ciasta z karmelem - 1000 przepisów (strona:56/67)

Sernik karmelowy według Leviego Rootsa 345

 Kocham serniki! Najlepsze smaki dzieciństwa to te pyszne serniki z dodatkiem rodzynek, które dla mojego pokolenia były swego czasu rarytasem. Wiem, że trudno to sobie

UgotujmyTo.pl
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 210

sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta i sycąca chajá.  Jest to nic innego jak   ciasto ze śmietaną i konfiturami. Alkohole Z alkoholi oprócz wina pija się piwo, clerico (specjalnie przyrządzoną mieszankę  wina z sokami owocowymi) oraz wszelkiej maści wódki gronowe. Urugwajskie jedzenie nie należy(...)gotować, wystarczy zmiksować. Ale nie wylewać zalewy! Wzbogaci ona smak potrawki. Wtedy wystarczy zmniejszyć  ilość dolewanej wody o tyle, ile dodamy zalewy. SMACZNEGO! Pozdrawiam Was z Południowej Ameryki! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Z wizytą u Ewy Wachowicz. 180

moje imieniny, ależ mam prezent! Kto może, niech ogląda!Jeśli coś się zmieni w godzinie nadawania, napiszę. Będzie mi niezmiernie miło.A tu jest ten szczęśliwy przepis ------ CIASTO BRZOSKWINIOWO-KOKOSOWEMiałam przyjemność poznania Pani Wachowicz osobiście. Jestem pod wrażeniem jej osoby. Emanuje od niej tyle pozytywnej energii i ciepła! Wspaniała, wesoła kobieta, która także potrafi utrzeć nosa ekipie, kiedy to konieczne(...)ciekawych miejsc, więc w najbliższym czasie posty będą mniej kulinarne.Jedna stwierdzam, że nawet tydzień by nie wystarczył, aby dokumentnie zwiedzić Kraków. Miejsce pełne tajemnic i wspaniałych miejsc, zabytków, restauracji.Pozdrawiam,Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Muffinki czekoladowe z kremem, sosem karmelowym i fistaszkami. 134

kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy się(...)posiekanych solonych orzeszków ziemnych (prażonych) 2 szczypty soli      Na gorącą patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier i czekamy, aż się rozpuści (nie mieszamy!!!), dolewamy śmietankę (karmel się zetnie, ale tak ma być) i gotujemy do chwili, gdy uzyskamy kremowy, gęsty sos. Dodajemy fistaszki, sól i dokładnie mieszamy, studzimy.      Chłodne babeczki dekorujemy kremem

Rozpustne gotowanie
Bakaliowa bomba nr 2 /Keks/ 143

wszystkie bakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam nominowana do Liebster Blog(...)atmosfery 3. Na co masz właśnie ochotę ? :) na makiełki które skosztuję dopiero jutro ;) 4. Najlepsze śniadanie to ... ? gromadka placków, albo makiełki które zostają z wigilii! ;) 5. Ulubiona słodycz ? czekolada, karmel, toffi, kokos, ... 6. Dokończ: Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez...  makiełek! ;D 7. O czym zawsze marzyłaś/ marzysz ? jednym z moich marzeń od dzieciństwa jest dom z kominkiem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
CHMIELARNIA MULTITAP, WARSZAWA - KUCHNIA TAJSKO-NEPALSKA I PUB. 224

picia słabych piw. Spec zamówił dla siebie Huncwota z Pracowni Piwa, czyli styl India Pale Ale oraz Ale ciacho (z przyprawami do szarlotki - serio smakowało i pachniało jak to ciasto!) z browaru Bednary. Ja zdecydowałam się na By Udder Means, czyli stout mleczny z Danii, browar To Ol ( w smaku jakby kakao, wanilia i kawa). Na sam koniec obydwoje rzuciliśmy(...)przyzwoitą cenę. Do tego świetne piwa, genialna luzacka atmosfera - czegóż więcej. Polecam z całego serca.CHMIELARNIAkuchnia tajsko - nepalska Warszawa, Wola,ul. Twarda 42www: http://www.chmielarnia.waw.pl/facebook: https://www.facebook.com/ChmielarniaMultitap?fref=ts Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Złoto, które nie jest złotem, i lekki deser 302

tego, że miałam brzoskwinie do wykorzystania. Te śmieszne, płaskie, cudownie pachnące. Sporo zjedliśmy, reszta czekała na lepsze jutro. Nie chcąc, aby się zmarnowały, postanowiłam przygotować jakiś deser (na ciasto by nie wystarczyło). W domu akurat nie miałam kremówki, powstała więc mleczna galaretka o pysznym, karmelowym smaku. Nie jest tak delikatna ani kremowa jak panna cotta, ale i tak rozpływa się(...)wanilii5 listków żelatynybrzoskwinie w syropie:250 g brzoskwiń50 g cukru2 łyżki wody40 g mioduziarenka z 1/2 laski waniliiŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Cukier podgrzewać z wodą, aż powstanie dość ciemny karmel (uważać, żeby nie przypalić). Dodać wanilię i miód. Gdy miód się rozpuści, wlać mleko. Zagotować całość, zdjąć z palnika. Żelatynę odcisnąć, dodać do mleka, dokładnie wymieszać.Całość wystudzić, przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka czekoladowe z karmelowym nadzieniem 159

