ciasta z karmelem - 1000 przepisów (strona:56/67)

Ekspresowe placki z serka wiejskiego z karmelowym dipem 104

karmelowym smaku rozpływa się w ustach i trudno uwierzyć, że tak pyszny krem może nie mieć kalorii, nie zawierać tłuszczów i węglowodanów. Gęsty, lśniący, aksamitny krem o intensywnym zapachu karmelu   Składniki: potrójnie filtrowana woda, błonnik roślinny, żel celulozowy, naturalny aromat karmelowy, kwas mlekowy, sukraloza (Splenda®), sól, skrobia kukurydziana, guma ksantanowa, sorbinian potasu Sami oceńcie jego skład, ja tylko testuję(...)zostawiam sobie śmietankę na później np. do sosów;)) do serka dodajemy jajka, len, otręby, mieszamy i ostawiamy na około 3-5 minut, żeby masa spęczniała placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym/przed każdym plackiem) na małym ogniu gotowe placki konsumujemy z karmelowym dipem <3 SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babka piernikowa z rodzynkami 206

Do świąt zostało trzy tygodnie u mnie jeszcze nie czas na wielkie odliczanie ale zapachy świąteczne mile widziane. Zapach pierników to chyba ten najbardziej kojarzący się

ciastkarnia na kruchym spodzie
Recenzja książki Kuchnia włoska krok po kroku 144

przepisy na ciasta i przygotowania wstępne: a w nim przepisy na makaron jajeczny, makaron z nadzieniem, kluski ziemniaczane, ciasto francuskie, ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt. Drugi rozdział to sosy , a w nim przepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to  mięsa(...)gotowanie warzyw strączkowych i owocowych oraz ich krojenie. Ostatni siódmy rozdział to  słodkości , który zawiera porady, m.in. jak przygotować dekoracje z czekolady czy karmel. Znajdziemy przepisy na bezy, krem cukierniczy, semifreddo, budyń, mus owocowy, sorbet, krem ganache, polewę czekoladową oraz marcepan. Przed każdym rozdziałem zostały pokazane potrzebne niezbędne przyrządy kuchenne wraz

Marta Gotuje
Szwajcarska czekolada :) 181

czekoladowego tortu Potrzebujemy: dwie tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady 200g masła 5 jajek ½ szklanki cukru pudru 140g (ok 7 łyżek) mąki pszennej 0,5 kg dobrej jakości twarogu 300 gr karmelu. Jeśli ktoś nie umie, lub boi się robić – puszka masy kajmakowej też może być garść orzechów, suszonej żurawiny, dwie łyżki czekolady posiekanej mały słoiczek konfitury wiśniowej Pracę dzielimy na etapy(...)pieczenia, pieczemy 15 minut 6. ser łączymy z kajmakiem i dwoma jajkami. Dodajemy jedną łyżkę mąki, orzechy i suszoną żurawinę. 7. obniżamy temperaturę do 160 stopni 8. wyciągamy ciasto czekoladowe, „płaszczymy” powstałe wybrzuszenia na cieście 9. na ciepłe ciasto wylewamy masę serową 10. łyżką wykładamy konfiturę wiśniową na masę serową (takimi szlaczkami :)) 11. wsadzamy do pieca

ladykitchen
MASŁO KLAROWANE, GHEE - PRZEPIS KROK PO KROKU 183

domowe masło, to zupełnie inna bajka. To kupne nigdy nie miało takiego aromatu..., to domowe jest wprost cudowne, pachnie nie tylko lekko orzechowo, ono ma wręcz aromat karmelu, cudo, cudo, cudo, ot po prostu. Kto jeszcze nie próbował przygotować swojego masła klarowanego (ghee) polecam. Przepis jest bardzo łatwy, a efekt końcowy powala na kolana. Dla mnie to było zaskoczenie(...)swoje mam jednak zawsze w lodówce. Warto więc przygotować od razu większą ilość, "by nie stać ciągle przy garach"... Tym bardziej, że takie masło można dodawać nie tylko do ciast (ja piekłam już na nim babkę, wyszła cudnie maślana), ale praktycznie do wszystkiego: do kasz, warzyw, mięs, itp,itd. Składniki: - 1kg dobrego  masła 82% tłuszczu - garnek z grubym dnem

Smaczne Zdrowe
Sernik karmelowy według Leviego Rootsa 332

 Kocham serniki! Najlepsze smaki dzieciństwa to te pyszne serniki z dodatkiem rodzynek, które dla mojego pokolenia były swego czasu rarytasem. Wiem, że trudno to sobie

UgotujmyTo.pl
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 204

sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta i sycąca chajá.  Jest to nic innego jak   ciasto ze śmietaną i konfiturami. Alkohole Z alkoholi oprócz wina pija się piwo, clerico (specjalnie przyrządzoną mieszankę  wina z sokami owocowymi) oraz wszelkiej maści wódki gronowe. Urugwajskie jedzenie nie należy(...)gotować, wystarczy zmiksować. Ale nie wylewać zalewy! Wzbogaci ona smak potrawki. Wtedy wystarczy zmniejszyć  ilość dolewanej wody o tyle, ile dodamy zalewy. SMACZNEGO! Pozdrawiam Was z Południowej Ameryki! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Z wizytą u Ewy Wachowicz. 174

moje imieniny, ależ mam prezent! Kto może, niech ogląda!Jeśli coś się zmieni w godzinie nadawania, napiszę. Będzie mi niezmiernie miło.A tu jest ten szczęśliwy przepis ------ CIASTO BRZOSKWINIOWO-KOKOSOWEMiałam przyjemność poznania Pani Wachowicz osobiście. Jestem pod wrażeniem jej osoby. Emanuje od niej tyle pozytywnej energii i ciepła! Wspaniała, wesoła kobieta, która także potrafi utrzeć nosa ekipie, kiedy to konieczne(...)ciekawych miejsc, więc w najbliższym czasie posty będą mniej kulinarne.Jedna stwierdzam, że nawet tydzień by nie wystarczył, aby dokumentnie zwiedzić Kraków. Miejsce pełne tajemnic i wspaniałych miejsc, zabytków, restauracji.Pozdrawiam,Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Muffinki czekoladowe z kremem, sosem karmelowym i fistaszkami. 127

kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy się(...)posiekanych solonych orzeszków ziemnych (prażonych) 2 szczypty soli      Na gorącą patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier i czekamy, aż się rozpuści (nie mieszamy!!!), dolewamy śmietankę (karmel się zetnie, ale tak ma być) i gotujemy do chwili, gdy uzyskamy kremowy, gęsty sos. Dodajemy fistaszki, sól i dokładnie mieszamy, studzimy.      Chłodne babeczki dekorujemy kremem

Rozpustne gotowanie
Bakaliowa bomba nr 2 /Keks/ 133

wszystkie bakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam nominowana do Liebster Blog(...)atmosfery 3. Na co masz właśnie ochotę ? :) na makiełki które skosztuję dopiero jutro ;) 4. Najlepsze śniadanie to ... ? gromadka placków, albo makiełki które zostają z wigilii! ;) 5. Ulubiona słodycz ? czekolada, karmel, toffi, kokos, ... 6. Dokończ: Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez...  makiełek! ;D 7. O czym zawsze marzyłaś/ marzysz ? jednym z moich marzeń od dzieciństwa jest dom z kominkiem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
CHMIELARNIA MULTITAP, WARSZAWA - KUCHNIA TAJSKO-NEPALSKA I PUB. 215

picia słabych piw. Spec zamówił dla siebie Huncwota z Pracowni Piwa, czyli styl India Pale Ale oraz Ale ciacho (z przyprawami do szarlotki - serio smakowało i pachniało jak to ciasto!) z browaru Bednary. Ja zdecydowałam się na By Udder Means, czyli stout mleczny z Danii, browar To Ol ( w smaku jakby kakao, wanilia i kawa). Na sam koniec obydwoje rzuciliśmy(...)przyzwoitą cenę. Do tego świetne piwa, genialna luzacka atmosfera - czegóż więcej. Polecam z całego serca.CHMIELARNIAkuchnia tajsko - nepalska Warszawa, Wola,ul. Twarda 42www: http://www.chmielarnia.waw.pl/facebook: https://www.facebook.com/ChmielarniaMultitap?fref=ts Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Złoto, które nie jest złotem, i lekki deser 289

tego, że miałam brzoskwinie do wykorzystania. Te śmieszne, płaskie, cudownie pachnące. Sporo zjedliśmy, reszta czekała na lepsze jutro. Nie chcąc, aby się zmarnowały, postanowiłam przygotować jakiś deser (na ciasto by nie wystarczyło). W domu akurat nie miałam kremówki, powstała więc mleczna galaretka o pysznym, karmelowym smaku. Nie jest tak delikatna ani kremowa jak panna cotta, ale i tak rozpływa się(...)wanilii5 listków żelatynybrzoskwinie w syropie:250 g brzoskwiń50 g cukru2 łyżki wody40 g mioduziarenka z 1/2 laski waniliiŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Cukier podgrzewać z wodą, aż powstanie dość ciemny karmel (uważać, żeby nie przypalić). Dodać wanilię i miód. Gdy miód się rozpuści, wlać mleko. Zagotować całość, zdjąć z palnika. Żelatynę odcisnąć, dodać do mleka, dokładnie wymieszać.Całość wystudzić, przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka czekoladowe z karmelowym nadzieniem 151

Składniki: 1 op 200g karmelków waniliowych 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka miękkiego masła 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl cukru muscovado 2

Luźna Kuchnia
PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANOWY, BEZGLUTENOWY 294

równiutki (aż sama się zdziwiłam, poprzedni taki nie był) i przepyszny w smaku, choć moja wersja było troszkę mało słodka (dałam 150g ksylitolu) słodycz uzupełniłam przygotowanym na szybko domowym karmelem. Inspiracją był przepis z broszury dodanej do gazety. Piekłam w ciemnej tortownicy 26cm. Składniki: - 1kg twarogu sernikowego (dałam gęsty wiaderkowy) - 1/2 litra słodkiej kremówki 36% - 4 całe jajka - 200g ksylitolu(...)czekolady z odrobiną kremówki do polania W miseczce umieścić kilka łyżeczek pudru, dodać aromat i dolać kremówkę, dokładnie wymieszać, masa musi być bez grudek. Polewę przygotowujemy bezpośrednio przed polaniem ciasta. W misie miksera ubić śmietanę, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy wbić jajka, dodać ksylitol i ksylitol z wanilią i ubić na gładką, puszystą masę. Tę masę również przelać

Smaczne Zdrowe
Czekoladowe muffinki z kokosem i prażonymi migdałami 163

muffinkowałam!Ostatnio tak mnie naszło , że narobiłam ich całą wielką blachę wymyślając przy tym coraz to inne smaki.Były o smaku twixa … były pączkowe … były czekoladowe z karmelem … bananowe i te – czekoladowe z kokosem , białą czekoladą i prażonymi płatkami migdałów.Muffinki jak to muffinki robi się je niesamowicie szybko i tak naprawdę już po 30 minutach(...)pieczenia.Dodajemy cukier , kokos i wbijamy jajka.Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno  miec konsystencję śmietany / budyniu.Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości.Pieczemy ok. 20 25 / 180C.Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy białą czekoladą i posypujemy podprażonymi płatkami

Ostra na Słodko