ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:132/3191)

Ciasto Mieszaniec Jesienny 108

uwielbiam tradycyjną szarlotkę za smak i całą jej prostotę czasem kombinuję, żeby trochę ją odmienić. Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby połączyć jabłkowy mus z miodowym ciastem z dodatkiem pysznej,kremowej masy.  Coś z szarlotki, coś z ciasta czeskiego - efekt: wow! CIASTO MIESZANIEC JESIENNY Składniki: ciasto miodowe: 1,5 szkl mąki (200g) 2 łżki cukru 3 łyżki miodu 2 żółtka(...)gotujemy mieszając, aż jabłka zmiękną i puszczą sok.  Kiedy owoce będą miękkie dosypujemy galaretkę i mieszamy aby się rozpuściła. Odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia soku. Wykonanie: Na ciasto miodowe nakładamy masę grysikową, przykrywamy drugim plackiem ciasta miodowego. Na wierzchu nakładamy jabłka i odstawiamy do lodówki na całą noc. W tym czasie ciasto miodowe nabierze wilgoci i będzie łatwo się

Bon appetit mon amie
Fale Dunaju z czereśniami z likieru 201

Ciasto znane i lubiane przez wszystkich łasuchów. Pyszne połączenie ciasta babkowego z masą budyniową oraz czereśniami osączonymi z likieru, który to spokojnie leżakował sobie u mnie w domu przez co najmniej dwa miesiące, a po odlaniu likieru pozostały czereśnie, które są mocno nasączone alkoholem i rewelacyjnie sprawdzają się w ciastach. Postanowiłam zatem, że użyję ich zamiast tradycyjnych jabłek, które, odkąd(...)wrzeć i wlewam przygotowany budyń. Mieszam, aż zgęstnieje i odstawiam by budyń wystygł.  Miękkie masło ucieram z  cukrem, dodaję porcjami zimny budyń, ucieram na gładką masę i rozsmarowuję na cieście.  Na polewę masło, cukier i kakao rozpuszczam w rondelku, dolewam tyle mleka by polewa nie była zbyt płynna i podgrzewam do połączenia się składników. Zestawiam, dodaję łyżeczkę

Ciasteczkowy Potwór
Sernik czarno-biały 381

pomarańczy WYKONANIE: Przygotowanie ciasta :  Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i kakao.  Dodajemy masło i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w  folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. Masa serowa: Ser miksujemy(...)cukrem, żółtkami, ekstraktem z wanilii, roztopionym i przestudzanym masłem oraz budyniem i skórką z pomarańczy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli mieszamy z masą serową. Ciasto dzielimy  na 2 części.  Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód blaszki. Wylewamy masę serową i na wierzch masy ścieramy

W kuchennym oknie Ewy
tort urodzinowy z owocami 147

Białka z solą ubić. Kiedy piana  będzie sztywna, powoli wsypywać cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić (najlepiej przez noc) i przekroić na trzy blaty.   Dolny blat biszkoptu ułożyć na paterze(...)wyłożyć na owoce i przykryć biszkoptem. Drugą warstwę przygotować tak samo. Biszkopt-poncz- dżem-owoce-krem. Przykryć trzecim blatem biszkopta. Górnego blatu nie nasączamy, żeby łatwiej było rozprowadzić masę maślaną. Ciasto umieścić w pojemniku i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Stężałe ciasto delikatnie obkroić nożem wokół obręczy i wyjąć. Na wierzchu rozsmarować odrobinę masy. Boki lekko posmarować masą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kwitnący jabłecznik 149

mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz sól. W drugiej misce ubijamy olej z jajkami. Masę wlewamy do suchych składników.Dodajemy kieliszek koniaku. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry  nie obrane ze skórki jabłka które skrapiamy  sokiem z limonki. Posypujemy cynamonem, płatkami migdałów

kgwjanczewo
Sezamek z masą toffi 168

wyjątkowe okazje takie jak Święta, ale i nie tylko, proponuję Wam pyszne ciacho do kawy. Jest dosyć słodkie ale smakuje wybornie. Ja uwielbiam takie kruche placki przełożone słodką masą.... Do ciasta użyłam margaryny Palma spółki Bielmar, która idealnie nadaje się do tego typu wypieków. Ciasto kruche: 2,5 szkl mąki pszennej 200g margaryny Palma spółki Bielmar 5 żółtek 3/4 szkl(...)180st. Placki ostudzić. Masa Toffi: Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, na koniec cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu. Masę wyłożyć na ciasto z sezamem, przykryć drugim plackiem. Czekoladę stopić i polać ciasto

Smakołyki Asi
Brzoskwiniowa chlebo-babka (Peach Bread) 116

nazwać go chlebem czy babką. W Polsce jednak chleb to chleb- z drożdżami, najlepiej na zakwasie i jeszcze żeby się z zimnym masłem dało zjeść. To jest ewidentnie ciasto- wilgotne, słodkie i pachnące cynamonem. I kanapki z niego nie zrobisz (chociaż z nutellą...). Bez względu na terminologię, ciacho jest warte zrobienia, bo jest smaczne i idealnie pasuje do jesiennego deszczowego(...)oddzielnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i cynamon. Do zmiksowanej mieszanki dodajemy na zmianę suche składniki i masę brzoskwiniową- cały czas miksując do otrzymania jednolitej masy. Ciasto pieczemy około 60min, do momentu kiedy dźgulec wbity w ciasto nie jest suchy. Po upieczeniu chłodzimy 10min w formie, po czym wyjmujemy z formy i studzimy poza nią. Ciepłe ciasto

les mirabelles
Czekoladowy chlebek truskawkowy 196

akcji Czekolada i kakao - tego zawsze mało! organizowanej przez Ciasto na niedzielę . Składniki na mniejszą keksówkę o wymiarach LxWxH: 25x10x7 cm: 2 jaja - duże  "L" 1/2 szkl. cukru - ciasto będzie wtedy mało słodkie; słodkolubni powinni tu zwiększyć ilość cukru do 2/3 szkl. 1 mały cukier wanilinowy [15g] 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej - u mnie tortowa(...)zmiksować na wolnych obrotach do połączenia z resztą. Dodać przesiane składniki sypkie i ponownie wymieszać mikserem. Na koniec dodać pokrojone truskawki i za pomocą łyżki delikatnie wmieszać w masę. Ciasto przełożyć do keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą.   Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół; bez termoobiegu

Grunt to przepis!
Babka ucierana z chałwą - turecka chałwa sezamowa 167

ostatnie, samotne opakowanie chałwy, które kłuło mnie w oczy swoją obecnością.  Osobiście za tym przysmakiem w jego oryginalnej postaci nie przepadam, więc postanowiłam zaeksperymentować i wykorzystać go w cieście. Zaintrygował mnie przepis panimagoga na Babkę z chałwą i postanowiłam patent wypróbować. Przepis spełnił moje najśmielsze oczekiwania! Babka wyszła bajecznie smaczna, z chałwowym zapachem i sezamowym posmaczkiem. Taką chałwę(...)masy na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli - dla zwiększenia trwałości piany - następnie przy pomocy łyżki delikatnie połączyć je z masą. Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, natłuszczonych i oprószonych kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Piec ok. 40 minut

Grunt to przepis!
Pomarańczowe gofry – idealne na każdą okazję 142

używam do tego celu wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium . Ubijanie białek jest nie tylko bardzo szybkie, ale też niezwykle proste. Często korzystam z tej funkcji piekąc najróżniejsze ciasta lub bezę czy nasze ukochane kokosanki. Kokosanki zawsze piekę w dużych (!) ilościach. Robot znacznie ułatwia mi ich przygotowanie. Misa ma dużą pojemność i spokojnie można ubić na raz dużą ilość białek(...)żółtka z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem, sokiem z pomarańczy i olejem. Dodaję też kilka kropel aromatu pomarańczowego. Następnie dodaję ubite białka i ostrożnie mieszam je łyżką z masą. Ciasto nakładam chochelką do dobrze nagrzanej gofrownicy. Wyciągam, gdy gofry są chrupiące (u mnie gofry pieką się szybko, mam mocną gofrownicę, przy słabej polecam dobrze ją rozgrzać). Gofry podaję

Słodkie okruszki
NALEŚNIKI (PRZEPIS NA NIEZAWODNE CIASTO) 175

życzenie jednej Czytelniczki, postanowiłam umieścić na Blogu prosty i niezawodny przepis na naleśniki.  Jest to przepis dla tych wszystkich, którym ich smażenie nie zawsze wychodzi z powodu "złego" ciasta, a także dla tych, którzy nie są do końca zadowoleni ze swojej receptury lub po prostu chcą wypróbować nową :))) Ja smażę tak naleśniki pół życia i zawsze wychodzą idealne, delikatne(...)miski wsyp mąkę, sól (i opcjonalnie cukier), dodaj wodę, mleko, roztopione masło (lub olej) i jajka. Zmiksuj wszystko mikserem lub wymieszaj rózgą kuchenną na gładką i jednolitą masęCiasto odstaw na bok na około 30-40 minut , aby trochę "odpoczęło". Jeśli nie masz czasu, pomiń ten krok, naleśnik też wyjdą smaczne.  Smaż naleśniki na porządnie rozgrzanej patelni

Słodko-Słony Świat Ilony
Brownie 159

waniliowy. Dodajemy roztopione masło, mieszamy. Dodajemy jajka i pokruszoną czekoladę, mieszamy łyżką do momentu połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 25x30 cm smarujemy masłem oraz oprószamy mąką. Wykładamy na nią masę ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160°C przez 25 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Qchnia po prostu
Pieczone omlety z truskawkami i borówkami 132

owsianej, orkiszowej czy pszennej) Kilka truskawek, garść borówek Odrobina sody Woda Banana rozgnieść widelcem i połączyć dokładnie z jajkami Dodać mąki, sodę i wymieszać. Dodawać wody do uzyskania masy konsystencji ciasta biszkoptowego Masę wylać do foremek, na górę powkładać owoce Piec 20-25 minut w 180 stopniach

HealthyCreations
Chleb na zakwasie 114

trwałość zdecydowanie na tym cierpi. Prawdziwi amatorzy dobrego pieczywa mają tylko jedno wyjście … upiec samemu. To wcale nie jest trudne ani nawet czasochłonne, bo choć sam proces od wyrobienia ciasta do wyjęcia chleba z piekarnika zajmuje prawie cały dzień to nasza praca to maksymalnie 20 minut, przez resztę czasu chleb zajmuje się sam sobą - rośnie. Ja piekę chleb już(...)zakwasu i soli. Sposób przygotowanie chleba na zakwasie: Sposób na przygotowanie zakwasu znajdziecie tutaj. W dużej misce mieszam wszystkie rodzaje mąki, zakwas i wodę do uzyskania jednolitej masy. Ciasto na chleb na zakwasie zawsze będzie lekko kleiste, nie da się go wyrobić tak, żeby odchodziło od ręki, ja wyrabiam je zawsze dużą plastikową łyżką, bo po wyrabianiu tradycyjnym

Gotuj Się Kto Może
Hiszpański jabłecznik z kruszonką 93

Hiszpański jabłecznik to idealne ciasto na poprawę nastroju. Gdy je zobaczyłam od razu mnie uwiodło. Jest pyszne, wilgotne, mocno czekoladowe i na dodatek z jabłkami. Delikatnie pachnie cynamonem. Smakuje wyśmienicie w towarzystwie filiżanki ulubionej kawki. Częstujcie się. Hiszpański jabłecznik z kruszonką 4 jajka 550 g mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki cynamonu 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kg jabłek(...)cukru utrzeć mikserem na gładki krem, dodawać pojedynczo jajka nie przerywając miksowania. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, 1 łyżką cynamonu i kakao. Dodawać stopniowo do masy. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą. Wierzch wygładzić starannie łyżką i rozłożyć równomiernie cząstki jabłek. Następnie owoce posypać równomiernie kruszonką. Piec

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania