połączenia słodyczy czekolady i słoności paluszków był wręcz genialny. Nie przyszło by mi jednak wtedy do głowy by odtworzyć ten smak w cieście... Mocno czekoladowy mazurek na kruchym razowym spodzie, z warstwą słodko-słonawego karmelu. Połączenie smaków które na pierwszy rzut wydają się nie do połączenia, ale efekt bardzo przyjemnie zaskakuje kubki smakowe :-) Polecam nie tylko na Wielkanoc! Składniki: Spód(...)zimnego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko Mąkę wrzucić do miski, wsypać cukier puder, wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło i żółtko. Zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm - formy do tarty lub tortownicy wyłożyć papierem
maniapieczeniapysznego. Składniki : 4 łyżki mąki 1 małe jajko 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli słodki syrop np. karmel, golden syrup, syrop z agawy, syrop daktylowy Polanie słodkim syropem jest istotne, ponieważ ani mniszki ani cynamonowe ciasto naleśnikowe nie jest słodkie Przygotowanie (10 minut): - odcinamy liście oraz łodyżki. Łodyżki odcinamy najwyżej
Pora na pora i pomidoramasą krówkową. Znakomitą dekoracji tortu są świąteczne pierniczki , które upiekliśmy dzień wcześniej. Pierniczki użyte do dekoracji jak i sam tort ozdobiliśmy naturalnymi posypkami Decorada Delecta. Czas przygotowania: Składniki: Ciasto piernikowe: 550 g puree z pieczonych batatów , 450 g mąki pszennej, 170 g miękkiego masła, 150 g brązowego cukru, 170 ml melasy z winogron, 50 ml melasy z granatów(...)czekoladą), 4 łyżki owoców jagodowych macerowanych w alkoholu (opcjonalnie), domowe pierniczki dekorowane posypkami Decorada (u nas w kształcie choinek i bałwanków), posypka karmel Decorada Delecta, płatki i wiórki kokosowe. Przygotowanie: Dwie okrągłe formy na ciasto (średnica 20-22 cm) posmaruj masłem, oprósz lekko mąką. Połącz suche składniki ciasta przesiewając przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę
SzczyptaSmaQWszystko dokładnie miksuję na gładką gęstą masę. Do foremki nakładamy troszkę ciasta- tak aby zakryć dno. Następnie dodajemy łyżeczkę powideł śliwkowych i zakrywamy je ciastem tak, żeby nie było ich widać. Wierzch posypałam cukrem cynamonowym, karmelem i wanilią oraz czekoladą. (Przyprawy do deserów) Pieczemy w temperaturze ok 180 C przez ok. 15-20 minut. SMACZNEGO
The Sweet DamselSolony karmel to jeden z moich ulubionych dodatków do lodów, deserów i ciast. Ostatnio wykorzystałam go do Pavlovej z lodami – zobaczcie tutaj . Obłędnie słodki ( a co za tym idzie kaloryczny :p ) krem z nutką soli z całą pewnością niejednego już zachwycił. Można go w bardzo łatwy i szybki sposób przyrządzić w domowym zaciszu ze składników, które prawie zawsze mamy
Ostra na Słodkojestem fanką mocnej dawki słodkości, chociaż słodycze lubię :) Zawsze wybieram jednak te mniej słodkie. Nie przepadam za lukrem, karmelem, masą krówkową, bezami i innymi słodkościami, chociaż jak zostanę poczęstowana ciastem z powyższymi dodatkami to ... zjem grzecznie bez wydziwiania. Lubię lody, ale o stokroć bardziej ich mniej słodki, orzeźwiający zamiennik czyli sorbet. Dziś podaję prościuteńki przepis
Walijskie Pichceniezwykle na ostatnią chwilę ale się udało i jestem. Dziś na kolejne spotkanie w Lubelskim Kociołku pod hasłem jabłka przygotowałam małe, słodkie tartaletki z jabłkiem usmażonym w karmelu i żurawiną. Są kwintesencją jesieni i tego co w niej najlepsze. Złoty kolor karmelizowanych jabłek jest idealnym odzwierciedleniem naszej pięknej, polskiej, złotej jesieni. W akcji uczestniczą: Edyta - http://www.pasjasmaku.com/2014/10/muffinki-mini-szarlotki.html Marta - http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com(...)łyżeczka esencji waniliowej Do dzieła!!! Ciasto kruche zagniatamy, połową wykładamy foremki do małych tart. Resztę ciasta oraz gotowe foremki wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy w dość grube plastry. Na suchą patelnię wsypujemy cukier i smażymy go - NIE MIESZAJĄC - aż powstanie złoty karmel, wrzucamy do niego jabłka i żurawinę delikatnie mieszamy. Polewamy esencją i dodajemy cynamon, skórkę z cytryny