Składniki: 1 op 200g karmelków waniliowych 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka miękkiego masła 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl cukru muscovado 2

Luźna Kuchnia
PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANOWY, BEZGLUTENOWY 304

równiutki (aż sama się zdziwiłam, poprzedni taki nie był) i przepyszny w smaku, choć moja wersja było troszkę mało słodka (dałam 150g ksylitolu) słodycz uzupełniłam przygotowanym na szybko domowym karmelem. Inspiracją był przepis z broszury dodanej do gazety. Piekłam w ciemnej tortownicy 26cm. Składniki: - 1kg twarogu sernikowego (dałam gęsty wiaderkowy) - 1/2 litra słodkiej kremówki 36% - 4 całe jajka - 200g ksylitolu(...)czekolady z odrobiną kremówki do polania W miseczce umieścić kilka łyżeczek pudru, dodać aromat i dolać kremówkę, dokładnie wymieszać, masa musi być bez grudek. Polewę przygotowujemy bezpośrednio przed polaniem ciasta. W misie miksera ubić śmietanę, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy wbić jajka, dodać ksylitol i ksylitol z wanilią i ubić na gładką, puszystą masę. Tę masę również przelać

Smaczne Zdrowe
Czekoladowe muffinki z kokosem i prażonymi migdałami 176

muffinkowałam!Ostatnio tak mnie naszło , że narobiłam ich całą wielką blachę wymyślając przy tym coraz to inne smaki.Były o smaku twixa … były pączkowe … były czekoladowe z karmelem … bananowe i te – czekoladowe z kokosem , białą czekoladą i prażonymi płatkami migdałów.Muffinki jak to muffinki robi się je niesamowicie szybko i tak naprawdę już po 30 minutach(...)pieczenia.Dodajemy cukier , kokos i wbijamy jajka.Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno  miec konsystencję śmietany / budyniu.Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości.Pieczemy ok. 20 25 / 180C.Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy białą czekoladą i posypujemy podprażonymi płatkami

Ostra na Słodko
Drożdżowy chleb razowy. 237

mocno razowy, pewnie dzięki super mące z wora kupionej na targu. Chleby razowe ze sklepu to zupełnie inna bajka - mam wrażenie, że są razowe tylko dlatego, że mają dodany karmel aby były ciemne. W chlebie robionym w domu razowość aż skrzypi w ustach jak piasek. Polecam przeciwnikom białego pieczywa, wielbicielom zdrowego jedzenia, wszystkim w sumie polecam :)Oczywiście jak to chlebek(...)wyjścia:1) ustawiamy maszynę na program wholewheat i chleb robi się od początku do końca w maszynie, lub2) tak jak zrobilłam ja: ustawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta, potem przekładamy ciasto do formy (natłuszczonej i wysypanej np kaszą manną lub mąką), dajemy mu chwilę na podrośnięcie (ok pół godziny do godziny, zależy jaką temperaturę mamy w domu). Nagrzewamy piec

Z butelką mleczka w tle
Nie tylko dla dzieci 195

Dorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z masłem orzechowym na krakersowym spodzie 304

Masło orzechowe to jeden z najbardziej popularnych produktów kojarzących się z kulturą amerykańską. W Polsce raczej niedoceniony, używany zazwyczaj jako smarowidło do kanapek. Ja osobiście masło

Mania Gotowania
Naleśniki z wanilią i karmelowymi jabłkami 186

Składniki: 1,5 szklanki mąki- może być 1 szkl pszennej i pół kukurydzianej lub razowej 2 szklanki gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy

Luźna Kuchnia
Rogaliki z masłem orzechowym 212

lekko słony smak i pasuje zarówno do potraw na słodko, jak i tych wytrawnych. Rogaliki drożdżowe, które chciałabym Wam dziś zaproponować, możecie nadziewać wedle własnej fantazji czekoladą, migdałami w karmelu, gęstym dżemem, masłem orzechowym, czy jego słodką wersją - kremem orzechowym. Świetnie sprawdzają się jako przekąska na podwieczorek, a ich wielką zaletą jest także to, że zamknięte w metalowej puszcze(...)ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, przestudzoną margarynę i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego worka, wiążemy na supeł i zanurzamy w zimnej wodzie.Nastawiamy piekarniki na temperaturę 180 stopni.Kiedy worek wypłynie na powierzchnię, wyciągamy ciasto i wałkujemy na stolnicy na grubość

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania