sosów Do mąki dodajemy jajka, olej, szczyptę soli i pieprzu. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie chce nam się kleić dodajemy po trochu przegotowanej wody i zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię lub ściereczkę i odstawiamy na pół godziny. Wątróbkę kroimy na małe części, cebulę siekamy drobno. Wszystko podsmażamy razem na odrobinie masła. Dodajemy tymianek
Czerwona Porzeczkaostatni moment na przygotowanie dojrzewającego ciasta na piernik staropolski. Przygotowuję go od kilku lat i jestem tym ciastem zachwycona. Z ciasta piekę 3 pierniki które przekładam marmoladą i masą orzechową.Ciasto wychodzi bardzo smaczne(...)DODATKOWO : masa orzechowa, proponuję zrobić jej zrobić więcej o 1/2 części - masa orzechowa do ciast 500 g powideł śliwkowych 500 g czekolady do polania dowolne posypki do dekoracji
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj propozycja babeczek, które powstały na bazie przepisu brownie z solonym karmelem . Przygotowałam kruche ciasto i masę identyczną jak w brownie. Wyszło bardzo słodko ale naprawdę efektownie;) 10 – 12 babeczek 2 h masa mascarpone z karmelem: 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypta soli morskiej 250 g sera mascarpone 100 g masła orzechowego solony karmel: 1/3 szklanki(...)śmietanę kremówkę i energicznie mieszamy do momentu rozbicia wszystkich kryształków cukru. Następnie mieszamy gotując kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli morskiej. Zimne spody z kruchego ciasta wypełnić masą mascarpone, posypać orzeszkami polać karmelem i jeść! mniam
Ania i Marcin gotująPyszne kruche ciasto z pachnącą masą owocową i chrupiącą kruszonką. Truskawki i rabarbar pasują do siebie idealnie i nadają ciastu cudownego smaku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. Polecam wypróbować bo jest naprawdę pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto : 400 g mąki 150 g cukru 200 g miękkiego masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 2-3 łyżki gęstej(...)sito i odstawić, aby odciekła Kruszonkę zrobić dodając do mąki miękkie masło, cukier oraz cukier wanilinowy. Całość wyrobić palcami, aż wszystkie składniki się połączą. Na podpieczone wcześniej ciasto nałożyć masę owocową i równo ją rozsmarować. Posypać kruszonką i ponownie wstawić do pieczenia, tym razem na ok. 40-45 min w temperaturze 180°C, aż kruszonka nabierze złotego koloru
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakakao ½ łyżeczki proszku ½ łyżeczki sody oczyszczonej 10 dag mąki tortowej 14 łyżek mleka Wykonanie ciasta kakaowego: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, ucierać, dodać kakao, mąkę , proszek, sodę. Na koniec połączyć z mlekiem. Piec około 25 minut w temp. 170-180 stopni. Składniki masę kajmakowa: 1 puszka mleczka skondensowanego niesłodzonego 400 ml Śmietana 30% 1 puszka masy kajmakowej 10 łyżeczek(...)wymieszać. Przekładać upieczone biszkopty. Biszkopty możemy namoczyć dowolny syropem (kawą, woda z cukrem) Składanie ciasta: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć jedną część placka orzechowego i nałożyć 2/5 masy kajmakowej, przykryć ciastem kakaowym, nałożyć ponownie 2/5 masy kajmakowej, przykryć drugą częścią ciasta orzechowego i posmarować pozostałą częścią masy kajmakowej. Jedna czekoladę mleczną zetrzeć na tarce i posypać placek. Odstawić
Tradycyjna Kuchniacukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 o C piekarnika i pieczemy ok 40 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest(...)powstanie jednolita masa. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby śmietana była mocno schłodzona. Gdy śmietanka będzie odpowiednio schłodzona dodajemy serek mascarpone i ubijamy na puszysty krem. Poncz : cukier zalewamy przegotowaną wodą, rozpuszczamy, studzimy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Dolną część biszkoptu sączymy połową ponczu. Wykładamy mus czekoladowy, przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Na wierzch
Słodki Zakątekśrednicy) wykładamy pergaminem i wylewamy na nią ciasto. Dokładnie rozprowadzamy po dnie. Podpiekamy w temperaturze 170 stopni ok. 10 minut (aż utworzy się "skorupka" na powierzchni i ciasta). Masa Serowa: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy. Twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, kakao i mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy jajka, po czym ciągle mieszając powoli wlewamy czekoladę. Wszystko łączymy(...)śmietanką. Podpieczone brownies wyciągamy z piekarnika, brzegi smarujemy tłuszczem i wylewamy masę serową. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piec i pozostawiamy w nim sernik na kolejne 30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę: Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania
Słodka Stronapołożyć na formie. Ciastem wylepić dno i boki formy. Ciasto oprószyć bułką tartą, a następnie wyłożyć na nią masę rabarbarową (fot.3) . Brzegi ciasta zawinąć do wewnątrz na masę. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć radełkiem na wąskie paski. Z przygotowanych pasków ułożyć na cieście kratkę (fot.4) . Jajko dokładnie roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować nim kratkę z ciasta. Całość
