odciąć naddatek ciasta. Piec w tem. 170 C przez ok. 8-10 minut do lekkiego zrumienienia. Placki będą miały pękate pęcherzyki powietrza i wyglądem przypominają suche naleśniki. Kajmak: Składniki: 36 dag cukru kryształu 750 - 800 ml śmietany 30-36 % 3 łyżka masła 1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy
Apetyczna babeczkaCiasto które nie może się nie udać. Banalnie proste i szybkie do wykonania. Naprawdę trzeba się dobrze postarać aby je zepsuć;) Biszkopt miodowy przełożony kremem śmietankowym z dodatkiem przepysznego orzechowego karmelu i płatków migdałowych rozpieści nie jedno wybredne podniebienie. Serdecznie polecam ;) Składniki: 6 jajek szklanka mąki krupczatki 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki(...)puder oraz aromat waniliowy, wymieszać. Żelatynę deserową rozpuścić według przepisu na opakowaniu i dodać do kremówki. Ubitą kremówkę wyłożyć na pierwszy blat, wyrównać, przykryć drugą połową biszkoptu. Na górę ciasta wyłożyć resztę masy kajmakowej i posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić. Najlepsze ciasto jest drugiego dnia;) Smacznego
Krakowskie smaki Anikarmelowe ciasteczka tak zwane kolasnittar. Są to bardzo błyskawiczne ciastka . Maślane ciasto nie wymaga chłodzenia, więc po jego zrobieniu można c iastka od razu upiec. Potrzebujesz jedynie 30 minut aby przygotować smaczne pachnące kardamonem ciastka do niedzielnej kawy lub dla niespodziewanych gości. Ciastka są lekko ciągnące podobnie jak karmel, więc stąd och nazwa. Upiekłam ciasteczka z trzcinowym cukrem, ale można(...)175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Utrzyj masło z cukrem, wanilią i syropem. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do maślanej masy razem z kardamonem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj placek o rozmiarach 10 cm x 30 cm, lekko spłaszcz i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 – 12 minut
codojedzeniapokroić na kostkę. Mąkę połączyć z resztą suchych składników. Dodać masło i jajka. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do zamrażarki na 15 minut. Rozwałkować. Przygotować posypkę z orzechów. Masło roztopić w rondelku. Dodać miód i cukier. Kiedy powstanie karmel wrzucić posiekane orzechy i jeszcze chwile gotować. Orzechy wyłożyć na jeden z przygotowanych do upieczenia placków. Piec
Mania Gotowaniaminut w 175 C. 2. Foremki do pieczenia dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia, gdyż ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać przy wyciąganiu, aby się nie pokruszyło. Ciasto możemy upiec 2 dni wcześniej i przekładać w dniu następnym, aby zdążyło zmięknąć. Kajmak:Kajmak można kupić gotowy w puszce, ale można zrobić samemu w 10-15 minut(...)rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie. 2. Patelnie odstawiamy na bok i dokładamy czekoladę, rozpuszczamy ją z resztą składników. Kajmak jest już gotowy, gdy zacznie stygnąć, to zacznie się zagęszczać. 3. Wystudzonym kajmakiem przekładamy ciasto w dwóch poziomach, dodatkowo na górny placek
Apetyczna babeczkaścianek garnka, jest już gotowe. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ciasto zmiksowałam z jajkami w temp. pokojowej, do gładkości. Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego. Na blasze posypanej mąką wyciskałam porcje ciasta, w sporych odstępach - mocno rośnie. Piekę 20-30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia. Przekrawam na pół, wypełniam przyrządzonym kremem. krem ajerkoniakowy: 200 ml ajerkoniakukostka masła(...)kostką masła, dokładnie ze sobą miksując. Następnie dodałam cukry waniliowe, cukier kryształ, na samym końcu ajerkoniak. Wszystko dokładnie wymieszałam. Tak powstałym kremem wypełniam przekrojone ptysie. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkicieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się zainspirujecie! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipodpieczone ciasto, a na wierzchu układamy koliście wcześniej przygotowane cząsteczki jabłek. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. W tym czasie do garnka lub rondla z grubym dnem wsypujemy cukier, zalewamy go wodą i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Staramy się nie mieszać, a jedynie ostrożnie potrząsać garnkiem od czasu do czasu. Karmel podgrzewamy na wolnym ogniu przez(...)szczególnie ostrożnym: karmel ma bardzo wysoką temperaturę, a po dolaniu śmietany reakcja jest gwałtowna – sos zaczyna się pienić i sprawiać wrażenia jakby miał wykipieć. Jednak nie bójcie się :) To chwilowe. Nie przerywajcie mieszania. W okamgnieniu uzyskacie piękny, aksamitny sos karmelowy. Należy odstawić go do przestudzenia na ok. 15-20 minut i jeszcze ciepłym polać upieczoną tartę. Ciasto po całkowitym wystygnięciu
MyCookBook.pllukrem królewskim. Nam bardzo zasmakowały. Te z nadzieniem były już miękkie następnego dnia, ale w Danii jest dość wilgotny klimat. Jeśli chcecie się nimi cieszyć w Święta, proponuję zagnieść ciasto już dziś! Pierniczki brukowce Składniki: (na 35 sztuk) 500 g mąki pszennej 85 ml wody 200 g cukru 100 g miodu 1 jajko 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody(...)nabierze głębokiej, złoto-brązowej barwy. Wlać wodę, gotować, aż karmel się rozpuści. Dodać pozostały cukier, miód i przyprawę do piernika. Zagotować; gotować, aż cukier się rozpuści. Ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, jajkiem, masłem i masą karmelową. Dokładnie wyrobić, odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie z ciasta lepić kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Lekko
Pożeraczka, czyli raz adobrzewersjach – pół kilograma ciasta przeznaczam do dekorowania Royal Icing , jako prezenty, a z drugiej połowy robię ciastka do zjedzenia ‘na już’ – bo one wytrzymają w szczelnym pojemniku tylko około miesiąca – są wilgotne. Do nadziewania pierniczków potrzebna nam dodatkowo dobra marmolada, twarda galaretka albo prawdziwe, gęste śliwkowe powidła. Żadne lekkie, lejące się dżemy czy choćby karmel do tego się
Karo in the Kitchenciasto wylewam masę serowo-dyniową, resztę ciasta rozkruszam na powierzchni. Całość wstawiam do piekarnika. Piekę 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiam w piekarniku na kwadrans, po czym studzę do końca w piecu, ale lekko uchylonym. Najlepiej kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiŚwietna tarta bananowa z dodatkiem gruszki pokryta budyniem czekoladowo-karmelowym. Składniki na ciasto: 200g masła 300g mąki pszennej 100g cukru pudru Mąkę przesiewamy dodajemy do niej
Panda i jej światOdstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Sos Pomarańcze obrać i podzielić na cząstki. Na patelnię wsypać cukier podgrzewać do momentu aż zrobi się jasny karmel, dodać masło skórkę z pomarańczy i soki. Gotować na silnym ogniu około 3 minut. Naleśniki ułożyć
O kuchni z uczuciembyły za święta bez mazurków. Cudownych, polskich, słodkich, kolorowych ciast. Dlatego już teraz warto sobie przygotować plan jakie mazurki podamy na świąteczny stół. Dzisiaj wam proponuje mega czekoladowy z dodatkiem słonego masła, chrupiących bezików i słodkiego karmelu. jest genialny. Podpatrzyłam go u Asi . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikObłędnie słodkie … niesamowicie kaloryczne … i cholernie pyszne! Takie właśnie są te muffinki!Delikatne ciasto oblane pyszną , słodką , karmelową masą i obsypane dużą ilością chrupiących
Ostra na Słodko