sierotka maRysia w kuchnimasa zacznie delikatnie tężeć, wylewam nieco na spód wystudzonego biszkoptu. Wykładam porcję kryształków, zakrywam masą. Znów kryształki, masa. Musi zakryć wszystkie kryształki. Tak przygotowane ciasto wkładam na minimum 1,5 h do lodówki. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwodą i wkładam blachę do piekarnika. Piekę ok. 25 minut tak, aby bułeczki ładnie zbrązowiały. SMACZNEGO! Można podawać jeszcze ciepłe, wtedy smakują cudownie. Choć ciasto drożdżowe na ciepło ponoć jest niezdrowe dla żołądka.. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisłodkie, kryształki karmelu i soli morskiej cudownie rozpływają się na podniebieniu, a ziarna sezamu przyjemnie chrupią. Ten tort jest rajem dla czekoladoholików, na właściwą drogę sprowadzi też tych, którym wydawało się, że jakimś cudem można żyć bez czekolady - otóż powiadam Wam - nie można! Jeśli macie ochotę podajcie ten tort w wersji "light" - nie pieczcie ciasta, ale koniecznie zróbcie(...)trzy zestawy najlepszych czekoladowych pyszności od Lindt ! IDEALNY TORT CZEKOLADOWY Z KARMELEM, SOLĄ MORSKĄ I PRAŻONYM SEZAMEM Tort dla prawdziwych koneserów czekolady. Wilgotny, mocno czekoladowy, najlepiej smakuje kolejnego dnia. Pamiętajcie, aby do przygotowania musu użyć czekolad najlepszej jakości - polecam oczywiście czekolady Lindt. Na ciasto: 1 3/4 szklanki mąki 1 szklanki cukru 3/4 szklanki ciemnego kakao
KUCHARNIADzisiaj proponuję pyszne ciasto - truskawkową fantazję. Delikatny biszkopt przełożony jeszcze delikatniejszą masą waniliową z odrobiną karmelu i oczywiście truskawkami w galaretce. Biszkopt: 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem(...)ubitej śmietany ze śmietan-fixem dodajemy przestudzoną galaretkę. Masę tę wykładamy na biszkopt. Na niej układamy truskawki i zalewamy galaretką truskawkową (2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody). Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówjacyś miłośnicy serników? Serników kremowych i rozpływających się w ustach, dodam jeszcze tylko, że z karmelem ;-)))Omonomonnn!!!;-)*no dobra dzisiaj dieta nie działa ;-DSernik ten powstał całkiem przypadkiem, ostatnim czasem nie mam na nic kompletnie czasu (dlaczego dowiecie się pewnie niedługo ;-)), ciasto robiłam dla mojego K. z okazji jego urodzin (wiem , wiem powinien być tort). Na przygotowanie ciasta(...)zbyt napracować, to jeszcze lepiej! A co!SKŁADNIKI:-1 kg sera w wiadereczku- 1 cukier waniliowy- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- 1 puszka mała masy krówkowej o smaku karmelu (zostaw 2 łyżki na wierzch sernika)- 3 łyżki kakao- 4 jajka- 2 łyżki mąki ryżowej- 1 łyżka brązowego cukruWykonanie:- żółtka oddziel od białek- do żółtek dodaj w/w składniki i zmiksuj
SMYKWKUCHNIPyszne, smaczne, słodkie, leciutkie ciasteczka ze śliwkami w karmelu. Ciasteczka udały się po prostu niesamowicie, były na tyle smaczne, że zjedliśmy je z rodziną i gośćmi w kilka minut. Wszystkim bardzo smakowały. Ciasteczka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, bo na pewno każdy ma zamrożony płat ciasta francuskiego, a śliwki są u każdego w ogrodzie lub można
Kuchnia ŁukaszaJest to chyba najprostsze i najszybsze ciasto jakie można przygotować w dosłownie chwilę. Nie jestem pewna czy aby na pewno można to nazwać ciastem - raczej
Jedzeniomania