Świat Ciastaproszkiem do pieczenia, przesiać do piany, lekko wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 30 minut w 175 stop. Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na połowę. MASA JABŁKOWA Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do garnka włożyć masło, rozpuścić, dodać starte jabłka, przesmażać przez około 10 minut(...)mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować. W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie. Na gotujące się mleko , wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa jabłkowa masa budyniowa biszkopt Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem
Kuchnia Danusirazem sięgnęłam po nowe inspiracje za ocean i wypróbowałam typowy tort amerykański. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Każdy znalazł w tym cieście coś dla siebie:) ja czerwone ciasto, przyjaciółka masę a moja mama stwierdziła, że całość jest pyszna i w ten sposób można dogodzić każdemu:) Polecam wszystkim to ciasto, jest bardzo smaczne więc nie będę długo opisywać go tylko(...)kakao i barwnikiem spożywczym. Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy maślankę i miksujemy je razem. Dodajemy po jednym jajku. Gdy masa jest gotowa dodajemy sypkie składniki i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek mascarpone. Zimne ciasto przekrawamy na pół
ciastkarnia na kruchym spodzieużyłam pół na pół roślinne z kubka i z kostki 82 % - razem 25 dag 10 dag suszonej żurawiny, moczonej przez noc w alkoholu ok. szklanki wódki Przygotowanie masy budyniowej do ciasta: Ugotować budyń na mleku z cukrem i przestudzić Masło utrzeć i dodawać do niego po łyżce przestudzonego budyniu, wmieszać dokładnie Składniki do masy czekoladowej z żurawiną na wierzch(...)Kroimy biszkopt na 2 części, jedną układamy w foremce na papierze do pieczenia, nasączamy częścią alkoholu i smarujemy ją dżemem Wykładamy na niego część masy budyniowej- rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu, ciasto nasączamy pozostałym alkoholem Rozsmarowujemy na nim resztę masy budyniowej Na wierzch wykładamy rozpuszczoną czekoladę z żurawiną i wyrównujemy ciasto. Przepis z "103 ciasta siostry Anastazji", zmodyfikowałam
Proste Potrawypowiedzieć, że ciasto to jest zupełnie inna wersją drożdżówek z jabłkami, więc można zjeść na śniadanie :) CIASTO DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 3/4 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1/2 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 25g masła szczypta soli MASA JABŁKOWA: 750g jabłek słodkich 1 op. galaretki agrestowej 1 szklanka wody POLEWA: 1 łyżeczka kakao 2 łyżki(...)małym ogniu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Wlać wodę, a kiedy zacznie bulgotać wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić i kiedy zacznie tężeć przełożyć masą ciasto drożdżowe. W garnuszku zagotować wodę rozmieszaną z cukrem pudrem i kakao. Dodać masło i czekoladę. Podgrzewać na minimalnym ogniu, aż wszystko się połączy. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto. Można
https:KKuchniaMniamblaszki nie smarować. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Masa budyniowa 1 l mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem 200 g masła Budynie wymieszać ze szklanką mleka, a resztę mleka zagotować. Wlać rozmieszane budynie(...)łyżka kakao Śmietanę mocno podgrzać, zdjąć z palnika i dodać kakao oraz pokruszoną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać do momentu aż polewa będzie gładka. Składanie ciasta 1 blat ciasta 1/2 masy budyniowej masa arbuzowa 1/2 masy budyniowej blat ciasta polewa arbuzowiec
O kuchni z uczuciembabeczki nie musisz zaraz biec do kuchni i zabierać się za robienie granoli (skądinąd wyśmienitej), możesz ją kupić w sklepie albo też do ciasta dorzucić trochę bakali i orzechów. Ciasto jest delikatne i puszyste (to dzięki roślinnej „maślance”), a w środku znajdziesz miłą niespodziankę w postaci chrupiących dodatków. Pączki? Jakie pączki! Dla mnie domowe zdrowe wypieki to o wiele lepszy(...)Maślankę” wlej do suchych składników i zamieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj puree z warzyw oraz syrop klonowy lub pastę daktylową. Na koniec wsyp granolę i wmieszaj ją w ciasto. Masę wykładaj do przygotowanych foremek lub papilotek na muffiny (jeżeli pieczemy bez tłuszczu to warto zaopatrzyć się w silikonowe), najwygodniej jest zrobić to za pomocą łyżki do lodów
Roślinna - blog wegańskiblogu znajdziecie również inne przepisy na bułki drożdżowe, mleczne, z serem, czekoladą, a nawet o smaku pizzy. Ciasto 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 szklanki oleju 6 łyżek cukru 1 jajko Masa kokosowa 150 g roztopionego masła 3 łyżki brązowego cukru 3 czubate łyżki wiórków kokosowych Do roztopionego masła(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Uderzyć dłonią w ciasto dwa razy i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 3mm. Posmarować ciasto masą kokosową i zawinąć jak roladę. Pokroić na kawałki o grubości około 2cm i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić bułki do wyrośnięcia na około 10 minut po czym
O kuchni z uczuciem