Dość oryginalny deser który jest bardzo prosty w wykonaniu no i o wiele zdrowszy od prawdziwego burgera :]. Wykorzystamy lubiane przez wielu wafelki z karmelem i cynamonem
Kuchnia PROzdrowotnamnie trwało to około 6 minut). Do karmelu rozpuszczonego już w wodzie dokładamy resztę cukru, miód i przyprawę do piernika, wszystko podgrzewamy, mieszamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru, odstawiamy z gazu i schładzamy do temperatury pokojowej. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy jajo, miękkie masło i ostudzoną mieszankę, zagniatamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące możemy podsypać ociupinką mąki ( u mnie
RAROSSAzostała zmniejszona. Inaczej ciasto wyjdzie bardzo suche, zbite i ciężkie. Podczas pieczenia smażę wiśnie. Na początku puszczą one sok, więc smaże je ciągle mieszając do chwili, aż płyn zostanie zredukowany, a konfitura nabierze odpowiedniej gęstej konsystencji. Podaję z babką. Najlepiej babka grysikowa z konfiturą smakują na ciepło. SMACZNEGO! Pozdrawiam Was słodko i wiśniowo! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkifarszu, przykrywamy ciastem, przyciskamy i wykrawamy (wykrawaczką do okrągłych ravioli) okrągłe pierożki, lekko dociskamy brzegi. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy. Łyżkę miodu i 1 łyżkę cukru przekładamy do rondelka, dodajemy trochę wody i zagotowujemy.Plastry gruszek i orzechu układamy w rondlu i karmelizujemy. Na koniec wrzucamy do karmelu listki szałwii
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękartonie miałam wskazówkę żeby dodać banana do surowego ciasta i tak podgrzać. Zrobiłam tak z jasnym i.. no smakowało jak surowe bo przecież bananowa paćka się nie upiecze. Jak wrażenia? Wszystkie proszki ładnie pachną czym tam powinny. Po upieczeniu najsilniej pachniał piernik (mikrofalówka ze 2 dni jeszcze zapach trzymała ;D). Karmelu się obawiałam w smaku, ale.. w ogóle
W kuchni bez szafekcynamon- z cukru przygotować dość ciemny karmel- karmel przelać do lekko gotującej się masy z miodem, wymieszać do połączenia się składników- całość wystudzić pamiętając, że przy mieszaniu z mąką nasz syrop musi być jeszcze płynny- mąkę przesiać, dodać powyższą mieszankę, dwa żółtka i łyżkę śmietany- sodę rozpuścić w mleku, dodać do ciasta - ze składników wyrobić gładkie ciasto- gotowe ciasto schłodzić
Smakołyki Berenikikrewetki, kolendra, chili, kasza quinoa ugotowana w mleku kokosowym, sok z limonki i pasta orientalna.Aby nadać tym pierogom orientalnego charakteru, blogerzy lepili urocze sakiewki. Trzecia wersja powstała z pozostałego ciasta podstawowego i inwencji własnej. Wielu robiło na słodko, z rabarbarem. Postanowiłam jednak, by wykorzystać kaszę quinoa oraz ser lazur. Powstał ciekawy duet smaków. Popołudniu, obładowani pierogami blogerzy, pożegnali się(...)rozjechali do swych domów. Reasumując: nauczyłam się robić pysznych pierogów, zawijać falbankę, spędziłam przyjemne chwile przy ognisku, zjadłam mnóstwo smakołyków.Więcej zdjęć na fanpage'u: W KUCHNI KARMEL-ITKI. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPrzykładam wycięty kształt zajączka i za pomocą noża, wycinam. Układam zajączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie, podsypując mąką, rozwałkowuję jasne ciasto na około 0,2 cm. Za pomocą kieliszka od wódki, wycinam małe kółka. Każde z kółek smaruję od spodu białkiem i delikatnie dociskam do zajączków. Ma być to pyszczek. Tak przygotowane zajączki wkładam(...)przyciskam do zajączków. Aby je przymocować, na środku mocno wduszam po jednym groszku czekoladowym na każde oczko. Zostawiam na około 30 minut, aby oczka stwardniały. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiraju! Dużo miłości, radości i uśmiechu na twarzy! Samych sukcesów, samych powodzeń, a o niepowodzeniach zapominajcie jak najprędzej, jakby ich w ogóle nie było. Szczęśliwego Nowego Roku! życzy Karmel-itka Przy tej okazji zapraszam na.. coś sylwestrowego. POMIDORY FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ/autorski;/ /15 sztuk/ 15 dorodnych pomidorów 400g kaszy jaglanej 2 łyżki masła 2 papryki czerwone 1 papryka żółta(...)kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni podsmażamy ją wraz z porem. Dodajemy paprykę, chwilę podsmażamy i dorzucamy do kaszy. Ser feta rozdrabniamy, dodajemy. Dokładnie mieszamy, ugniatamy masę jak ciasto do dokładnego połączenia się składników. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, jeśli jest taka potrzeba. Tak powstałym nadzieniem faszerujemy wydrążone pomidory, przykrywamy czapeczkami i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy
W kuchni Karmel-itkizagotowujemy. Pozostały cukier dodajemy do gorącego karmelu, dokładnie mieszamy - a gdy całość się w miarę dokładnie rozpuści dodajemy płynny miód, przyprawy, zgotowujemy i ostudzamy. Mąkę i sodę przesiewamy do miski, dodajemy przestudzoną masę cukrową, jaja, stopiony tłuszcz, dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Wykładamy na stolnicę dość obficie posypanej mąkę. Zagnieść ciasto jak na pierogi, wyrobić na zwarte
Symfonia Smakówprzesiewam do miski, dodaję sól, cukier i nie gorące ziemniaki.Wsypuję drożdże, dodaję pozostałe składniki. Dodaję tyle wody, aby ciastobyło elastyczne, lekkie i gładkie. Na samym końcu wlewam oliwę.Ciasto musi z łatwością odchodzić od dłoni. Formuję kulę i zostawiam na około 30-40 minut aż wyrośnie, przykryte folią spożywczą.Następnie ponownie wyrabiam, odstawiam na 25 minut w foremce(...)czasie wstawiam chlebdo nagrzanego pieca, piekę 20 minut w 220 stopniach, po czym 10-15 w 160 stopniach, dla chrupiącej skorupki.Studzę po wyjęciu na kratce.SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipowinno być gładkie). Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Na płaskiej blasze rozkładam papilotki (jeśli nie są zbyt sztywne, bierzemy podwójnie). W każdą z nich wkładam taką samą porcję ciasta. Piekę je 13-15 minut w 200 stopniach. Na kwadrans po wyłączeniu pieca zostawiam je wewnątrz, aby nie upadły. Następnie studzę całkowicie. lukier: ok. szklanka cukru pudru 1 białko(...)stopniowo cukier puder, ciągle ubijając. Kiedy cukier dobrze połączy się z białkiem i będzie mieć odpowiednią dla nas konsystencję, dekorujemy. Zostawiamy, aż lukier stwardnieje (jakieś 20 minut). SMACZNEGO! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiorkiszowe, tłuszcz kokosowy, sól (ciasto fermentowane) 446 kcal/100 g 2. Pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały Zdrowe, bogate w dobre tłuszcze, zawierają minimum zbędnych dodatków. Przekąska idealna gdyby nie ich spora kaloryczność. Sprawdzą się, jeśli chcecie zaspokoić niewielki głód i dostarczyć przy tym dobrego paliwa organizmowi . Najlepiej wybierać niesolone, w naturalnej formie. Te w karmelu, posypkach czy czekoladzie (chyba
Powiedz dietom nieOdejdę trochę od standardów i podam paschę w formię deseru z pysznym domowym karmelem. Postanowiłem też jej przygotowanie jak najbardziej uprościć by jak najwięcej osób skusiło
Kuchnia PROzdrowotnamuffinki, najlepiej silikonowych. Ciasto w czasie pieczenia nie rośnie jakoś specjalnie, więc można wyłożyć foremki po brzegi. Piec pół godziny. W międzyczasie przygotować polewę: w garnku na niewielkim ogniu podgrzać miód z dodatkiem cukru, dorzucić olej i wymieszać, cały czas podgrzewając, aż masa zacznie gęstnieć. Dodać orzechy i jeszcze chwilę mieszać. Ciepły jeszcze karmel wyłożyć na wierzch babeczek i zostawić
Przepysznik - BLW i nie tylko