mleko. Mieszamy. W drugiej misce suche składniki (mąka, cukier,cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia). Łączmy suche i mokre składniki. Do foremek wykładamy dużą łyżkę masy na ciasto, następnie łyżeczką masę budyniową i przykrywamy ciastem do ¾ wysokości formy. Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni
Lena Gotujesera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę i drożdże wymieszaj. Powoli wlewaj wodę i zagnieść ciasto. Masę włóż do miski i włożyć na noc do lodówki. Dzięki temu ciasto nie będzie za puszyste. Wyjmij ciasto powinno podwoić objętość. Gdy się ociepli, podziel je na 8 części
The Slow Life Wifesera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę i drożdże wymieszaj. Powoli wlewaj wodę i zagnieść ciasto. Masę włóż do miski i włożyć na noc do lodówki. Dzięki temu ciasto nie będzie za puszyste. Wyjmij ciasto powinno podwoić objętość. Gdy się ociepli, podziel je na 8 części
The Slow Life Wifeplastry. • Wymieszać jabłka z sokiem z cytryn i bakaliami. • Suche składniki ciasta połączyć razem, a mokre roztrzepać, po czym wszystko wymieszać na gładką masę. • Ciasto dokładnie przemieszać z jabłkami i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam okrągłej tortownicy. • Piec w temp. 180 st.C przez 50 minut
To co kochamnożem lub mikserem. Następnie w połączonych składnikach robię na środku dołek i wlewam żółtka oraz dodaję śmietanę. Ciasto zagniatam przez chwilę tak żeby składniki się połączyły i powstała jednolita masa – ciasta nie wyrabiam zbyt długo tylko do momentu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka lub zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut
Uwaga Babcia Gotujełyżeczki cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wiórków kokosowych WYKONANIE: Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie lub w malakserze albo w misie miksera na jednolitą masę. Ciasto uformuj w lekko spłaszczoną kulę, owiń w folię i wsadź do lodówki na 30 minut. Umyty i osuszony rabarbar pokrój w 1,5 - 2 cm kawałki. Dodaj
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczki cynamonu 0,5 szklanki mielonych migdałów (lub płatków migdałowych- zmielonych) WYKONANIE: Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie lub w malakserze albo w misie miksera na jednolitą masę. Ciasto uformuj w lekko spłaszczoną kulę, owiń w folię i wsadź do lodówki na 30 minut. Śliwki wypestkuj, przekrój na połówki. Po tym czasie piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni
Słodko-Słony Świat Ilonymasła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajo - 50 g cukru - kilka kropel soku z cytryny - płaska łyżka jogurtu - mąką do podsypywania Ciasto szybko zagnieć i włóż do lodówki na minimum 20 minut. NA MASĘ: - śliwki węgierki około 1 kilograma(...)Śliwki myjemy i drylujemy, kroimy na połówki. - 2 jaja - 1 białko - 100 ml mleka - serek mascarpone - 4 czubate łyżki cukru Z w/w składników, za pomocą trzepaczki, robimy płynną masę. Wyciągamy ciasto z lodówki, wylepiamy nim dużą tortownicę, układamy połówki śliwek dość ciasto. Zalewamy masą, wstawiamy do pieca na godzinę. Ja piekłam w temp 165 stopni C. Wyciągamy z pieca, studzimy
SMYKWKUCHNImieć teraz ciut więcej czasu na buszowanie w kuchni, ale przez chorobę i domowe sprawy czasu mam mniej niż zwykle. Dzisiaj jednak wygospodarowałam moment na przygotowanie smacznego i prostego ciasta! Masa twarogowa i brzoskwinie stanowią bardzo soczysty kontrast w porównaniu z chrupiącym ciastem. Poniżej mam dla Was mnóstwo zdjęć krok po kroku, więc przygotowanie brzoskwiniowej plecionki nie powinno stanowić
Przepisy AleksandryPyszne,dietetyczne porzeczkowe ciasto,ktore wygladem przypomina tarte,a tarta nie jest.Spod stanowi idealne,cieniutkie ciasto drozdzowe.Proporcje grubosci ciasta,masy smietanowo-jajecznej i porzeczek sa dobrane idealnie.Szczegolnie dla wszystkich lubiacych ciasta nie przeladowane tluszczem i liczacych kalorie.Kolejne ciasto z serii "samo sie robi".Na pewno wyprobuje je z innymi owocami rowniez,dlatego i Wam polecam.Upieklam je w formie na tarte
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składniki wyrabiamy na jednorodne i aksamitne ciasto. Ciasto dzielimy na połowę i z połowy robimy czerwone kopytka. Ciasto wkładamy do miski, dodajemy koncentrat oraz papryczkę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na kawałki, z których tworzymy wałki (na stolnicy posypanej mąką). Wałki tniemy na małe kawałki około 3 cm. Gnocchi gotujemy w mocno osolonej wodzie około 5 minut
Projekty ze smakiemtruskawkami. Ciasto nie jest trudne do wykonania ale dosyć czasochłonne. Prace jednak można podzielić sobie na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt, a drugiego zrobić krem oraz masę wierzchnią i przełożyć ciasto oraz udekorować. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: Pół szklanki czarnej herbaty(...)około 2 godziny *** *** Gdy ciasto całkowicie wystygnie przecinamy je w dwóch miejscach – na 3 blaty. Przygotowujemy poncz: herbatę mieszamy z cukrem i odkładamy do wystudzenia *** *** Blaty ciasta nasączamy ponczem *** *** Następnie kończymy przygotowywać masę: wafelki kroimy na małe kawałki *** *** Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy schłodzoną masę czekoladową. Cały czas miksujemy, do momentu, aż uzyskamy jednolity krem *** *** Do masy dodajemy pokrojone
Blog z ApetytemDziś przepis na pyszne ciasto z masą z soczków Kubuś. Można przebierać w smakach. Polecam spróbować. Zwłaszcza, ze pogoda nas nie rozpieszcza, a dodatkowo smog na dworze się utrzymuje to warto pobawić się w kuchni smakami i zaskoczyć rodzinę. Spróbujcie. Ciasto z masą Kubusiową i masą śmietankową BISZKOPT: 4 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku(...)wlać do gotującego się soku. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać zimnego budyniu. Wyłożyć masę na biszkopta. MASA ŚMIETANKOWA: Przygotować galaretki. Ubić śmietanę, dodać cukier puder, śmietan fix, bitą śmietanę i tężejącą galaretkę. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto, wyrównać i ozdobić
Gotuję Testujęmieszamy ze sobą, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło (najlepiej wyciągnąć je z lodówki ok.. godzinę przed pieczeniem, żeby zmiękło), wodę i jajka. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste. Pieczemy ok. 50-60 minut (wszystko zależy od naszego piekarnika, proponuje sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy nie zostaje na nim surowe ciasto) w temperaturze(...)trochu wystudzony budyń oraz olejek waniliowy i sok z cytryny Miksujemy do uzyskania kremowej masy. Wykonanie polewy: W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy kakao i śmietanę. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez krótką chwilę po rozpuszczeniu się wszystkich składników. Wystudzone ciasto należy przekroić przez środek na 2 równe części. Dolną część smarujemy cienką warstwą nutelli, następnie
The Sweet Damselpudrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Masło pokroić w kostkę i dodać do mącznej mieszanki. Wyrobić stopniowo dodając żółtka i kwaśną śmietanę (wyrabiać, aż masa stanie się jednolita). Ciasto podzielić w proporcjach 2:3. Większą część owinąć folią i włożyć do lodówki, a mniejszą część owinąć folią i włożyć do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć(...)zamrażarki i zetrzeć je na górę ciasta za pomocą tarki. Piec ok. 50-60minut w temperaturze 180 stopni. Blacha : standardowa, prostokątna Warstwy od dołu: 1. ciasto 2. masa serowa 3. wiśnie 4. piana z białek 5. wiśnie 6. starte ciasto Przepis pochodzi ze zbioru przepisów Kuchnia Lidla
Mania Wypiekaniamąkę. Całość zmiksować na jednolitą masę.Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).Na blasze od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia i wylać na niego ciasto. Masę należy rónomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.Po upieczeniu, cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier
Gospodyni Miejskacukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w kostki margarynę i całość szybko rozcieramy w rękach. Dodajemy jogurt oraz 3 żółtka i krótko wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto będzie zwarte, ale bardzo kleiste. 3/4 ciasta rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ja robię to widelcem, ponieważ ciasto bardzo klei się do rąk. Resztę ciasta mieszamy(...)białko jest ubite, dosypujemy cukier i dalej miksujemy aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. Dosypujemy budyń oraz cukier waniliowy i delikatnie miksujemy, ale już na małych obrotach. Dodajemy jogurt i chwilę nadal miksujemy na małych obrotach. Dalsze czynności: Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika ciasto. Wylewamy na jego wierzch piankę jogurtową, a na niej rozkładamy wiśnie. Na górze rozkładamy resztę
Smak mojego domusernika, szarlotki podpiekamy je przed nałożeniem masy do pieczenia około 10 minut, a następnie przestudzamy lub schładzamy całkowicie. w ten sposób ciasto nie namoknie od później nałożonej masy, unikniemy zakalca, a ciasto zachowa swą kruchość i smak. Natomiast jeśli pieczemy tarty, tarteletki i babeczki, czyli spody z podniesionymi brzegami - stosujemy metodę pieczenia tzw. na ślepo. Schłodzone i rozwałkowane ciasto wkładamy(...)tygodni w zamkniętym pudełku, w chłodnym miejscu. Dzięki temu kruche ciasteczka warto mieć zawsze w domu na wypadek np. niespodziewanych gości. Przed podaniem można je przełożyć masami. Przykładowe ciasta z wykorzystaniem ciasta kruchego: 3 - kolorowe ciasteczka Bajaderka Ciasteczka lawendowe Kruche ciasteczka z czekoladą Markizy kokosowe Krakersy z sezamem
Ciastka - domowe słodkościopadła. Formę na ciasto wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie. Ciasto pieczemy około 25 minut w 170 stopniach (aż wierzch będzie miał złoty kolor). Po wystudzeniu wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i ponownie wkładamy do formy. Zielona masa: z 1 litra soku odlewamy 1,5 szklanki. Resztę zagotowujemy. W odlanym soku rozpuszczamy budynie. Wlewamy(...)ubitej śmietany powoli wlewamy zimną galaretkę i mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na zieloną masę, wyrównujemy. Na śmietanie układamy w równych rzędach delicje. Lekko je wciskamy w masę. Ciasto wstawiamy do lodówki. 2 galaretki rozpuszczamy w 900ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy na schłodzone ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje
Smak mojej kuchniWszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 20 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy. Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę(...)dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.Na ciasto wykładamy masę budyniową.Pokrojonymi w połówki truskawkami dekorujemy wierzch tarty. Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną w ok. 350 ml wrzątku) - dzięki temu truskawki dłużej zachowają świeżość
Słodka Stronakąpieli wodnej czekoladą, a następnie z bitą śmietaną właśnie. Celowo nie użyłam dużej ilości cukru, ale jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, możecie dodać go zarówno do budyniu jak i do śmietany odrobinę więcej. To tyle o masie. A co kryje środek? Ano w środku ukrywa się jeszcze masa z mrożonych malin z dodatkiem galaretki. Wykorzystałam maliny firmy Hortex. Wybrałam(...)przerywając ubijania dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej i jeszcze chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i za pomocą szpatułki łączymy delikatnie z ubitą masą jajeczną. Ciasto przelewamy do tortownicy (24cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy. Maliny przekladamy do rondelka i podgrzewamy na średnim
Smaki Na Talerzumleko z drożdżami. Odstawiamy na 5 minut. W misie miksera miksujemy masło z cukrem i solą na gładką, puszystą masę. Dodajemy jajko i dalej miksujemy. Dodajemy mleko z drożdżami i mąkę. Miksujemy przy pomocy haków do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (około(...)minut). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Składniki nadzienia miksujemy. Ciasto odgazowujemy ugniatając rękoma, rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 70x25 cm. Na cieście rozprowadzamy masę migdałową. Ciasto ciasno zwijamy w rulon i kroimy na plastry szerokości 2 cm. Układamy je zachowując odstępy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrastania na kolejną godzinę
Dzieje kuchennej WiewióryDelikatnie wymieszać. Ciasto kakaowe: Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane pozostałe składniki, delikatnie wymieszać. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Naprzemiennie łyżką nakładać ciasto jasne i ciemne a następnie nożem zrobić esy-floresy aby kolory się lekko przemieszały. Biszkopt piec ok 45 minut(...)mieszając, aż masa się zagotuje. Mleko wymieszać z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną, wlać do gorącej masy serowej. Podgrzewać aż zgęstnieje. Blaty ciasta naponczować i przełożyć gorącą masą serową. Ciasto ostudzić. Polewa: margarynę, kakao, cukier i mleko podgrzewać w garnuszku aż składniki się połączą. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę aż napęcznieje. Podgrzać do rozpuszczenia
Smakołyki Asi