mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Miksować jeszcze tylko do wymieszania składników. Przelać 2/3 ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać 2 łyżki jogurtu i kakao. Wymieszać. Wykładać ciemną masę łyżką, robiąc ciemne wysokie paćki na jasnym spodzie - to będą fale. W niższe warstwy ciemnego ciasta powciskać śliwki miąższem w górę. Wzmocnimy tym efekt(...)stopniowo budyń. Zmiksować na gładką masę. Krem rozsmarować równo na cieście. Ciasto oprószyć startą gorzką czekoladą.Użyłam 25 g czekolady 100%. Ciasto Fale Dunaju A gdy przyrządzałam wczoraj masę na ciasto, za oknem pojawiła się piękna tęcza, a nawet dwie, bo widać było tęczę wtórną. To cudowne zjawisko towarzyszy mi w tym roku bardzo często, choć nie zawsze jako rozszczepienie
Weekendy w domu i ogrodzieucieramy drewnianą łyżką. Ucieramy do momentu aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od ścianek, zdejmujemy z ognia, studzimy. Po wystudzeniu dodajemy po 1 jajku i miksujemy na gładką masę. Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy eklerki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut w 200C ( w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika! ). Po upieczeniu studzimy(...)kratce. CREME PATISSIERE: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę, dodajemy obie mąki, miksujemy. Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii, odstawiamy z ognia, dodajemy krem z żółtek, mieszamy. Stawiamy na ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Tak przygotowany nakrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. POLEWA CZEKOLADOWA: Rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę, dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Wystudzone eklerki kroimy na 2 części
Ostra na Słodkosernik z truskawkami i czekoladą . Jak przygotować najlepszy sernik z czereśniami? Składniki na blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm: spód: krakersy niesolone (ale można zrobić spód z kruchego ciasta) masa serowa: 750 g twarogu z wiaderka 250 g jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 18% 2 czubate łyżki mąki pszennej (30 g) 7 łyżek cukru 15 g cukru wanilinowego(...)jajka wydrylowane połówki czereśni cukier puder do oprószenia sernika Przygotowanie: Składniki na masę serową wyjmujemy wcześniej z lodówki, gdyż powinny mieć temperaturę pokojową. Formę do pieczenia (u mnie silikonowa) wykładamy papierem do pieczenia (potem łatwiej ciasto wyjąć w całości z formy), wykładamy spód krakersami. Do miski przekładamy ser, jogurt, oba rodzaje cukru i mąkę, składniki krótko miksujemy na gładką masę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczas mieszając. Wyjąć skórkę, wlać sherry i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać miód i wymieszać. ciasto: Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić, trzykrotnie zemleć. Włożyć do ściereczki i odcisnąć. Powinniśmy otrzymać około 200 g masy makowej. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić, dodać sól, następnie dodawać po łyżce cukru pudru(...)którym piekło się ciasto.) Na biszkopcie rozłożyć masę makową, zostawiając około 5 cm wolnego ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu. Zwijać ściśle ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego brzegu z masą. Następnie ciasto przełożyć na ściereczkę, mocno zwinąć i odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia, najlepiej kilka godzin. *jeżeli nie mamy brandy waniliowego, można użyć esencję waniliową lub cukier waniliowy. zastawa
królestwo garówmąkę. Całość zmiksować na jednolitą masę.Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).Na blasze od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia i wylać na niego ciasto. Masę należy rónomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.Po upieczeniu, cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier
Gospodyni Miejskamleko. Mieszamy. W drugiej misce suche składniki (mąka, cukier,cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia). Łączmy suche i mokre składniki. Do foremek wykładamy dużą łyżkę masy na ciasto, następnie łyżeczką masę budyniową i przykrywamy ciastem do ¾ wysokości formy. Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni
Lena Gotujesera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę i drożdże wymieszaj. Powoli wlewaj wodę i zagnieść ciasto. Masę włóż do miski i włożyć na noc do lodówki. Dzięki temu ciasto nie będzie za puszyste. Wyjmij ciasto powinno podwoić objętość. Gdy się ociepli, podziel je na 8 części
The Slow Life Wifesera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę i drożdże wymieszaj. Powoli wlewaj wodę i zagnieść ciasto. Masę włóż do miski i włożyć na noc do lodówki. Dzięki temu ciasto nie będzie za puszyste. Wyjmij ciasto powinno podwoić objętość. Gdy się ociepli, podziel je na 8 części
The Slow Life Wifeplastry. • Wymieszać jabłka z sokiem z cytryn i bakaliami. • Suche składniki ciasta połączyć razem, a mokre roztrzepać, po czym wszystko wymieszać na gładką masę. • Ciasto dokładnie przemieszać z jabłkami i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam okrągłej tortownicy. • Piec w temp. 180 st.C przez 50 minut
To co kochamnożem lub mikserem. Następnie w połączonych składnikach robię na środku dołek i wlewam żółtka oraz dodaję śmietanę. Ciasto zagniatam przez chwilę tak żeby składniki się połączyły i powstała jednolita masa – ciasta nie wyrabiam zbyt długo tylko do momentu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka lub zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut
Uwaga Babcia Gotujełyżeczki cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wiórków kokosowych WYKONANIE: Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie lub w malakserze albo w misie miksera na jednolitą masę. Ciasto uformuj w lekko spłaszczoną kulę, owiń w folię i wsadź do lodówki na 30 minut. Umyty i osuszony rabarbar pokrój w 1,5 - 2 cm kawałki. Dodaj
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczki cynamonu 0,5 szklanki mielonych migdałów (lub płatków migdałowych- zmielonych) WYKONANIE: Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie lub w malakserze albo w misie miksera na jednolitą masę. Ciasto uformuj w lekko spłaszczoną kulę, owiń w folię i wsadź do lodówki na 30 minut. Śliwki wypestkuj, przekrój na połówki. Po tym czasie piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni
Słodko-Słony Świat Ilonymasła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajo - 50 g cukru - kilka kropel soku z cytryny - płaska łyżka jogurtu - mąką do podsypywania Ciasto szybko zagnieć i włóż do lodówki na minimum 20 minut. NA MASĘ: - śliwki węgierki około 1 kilograma(...)Śliwki myjemy i drylujemy, kroimy na połówki. - 2 jaja - 1 białko - 100 ml mleka - serek mascarpone - 4 czubate łyżki cukru Z w/w składników, za pomocą trzepaczki, robimy płynną masę. Wyciągamy ciasto z lodówki, wylepiamy nim dużą tortownicę, układamy połówki śliwek dość ciasto. Zalewamy masą, wstawiamy do pieca na godzinę. Ja piekłam w temp 165 stopni C. Wyciągamy z pieca, studzimy
SMYKWKUCHNI