przestudzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cukier oraz kakao. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajko, masło oraz wlewamy ostudzoną, ale płynną czekoladę. Mieszamy. Masę dodajemy do przesianej mąki i reszty składników. Wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy w kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Masa serowa: Masło ucieramy razem z cukrem pudrem na jasną, puszystą(...)jajka, twaróg, śmietanę oraz budyń. Krótko miksujemy (do połączenia). Okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wylepiamy równomiernie spód częścią (ok. 3/4) ciasta czekoladowego. Masę serową wykładamy na ciasto. Na wierzchu rozkładamy wiśnie. Na owoce ścieramy na tarce resztę czekoladowego ciasta. Sernik pieczemy ok. 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy przy uchylonych
MyCookBook.plskładniki dokładnie się połączyły. Gotową masę wylać na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Galaretki truskawkowe rozpuścić w ok 800 ml wrzątku i wystudzić. Gdy masa ciasta stężeje na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki banany. Zalać wystudzoną galaretką. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin do całkowitego stężenia. * Do masy dodałam 5 łyżek cukru, banany były bardzo słodkie
Monia miesza i gotujejednolitą masę. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę z dodatkiem sody. Delikatnie mieszamy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do ciasta razem z masą szpinakową i przyprawami. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec wrzucamy do ciasta drobno pokrojone daktyle. Podłużną formę nacieramy margaryną a następnie obsypujemy bułką tartą. Wykładamy(...)Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180°C przez 60 minut. Przygotowanie polewy: W rondelku rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy kakao z mlekiem i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Wystudzone ciasto polewamy ciepłą polewą
Qchnia po prostuaromatyczne ciasto, oczywiście z tym, co o tej porze roku najsmaczniejsze - gruszkami. Udało mi się kupić naprawdę dorodne i bardzo soczyste okazy. Samo ciasto orzechowo marchewkowe jest miłą odmianą od tradycyjnych biszkoptów. Delikatny budyń gruszkowy przykryłam masą serowo śmietanową, a żeby było ciekawiej zamiast zwykłego sera dodałam almette jabłko-gruszka i okazało się, że to połączenie idealne. By nieco "odchudzić(...)minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Budyń rozpuścić w wodzie, wlać do owoców i zagotować. Ciepły budyń wyłożyć na obie części przekrojonego ciasta. Masa serowo śmietanowa 200 ml śmietany 30% 2 opakowania serka almette jabłko gruszka 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w1/3 szkl. wody cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka) Schłodzoną śmietanę
Cynamonowe szczęścieWalentynkowe Red Velvet Red Velvet to jedno z najbardziej rozpoznawalnych amerykańskich ciast. Masa świetnie nadaje się do wykonania efektownego tortu lub babeczek. Charakterystyczny czerwony kolor można uzyskać dodając do ciasta soku z buraków (barwa nie jest jednak wtedy tak intensywna) lub spożywczego barwnika. Do walentynek jeszcze sporo czasu, więc można się spokojnie zastanowić nad zrobieniem komuś słodkiego prezentu(...)drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać do przygotowania kremu. Przepis na krem z twarożku znajdziecie tu.Do dekoracji babeczek oprócz kremu potrzebne będą ozdoby z masy cukrowej. Z czerwonej masy kulamy kulki (w rozmiarze takim, jaki chcemy, żeby był kwiatek), w palcach
Ciastkozercyminut. Pierwszy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut. Tak postępujemy z drugą częścią ciasta MASA ORZECHOWA Masło lub margarynę wraz z miodem rozpuszczamy,dodajemy cukier puder i mieszamy . Wyłączamy ogień i dodajemy orzechy.Dokładnie mieszamy tak by orzechy pokryły się glazurą. Orzechy wysypujemy(...)średnim ogniu aż przybiorą kształt masy. Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek. Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Całość ma wieńczyć spód z orzechami. Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki. Jest wspaniałe,pięknie się kroi i super wygląda
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSchłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na cienką warstwę na blacie (można włożyć między dwie warstwy folii spożywczej, lub oprószyć blat i wałek mąką). Ciasto układamy na papierze do pieczenia. Na środek wykładamy masę serową (tak żeby powstała duża kupka). Pamiętajmy o zostawieniu boków ciasta wolnych, które potem zawiniemy na górę. W masę serową wciskamy jak najwięcej połówek(...)cały czas, że masa serowa nie może nam się za bardzo "rozprzestrzenić" po cieście, bo uniemożliwi nam po prostu zawinięcie ciasta. Gdy śliwki już są w masie serowej to boki ciasta zawijamy na górę i lekko zlepiamy w miejscach gdzie mamy możliwość. Papier z galette przekładamy do jakiejś blachy i pieczemy 45 min w 180 stopniach, a następnie kolejne
Jedzeniomaniabiałą kruszonką. Ciasto jest mało słodkie, lecz słodycz dojrzałych węgierek i kruszonki doskonale to równoważy i uzupełnia. Czekoladowe ciasto ze śliwkami i białą kruszonką foremka 28 x 21 cm ciasto: 150 g cukru 150 g miękkiego masła 150 g mąki 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)mąki, krótko zmiksować, wlać 1 łyżkę mleka, krótko zmiksować. I tak aż do wyczerpania maki i mleka. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie połączyć ją z ciastem. Masę przełożyć do foremki, ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy już jest gotowe
Posadzone i zjedzonełyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki przecieru z malin masa czekoladowa typu nutella 5-6 łyżek 50 g orzechów włoskich Sposób przygotowania ciasta czekoladowo malinowego. Do miski wbijamy jajka ubijamy. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy stopniowo cukier (jak przy bezie ), pod koniec ubijania dodajemy golden syrop. Masło rozpuszczamy, jeszcze przestygnięte, ale mimo wszystko jeszcze ciepłe STOPNIOWO(...)suchego patyczka. Ostudzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich smarujemy połową masy czekoladowej i nakładamy na nią drugą część ciasta. Przyciskami, a następnie smarujemy pozostałą częścią masy. Wierzch ciasta posypujemy pokrojonymi na małe kawałki orzechami włoskimi. Ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościMalinowa Poezja Kruche ciasto z masą na bazie jogurtu greckiego, z lekko kwaskową maliną i kruszonką... Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 250 g masła 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 5 białek 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kg jogurtu greckiego 2 budynie śmietankowe(...)trochu budyń w proszku, dodajemy jogurty i miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na ciasto. Maliny posypujemy łyżeczką mąki, potrząsamy aby wszystkie były obsypane, następnie równomiernie wysypujemy na masę. Zamrożoną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na jagody. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach (do zazłocenia kruszonki). Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem
Pelusiowa KuchniaCóż mam Wam o tym cieście napisać? Nie da się ukryć, że masę budyniową dokumentnie „spartoliłam”;) Przepis wypatrzyłam tutaj i choć wyraźnie zaznaczone było jak postępować, by masa się nie zwarzyła, u mnie jednak do takiej sytuacji doszło;) Oczywiście taką masę można łatwo uratować – wystarczy miskę z masą umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą(...)puszystej masy. Wówczas zmniejszamy nieco obroty miksera i stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Na koniec wlewamy olej oraz zimną wodę. W szklanej misie ubijamy na sztywno białka. Obie masy łączymy stopniowo, delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty
Smaki Na TalerzuTrzeba przyznać, że jest przy nim trochę pracy, dlatego rozłóżmy ją sobie na dwa dni :) Sam sernik jest mało słodki, ale w połączeniu z masą krówkową jest w sam raz. Na pewno go jeszcze zrobię. Ciasto godne polecenia, słodkie i ten chrupiący słonecznik.... pyszności :) CIASTO: 30 dag mąki 10 dag cukru pudru 10 dag masła łyżka smalcu 2 żółtka (białka(...)Wsypujemy połowę zimnego słonecznika. Masę wykładamy na ciasto i równo smarujemy. Wierzch posypujemy pozostałym słonecznikiem. Smacznego :) Przepis znaleziony na stronie : DOMOWY SMAK JEDZENIA . Polecam również kakaowe ciasto z masą krówkową i słonecznikiem klik
Pani na deserskładników. Dolać jajka, mieszać kolejną minutę. Zmienić mieszadło na mieszadło K (jeśli używacie miksera ręcznego zostawcie trzepaczki) i dosypać mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na gładka masę. Połowę masy ciasta przełożyć do osobnej miski, dodać w łyżeczki kakao i wymieszać dokładnie. Do pozostałej w misce miksera drugiej połowy masy dodać skórkę z pomarańczy i cytryny i wymieszać. Formę(...)oprószyć mąką. Wlać 1/3 masy ze skórkami cytrusów, następnie połowę masy kakaowej, resztę masy ze skórką cytrusów i drugą połowę masy kakaowej. Piec 1 godzinę 20 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Najlepiej po godzinie sprawdzić czy ciasto się nie przypala. Do wyciśniętego soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i mieszać aż lukier osiągnie gęstą konsystencję. Polać nim babkę
W kuchni wieczoremKolejny przepis na ciasto bez pieczenia z użyciem herbatników. Ciasto 3 bit jest dość słodkie, ponieważ zawiera masę korówkową. Ciasto to jest dość proste w wykonaniu i bardzo szybkie. Mi przygotowanie zajęło niecałe 30 minut. Składniki na ciasto 3 bit bez pieczenia. puszka masy korówkowej herbatniki, ja zużyłam 500 g herbatników na blaszkę 20 cmx30 cm 400 ml śmietany(...)masłem. Przygotowanym kremem smarujemy herbatniki i układamy już ostatnią ich warstwę. Śmietanę ubijamy wraz z śmietan-fix. Wykładamy na wierzch i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin. Masę budyniową można przygotować również z gotowych budyniów. Używamy wtedy dwóch budyniów waniliowych na 500 ml mleka. Smacznego :) Ciasta bez pieczenia
Pani domowatemperatury 190 ° C. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 850 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie lub twarogu sernikowego 250 g serka mascarpone 200 g drobnego cukru(...)mascarpone, wymieszać. Następnie po trochu dodawać ser. Wlać wystudzoną kawę. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem. Masę serową przełożyć do tortownicy. Piec około 1,5 godziny. Sernik powinien mieć ścięty, sprężysty wierzch. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Następnie wyjąć ciasto
maniapieczenia