ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:95/3191)

Rolada makowa - makowiec bezglutenowy 136

czas mieszając. Wyjąć skórkę, wlać sherry i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać miód i wymieszać. ciasto: Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić, trzykrotnie zemleć. Włożyć do ściereczki i odcisnąć. Powinniśmy otrzymać około 200 g masy makowej. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić, dodać sól, następnie dodawać po łyżce cukru pudru(...)którym piekło się ciasto.) Na biszkopcie rozłożyć masę makową, zostawiając około 5 cm wolnego ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu. Zwijać ściśle ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego brzegu z masą. Następnie ciasto przełożyć na ściereczkę, mocno zwinąć i odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia, najlepiej kilka godzin. *jeżeli nie mamy brandy waniliowego, można użyć esencję waniliową lub cukier waniliowy. zastawa

królestwo garów
Rolada jagodowa 192

mąkę. Całość zmiksować na jednolitą masę.Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).Na blasze od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia i wylać na niego ciasto. Masę należy rónomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.Po upieczeniu, cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier

Gospodyni Miejska
Babeczki waniliowe z budyniem 165

mleko.  Mieszamy. W drugiej misce suche składniki (mąka, cukier,cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia). Łączmy suche i mokre składniki. Do foremek wykładamy dużą łyżkę masy na ciasto, następnie łyżeczką masę budyniową i przykrywamy ciastem do ¾ wysokości formy. Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni

Lena Gotuje
Placki z dynią i fetą 163

sera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę i drożdże wymieszaj. Powoli wlewaj wodę i zagnieść ciasto. Masę włóż do miski i włożyć na noc do lodówki. Dzięki temu ciasto nie będzie za puszyste. Wyjmij ciasto powinno podwoić objętość. Gdy się ociepli, podziel je na 8 części

The Slow Life Wife
Placki z dynią i fetą 103

sera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę i drożdże wymieszaj. Powoli wlewaj wodę i zagnieść ciasto. Masę włóż do miski i włożyć na noc do lodówki. Dzięki temu ciasto nie będzie za puszyste. Wyjmij ciasto powinno podwoić objętość. Gdy się ociepli, podziel je na 8 części

The Slow Life Wife
Cytrynowy jabłecznik z bakaliami 130

plastry. • Wymieszać jabłka z sokiem z cytryn i bakaliami. • Suche składniki ciasta połączyć razem, a mokre roztrzepać, po czym wszystko wymieszać na gładką masę. • Ciasto dokładnie przemieszać z jabłkami i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam okrągłej tortownicy. • Piec w temp. 180 st.C przez 50 minut

To co kocham
Kruche Ciasto z Rabarbarem – Tarta z Rabarbarem 167

nożem lub mikserem. Następnie w połączonych składnikach robię na środku dołek i wlewam żółtka oraz dodaję śmietanę. Ciasto zagniatam przez chwilę tak żeby składniki się połączyły i powstała jednolita masaciasta nie wyrabiam zbyt długo tylko do momentu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka lub zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut

Uwaga Babcia Gotuje
RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM (ORKISZOWA) 146

łyżeczki cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wiórków kokosowych WYKONANIE: Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie lub w malakserze albo w misie miksera na jednolitą masę. Ciasto uformuj w lekko spłaszczoną kulę, owiń w folię i wsadź do lodówki na  30 minut. Umyty i osuszony rabarbar pokrój w 1,5 - 2 cm kawałki. Dodaj

Słodko-Słony Świat Ilony
TARTA RUSTYKALNA ZE ŚLIWKAMI (ORKISZOWA) 158

łyżeczki cynamonu 0,5 szklanki mielonych migdałów (lub płatków migdałowych- zmielonych) WYKONANIE: Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie lub w malakserze albo w misie miksera na jednolitą masę. Ciasto uformuj w lekko spłaszczoną kulę, owiń w folię i wsadź do lodówki na 30 minut. Śliwki wypestkuj, przekrój na połówki. Po tym czasie piekarnik nagrzej do temperatury  190 stopni

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto ze śliwkami! 187

masła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajo  - 50 g cukru - kilka kropel soku z cytryny - płaska łyżka jogurtu - mąką do podsypywania Ciasto szybko zagnieć i włóż do lodówki na minimum 20 minut. NA MASĘ: - śliwki węgierki około 1 kilograma(...)Śliwki myjemy i drylujemy, kroimy na połówki. - 2 jaja - 1 białko - 100 ml mleka - serek mascarpone - 4 czubate łyżki cukru Z w/w składników, za pomocą trzepaczki, robimy płynną masę. Wyciągamy ciasto z lodówki, wylepiamy nim dużą tortownicę, układamy połówki śliwek dość ciasto. Zalewamy masą, wstawiamy do pieca na godzinę. Ja piekłam w temp 165 stopni C. Wyciągamy z pieca, studzimy

SMYKWKUCHNI
SZYBKIE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I SEREM 364

mieć teraz ciut więcej czasu na buszowanie w kuchni, ale przez chorobę i domowe sprawy czasu mam mniej niż zwykle. Dzisiaj jednak wygospodarowałam moment na przygotowanie smacznego i prostego ciasta! Masa twarogowa i brzoskwinie stanowią bardzo soczysty kontrast w porównaniu z chrupiącym ciastem. Poniżej mam dla Was mnóstwo zdjęć krok po kroku, więc przygotowanie brzoskwiniowej plecionki nie powinno stanowić

Przepisy Aleksandry
Drożdżowe ciasto z czerwoną porzeczką 121

Pyszne,dietetyczne porzeczkowe ciasto,ktore wygladem przypomina tarte,a tarta nie jest.Spod stanowi idealne,cieniutkie ciasto drozdzowe.Proporcje grubosci ciasta,masy smietanowo-jajecznej i porzeczek sa dobrane idealnie.Szczegolnie dla wszystkich lubiacych ciasta nie przeladowane tluszczem i liczacych kalorie.Kolejne ciasto z serii "samo sie robi".Na pewno wyprobuje je z innymi owocami rowniez,dlatego i Wam polecam.Upieklam je w formie na tarte

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Włoskie gnocchi z polskim akcentem i sos pomidorowy / Italian gnocchi with a Polish accent and tomato sauce 171

składniki wyrabiamy na jednorodne i aksamitne ciasto. Ciasto dzielimy na połowę i z połowy robimy czerwone kopytka. Ciasto wkładamy do miski, dodajemy koncentrat oraz papryczkę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na kawałki, z których tworzymy wałki (na stolnicy posypanej mąką). Wałki tniemy na małe kawałki około 3 cm. Gnocchi gotujemy w mocno osolonej wodzie około 5 minut

Projekty ze smakiem
Torcik czekoladowy 93

truskawkami. Ciasto nie jest trudne do wykonania ale dosyć czasochłonne. Prace jednak można podzielić sobie na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt, a drugiego zrobić krem oraz masę wierzchnią i przełożyć ciasto oraz udekorować.     Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: Pół szklanki czarnej herbaty(...)około 2 godziny *** *** Gdy ciasto całkowicie wystygnie przecinamy je w dwóch miejscach – na 3 blaty. Przygotowujemy poncz: herbatę mieszamy z cukrem i odkładamy do wystudzenia *** *** Blaty ciasta nasączamy ponczem *** *** Następnie kończymy przygotowywać masę: wafelki kroimy na małe kawałki *** *** Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy schłodzoną masę czekoladową. Cały czas miksujemy, do momentu, aż uzyskamy jednolity krem *** *** Do masy dodajemy pokrojone

Blog z Apetytem