ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:84/3191)

Pierniczki świąteczne p. Ani – danie konkursowe 163

dodajemy przesianą mąkę (partiami, na zmianę z przyprawą korzenną i skórką z pomarańczy), a w międzyczasie dodajemy sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody. Krok 3 Na początku procesu przygotowywania ciasta, masę ucieramy np. malakserem, a potem ugniatamy ręką. Krok 4 Ciasto wkładamy do miski (najlepiej ceramicznej), przykrywamy ściereczką i odstawimy w chłodne miejsce - minimum na jedną noc, im dłużej

CoolinarniePL
Petits Fours 146

Składniki: Ciasto: * 6 jajek * 80g masy marcepanowej * 80g cukru * 120g mąki pszennej Nadzienie : * 150g dżemu malinowego * 80g dowolnego dżemu (u mnie z aronii. Drugi dżem nada dodatkowy smak i kolor, ale można użyć również tylko dżemu malinowego) * 30g cukru pudru * 120g masy marcepanowej(...)dżemem malinowym. Przykryć drugim plackiem. 4. Ciasto przeciąć na pół. Jedną połowę posmarować z góry drugim dżemem i nałożyć drugą połowę ciasta. (W ten sposób otrzymamy 4 warstwy ciasta). 5. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem. Masę rozwałkować i położyć na górę ciasta. Z góry obciążyć deską (i najlepiej jeszcze coś położyć na deskę) i wstawić do lodówki

w mojej kuchni
Kruche babeczki z makiem 505

Masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać brzegi i dno metalowych foremek na babeczki. Napełnić masą makową. Część ciasta rozwałkować i wykroić foremką małe gwiazdki. Gwiazdki umieścić na środku masy makowej, posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Upieczone babeczki po wyjęciu z pieca

Ala piecze i gotuje
CIASTO ZEBRA 181

łyżki kakao do tortownicy (26cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą , na środku wykładamy parę łyżek jasnego ciasta, następnie parę łyżek ciemnego i tak powtarzamy, aż zużyjemy całą masę ciasto pieczemy około 50-60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanego do 180ºC. Źródło: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/49-zebra

Słodkie zapomnienie
Jabłkowo-orzechowe s.Anastazji 491

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami: 1 łyżka cukru pudru 40 g drożdży 300 g mąki tortowej 150 g masła 4 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg jabłek 1-2 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżeczki bułki tartej szczypta soli Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe 200 g masła cukier(...)gotujemy, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy przestudzony budyń. Przekładamy w następujący sposób: 1 blat biszkoptu orzechowego – połowa masy budyniowej – krucho-drożdżowe ciasto z jabłkami – reszta masy – 2 blat biszkoptu orzechowego – polewa (u mnie roztopione 150 g czekolady z 2-3 łyżkami słodkiej śmietanki

Smaki Na Talerzu
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 119

kruszy, Najlepiej jak poleży w lodówce dzień lub dwa. Zachęcam do wypróbowania 😊 SKŁADNIKI NA CIASTO: 125 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki ciemnego kakao 2 jajka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ : 1 kg sera 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy budyń waniliowy 85 g PRZYGOTOWANIE: ➜Miękkie masło(...)połączeniu składników , powstałą masę studzimy. ➜Dodajemy do masy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. ➜Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta. ➜Masę przelewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy. ➜Ser twarogowy mielimy 2 razy ( jeśli używamy sera w kostkach) , następnie miksujemy z jajkami, cukrem i budynie.  ➜Wykładamy na ciasto. ➜Na wierzchu układamy

Marcepanowa kuchnia
Tarta maslana, czekoladowo-karmelowa czyli Slodki Czwartek odc. 164 116

