze, bo jest niezwykle proste w przygotowaniu. Wygląda ślicznie, a smakuje...poezja :-) Polecam Wam wykonać samemu pierniczki, polecam przepis z którego ja korzystałam , znajduje się(...)składania ciasta :-) Najpierw jeden biszkopt smarujemy powidłami, na powidła układamy pierniczki następnie wykładamy na pierniczki 2/3 masy, na masę dajemy drugi biszkopt, smarujemy go resztą masy. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Ciasto musi poleżeć noc w lodówce by pierniczki namokły. Na drugi dzień ciasto rozpływa się w ustach. Jest mięciutkie i przepyszne. Polecam Wam gorąco, pyszne, proste
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: (na 8-16 sztuk) ciasto: 200 ml mleka 50 g drożdży 5 łyżek cukru 500 g mąki 3 jajka szczypta soli 50 g stopionego masła olej do smażenia polewa: masa czarna i masa biała: śmietana 36% czekolada deserowa- pół tabliczki Przygotowanie(...)ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić na 10 minut. Mąkę mieszać z resztą cukru, solą, jajkami i masłem. Następnie wlać mleko i drożdże, wyrabiać na gładką masę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Zostawić na 30 minut pod przykryciem. Ponownie zagnieść i zostawić na 15 minut, Wałkować na grubość około 1 cm. Wycinać za pomocą grubej szklanki
KreatywnePinymnóstwo to postanowiłam się w końcu zmierzyć ze słynną roladą. Ciasto tak proste, że bardziej się chyba nie da ale ma w sobie to "coś". Masa orzechowa ma bardzo wyraźny smak, jest kremowa a ciasto niezwykle puszyste i wcale nie suche. Wszelakie drożdżowe wypieki znikają u nas zanim jeszcze zdążą wystygnąć i tak też było z tym ciastem. Składniki(...)Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą orzechową. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości dużej blaszki z piekarnika i ułożyć na papierze do pieczenia. Na cieście rozsmarować masę orzechową. Całość zwinąć w roladę, owinąć w papier do pieczenia pozostawiając 2-3 cm luzu i ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukier utrzeć mikserem z 3 minuty, masa będzie "zważona" ale taka ma być wsypać mąkę z proszkiem i sodą i połączyć składniki użyłam resztki marchewki i pomarańczy po wyciśnięciu soku w wyciskarce, też można użyć startej na drobno marchewki i starej skórki z pomarańczy wyparzonych w ilości 2 szklanki po starciu, wsypać do ciasta wsypać przyprawę do piernika i połączyć(...)około 60 minut, zostawić w blaszce do wystudzenia miękkie masło utrzeć z kawą rumową, dodać porcjami serek waniliowy homogenizowany i sok z pomarańczy, utrzeć na gładką masę ciasto przekroić na połowę i połowę kremu nałożyć na ciasto, nakryć drugim ciastem resztę kremu rozsmarować na cieście, posypać na środku orzechami i wokoło suszoną żurawiną, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto
W Mojej Kuchni LubięPyszne, lekkie ciasto kakaowe z powidłem śliwkowym, masą na bazie serka mascarpone i śmietany z czekoladkami Michałki. Na to polewa z gorzkiej czekolady i na niej orzeszki ziemne bez soli. Co Wy na to ? Nam smakowało bardzo, polecam i miłego piątku Wam życzę :-) blaszka 24x34 cm Ciasto ciemne: 7 jajek L 1 szklanka cukru brązowego nierafinowanego 140 g mąki tortowej(...)Wszystko topimy w tak zwanej kąpieli wodnej. Odstawiamy na chwilkę do przestudzenia. Ciepłą polewę dajemy na wierzch ciasta i od razu posypujemy posiekanymi orzeszkami. Przełożenie ciasta: blat ciasta - smarujemy powidłem - masa michałkowa - drugi blat ciasta - polewa - orzeszki
kruche babeczkiSmak serniczka super, mogę go polecić na 100 %. Te dwa smaki sera i masy makowej super ze sobą się zgrywają. Moje ciasto jest niższe, ponieważ zrobiłam z połowy porcji. Masa makowa – tym razem użyłam masy gotowej. Dużo ludzi tak lubi, ponieważ jest łatwiej. Nie miałam dużo czasu na wykonanie tego ciasta więc tak sobie właśnie ułatwiłam. Masło z cukrem(...)dodać żółtka i bakalie. Nawet jak masa jest z bakaliami ja dodaje jeszcze ekstra bakalie. Lubię bakalie w maku. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać delikatnie. Formowanie ciasta – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, boki i dno. Wymiary blaszki to 24 x 33 cm. Ciasto nakładać za pomocą bardzo dużej łyżki, kleks ciasta białego, następnie
Kuchnia PokoleńSkładniki ciasta podstawowego łączymy. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i słodziwem. Masło topimy, mieszamy z mlekiem. Obie masy łączymy ze sobą i mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy mak i cynamon, do drugiej kakao i kawę. Tortownicę o średnicy 20-25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem
Kucharzycapizzy z dobrym składem Dodatkowo - kawałek żółtego sera do starcia Wykonanie Ciasto Na stolnicę/blat wysypujemy mąkę. Wbijamy jajko. Delikatnie mieszamy. Wlewamy wodę oraz olej. Całość zagniatamy w jednolitą masę. Ciasto dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Wycinamy kółka. Farsz Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. D odajemy pokrojone w kostkę pieczarki a następnie pierś
Health-Fit-Lifewykonujemy farsz, czyli kapustę z grzybami ( według TEGO przepisu) *** *** Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę lub masło, jajko, sól i śmietanę. Wszystko zagniatamy na jednolitą, sprężystą masę *** *** Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, na podsypanym mąką blacie. Wzdłuż jednego boku układamy porcje farszu *** *** Ciasto zwijamy tak aby farsz znajdował się w środku. Powstały wałek odcinamy od reszty ciasta *** *** Wałek
Blog z ApetytemNastępnie dodajemy mąkę, jajko, cukier szczyptę soli i roztopione masło, zagniatamy ciasto i zostawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia. Twaróg ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 6 części i formujemy okręgi, w środku robimy wgłębienie i wyciągamy brzegi w górę. Zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Nakładamy nadzienie twarogowe i umyte borówki. Pieczemy
Delusional Trinegórę, następnie zrób to samo z bokami, a środek wytnij tak aby był pusty. Ciasto włóż s powrotem do keksówki tak aby boki i spód były wyłożone ciastem. masa serowa ser zmiel przez maszynkę i przełóż do garnka, dodaj cukier, cukier wanilinowy i jajka. Wszystko wymieszaj i postaw na małym ogniu, cały czas mieszając. Jak masa zrzednie dosyp powoli(...)budyń, cały czas energicznie mieszając. Jak masa zacznie gęstnieć i powstaną pęcherzyki zalej środek biszkopta i przykryj wszystko ściętym wcześniej górnym plackiem. Po ostygnięciu ciasto wstaw do lodówki. Ciasto wyjmij z fory i udekoruj polewą czekoladową świeżymi truskawkami i miętą. Smacznego
Niezły Młynekcukrem, dodać przestudzoną czekoladę, delikatnie zmiksować. Przesiać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Gruszki obrać, pokroić na kawałki, wrzucić do ciasta, dodać odcedzoną żurawinę. Delikatnie połączyć z ciastem. Masę przelać do foremki (przepis jest na małą foremkę keksową, 16cm), piec w 170C do „suchego patyczka”. Artykuł Ciasto czekoladowe z gruszkami i żurawiną pochodzi z serwisu
Raj dla Podniebienia