batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie róże oraz upiec biszkopt(...)jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki biszkoptu od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty, po około 2 cm grubości. Czekoladowy karmel: 50 g wody 75 g cukru
moj przepis nacukru ● 90 g mąki pszennej Składniki na krem: ● 30 cl śmietany kremówki ● 500 g serka mascarpone ● 50 g cukru pudru ● kilka kropli ekstraktu migdałowego Składniki na karmel: 125 g cukru 10 cl wody Do dekoracji: ● ok. 15 całych, nieobranych migdałów ● srebrne perełki do posypania Przygotowanie biszkoptu: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Oddziel żółtka(...)karmel, i obtocz je w nim, a kiedy karmel zastygnie, porozdzielaj migdały od siebie. Biszkopt delikatnie rozwiń, nałóż na niego 3/4 kremu z mascarpone. Zwiń biszkopt i nożem zanurzonym w gorącej wodzie odetnij nierówne końce rolady. Następnie rozsmaruj równo resztę schłodzonego kremu z mascarpone na wierzchu ciasta i wygładź. Udekoruj bûche skarmelizowanymi migdałami i srebrnymi perełkami (możesz to zrobić
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCoś dla fanów słodkich śniadań. Czekoladowe naleśniki przełożone masą serową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu(...)szklanki cukru - 0,5 szklanki soku pomarańczowego - 0,5 jogurtu greckiego Wszystkie składniki masy miksujemy ze sobą. Masą przekładamy naleśniki i wkładamy na ok godzinę do lodówki. Pomarańczowy karmel z czereśniami: - 300 ml soku pomarańczowego - 1/3 szklanki cukru - 2 garście czereśni Na patelnię wylewamy sok, dodajmy cukier. Odparowujemy masę na wolnym ogniu do momentu aż zgęstnieje, tak aby kropla karmelu
kawawszklancenagrzewamy do 75 stopni, po wstawieniu ciasta podwyższamy temperaturę do 180 i zostawiamy na 40-55 min. Polecam funkcję grzania góra-dół lub termoobiegu z grzaniem od dołu. Do ciasta ze słonecznikiem dodajemy tylko: 1 łyżka miodu 3/4 szklanki łuskanego słonecznika Reszta pozostaje bez zmian, ja słonecznik dodaję na samym początku razem z marchewką, cukrem i miodem. Sos karmelowy(...)możecie dodawać poza palnikiem ale wmieszajcie je na gazie szybciej pójdzie. Śmietankę dodajemy do zdjętego z gazu karmelu i intensywnie mieszamy wlewając ją powoli, na koniec wciskamy mleczko. Gotowy sos karmelowy powinien konsystencją przypominać kisiel. Takim to sosem oblewamy nasze dolne ciasto na wierzchu, pozwoli to lepiej połączyć się naszym ciastom i nada fajnego smaku. Resztę sosu wylewamy na wierzch
Kuba GotujeSkładniki: 1 op pełnoziarnistych herbatników 1 kostka miękkiego masła 3 łyżki posiekanej świeżej lub suszonej lawendy 1 kubek cukru trzcinowego 0,5 kubka wody 4 jajka
Luźna KuchniaKarmel mieszamy tylko i wyłącznie delikatnie ruszając patelnią. Kiedy całość nabierze złotego koloru, wyłączamy gaz. Gotowe Karmelowe nitki:W gorącym karmelu zanurzamy widelec i sprawdzamy czy ciągną się za nim nitki. Możemy z nich robić różne dekoracje do ciast i deserów.Smacznego
Oryginalny smakokazała się matką wynalazku. Efekt wyszedł boski. Słodka miękka gruszka pachnąca masłem, oblana w złocistym karmelu. Do tego naleśniki o delikatnej imbirowej nucie. Naleśniki od wieków tzn od kiedy pamiętam robię zawsze na oko. Nigdy nie wiem ile mi ciasta wyjdzie... Składniki: mąka mleko jajka cukier imbir w proszku gruszki masło Rozrabiamy ciasto naleśnikowe, pod koniec dając(...)łyżeczkami cukru i pozwalamy się jemu roztopić, obracając gruszkę. Czekamy, aż sos zacznie przybierać brązowy odcień. Gruszkę obtaczamy w tym sosie i wykładamy na upieczone naleśniki. Polewamy pozostałą ilością karmelu z patelni
Malinowe Pocałunkicukier, podgrzewać potrząsając za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje- do karmelu dodać pokrojone jabłka, wymieszać, smażyć przez kilka minut na małym ogniu, aż jabłka zmiękną- gdy jabłka lekko się zezłocą, zdjąć je z palnika, ostudzić - formę wyłożyć papierem do pieczenia - schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części, jedną schować ponownie do lodówki, drugą wyłożyć
Smakołyki Berenikiszkl cukru 140 g masła Wykonanie:Ciasto kruche:Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, masło pokroić w kostkę i wszystko razem posiekać.Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min 30 min.Tarte tatin: Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć nasiona. Ja swoją tartę piekłam w niezawodnych naczyniach Cazuela. Więc ilość jabłek będzie uzależniona(...)burtynowo-złotego koloru karmelu. Naczynie zdjąć z palnika dodać sól i masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Na gotowy karmel układać jabłka. Muszą dokładnie wypełnić całe naczynie. Ponownie naczynie umieścić na palniku i gotować przez ok 5 min. wyłączyć i zostawić do wystudzenia. Ciasto kruche rozwałkować i przykryć zimne jabłka dokładnie dopasowując i wciskając w brzegi. Na środku zrobić małe nacięcie
Malinowe Pocałunkizaklejając miejsca złączeń. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i obficie, bardzo dokładnie smaruję wierzch ciasta pozostałym jajkiem. Wstawiam do piekarnika nagranego do 180 stopni i piekę 40 minut. Po upieczeniu można od razu kroić i zajadać. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiWstałam rano, zajrzałam za rolet i załamałam się. Znowu spadł śnieg. Nie wiem czy mnie brakuje już cierpliwości ale w tym roku wyjątkowo wyczekuje słońca i
ciastkarnia na kruchym spodzieDudnienie muzyki roznosi się po całej ulicy. Rozbawione towarzystwo śmieje się, stojąc w oknie i paląc papierosy. Stukają kieliszki, zabawa trwa - jedzenia zabraknąć nie może.Ekspresowo
W kuchni Karmel-itki100g cukru 40g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. W czasie kiedy ciasto chłodzi się w lodówce przygotowujemy gruszki. Obieramy je, kroimy w ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do dużej patelni wlewamy wodę i dodajemy cukier. Podgrzewamy na średnim(...)patelnię gruszki i smażymy, aż sok z gruszek wyparuje, owoce będą półmiękkie i obtoczą się w karmelu. Trwa to ok. 15 min. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Gruszki przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem okrągłej foremki (tortownicy). Ciasto kruche wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej na wielkość
Smakowity Blog Kulinarnytłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko wystygnie zdejmujemy z niego papier i układamy na blasze/paterze. Przygotowujemy masę. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. W garnku roztopić 4 łyżki cukru. Karmel podlać sokiem jabłkowym i dodać jabłka. Zawartość naczynia przykryć i dusić około 10 minut. Budyń
My simple kitchenserniki jestem proszona najczęściej.Był już SERNIK PUSZYSTY Z KARMELEM SERNIK Z WIŚNIAMI I GALARETKĄSERNIK CZEKOLADOWY Z POLEWĄSERNIK ŚMIETANKOWY Z CZEREŚNIAMISERNIK Z BRZOSKWINIAMIPOMARAŃCZOWY SERNIKa ostatnio taki Z MAKIEMWszystkie smakowały równie wyśmienicie!Dziś mam dla Was kolejny przepis na sernik!Tym razem wersja dwukolorowa przypominająca znane i lubiane CIASTO ZEBRA.Jasna i ciemna masa serowa wzajemnie się przeplata , a polewa czekoladowa
Ostra na Słodko