łamane ziarno kakaowca Formę o średnicy 20 cm i wykładamy papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy. Masło miksujemy z cukrem i solą na gładką masę. Dodajemy mąki i dalej miksujemy do połączenia. Można również ciasto posiekać nożem i szybko zagnieść ręką. Ciasto wkładamy do formy i rozprowadzamy cienką warstwą. Miękkie ciasto łatwiej rozkładac w blaszce lekko wilgotnymi dłońmi. Formę(...)Gotujemy masę przez 1-2 minuty a następnie odstawiamy by lekko ostygła, ale nadal pozostała ciepła. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Ciasto posypujemy kawałkami czekolady, zalewamy je masą karmelową. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30 minut. Ciasto studzimy do temperatury pokojowej i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc, żeby masa ścięła się. Przed

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cukiniowe ciasto z rodzynkami i żurawiną 943

wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i olej. na koniec dodajemy odciśniętą cukinię rodzynki i żurawinę. Ciasto mieszamy. Tortownicę lub formę wykładamy papierem papierem do pieczenia i wykładamy masę. Ciasto pieczemy w temp 180°C  40-50 minut , (sprawdzić patyczkiem

Gotowanie jest łatwe
Różane kruche ciasteczka Wielkanocne 217

łyżki wody różanej  Polewa królewska: 1 białko  1 szklanka cukru pudru  rozpuszczona czekolada  Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatam szybko na gładką i jednolitą masę. Ciasto wałkuję, niezbyt grubo i wykrawam foremką kształty. Wykrojone ciastka przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-14 minut

Mango Papaja
Ciasto z karmelem i słonecznikiem. 376

przepisu Wam nie podam, ale wiem, że każdy z Was ma swój sekretny przepis. 2. Gdy biszkopt będzie upieczony, przekrawamy go na dwie części.  3. Jedną część ciasta smarujemy masą śmietanową. Następnie kładziemy na to drugą część ciasta. 4. Na ciasto wykładamy masę kajmakową tradycyjną (karmelowa) oraz prażony słonecznik. Masa śmietanowa: 500ml śmietany 30% 1 śnieżka na mleko

My World by Dagmara Rek
Chleb pszenny na zakwasie 106

uznania – 24 g soli – łyżkę oliwy lub oleju Ciasto ugniataliśmy minimum 10 minut, zostawiliśmy na 30 minut godziny żeby ciasto odpoczęło i włożyliśmy do foremek (zawsze równą masę). Ciasto wyrasta w temp ok 40 stopni przez 2,5-3h (najlepiej w piekarniku). Warto „popsikać” wierzch wodą żeby nie było skorupki. Jeżeli chodzi o pieczenie

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto filo z pomidorami i ricottą 179

ułóż kolejny, posmaruj masłem (do ostatniego). Ricottę wymieszaj w misce z jajkiem, dodaj wszystkie przyprawy. Pomidory pokrój w plastry. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Wyłóż na ciasto masę serową, na niej ułóż plastry pomidorów. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 20-30 minut, aż brzegi ładnie się zarumienią. Przed podaniem posyp całość solą, pieprzem i świeżymi ziołami

Garniec Magalie
Orkiszowe placuszki z jabłkiem 181

skropcie ją delikatnie olejem lub dajcie odrobinę oleju kokosowego itp (według uznania) przed smażeniem. Na patelnię wykładamy po jednej łyżce masy. Uwaga: przed wyłożeniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać. Placki smażymy z obu stron na złoto. Gdy zaczynają pojawiać się pęcherzyki placki należy obrócić na drugą stronę. Placki podajemy np. oprószone cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie okruszki
Potrójna SŁODYCZ z pikantną NUtkĄ 177

wiórkami  w osobnej miseczce ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym, dodajemy do bezy kokosowej całość mieszamy z proszkiem budyniowym foremkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, wyklejamy 3/4 ciasta, wylewamy masę, wysypujemy maliny, przykrywamy łatkami z pozostałej części ciasta Pieczemy około 30-40 minut SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Chlebek paprykowy 121

następnie ręką elastyczne, jednolite ciasto. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody. Na końcu dosypujemy płatki słodkiej papryki i wyrabiamy ciasto aż papryka rozłoży się równomiernie w całej masie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwa miski lub garnka. Przykrywamy lniana ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 45 minut). Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i przekładamy

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania