formie piernikowych ludków, a teraz pora na letnią opcję, bo wykrawanie wierzchu tak mnie zachwyciło u Gosi z blogu Ósmy kolor tęczy, że musiałam sama je przetestować. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 720 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop, można łączyć składniki 2 jaja(...)zupełnego rozpuszczenia cukru, gotowy karmel przelać do przygotowanego wcześniej cukru z melasą, wymieszać i odstawiamy do wystudzenia. 2. Do dużej miski przesiać mąkę żytnia i pszenną, dodać przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde. 3. Ciasto
Apetyczna babeczkapierwszego łyczka degustatorów, aby w następnej fazie stwierdzili, czy można to wypić, czy raczejjest tak marne, aż wstyd.Kiedyś mój Tato powiedział mi pewną rzecz. "Pamiętaj: wypomną Ci niedopieczone ciasto czy przesoloną zupę.Ale nigdy, przenigdy facet nie wypomni Ci, że smakowany przez niego alkohol jest do niczego."I wiecie co? To rzeczywiście prawda! LIKIER KUKUŁKA. /receptura własna(...)Mieszam dokładnie i zakręcone (lepiej, by była butelka zatkana korkiem), odstawiam na okres około dwóch miesięcy w chłodne miejsce. Pamiętając, by co jakiś czas dobrze butelką wstrząsnąć. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiciasto marchewkowe, jakie do tej pory zrobiłam. Dietetyczne, zdrowe, mało kaloryczne. Zaspokaja apetyt na słodkie. Idealne na II śniadanie czy podwieczorek. Dzięki przepisowi odkryłam dwa nowe smaki :D 1. Świeży imbir - genialny! Całkowicie inny niż ten mielony, paczkowany. Zapach - nieziemski! Orzeźwiająco cytrusowy. Na pewno zacznę go częściej używać. 2. Miód wielokwiatowy mniszkowy - przepyszny! Smak i konsystencja podobne do karmelu(...)jelit, skurczach żołądka i jelit oraz chorobach wątroby i dróg żółciowych, a także przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych. Pomocny w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego." Wartości odżywcze dla całego ciasta (515 g): Kaloryczność: 1050 kcal Białka: 33 g Tłuszcze: 39 g Węglowodany: 152 g Wartości odżywcze dla 1 porcji ciasta (ok. 74 g - 1/7 ciasta) Kaloryczność: 150 kcal Białka
Zdrowie na języku :Pciasto w tortownicy o średnicy 23 cm. Składniki na spód: 500 g ciasteczek Oreo (lub podobnych) 100 g masła Składniki na masę: 180 g śmietanki 30% (mocno schłodzonej) 250 g kremowego serka śmietankowego Philadelphia 100 g masła orzechowego typu crunchy 1 łyżka miodu (użyłam akacjowego) Dodatki: 10 szt. reese's mini 1 łyżka poszatkowanych orzeszków ziemnych Płynny karmel(...)masło orzechowe i miód - całość miksujemy na najniższych obrotach aż uzyskamy gładką masę. Przekładamy gotową masę serową na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy jej powierzchnię za pomocą szpatułki. Wierzch ciasta posypujemy orzeszkami ziemnymi oraz pokrojonymi cukierkami reese's. Całość obwijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 3 godziny. Ciasto należy wyciągnąć ok. 10 minut wcześniej z zamrażalki przed
Emcia Pichcipomocą silikonowej łopatki dokładnie mieszamy, aby wszystkie orzechy były oblepione karmelem. Dodajemy 2 szczypty soli. Jeszcze ciepłe orzechy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy je jeszcze jedną szczyptą soli. Gdy masa całkowicie wystygnie umieszczamy ją w woreczku i tłuczemy wałkiem do ciasta na drobne kawałki. *jeśli chcemy pralinę wymieszaną z lodami dodajemy je teraz **pralinę wsypujemy
My simple kitchenburaczany fot.: Karmel-itka. / barwena fot.: Karmel-itka. / amouse bouche fot.: Karmel-itka. / mus z białej czekolady Menu kolacji:- polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty- krem buraczany z pieczonym kozim serem- amuse bouche- barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem- mus z białej czekolady i orzecha laskowego(...)schab z dzika marynowany w jałowcu i tymianku podany z puree z jabłka i selera z sosem śliwkowym- bez migdałowa, mrożony krem mascarpone z kandyzowanymi pomarańczami i orzechami w karmelu 16.03.2014, niedzielaCzas w drogę! Po śniadaniu wyruszyliśmy dość wcześnie, aby jak najprędzej znaleźć się w domu.. Niestety trzeba wrócić do normalności i codzienności. Jednak żal serce ściskał, że musiałam
W kuchni Karmel-itkigorące bo zabije Wam drożdże), dodajemy 1 łyżkę cukru, szczyptę soli oraz 1 jajko. Wszystko mieszamy do uzyskania lepkiej, ciągnącej się i dość gęstej masy. Pojemnik z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce – w zależności od temperatury w pomieszczeniu potrwa to ok. 30 min. 3. SOS (10 min) W międzyczasie bierzemy się za sos krówkowy(...)Karmel zastygnie, ale pod wpływem podgrzewania rozpuści się w mleku. Całość możemy już mieszać łyżką i czekać aż mikstura będzie mieć jednolitą konsystencję podobną do rozpuszczonego toffi. Zdejmujemy z palnika kiedy sos ma odpowiednią gęstość – czyli jeśli lubicie nieco gęstszy podgrzewajcie go jeszcze chwilę. W razie gdyby zgęstniał za mocno, można dodać mleka. 4. SMAŻENIE RACUCHÓW (10 min) Ciasto, które
Nerds KitchenNietypowe połączenie słodkiego karmelu ze słonym bekonem, cebulką, serem żółtym i popcornem :) Idealne jako przekąska lub drugie śniadanie. Przepis znalazłam na stronie ' Paleta Smaku '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 muffinów: 250 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu do smaku 1 jajko(...)Celsjusza. Formę na muffiny smarujemy dokładnie tłuszczem. Wykładamy ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 4. W małym garnuszku umieszczamy 150 g cukru i wodę. Podgrzewamy na średnim ogniu do momentu gdy masa będzie złocista, bursztynowa (Uwaga! podczas robienia karmelu nie mieszamy masy - wymieszanie jej spowoduje zbrylenie się cukru
My Culinary Artponiżej znalazłam na starym opakowaniu przyprawy do piernika. Ciasta wychodzi sporo, dlatego wyłożyłam je na dużą blachę. Jednak można je upiec w mniejszej formie, wówczas piernik wyjdzie wyższy :) Gotowe ciasto najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, gdyż piernik szybko twardnieje. Składniki na dużą blachę: 150 g cukru 100 ml piwa karmelowego (Karmi) 250 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika(...)jajek 10 g proszku do pieczenia 500 g mąki bakalie (opcjonalnie) polewa czekoladowa Dwie łyżki cukru podgrzać na patelni. Gdy lekko zbrązowieje, zalać piwem. Piwo należy wlać bardzo ostrożnie. Karmel wówczas stwardnieje i należy go wraz z piwem powoli rozpuścić na małym ogniu. Następnie dodać miód i wsypać przyprawę do piernika. Zagotować i zdjąć z ognia. Wystudzić. Masło utrzeć
My simple kitchenszklanki cukru 2 opakowania budyniu 1 łyża mąki pszennej 2 łyżki kakao 6-8 jaj 125 g masła lub margaryny 2 pomarańcze 1/2 szklanki cukru 3 łyżki wody Karmel: 1/2 szklanki brązowego cukru 2-3 łyżki wody 3 łyżki śmietanki kremówki 60 g masła - ok 1/4 kostki Wykonanie: Żółtka ucieram z cukrem, dodaję miękkie masło i ucieram przez chwilę(...)ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 60 min, zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę jeszcze przez 30 min. W razie konieczności wierzch nakrywam folią aluminiową. Upieczony sernik wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia. Do rondelka wsypuję brązowy cukier, wlewam wodę i gotuję, aż masa nabierze złotego koloru. Nie mieszam, tylko obracam rondelkiem przesuwając karmel
Ciasteczkowy Potwórwapń. doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu ma także wielorakie zastosowanie w kosmetyce MORWA SUSZONA Kiedyś już próbowałam morwy suszonej. Jest bardzo smaczna. Słodka, ciągnąca, w smaku przypinająca lekko karmel. Stanowi ciekawe urozmaicenie powszechnie dostępnych suszonych owoców. Świetnie nadaje się jako
Zdrowie na języku :Pśmietany 36%, 70 g cukru, 4 żółtka, 50 ml piwa PILSNER CZESKI (BOHEMSKI), 10 g glukozy w proszku, do przybrania listki mięty i płatki nagietka (opcjonalnie). Kruche ciasto 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 5 łyżek cukru pudru trzcinowego, 2 żółtka, 2 łyżki bardzo zimnej maślanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko, masło(...)stopni). Dodać karmel, odparowane piwo i żółtka, ubijać mikserem do czasu kiedy składniki się połączą a masa lekko zgęstnieje. Masę schłodzić do 5 stopni, przełożyć do maszyny do lodów i ukręcić lody. Jeśli nie macie maszynki masę trzeba mrozić ok 4 godziny w zamrażarce, co 30 minut wyjąć i przemieszać łyżką. Ciasto Mąkę, wymieszać z cukrem, proszkiem
SzczyptaSmaQprzybierać będzie powoli barwę karmelu. Dodajemy wtedy orzeszki, obtaczamy je w karmelu, jeszcze trochę podgrzewamy i przekładamy na papier do pieczenia. Delikatnie rozsuwamy je na papierze, by nie były posklejane i odstawiamy do ostudzenia. Można je rozdrobnić w rozdrabniaczu, wtedy będziemy mieć pyszną posypkę do deserów i ciast
Aga w kuchnimasła 0,5 kg cukru ( z tego 1 szkl. przypalić na karmel) 1 szkl. miodu 60 g kakao 0,5 dużego opakowania proszku do pieczenia 3 łyżki amoniaku (rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego mleka) Sposób Margarynę i masło topimy, wszystkie składniki mieszamy, tak aby powstało luźne ciasto. Całość zostawiamy na noc. Następnego dnia wałkujemy, wycinamy foremkami wzory, pieczemy
Kuchenne aromatyprzestygnięcia. Nie dłużej, ponieważ wtedy zbyt mocno by nam zgęstniała. Płatek ciasta, który nam został ułożyć na desce do krojenia i równomiernie pokryć przygotowaną masą karmelową. Ostawić na 20 minut do lekkiego zastygnięcia a następnie pokroić na 12 równych części (fot.4). Wstawić do lodówki do całkowitego "ścięcia" karmelu. Następnie wyjąć i udekorować nim wierzch tortu
Świat Ciasta